DIY RCA, kaapelia?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Toni Kallio, 15.06.2004.

  1. d0ggie

    d0ggie Guest Guest

    Liittynyt:
    21.02.2005
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arvioisin että n. 6kk sitten ostin Elfasta juurikin noita liittimiä ja siinä mielessä hyvät liittimet että nappaavat tiukasti kiinni RCA-naaraaseen eli eivät ole liian väljiä. Tuo [johto]pää on tosiaan sellainen metallijousi joka antaa sopivasti periksi *
    ja ainakin itselle tuli jokaiseen liittimeen mukaan varajousi jos se joskus sattuu menemään pahaksi. :thumbsup:

    Samaan hengenvetoon täytyy kyllä todeta että ikinä en ole niin huonoa palvelua saanut kuin Oulun Elfassa. Työhön kyllästynyt myyjä joka oli itseään niin täynä että melkein maassa rukoilla että olisi viitsinyt tarkistaa ko. liittimien tuotekoodin kun en sitä hoksannut ottaa ylös. Kuulemma ei kuulunut hänen ammattinsa palvelualalle kun sitä hienovaraisesti tiedustelin. Vieläkin pistää vihaksi tuo enkä olekaan sen jälkeen Elfaa kauheasti suosinut, harmi sinänsä sillä valikoimahan tuolla on laaja. :grr:

    *) Edittiä muutaman kuukauden takaisen kommenttiin:
    Vedonpoistajia tulee aina mukaan kaksi, toisessa on suurempi (n. 6.5mm) ja toisessa hiukan pienempi halkaisija. Olen näitä jokusen satsin tilaillut ja aina on ollut sama tilanne vaikka pakkaus onkin muuttunut hieman.
     
  2. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Hyvä tietää että itse tuote on asiallinen. Palvelun osalta Kuopion Elfan liike on ollut aina ok, tosin enää se ei olekaan virallinen Elfa mutta tuotevalikoima on edelleen saatavilla. Hintojen puolesta loistava paikka. :thumbsup:
     
  3. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eksyimpä vahingossa DIARin kaapelien teko sivuille. Vähän epäselväksi jäi vain että mitkä noista kaapeleista ovat nyt subjektiivisten testien mukaan parahaat? Ilmeisesti järjestys menee jotenkin näin:

    1. Suomen ruotsalainen(itse punottu hopeoidusta johdosta?)
    2. RAYDEX RG179BU
    3. TASKER C-850
    4. CORDIAL CMK 222

    Päättelin järjestyksen kerronnan perusteella kun sivuilla ei ole sen kummemin eritelty. Kuuntelukokemukset puuttuu tuosta taskerista ja IBM:n token ring kaapelista, onko nämä miten toimineet subjektiivisissa testeissä? :)
     
  4. Ottto

    Ottto Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti raydex:n nimi on vaihtunut ? Uusi nimi olisi nexans.
    Ainakin jos vertaa farnelista löytyviä tuotteita, niin ominaisuudet täsmää.

    http://fi.farnell.com/jsp/search/altsSubs.jsp?type=alts&sku=3855338

    DIY rca kaapelit voisi kyllä rakennella. Bilteman liittimet ovat kyllä hienot ja halvat.

    http://www.biltema.fi/osteri/osteri....htm&linkki=31415.htm&tuote=31415&ryhmaid=118

    Taskerin C-850 johtoa löytyisi ilmeisesti vekoy:stä:

    http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=12000

    KF-elektroniikan sekä turunkomponentin nettisivuja ne löytänyt taikka ne eivät toimineet. CORDIAL CMK 222 ei siis löytynyt.

    Kutistesukkaa saa paikallisesta sp-elektroniikasta.

    Näillähän saisi jotain aikaan. Onko kokemuksia ?
     
  5. Kimmo.Niinimäki

    Kimmo.Niinimäki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    237
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noita Raydexin kaltaisia koksukaapeleita löytyy moneltakin valmistajalta, itselläni on kokemusta muistaakseni kolmen eri valmistajan vastaavasta ja moneen tarkoitukseen sopivat mainiosti.

    Kaikkia näitä tuotteita (myös Cordialin kaapelia) löytyy vaikkapa tarvikkeisiin erikoistuneelta firmalta.. :D

    -Kimmo-
     
  6. d0ggie

    d0ggie Guest Guest

    Liittynyt:
    21.02.2005
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaanpa kommenttia omasta subikaapelista, jokusen kuukauden ollut nyt ajossa.

    Kaapelina toimii Cordialin CMTOP 222 (huom, ei sama kuin CMK 222) ja liittiminä ovat samat Neutrikin RCA -liittimet joita olen jo tässä ketjussa aiemmin kehunut. Johto mahtuu liittimien vetopoistoon hyvin (lue: juuri ja juuri, mutta tiukkapa tuon pitääkin olla) ja sisälle mahtuu vielä tavallinen pikkuvastus. Johtimia kiertää / suojaa kaapelissa kuparivyyhti jonka omassa versiossani juotin lähtöpään maihin.

    Vastukset olen joutunut liittimen sisälle juottamaan siitä syystä, että stereovahvistimen (Consonance A100) pre-outista lähtee stereosignaalia mutta subbari syö vain monosignaalia. Koska signaalijohtoja ei saa suoraan oikosulkea on molemmissa kanavissa 10k vastus. Tuosta passiviisisesta kytkennästä ja vahvistimen ominaisuuksista johtuen linjasignaali on suhteellisen heikko ja subbarivahvistimen täytyy olla käytännössä miltei täysillä. Mitään huminoita ei kuitenkaan kuulu joten aivan pilipalikaapelia ei tuo Cordial ei ainakaan tuon perusteella ole.

    Jos tuo suuri ja mahtava Intter Vep ei aina toimi niin tässäpä törkeästi kopioitu "kytkis" ko. kaapelille. Hyvin on ainakin itsellä toiminut ja toimintasavut ovat visustu pysyneet komponettien sisällä :)
    Koodi:
     VASEN ---\/\/\/\---+
                10K     +--- MONO
     OIKEA ---\/\/\/\---+
                10K
    
     
  7. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nälkä kasvaa syödessä ja olen päättänyt tehdä omat silmää ja korvaa miellyttävät DIY kaapelit. Ei passaa kuitenkaan liian isoa palaa haukata kun on muutenkin jo vähän liian monta rautaa tulessa. :eek:

    Uusien ja vanhojen laitteiden osalta pitäisi seuraavat DIY signaalipiuhat väsätä:
    • 3,5mm stereo jack -> RCA, tietokoneen ja vahvarin väliin digisignaalia viemään
      RCA -> XLR, AV vahvarin ja PA jakosuotimen(dcx2496) väliin
      XLR -> XLR, PA jakosuotimen ja PA päätteen(TA2400) väliin

    1) Kannattaako käyttää samaa piuhaa(esim. Raydex) kaikissa näissä signaalipiuhoissa, vai onko joidenkin näiden välillä käytettävä sille tehtävälle sopivampaa letkua(paksumpaa, paremmant ominaisuudet)? Tarkoituksena on näin alkuun rakentaa jonkinlaiset asialliset perus kaapelit ja vasta sen jälkeen kun on kertynyt kokemusta/vertailukohtaa, kokeilla jotain uutta.

    2) Meneekö RCA -> XLR ja XLR -> XLR letkujen kasaaminen samalla periaatteella kuin noiden muiden? XLR liittimet kun ovat kolme napaisia ja melko järeän oloiset, niin meneekö niissä eri määrä johtoja jolloin tuollaisen yksinkertaisen raydex koksun käyttö ei vissiin sovellu tehtävään? :confused:
     
  8. Kimmo.Niinimäki

    Kimmo.Niinimäki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    237
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikeastaan et voi käyttää koksukaapelia yhdessäkään näissä luettelemistasi - paitsi tuplana mutta tarkoituksiin löytyy parempiakin.

    Näissä kaapeleissa voit käyttää hyvin erilaisia mikkikaapeleita esim. Cordialin CMK222, Taskerin C-850, Canare Star Quad etc. etc. Paksuus ei korreloi kaapelin "hyvyyden" kanssa. Nämä mainitsemani esim. ovat asiallisia peruskaapeleita ja toimivat hyvin jo pidemmälle edetessäkin.
    Näissä kaikissa kaapeleissa kulkee kaksi johdinta + maa. Niin siis pitää ollakin, kun hluat balansoidun XLR-kaapelin tehdä. Sinällään XLR-kaapelin tekeminen ei ole hankalampaa kuin tavallisen RCA-liittimellisen kaapelin. Kytkentäohjeita löytyy vaikka kuinka netistäkin, samoin miniplugille.

    Useimmiten siis tavalliset mikrofonikaapelit käyvät tarkoitukseesi.

    -Kimmo-
     
  9. JP-83

    JP-83 Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2004
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0

    Löytyisikö kuvaa/tarkempaa selitystä tekemästäsi kaapelista? Pitäisi itsekin tehdä vastaava stereokanavien summaus monoksi mutta kytkennän käytännön toteutus vielä hieman mietityttää.
     
  10. d0ggie

    d0ggie Guest Guest

    Liittynyt:
    21.02.2005
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvaa ei löydy, mutta alkuperäinen artikkeli löytyy täältä. Myös sfnet.harrastus.audio+video FAQ tuntee tapauksen.

    Sinänsähän tuo on aivan äärettömän yksinkertainen, eli juota 1-10kohm vastukset (aivan perustavara kelpaa) stereolähdön signaalijohtimiin (RCA-liittimien keskimmäinen jalka) ennen kuin oikosuljet ne. Jos RCA-liitin on tarpeeksi iso vastus mahtuu suoraan RCA-liittimen sisälle. Eli sen sijaan että juottaisit signaalijohtimen suoraan RCA-liittimeen kiinni, juota ensin vastus RCA-liittimen keskijalkaan ja signaalijohdin vastukseen. Oliko tarpeeksi rautalangasta väännetty?-)

    Maat voit oikosulkea suoraan (RCA-liittimen runko). Mikäli käytössäsi on johtoa jossa signaalijohtimen ja maajohdon lisäksi on suojapunos/sukka voit juottaa sen stereopäästä RCA-liittimien runkoon eli maahan kiinni. Älä kuitenkaan juota sitä sekä stereo- että monopäästä kiinni sillä muutoin siitä ei ole mitään apua häiriösuojauksessa.

    Kaikista "rumin" kohta johdossa on se kohta jossa oikosuljet signaalijohtimet, maat ja mahdollisen suojasukan. Tuossa käytin itse kuumalimaa sekä liimautuvaa kutissukkaa (kutistesukan sisällä liimapinta, maksaa tuplasti normaaliin verrattuna mutta eipä tuota montaa senttiä tarvitse). Hieman parempi konsti olisi käyttää abikopihdeillä puristettavia metalliliittimiä mutta niitä ei itseltäni löytynyt.

    Huomaa tosiaan että kun passiivisesta summauksesta on kyse signaalitaso putoaa jonkin verran.
     
  11. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuolla DIARin ohjeissa ei tarkkaan eritelty mistä kaapelista voi tehdä mitäkin. Vähän meinaa vielä olla hankala ymmärtää miksi tuossa tietokone spdif liitännässä ei voi käyttää raydexin coaxial kaapelia. Eikö se kuitenkin mene niin että juotetaan johdin 3,5mm mono plugin tappiin, sama toisessa päässä RCA liittimen tappiin ja johtimen suojavaippa molempien liittimien runkoon? Tarkoituksena siis saada Audigy äänikortista digisignaali vahvistimelle.


    Sitten jos joku joka on paremmin kaapeleista perillä, voisi vähän selventää että mitkä ovat niitä hyvän kaapelin ominaisuuksia. Kuten Kimmo sanoi, kaapelin paksuus ei korreloi kaapelin hyvyyttä vaan löytyy kapasitanssi ja muita ominaisuuksia. Eli miten näistä osata edes vähän päätellä mikä kaapeli on parempi kuin toinen? Esim. rpm:n sivuilla on hyvin eritelty signaali kaapelien ominaisuudet.
     
  12. Ottto

    Ottto Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liittimet ja sukat on hommattuna (tai tilattuna).
    Enään itse kaapeli puuttuu.
    Ajattelin tehdä kaapelit mm. CD-soittimelta vahvistimeen ja subin päättellee. CD soittimelta molemmat, analog out (2x rca) ja coax digi (1x RCA).

    1. Cordial CMK 222 SW
    - 1.3€/m @ http://www.beatman.fi/product_details.php?p=87
    - 2.8€/m @ http://www.audioparts.fi/cat/product_details.php?p=193

    2. Tasker C-850
    - 4.85€/m @ http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=12000
    - Muualta ?

    Nyt, että kumpi kannattaa valita.
    Onko eroja mm. kun käytetään coax digiout taikka norm. analog out ?
    Taskerista on sanottu täällä, että hyvä kaapeli, mutta käyttökokemuksia ei paljoa ollut ? Cordialia on paljon käytetty ja hyvänä pidetty, mutta myös jokin haukkunut ? Hintaero on melkoinen, mutta tilattuna tulee kuitenkin ~10€ postikulut.

    Laitteisto NAD T744, NAD 524 cd-soitin, NAD 214 pääte XLS:lle. Kajarit Seas Embla, mutta AW 10 Excel työnalla... Supra ply 2.0 kaapelina kajareille...
     
  13. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    St. Pauls Soundilta tuota Cordialia saa 0.89e/m hintaan, 100m kela olisi 75e

    http://www.stpaulssound.fi/kaapelit.html
     
  14. Ottto

    Ottto Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oho, hinta tipahti huimasti ! kiitoksia linkistä.

    Mitenkäs tuo cordial vs tasker ?
     
  15. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
  16. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi löytää vihreää nylonsukkaa Tampereen seudulta. Missäs putiikissa olisi parhaat valikoimat tällaisia turhakkeita?
     
  17. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ois turun reissu tiedossa loppuviikoksi, joten onko kenelläkään tietoa siellä olevista liikkeistä joista saa halvalla kaapelia(tasker 850 ja muita), termostaatteja ja nylon sukkaa?
     
  18. sergimon

    sergimon Guest Guest

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuommoset kikkailin aamusta Taskerin C801 piuhasta ja Bilteman kullatuista RCA-liittimistä. Uutta äänikorttia (Esi Juli@) ja stereovahvaria odotellessa... :)

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  19. mixka

    mixka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämmöiset kaapelit pitäisi tehdä:

    Mikseri -> Äänikortti: 2x RCA --> 2x Mono 6.3mm
    Äänikortti -> Mikseri: 2x RCA <-- 2x Mono 6.3mm

    Äänikortti -> Vahvistin: 2x Mono 6.3mm --> 2x RCA

    Vahvistin -> Subfoower: RCA --> RCA

    Vedot eivät ole pitkiä. n. 0.5m-2m.


    Sitten ajattelin vielä kuulokkseisiin vaihtaa liittimet: (Mikrofoonilliset studio kuulokkeet)
    Mikrofooni: Mono 6.3mm
    Kuulokkeet: Stereo 6.3mm


    Olen jossain välissä hommaamassa AKG:n K701 tai jotkin kunnollolliset kuulokkeet, niin hyötyisinkö, jos vaihtaisin johdotusta ja/tai liittimiä niistä?


    Minkälaiset osat minun kuuluisi hommata? Taitoa on jonkun verran, mutta rahaa en kyllä ainakaan yli 100e ajatellut laittaa. Mieluusti alle 50e. Opiskelijabudjetilla nimittäin mennään :)
     
  20. Lumisade

    Lumisade Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    131
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitus on tehdä otsikon mukaisesti DIY RCA-kaapelit. Harkinnassa on Supran DAC- tai EFF-I-kaapeli. Molemmissa kaapeleissa on kaksi eristettyä johdinta ja suojavaippa. Sarjassa todella tyhmiä kysymyksiä: onhan niin, että RCA-liittimeen kolvataan vain johtimet eikä suojavaippaa? Eli suojavaippaa hyödynnetään vain balansoiduissa liitännöissä.

    Lisää tyhmiä kysymyksiä. Supra DAC -kaapelissa on myös läpinäkyvä optista kuitua muistuttava "jänne". Onko tuo siis optinen kuitu vai teflon-eriste tms.? En löytänyt tästä tietoa Googlella enkä Supran sivuilta, joten tyhmänä kyselen... :hitme: