Apocalypto (2006)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Plisukainen, 26.07.2005.

  1. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    OT: Yllättävän vähän herättänyt tämä leffa keskustelua Plazalla. :confused:
     
  2. Barleycorn

    Barleycorn Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2006
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Apocalypto nyt katsottu ja hyväksi havaittu. Täällä löydettiin raa'an väkivallan keskeltä ekologista sanomaa, historiallisia faktoja, filosofista pohdintaa ja jopa yhteiskuntapoliittista kritiikkiä! Elokuvasta on helppo vetää yhtäläisyyksiä nykyisen kulutusyhteiskunnan mädännäisyydelle... entistä korkeampia rakennuksia vain rakennetaan vaikka ympäristö kärsii ja taudit vellovat. Kulutuksen alttarille voidaan uhrata ihmisiä aivan määrättömästi. Ja valtaapitävät eivät jaksa edes oikein haukotella lähimmäisten kärsimyksille!!
    Kyllä, hieno ja vaikuttava elokuva kun ei tuijota veren lennätykseen vaan katsoo pintaa syvemmälle. Saattaa löytää jopa ajattelemisen aihetta. Kuten sen, ettei ihmiskunta ole maya-intiaanien ajoista niin kovin paljon muuttunut...
     
  3. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    Olipas rankka elokuva katsoa tämä Apocalypto. Gibson jatkaa aika rankalla linjalla, kuten teki The Passion of the Christissakin.

    Onhan elokuvan sanoma ihan hieno, tosin historioitsijat eivät oikein ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten mayat hävisivät kuin pieru saharaan. Kuitenkin Gibsonin tarina on hienosti rakennettu ja elokuva toimii. Näyttelijät ovat tuntemattomia, mikä on vain hyvää tälle rainalle.

    Välillä tosiaan tuntui, että voisi jättää katsomatta loppuun koko leffan, kun väkivaltaa on niin paljon, että tekee pahaa katsoa koko rainaa. Verellä ja ihmisen sisälmyksiltä ei katsoja voi välttyä.

    Kenelle tätä suositella? Jos haluaa nähdä yhden näkökulman mayojen kulttuurin niin tässäpä yksi vaihtoehto.

    ps. mayoilla taisi olla aikoinaan aika väkivaltainen urheilulaji, josta nykyinen koripalloilu on saanut alkunsa...muuten...heh
     
  4. Australia

    Australia Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2007
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katsoin leffan ja olihan se viihdyttäävä. Silti jäi ristiriitainen olo. Pidin kuvauksesta, musiikista, näyttelijöistä. Siltikin juoni oli jotenkin liian simppeli ja loppu hollywoodmainen. Se hyökkäävä jaguaari näytti raatelukohdassa yhdeltä mun pehomolelulta, loppuiko budjetit kesken...?

    Kaikenkaikkiaan kaunis elokuva, tarpeeksi erilainen makuuni. Raakuutta ei minusta ollut erityisen paljon. Juoni olisi ehkä voinut olla pikkuisen monimutkaisempikin.
     
  5. PeeVee79

    PeeVee79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2005
    Viestejä:
    1 040
    Saadut tykkäykset:
    16
    Olihan se raaka, muttei nyt ehkä ihan NIIN raaka, kuin mitä on annettu ymmärtää. Passion oli mielestäni raaempi ja siinä väkivalta oli jollakin tapaa vaikuttavampaa. Joskin Passionin ruoskintaan ehti jo turtua, kohtausta oli venytetty liikaa.

    Mutta kyllähän tämä ihan kelpo leffa oli. Varsin viihdyttävä.
    Gibson osaa kyllä ohjata menevää ja mukaansa tempaavaa toimintaa. Maisemat ja lavastus näytti upealta. En tiedä, kuinka paljon cgi:tä oli käytetty, mutta mielestäni se oli ainakin huomaamatonta. Toisaalta, aiemmin mainittu jaguaari näytti muutamassa paikassa todella kömpelöltä.

