Oldboy

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana thespider, 02.12.2004.

  1. thespider

    thespider Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2004
    Viestejä:
    237
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vuoden paras elokuva, OLDBOY, tulee ensi-iltaan finnkinon teattereihin perjantaina 10.12. 2004. Leffa tulee levitykseen vain kolmeen teatteriin, finnkinon sivuilta ei selvinnyt mihin kaupunkeihin. Jos joku kuitenkin tietää tuleeko tämä Turkuun niin kertokaa ihmeessä!

    kannattaa mennä katsomaan tämä mestariteos. itselläni on tämä DVD:llä mutta tää on kyllä silti pakko nähdä leffassa.
     
  2. Rela

    Rela Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yllättävän vähän tästä juttua täällä vai eikö tätä todellakaan ole kukaan nähnyt?

    Olen ollut tässä pettynyt tämän vuoden uutuus-elokuviin, kun yhtään viiden tähden elokuvaa ei ollut vielä tullut. Kovimmat odotukset latautuivatkin viimeiseen toivoon ja se kannatti. Kyseessä siis todellakin on vuoden selkeästi paras elokuva. Menkää nyt ihmeessä katomaan. Sentään kulttuuriteko kun näinkin loistava ja erilainen elokuva saadaan valkokankaille. Itse elokuvasta ei pysty paljon negatiivista hakemaan. Näyttelijäntyö on jotain aivan uskomatonta ettei voi edes ymmärtää miten heistä ollaan saatu noin paljon irti. Käsikirjoitus sisältää paljon yllätyksiä ja pohdittavaa monessakin mielessä. Kuvaus osuu nappiin ja elokuva sisältää muutaman todella ikimuistettavan kohtauksen. Itse en hirveästi välittänyt ohjaajan edellisestä elokuvasta Sympathy for Mr Vengeance, joka jakoi paljon mielipiteitä maailmallakin. Oldboy sen sijaan räjäytti potin ja odotan todella mielenkiinnolla kosto-trilogian viimeistä osaa.

    *****
     
  3. Moses_x

    Moses_x Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2003
    Viestejä:
    1 117
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuli tämä mestariteos käytyä katsomassa. Lähdin teatterista kaverini kanssa hieman järkyttyneellä mielenrauhalla ja yllättyneenä. Oldboy lunasti odotukseni ja enemmänkin.

    Leikkaus, kuvaus ja visuaalinen ilme yleensä ovat loistavia. Toimintapuolella Oldboy tarjoaa yhden aivan mahtavan tappelukohtauksen. Koreografia, rikkumaton kuvaus ja loistava ajoitus näyttelijöiltä takaavat yhden parhaista toimintakohtauksista ikinä; se jopa näyttää mahdolliselta, vaikka onkin täysin päinvastaista. Väkivalta on paikoin jopa Ichi The Killerin tasoista kamaa sillä erolla, että aina kun K-18 puolelle lipsahdettaisiin, kamera kääntyy poispäin. Ichiin on myös muita yhtäläisyyksiä: "Saisinko nauraa tuolle?" Mahtipontinen musiikki lisää oopperamaista vaikutelmaa.

    Jo pelkkä Oldboyn premissi on hieno ja lupailee hyvää, mutta voi kuinka taidolla ja omaperäisyydellä tarinaa kehitetään. Kostoa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta ja erittäin monipuolisesti. Tunneskaala, joka käydään leffan aika läpi on aivan uskomaton, en muista ihan vähään aikaan nähneeni näin suuresti eri tunteisiin vetoavaa leffaa. Juoni on niin pirullinen, että katsoja vääntelehtii penkissään. Realismia ei edes haeta, vaan Oldboy seilailee aika rajusti surrealismin maille, mikä ei todellakaan haittaa, vaan tekee siitä mielenkiintoisemman.

    Jokaisella hahmolla on omat motiivinsa ja mikä hienointa, inhimillisyysfaktori on otettu huomioon. Tuomioita ei jaella yleisen moraalikäsityksen perusteella. Se mikä voi tuntua naurettavan pieneltä toiselle, on suurta jollekin muulle. Aivan helvetin hyvä ja tyly leffa. Suosittelen oikein mielelläni.

    5/5

    Helvetti jäätyy ennen kuin jenkit saavat tästä mitenkään onnistuneen tai yhtä uskaliaan version tehtyä.
     
  4. thespider

    thespider Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2004
    Viestejä:
    237
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olin katsomassa tämän eilen elokuvissa ja täytyy kyllä sanoa että leffa tuntui vielä täydellisemmältä nyt toisella katselukerralla kuin n. kuukausi sitten DVD:ltä.
    suomitekstit auttoivat ymmärtämään koko pirullisen juonen hienouden.

    sääli vain että tämä pyörii Turun paskimmassa teatterissa. kuva oli liian tumma ja vääristynyt reunoista, joka kyllä vei vähän tehoa kokemuksesta.

    sanotaan nyt vielä kerran, jos tätä leffaa ei ole nähnyt niin menkää ihmeessä katsomaan. tämä tuskin kauaa leffassa pyörii.

