Pienten sekalaisten kysymysten ketju.

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana juhaa, 06.06.2005.

  1. skyde

    skyde Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeillaan nyt tätä ensin täältä pienistä kysymyksistä.

    Kysymykseen liittyvä skenaario on seuraavanlainen:

    Vaimon 80+-vuotiaat isovanhemmat joutuivat hekin siirtymään digiaikaan kun vanha telkkarikin sopivasti veteli viimeisiään. No, uuden vastaanottimen hankkiminen sälytettiin allekirjoittaneen kontolle. TV tulikin hankittua (Samsung LE-32S67 dvb-t -virittimellä), ei siinä mitään, ja kuvakin oli vanhuksien mielestä varsin loistava. Ennennäkemättömiä kanaviakin saivat näkyviin, kuten Nelosen :rolleyes:

    Ongelmaksi muodostuikin isoisän kuulolaite, johon TV:n äänet lähettävä lähetinyksikkö on kytketty TV:n kuulokeliitäntään. No, uuden TV:n kuulokeliitäntä toimii niinkuin kuulokeliitännän kuuluukin toimia, eli kun siihen iskee plugin kiinni, TV:n kaiuttimet mykistyvät. Vanhassa TV:ssä kaiuttimet eivät jostain syystä mykistyneetkään, ja televisiota pystyikin ongelmitta katsomaan (tai siis lähinnä kuuntelemaan) yhtä aikaa sekä kuulolaitteella, että ilman kuulolaitetta.
    Uutta TV:tä eivät yllättäen isovanhemmat yhtäaikaa kuulekaan :hitme: . Jos kuulolaitteen lähettimen puolestaan liittää sopivalla piuhalla TV:n audioulostuloon, ääni kuuluu kuulolaitteesta niin hiljaa, ettei siitä saa selvää. Kuulolaitteen lähettimessä ei ole minkäänlaista äänenvoimakkuuden säädintä.

    Tämän pitkällisen ja riipaisevan alustuksen jälkeen (pieni) kysymykseni kuuluu:
    Voiko kuulokeliitännälle tehdä jotain niin, että TV ei ymmärrä sen olevan käytössä, eikä näin ollen hiljennä kaiuttimia?

    Myös järkeviä vaihtoehtoisia ratkaisumalleja saa esittää.
    Esim. joku puoli-ilmainen kuulokevahvistin mahdollistaisi audioulostulon käytön, mutta semmoisia ei taida tyyliin ~parilla kympillä saada kuin itse tekemällä?
     
  2. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Behringer, millennium jne. merkeiltä voisi löytyä studiotarvikeliikkeistä.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
  4. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Tai jos löytyy huuto.netistä tai jostain muutamalla kympillä vanha vahvistin, jos on viritinvahvistin voivat jopa kuunnella radiota kuulolaitteidensa kautta. Vai menisikö liian vaikeaksi?
     
  5. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä muistikuvani on valitettavan hämärä, mutta onko kuulokoje stereomallia vai kuuluuko ääni vain kahdesta kuulokkeesta monona? Jos kyseessä on monopeli, niin muistelisin tuon sammutusmekanismin tarkkailevan vain toista kanavaa ja muistaakseni oikeaa. Joten jos äänen ottaisikin vain monokuulokojeeseen vasemmasta kanavasta (esim. itse tehty välikappale), niin saattaisi äänet pelata vielä telkkarin kaiuttimistakin. Tämä on kyllä sellaista mutuilua että oksat pois, sori. :eek:
    Mutta jospas tarpeen vaatiessa sitten hakukoneet auttaisivat, kun tietää mitä tietoa etsiä ... :eek:
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mekaaninen sammutus runkoliittimessä ompi. Vaikka tunkisi ministereopistokkeen muotoiseksi muotoillun tulitikun ministereoreikään, kaiuttimet hiljenevät. Ministereo-runkoliittimessä kaiutinsignaali (tai kaiuttimien sammutussignaali) kiertää liittimen kautta ja kun liitin tunkeutuu reikään, kontaktit vaihtavat asentoa ja ääni lakkaa menemästä kaiuttimiin.

    RCA-liittimillä ei vastaavaa mekaanista kontaktirakennetta taida olla, eli niissä tarkkailu on elektroninen, nuuskitaan virran kulkemista. Jos työntää puisen esineen RCA-runkoliittimeen, siihen ei reagoida. Ministereoliittimissä reagoidaan.

    RCA-liitännässä joskus tarkkaillaan onko liittimiin liitetty laitteita. Jos vain vasen liitin vain on käytössä, siihen ohjataan (tai siitä luetaan) monosignaalia. Jos oikea liitin on käytössä, liitäntä toimii stereomoodissa eli molemmat kanavat saavat omaa signaaliaan.
     
  7. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meidän 5v. vanhassa Philipsissä voi säätää erikseen kuulokelitännän ja kaiuttimien volyymeitä. Olethan tarkastanut menuista, ettei siellä ole tälläistä vaihtoehtoa?
     
  8. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, aloin kaivelemaan muistikuviani, niin tosiaan vitsi voisi piillä 6.3mm stereoplugin vastakappaleen kolossa. Nuorena kossina 20 vuotta sitten tosiaan huomasin, että kuulokkeista ja kaiuttimista ei tullut ääntä ulos, kun plugia ei työntänyt täysin sisään. Luulin, ilmeisen väärin, että tunnistus pelaa toisen kanavan kautta. Mutta koska kontakti oli vajaa, otti vasen plugin kontakti vasta kiinni oikeaan. Eli voisiko stereoplugin typistäminen auttaa? Silloin plugi ei painaisi äänen katkaisevaa mekaanista pohjakontaktia ...
     
  9. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos katkaset plugista kärjen poikki , niin vasen-kanava kuuluu edelleen telkkarista ja oikea-kanava katkeaa.
     
  10. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ah, eipä tietystikään voi olla helppoa konstia, oikean kanavan sähköinen kontakti on tietysti samassa elementissä kuin katkaisun mekaaninen kytkin. :D
     
  11. pirate

    pirate Guest Guest

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarvitsen 3D lasit messukäyttöön. Ajatuksena on siis pyörittää 3D dvd:tä messuständillä, jota asiakkaat voi katsoa 3D laseilla. Elektroni näyttää myyvän noita 3D-laseja.Tässä linkki. En vain tiedä mitkä noista laseista ovat sopivat.

    Minkälaiset 3D lasit siis tarvitaan?

    DVD:n mukana ei tullut mitään ohjeita. Kuva näyttää aavistuksen epätarkalta ja hieman väreilee, mutta on siis muuten ihan katsottavaa ilman lasejakin. Niin ja DVD on todellakin tarkoitettu 3D lasit päässä katsottavaksi.

    Pienenä tarkennuksena lisättäköön, että messuosastolla ei suinkaan esitellä kyseistä dvd-levyä. Dvd-levy siis sisältää kolmiuloitteisen laite-esittelyn ja messuosastolla esitellään näitä laitteita.
     
  12. skyde

    skyde Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaihtoehtoisia ratkaisumalleja ongelmaani olikin tullut useammanlaisia - kiitoksia kaikille :)

    Tosiaan ratkaisun tulisi kohderyhmän iästä johtuen olla mahdollisimman simppeli - mikä rajaa esim. normaalin vahvistimen käytön pois. Telkkarin asetukset eivät myöskään anna mahdollisuuksia ohittaa tuota toiminnallisuutta.

    Tuo tietokonekaiuttimien käyttö -ehdotus olisi ainakin kustannustehokas, joskin tavallaan aika ruma... voipi olla että pitää lähteä sillä ainakin liikkeelle :thumbsup:

    Optimaalisin ratkaisuhan olisi joku custom-plugi, joka ottaisi liittimestä äänen ohittaen tuon mekaanisen kytkimen, mutta sekin taitaisi mennä diy-hommiksi.
     
  13. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi varmaan siinä laite-esittelyvideossa lukea millä tekniikalla kuva luodaan. Jos on kyseessä normaali DVD, niin on varmaankin kyseessä ihan vihreä-punainen-tekniikkaan perustuva, jolloin lasit on halpoja, useampi voi katsoa samaan aikaan eikä taskunpohjalle jäävät lasit kirpaise niin kovasti. Jos taas on kyseessä suljintekniikkaan perustuvat, eli joka toinen kuva on toiselle silmällä, joka toinen toiselle, niin silloin tarvitset kalliit erikoislasit, joita ei noin vain jaellakaan ohilulkijoille. Jos kuva värisee, viittaa se tähän tekniikkaan. Jos taas kuvassa näkyy punainen ja vihreä väri toisinaan häiritsevästi, on kyse tuosta halvemmasta (3e) tekniikasta.
     
  14. pirate

    pirate Guest Guest

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta.
    DVD:stä tuota tietoa ei löydy ainakaan perinteisin aakkosin. ;) Asiaa on myös selvitetty valmistajalta Aasiasta, laihoin tuloksin.
    Videossa ei näy punavihreää kaksoiskuvaa. Löysin softan, joka muuttaa suljintekniikalla toteutetun elokuvan "perinteisille" laseille sopivaksi. Pelaan varman päälle ja tilaan softan ja kasan laseja.
     
  15. Wick

    Wick Say it in slugs Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.11.2002
    Viestejä:
    2 150
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kauanko posti suunnilleen käsittelee vahinkohakemuslappusia?
     
  16. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  17. Veron

    Veron Guest Guest

    Liittynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla tais mennä yhteensä puolitoistaviikkoa siitä kun sen lähetin. Riippuu varmaan vähän summastakin, itsellä oli aika pieni summa kyseessä.
     
  18. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Minulla on tällainen autodvd-soitin joka ei lue levyjä. Muistikortin kautta toimii kyllä normaalisti. Soittimen merkistä en ole varma, laatikossa lukee Mosfet mutta jostakin muistelisin että saattaa olla Red Powerkin.

    Mihinkäs tuon saisi huoltoon? Kalajoella ei osattu sanoa.

    Ps: Ja olen valmis maksamaan satasenkin jos lukupää on rikki
     
  19. emaasalmi

    emaasalmi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2003
    Viestejä:
    591
    Saadut tykkäykset:
    1
  20. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46