    Näyttelijät hoitivat osansa todella mallikkaasti. Pahikset, varsinkin kaksi pääkusiaista olivat varsinaisia sadisteja ja heitä näyttelevät istuivat rooleihinsa paremmin kuin hyvin.
    Uusi naama Rudy Youngblood ansaitsee erityismaininnan. Toivottavasti häntä tullaan näkemään lisää. Parempaa tyyppiä pääosaan ei tähän leffaan osaisi kuvitella.



    3,5/5
     
  6. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 498
    Saadut tykkäykset:
    41
    Joo, ehkä olen myös turtunut, mutta en mitenkään raakana tätä elokuvaa pitänyt. Tuohon aikaanhan päitä "tipahteli" kun hommattiin orjia ja uhrattiin jumalille.

    Vaimokekin nauroi kun sen yhen pahiksen päästä veri suihkusi :naminami:

    Loppu nyt oli arvattavissa, mutta tämä on nyt sitä Hollywoodia :rolleyes:

    Mutta viihdyttävä pläjäys oli eli 4/5 :thumbsup:
     
  7. Miiq

    Miiq Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2007
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipahan tämä tekele katsottua sitten.

    Täytyy kyllä myöntää, että leffa yllätti positiivisesti. Jokseenkin en odottanut kovinkaan paljoa elokuvalta ja hypetys verellä mässäilystä oli vienyt vähän mielenkiintoa. Pelkäsin, että siihen raakuuteen keskitytään muiden osa-alueiden kustannuksella. Onneksi olin sitten väärässä ja useaan kommenttiin yhtyäkseni todettakoon, että ei leffa nyt niin erityisen raaka ollut.

    Ehdottomasti elokuvan tunnelmaan ja onnistumiseen vaikuttaa puhuttu kieli. On hienoa, että tällaisiin asioihin jaksetaan vielä panostaa. Elokuvan hieman Hollywoodmainen juonikaan ei tuntunut niin Hollywoodilta, koska puhuttu kieli ei ollut englanti.

    Juoni elokuvassa oli ehkä hieman perinteinen, mutta toisaalta mieleen tuli nämä heimon vanhimpien tarinat legendaarisista sotureista, jotka muuttivat muotoaan tai olivat muuten ylivertaista porukkaa. Stoorejahan on intiaanielokuvat ja kirjat pullollaan. Näyttelijät kaikessa tuntemattomuudessaan tekivät upeaa työtä ja pääosan esittäjästä toivottavasti kuullaan.

    Heitetään nyt loppuun vielä IMDB:stä bongattua triviaa, että elokuvassa nähtävä pikkutyttö, joka höpisee ennustuksen ja/tai manauksen on paikallisväestöä tms. ja asuu lähes vastaavanlaisessa kylässä, kun päähenkilömme heimo elokuvan alussa.

    Arvosana:
    4/5
     
  8. CrC

    CrC Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2007
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahva elokuva. Kait tähän pitäisi jotain rakentavaa kertoa, mutta ajatukset ovat sen verta vielä elokuvan vaikutteiden alla etten mitään kovin syvällistä saa sanottua, ehkä sen verran paljon ristiriitaisia tunteita se herätti. Merkittävä teos, ei ainoastaan peittelemättöman raakuutensa ja tapahtumiensa puolesta, vaan myös toteutuksensa ja kuvauksensa ansiosta. No, ei se juoni kovin erikoinen ollut, mutta moni irrallinen kohtaus teki vaikutuksen. Muutamassa kohtauksessa tuli mieleen elokuva viimeinen mohikaani. Kestää kyllä uudelleenkatsomisen.

    Hemmetin hyvä kuva DVD:llä.

    :eek: :thumbsup: :cool: :sick: :grr: /*****
     
  9. Peoples

    Peoples Guest Guest

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    111
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muuten yhdyn kaikinpuolin edellä olevien kommentteihin, ei ollut liian raaka, ihan mielenkiintoinen, mutta toisaalta taas juoni ja sitä kautta tarina jäi ohueksi. Kyllähän se elokuva lyödään pakettiin siinä lopussa ihan hyvin, mutta jotenkin tuntuu että aiheesta olisi saanut enemmänkin irti. Silti erittäin hyvä elokuva, Passion of the Christ -elokuvaa näkemättömänä en osaa verrata väkivallan määrää, mutta tosiasia on että kyllä sitä on aika reilusti tässäkin, mutta ei liioiteltua - ainakaan epäuskottavissa määrin, mikä ei ajanjaksoon sopisi.
     
  10. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 313
    Saadut tykkäykset:
    601
    Hyvä elokuva tämäkin. Eihän tässä nyt kauhean syvälle Maya kulttuuriin sukellettu, mutta hyvänä viihteenä tämä meni. Varsinkin toisen puoliskon takaa-ajo oli aika hektistä meininkiä. Oma pulssikin nousi samaa vauhtia kuin päähenkilön juoksuvauhti. Vähän itseäni kuitenkin häiritsee näissä viidakkohipoissa se, että takaa-ajajat pysyvät aina kintereillä. Onko se nyt muka niin vaikea eksyttää porukka. Toisaalta elokuvissa tämän kuitenkin ymmärtää, koska muuten elokuva olisi aika tylsä.

    Ja mitä tulee itse tarinaan, niin vaikka se hieman yksinkertainen olikin, niin kyllä se silti kosketti. Varsinkin lopussa, kun päähenkilö näki vihdoin vaimonsa, poikansa ja vastasyntyneen vauvan, niin kyllä siinä oli itselläkin melkein tippa linssissä. Ja kyllä se on aina merkki siitä, että elokuva on onnistunut tehtävässään.

    Rudy Youngblood oli pääosassa varsin uskottava ilmestys eikä muukaan porukka huonoa settiä heittäny. Se pikkulikka kirouksineen oli kanssa aika maaginen tapaus.

    Olihan tämä aika raaka paikoitellen, mutta ei läheskään sen kohun tasoista. Elokuvassa oli myös pari hauskaa kohtausta keventämässä tunnelmaa. Repesin ihan täysin, kun se jaguaari purasi sitä yhtä tyyppiä päästä... :D

    Tykkäsin myös lopetuksesta. En edes arvannut mitä sieltä mereltä tuli.

    [​IMG]

    Loistava kuva Blu-rayllä... ;)
     
  11. Jeespox

    Jeespox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.06.2004
    Viestejä:
    278
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yllättävän moni on näemmä missannut leffan teatterikierroksen, mistähän johtuu? :confused:
     
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Olisikohan tuo johtunut siitä, että Passion ei ollut kuitenkaan monen mielestä mikään loistava elokuva, ja kun sen jälkeen ohjaaja Gibson on enemmän tai vähemmän sekoillut, niin moni ei uskaltanut odottaa juuri mitään Apocalyptolta -- korkeintaan täysin päättömiä kohtauksia, mikä ironista kyllä ei ollutkaan sitten kaukana totuudesta :D.
     
  13. Tome

    Tome Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2005
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä toimintaelokuvana, kuten todettukin juoni aika heppoinen + loppu taas perus Hollywoodia. Hyvät näyttelijät ja mahtavat maisemat. Mistähän johtuu että ainakin itseäni tuppasi naurattamaan kohtaukset joissa päät pomppi pyramidia alas veri lentäen (enkä tarkoita sellaista "jee veri lentää" naurua) :rolleyes:
    No ei tämä ihan pääse Viimeisen mohikaanin tasolle (9/10) mutta hyvä leffa ansaitsee 7/10.
     
  14. RidgeForrester

    RidgeForrester Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hyvä elokuva! Odotukseni eivät olleet korkealla, Gibsonin Christuksen Pässistä kun en välittänyt sitten ollenkaan... mutta tämä oli kyllä positiivinen yllätys. :thumbsup:
     
  15. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Muutaman vuoden tämäkin on saanut odotella katsomistaan. Totta, nyt vasta katsoin ensimmäisen kerran Apocalypton alusta loppuun. Elokuvan juoni on kovin ohut, mutta ympäristö antaa aika paljon anteeksi. Leffa näyttää tosi hyvältä, joten kyllä tätä voi suositella. JA tuosta verestä ja hurmeesta, kyllä sitä on ihan tarpeeksi. EI häiritsevästi, mutta luultavasti vähemmälläkin olisi pärjätty. 4/5.
     
  16. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin, minäpä en - ja elokuva onkin yksi muistettavimpia leffateatterikokemuksia. Avauskohtauksesta eli villisian metsästyksestä lähtien hienoa katseltavaa!

    Gibsonin paras elokuva, täysosuma urallaan. Tällaisia leffoja ei varsinkaan nykyään todellakaan kauheasti vastaan tule, tästä parhaimmillaan on leffoissa kyse, katsoja viedään aivan toiseen aikaan ja paikkaan - uskottavasti ja hyvin todentuntuisesti. Tähtiä tälle on vuosien jälkeen hankalakin antaa, mutta 4:stä ylöspäin kuitenkin.

    Ja se raa-asta väkivallasta itkeminen on naurettavaa, oli sitä jo Passion of the Christin kohdalla ja etenkin tässä, sopii maailmaan kuin nyrkki naamaan, mikä ironista kyllä ei ollutkaan sitten kaukana totuudesta :D.
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2012
  17. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 707
    Saadut tykkäykset:
    353
    Mitä, olenko minä Cleverin kanssa samaa mieltä?

    No ei kai siinä, onhan Apocalypto vakuuttavan dynaamisesti ohjattu mullan ja märän viidakon tuoksuinen kujanjuoksu, historiallinen viidakkoaction - kunnon sykkeellä ja adrenaliinipistoksella ja komeissa puitteissa. Historian opiskeluhan tässä jää vähän sivuun (vaikka toki kulttuurin taustoitusta ja kommentaaria löytyy rivien välistä myös), mutta ei haittaa kun käsissä on timanttinen toimintaelokuva. Arvostan Gibsonia siinäkin, että ukkeli hakee autenttisuutta poikkeavan kielivalinnan kautta, sehän se vasta olisikin rikkonut illuusion mikäli tässä olisi englantia puhuttu, vieläpä jollain omituisella aksentilla. Nyt immersio on taattu kun puhutaan jukatekia, vai mikäs se käytetty mayakieli olikaan. Tosiaan, neljä tähteä vähintään tälle elokuvalle.
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2012
  18. Streami

    Streami Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2004
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täydet propsit täältäkin tälle. Hra Gibson, vaikkakin viimeaikoina onnistunut suututtamaan jopa kokonaisia kansoja, osoittaa kyllä harvinaista kansalaisrohkeutta Apocalyptolla sekä jo Passion of Christillä. Päällimäisenä pyrkimys tinkimättömään autenttisuuteen ja halu näyttää kipeätkin asiat kiertelemättä, ja vielä aiheista, joista aiemmin juurikaan realistisia kuvauksia ole ollut.
    Apocalypton veretseisauttavin kohtaus on
    Konkistadorien näkeminen rannalla, upea kohtaus. Kuvitelkaa sitä hämmennystä kuinka sivilisaation jo lähes romahdettua, kiiltävissä haarniskoissaan saapuvat valkoihoiset. Ensiajatus varmasti on ollut taivaalta saapuvista pelastajista, kunnes totuus ja viimeinen niitti kansakunnan tuholle selviää.

    Gibsonin viikinelokuva ei harmillisesti ole näillä näkymin ilmeisesti toteutumassa. Työn alla oleva, toivottavasti toteutuva, projekti palaa kuitenkin Passion of Christin ajalle, juutalaisuuden ja kristinuskon verisille syntyvaiheille.

    Source
     
  19. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvittelin että olin tänne pistänyt kommentit jo aikoja sitten mutta eipä löytynyt joten tässä tulee.
    IMO paras Gibsonin leffa. Pidin todella paljon autenttisuudesta ja castingista. Tämä on niitä pätkiä jotka tulee katsottua vähintään kerran vuodessa.
    Harmi että Mel on hommannut itselleen niin kyseenalaisen maineen ettei herra pääse useammin sorvin ääreen.
    4.5/5