    Jos pidät KillBilliä täydellisenä kostotarinana niin Oldboyn jälkeen maailmasi ei ole enää entisellään.
     
  5. Takatukka

    Takatukka Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    1
    Oli aivan loistava leffa.. ehkä paras aasia-leffa koskaan. Mut onkohan tää tulos koskaan suomi-teksteillä tänne?
     
  6. Gleb

    Gleb Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.10.2001
    Viestejä:
    658
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmasti on kun nyt teattereissäkin pyörii.
     
  7. Jukka Halttunen

    Jukka Halttunen Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2003
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja DVD:lle muistaakseni ensi maaliskuussa.
     
  8. Takatukka

    Takatukka Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hieno homma.. täyshintasia leffoja harvoin ostan, mut sitte ku tää tulee, täytyy tehdä poikkeus.
     
  9. kebek

    kebek Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 623
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kun kaikki nyt hurmiossa tätä hehkuttavat niin en viitsi pilata kaikkien iloa. Todetaan nyt kuitenkin seuraavaa:

    Loppua kohti elokuva menetti tehonsa kun katsoja puolenvälin paikkeilla arvasi tämän suuren "paljastuksen". Loppu kuitenkin velloi niin tämän yllätyksen ympärillä, että homma alkoi tuntua kiusallisen pitkitetyltä.

    Muutoin ei mitään negatiivista sanottavaa.
     
  10. Silverfang

    Silverfang Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.03.2002
    Viestejä:
    618
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei nyt välitetä siitä katsojasta.
     
  11. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Remake tästäkin on ilmeisesti tulossa ja Nicholas Cage on ilmoittanut halukkuutensa pääosaan. :weep:
     
  12. Negotiator

    Negotiator Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    30.09.2002
    Viestejä:
    1 872
    Saadut tykkäykset:
    2
    Siis kai tämä oli sitten tämmönen loppuvuoden läppä? :hitme:
     
  13. steffe79

    steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.05.2002
    Viestejä:
    4 147
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuskinpa sen suurempi läppä kuin se, että Infernal Affairsista tulee Hollywood-remake. (tässä tosin yllättävän vakuuttavat näyttelijät ja ohjaaja)
     
  14. Jorse

    Jorse trust no one Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.04.2001
    Viestejä:
    5 076
    Saadut tykkäykset:
    8
    Aasiapaskaa osa xx. Jonkun muutamaa astetta mua terävämmän kaverin (eli ei mitkään tiukat kriteerit) pitäisi tulla joskus näyttämään mulle joku jo näkemäni Aasia-leffa ja sormella osoittaa ne kohdat, joista oikeasti pitäisi nauttia. En voi ylpeillä laajalla tuntemuksellani idästä saapuvista elokuvista, en ole niitä juuri kymmentä enempää vaivautunut katsomaan. Syykin on selvä: vaikka olen pongaillut lähinnä semmoisia tapauksia, jotka itseäni teoriassa kiinnostavat tai joita kaverit ovat kehuneet, niin ne ovat hyviä about 1 / 10 -suhteella. Se ei innosta hankkimaan Huuto.net -kamaa lisää hyllyyn. Oldboyta on kovasti kehuttu, tästä osoituksena mm. IMDB top250-sijoitus ja Grand Prize of Jury -pysti Cannesista (arvallako ne nämä voittajat vetää).

    Sitten itse elokuvaan. Aloitetaan taasen jostain joka toimi. Oldboy on mahdottoman epätasainen, joka positiivisessa mielessä tarkoittaa sitä, että mukana on useita kohtauksia, jotka nousevat positiivisessa mielessä esille. Hampaiden irti repiminen on sen verran ahdistavaa katsottavaa, että en sitä toistamiseen halua nähdä. Muutenkin mukana on nippu puhtaasti inhottavia kohtauksia, jotka sinällään toimivat. Olenkohan muuten nähnyt vielä yhtään aasia-leffaa, jossa tarina olisi onnistuttu kertomaan ilman jumalatonta määrää takaumia. Ei nyt ihan heti tule mieleen. Oldboyn mysteeria avataan hiljalleen ja vaikka se onkin lähtökohdiltaan oikein kiinnostava, niin tapauksen purku etenee lähinnä toimintakohtausten ja kidutusten kautta. Mätkintä on välillä ihan toimivaa, liian usein huvittavaa. Väkivaltakohtauksissa parasta osa-aluetta edustivat musiikit: kun ruudulla tapahtui jotain ikävää, klassinen musiikki toi mukavasti kontrastia inhotukselle.

    Näyttelijät tekevät hyvää työtä päärooleissa, joten heitä ei ole elokuvan epäonnistumisesta syyttäminen. Chan Wook Parkin ohjauksen romanttinen puoli toimii kohtuullisesti, vaikka silläkin saralla tarkoitus on ainakin kerran vain saada katsoja ahdistuneeksi. Ottaen huomioon kuinka paljon vaivaa Oldboy näkee katsojan kiusaamiseksi, se onnistuu siinä lopulta aika heikosti. Yksittäiset kohtaukset ovat kyllä paikoittain (hyvässä mielessäkin) yhtä helvettiä, mutta tunnelma hukataan yleensä yhtä nopeasti kuin se on kaapista kaivettukin. Heikkoja pätkiä on parin tunnin kestoon eksynyt aivan liikaa. Päähenkilön toimintalogiikka elokuvan loppuhuipennuksessa on vähintäänkin kyseenalaista, enkä kyseisen jepen suureen unelmaan kostosta niin innostunut. Jos tykkää lievästi sairaista, huonolla tapaa epämukavista mustaa huumoria harrastavista kosto-leffoista, niin Oldboy voi hyvinkin maistua. Kai tämä on sitten sitä taiteellisuutta.

    2 / 5
     
  15. void

    void Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2003
    Viestejä:
    1 121
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tuo kuuluu suosikkielokuviini, mutta eipä tuo mielestäni mitenkään erityisen taiteellinen leffa ole.

    Edit: mutta voin kyllä ymmärtää ettei tuo elokuva vain toimi henkilölle joka ei muutenkaan välitä aasialaisista leffoista, se poikkeaa kuitenkin rankasti länkkärileffoista.
     
  16. nabokov

    nabokov Guest Guest

    Liittynyt:
    26.04.2007
    Viestejä:
    77
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisellä katselukerralla ihan mielenkiintoinen koston luonnetta tutkaileva pikkupalapelijännäri, joka sisältää hienon vasarataistelukohtauksen. Ei kuitenkaan mielestäni mikään ainutlaatuinen eikä sisällä minulle uusintakatseluarvoja. 2/4
     
  17. code.666.

    code.666. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Dawn of the Dead (1978): 0 / 5
    Dodgeball 3 / 5
    Rumor Has It … 3 / 5
    House of Wax 2 / 5

    Näillä arvosanoilla en hirveästi lähtisi kritisoimaan... Kertoo jo aika hyvin että kannattaa pysyä noista aasiapätkistä erossa, kun ei näytä oikein uppoavan.

    Oletko ajatellut hankkia englanniksi dubattuja versioita noista aasia leffoista? Jos vaikka olisi helpompi seurata?
     
  18. void

    void Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2003
    Viestejä:
    1 121
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ihan mielenkiinnosta; millä arvosanoilla saa kritisoida? Kai nyt sentään jokainen on oikeutettu mielipiteeseensä?
     
  19. code.666.

    code.666. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kertovat vain aikatavalla suhteellisen surkeasta elokuvamausta. Ei sen kummempaa. Ja toki on vapaus mielipiteeseen. Johan minäkin esitin omani.

    "Vaikka se aasia-hemmo kuinka näyttäisi ilkeältä, mutta puhe kuulostaa ties miltä, niin hommasta puuttuu uskottavuus ja pahasti. En tosin ymmärrä esim. saksaa (pl. korkkarisanasto) taikka ranskaa, mutta nekin molemmat kuulostavat jo huomattavasti paremmilta. Varsinkin saksa sopii erityisesti sotaelokuviin vallan mainiosti, kaikki kuulostaa ilkeältä, mitä Der Upseeri huutaa."

    Itselläni viimeistään nämä herran viisaat kirjoitukset vievät viimeiset uskottavuuden rippeet... Ei siis millään pahalla. Jorse on :love:
     
  20. Silverfang

    Silverfang Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.03.2002
    Viestejä:
    618
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei huonoa elokuvamakua ole olemassakaan. Vaikka joku ei jostain elokuvasta tykkäisi, ei se tarkoita että elokuva olisi huono. Se ei edes kerro elokuvan olevan yleisesti huono.

    Jos joku ei elokuvasta tykkää, on vastaan turha mitään sanoa. Ihmismieli vain näyttää olevan sellainen että mikäli joku ei jonkun suosimasta elokuvasta pidä, koetaan se loukkauksena ja vastaan täytyy sanoa.

    Jorsen arviointi oli kuitenkin ylimielinen ja hivenen provosoiva, mutta tekstistä kävi kuitenkin selväksi ettei hän yleisestikään ymmärrä aasialaisia elokuvia. Se on vain menetys hänen osaltaan.

    Itse Olbdoysta sen verran että omasta mielestäni kyseessä on viiden tähden elokuva musiikkeineen :thumbsup: