Pihakalusteet

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Grr, 11.06.2007.

  1. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäis kuulemma tuhota sademetsät ennen lehmiä, jotta lämpöaalto jatkuisi.

    Kertokaahan kokemuksia pihakäyttöön sopivista puukalusteista. Romut saisi kestää suomalaiskesän syleilyä vuosikaupalla. Laiskoja kun ollaan, kamat kannetaan keväällä pihalle ja tuodaan syksyllä sisälle, korkeintaan öljytään kertaalleen välissä. Onko tiikki hintansa arvoinen? Pärjääkö petsatulla männyllä? Mites eukalyptukset sun muut eksoottiset puulajit? Missä on parhaat tarjoukset pääkaupunkiseudulla?

    Tarve n. kuuden hengen ruokailuruhmälle, pöytä ja tuolit.

    --
    krematointi ja grillaaminenn
     
  2. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä on kans ollut harkinnassa hankkia terassille oikeat kalusteet ikivanhojen todella järkyttävien muovikalusteiden tilalle. Asumme omassa rivitalokämpässä nyt toista kesää ja jotenkin kalusteet jäivät viime kesänä hankkimatta. Valitettavasti varastossa on niukasti tilaa, joten sekä tuolit että pöytä tulisi olla taiteltavaa mallia, että ne saisi katokseen suojaan talveksi. Neljän hengen pöytä olisi luultavasti meille ihan riittävä. Vaan kannattaako hankkia pyöreä/kahdeksankulmainen vai suorakaiteen muotoinen? Kuinka iso pöydäntulee olla että siihen mahtuu hyvin neljä henkeä sujuvasti aterioimaan?
     
  3. Sedator

    Sedator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2004
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen verran topic kosketti, että päätin vastata. Kävin juuri katsomassa Askon tarjous Teak Rio-klaffituolia 39€. Hinta ei ole paha teak puisesta tuolista (teak huomattavasti parempi kuin "kovapuu", mikä saattaa olla mitä tahansa nopeasti kasvavaa tummapigmenttistä puuta tehokasvatettuna).

    Tuo tuoli edustaa samaa laadun ja hinnan tasoa, mitä hankin kolme vuotta aikaisemmin Teesistä tai Sotkasta kahdeksa kpl. Noista kahdesasta viisi hajosi ensimäisen kesän aikana (liitokset petti); korjasin kaikki nuo viisi, ja seuraavan kesän aikana loput kolme korjaamatonta hajosi lähes samoista kohtia, ja korjatuista kaksi hajosi uudesta paikasta. Kolmen kesän jälkeen ainoastaan yksi on käytössä; seitsemän muuta on jo lämmittänyt pihagrilliä.

    Jo kaupassa olleista kolmesta esittelytuolista (siis tuo 39€:n Rio) yhdestä oli alkanut istuinpienat irvistää; arvioni mukaan tuo olisi kestänyt vielä satakunta tuoliin istumista ja tuolista nousemista ennen pienojen irtoamista. Konstruktio tuossa tuolissa oli täysin väärä; vetävä voima kohdistui suoraan pienoihin, ja vain joka viides piena oli kiinnitetty jonkinlaisella lohenpyrstöllä kiinni runko-osiin.

    Naapuriliikkeissä oli hyviä alumiinivalurunkoisia tuoleja, joissa selkänoja, istuinosa sekä käsinojat olivat teakkia. Hintaa noilla tuoleilla oli 305€ kpl. (olisi kuulemman saanut 20% alennusta). Jonkinlainen sanity check: 300€ > 3.500mk. Olisiko kukaan täysissä järjissä oleva ihminen voinut ajatella maksavansa parveketuolista kolme ja puoli tonnia.

    Vaikka puulajilla on merkitystä (teak on hyvä, tehokasvatettu hötö kovapuu välttävä, ja "massiivimänty" surkea), niin vielä enemän on merkitystä tuolin konstruktiolla ja heloilla. Istumisestä ja keikkumisesta aiheutuvien voimien pitää kohdistua tuolin vahvoihin osiin, oikeanlaisiin liitoksiin ja hyvälaatuisiin heloihin. Nopea testi: mikäli tuoli yhtään nitisee siihen istuessa, hajoaa se ensimäisen kesän aikana.

    edit: jos valitset teak kalusteet, öljyämisellä on aika marginaalinen merkitys kestävyydelle. Päinvastoin, teak näyttää teakilta sitten vasta kun se on harmaantunut kauniin hopean harmaaksi; sitä ennen se näyttää halpis kovapuukalusteelta.
     
  4. Hara

    Hara Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meilllä on tiikkinen ovaalin muotoinen jatkettava pöytä, neljä tuolia ja yksi kahdenistuttava penkki. Tämän lisäksi on myös pari kovapuista tuolia ja pyöreä klaffipöytä.

    Neljästä tuolista yhdestä on jalka halki, kun viime viikonloppuna pojat kokeilivat sen kestävyyttä. Ei ole muuten erityisen kestävää materiaalia joten jos teilläkin tuttavapiiristä löytyy innokkaita harrastelijapainijoita kannattaa pitää ne tuolit vähän kauempana. Luulisin että nuo kovapuiset olisivat kestäneet paremmin.

    Tiikkisissä kalusteissa on kiva pehmeä tuntu ja niitä ei tarvitse välttämättä öljytä (jos niitä ei öljyä tulee niistä sellaiset vähän antiikkisen, vaalean harmaat sävyiset josta ainakin minä pidän). Tosin esimerkiksi pöytä on syytä öljytä koska muuten se imee kaikki siihen kaadellut nesteet.

    Kovapuiset kalusteet taas eivät ole niin mukavia ja niitä saa öljytä kerran vuodessa.

    Tiikki on myös vähän arvokkaampaa.
     
  5. ToKa

    ToKa Guest Guest

    Liittynyt:
    24.11.2005
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pöydän muoto riippuu ainakin siitä, että paljonko pöydän ympärille saa vapaata tilaa. Omalla pienellä terassilla (2.7m*3.6m) suorakaiteen muotoinen pöytä on paras koska sen saa kiinni ihan seinää vasten ja silti koko tila on käytettävissä. Pyöreä pöytä vaatii siis enemmän tilaa ympärille. Kannattaa testata vaikka RoomArrangerilla tms. ennen pöydän ostoa.

    Itse päädyimme myös taiteltavaan malliin (samasta syystä) ja hintakin oli sopiva, vilkaise Askon Classic pöytiä/tuoleja. Tinkimisen varaahan noissakin oli ja pöytä ja tuolit maksoivat alle 300 euroa.

    http://62.44.243.30/asko/index.php?t1=1&etsittava=classic&Submit=Hae

    Onhan ne tonnin pöydät hienoja ja tukevia mutta itse en viitsi ulos sellaisia kantaa.
     
  6. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pyöreät pöydät voi tunkea sinne missä vesi ei jäädy. Testattu keittiön ruokapöytänä, ja kun ei kerrasta uskottu niin myös parvekkeen pöytänä. Ei se vaan toimi.
    Yksi ruokailija vie sivusuunnassa jonkun 80cm+ tilaa, jos tuolissa on käsinojat niin jopa metrin.
     
  7. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    No lyhyesti Askon kalusteista omakohtaisia. Pöytä ovaali asko classic klaffi. Yhden talven talvehtimisen jälkeen ok kunnossa. Yksi pöydän pinna on halki, täytyy liimata. Tuoleista Brazil taittotuolit 6 kpl joista kaksi on mennyt eri kohdista rikki, mutta vaihtoivat takuuseen molemmat uusiin. Toisessa oli selkeästi puussa heikko kohta kriittisessä liitoksessa. Eli ei mitään priimalaatua, mutta hintansa mukaista tavaraa ja kestää öljyttynä talvehtimista ulkona (pressun ja katoksen alla terassilla).
     
  8. jusaro

    jusaro Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2006
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä on takapihalla Iskun Blanca-ryhmä (jatkettava pöytä ja kuusi tuolia). Jykevät ja mukavat ovat, mutta raskaat liikutella ja säilöä. Nyt on markkinoilla myös alumiinin ja puun yhdistelmiä. Ovatkohan kestäviä ja hyviä?

    Parhaillaan teen terassia kesäkalusteiden ja grillin uudeksi kodiksi. Kestopuusta. Pihiys yllätti.
     
  9. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Tässähän on hyvä (teko)syy käydä tunnustelemassa pääkaupungin keskustan terasseilla.
     
  10. Maugester

    Maugester Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2005
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puisia kalusteita, terasseja yms. öljytessä saa homman suorittaa joka vuosi. Öljy estää puun kuivumisen, halkeilun ja tikkuuntumisen. Öljytty puukaluste on mukava käyttää myös sateen jälkeen, koska ei kastu.

    Öljy kannattaa ostaa sävytettynä, koska se vähentää harmaantumista...eli antaa uv-suojaa puulle. Harmaantuminen = puun nukkaantuminen.
     
  11. nasse

    nasse Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2000
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pilkunviilausta: 300*5,94573= 1783,72

    Asiaan liittyen, tuli hankittua kuusi vuotta sitten kallis ja laadukas muovisetti (tuolit ja pöytä) 60% alennuksella. Päivääkään en ole katunut, ei tarvitse hoitaa, ei tarvitse viedä talveksi varastoon ja ovat kestäneet todella hyvin. Kalusteet eivät siis ole perinteistä 15eur/tuoli moskaa, vaan kunnon germaanien laatukamaa 10v takuulla.

    llman silloista alennusta en tosin olisi noita hankkinut, olivat muovikalusteiksi kuitenkin melkoisen kalliit (vaikka tarkkaa hintaa en muistakaan).
     
  12. Sedator

    Sedator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2004
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kappas vain, tulipas tehtyä rankka laskuvirhe...:hitme:

    Muovisista kalusteista: niitä on olemassa ihan oikeasti hyviä muovisia kalusteita. Ne tunnistaa usein siitä, että ne ovat todella painavia. Muoviset tuolit kuitenkin tarvitsevat pehmusteet, jotta niissä olisi mukava istuskella. Tuppaavat olemaan muuten joko kylmiä, tai hiostavia. Puutuoli, varsinkin sellainen jo hieman harmaantunut ei-öljytty teak tuoli, on kohtuullisen mukava ilman pehmuisteitakin: lämpimän tuntuinen, ja ei hiostava helteelläkään.
     
  13. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sain viimein hankittua pihakalusteet. Kävin nappaamassa Iskusta Blanca -sarjaan kuuluvan pöydän, 6 tuolia sekä kansituolin hintaan 370 euroa ja sain vielä puuöljypurkin kaupan päälle. Normihinta tuolla paketille olisi ollut 577 euroa, joten ihan kohtuullisen hyvän alennuksen sain. Juhannuksen jälkeen kalusteet olisi todennäköisesti saanut vielä edullisemmin. Tai sitten olisi käynyt kuten viime vuonna, että kaikki parhaat oli jo loppu.
     
  14. Sedator

    Sedator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2004
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo tuolien konstruktio noissa Blanca sarjassa näyttää olevan järkevä. :thumbsup:

    Kokemuksesta, terveestä järjestä sekä kohtuullisesta määrästä kokemusta puuhuonekalujen suunnittelusta ja rakentamisesta viisastuneena olen alleginen tyhmille konstruktiolle (kuten esimerkiksi aikaisemmin threadissa mainitsemanin Rio klaffituoli). Silloin kun istumisesta aiheutuvat voimat kohdistuvat suoraan liitoksia avaavasti, tuoli ei tule kestämään todennäköisesti vuottakaan. Typeriä konstruktioitahan voi yrittää korjailla ylimääräisillä tukiheloilla tms., mutta tuolloinkaan lopputulos tuskin on tyydyttävä.
     
  15. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hieman huterat nuo tuolit ovat, mutta eiköhän ne normaalikäytössä kestä, kun ei mitään kännibileitten painimatsia niiden päällä järjestä.
    Lähinnä tuli tuo sarja valittua pöydän keskivertoa tyylikkäämmän muotoilun takia. Hieman olis tehnyt mieli noita käsinojallisia tuoleja, mutta ne vaativat käytännössä yllättävän paljon enemmän tilaa ympärilleen. Niinpä tyydyin vain ottamaan kuusi käsinojatonta.
     
  16. rauer

    rauer Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.04.2001
    Viestejä:
    904
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kenelläkään vinkkejä, mistä löytyisi pihalle mukavia "puistonpenkkejä"? Saisi olla niin tukeva, että ei notku yhtään oman 0,1 tonnin alla. Materiaalista, joka kestää säätäkin - ehkä jopa vuoden ympäri. Mukavan näköinen saisi olla myös, mikä on tietenkin subjektiivista. Ei mitään tikkuisia mäntyisiä hökötyksiä. Jonkinlainen metallirunkoinen versio puuistuimella voisi olla jees. Periaatteessa jokin "pro"-malli (eli yleisiin puistoihin laitettava) voisi olla kestävä, mutta hinta ja ulkonäkö voivat olla miinusta.
     
  17. ToKa

    ToKa Guest Guest

    Liittynyt:
    24.11.2005
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistaisin nähneeni Bauhausissa valurautarunkoisia penkkejä joissa puiset istuinosat, mallia "antiikki". Kestävyydestä ja hinnasta en osaa sanoa.
     
  18. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo-o, kovin samannäköisiä vinku-intialaisia 'kovapuisia' broileripuusta kyhättyjä kalusteita tarjosivat asko isku masku teesi jne jne. Amatöörinä en erottanut kulutuskestoa päällepäin, joten valitsin halvimman joka täytti muut kriteerit. Säätötuolit käsinojilla, iso pöytä jossa ei ole poikkipuita tökkimässä pitkiin sääriin. Manauksesta huolimatta pöydässä on pyöristetyt päädyt. :] Tuolien koeponnistus juhannuksena humalaisilla karjuilla ei tuottanut näkyviä vaurioita, eiköhän noi jokusen vuoden kestä.

    Vaan kylläpä v*tutti asioida huonekaluliikkeissä, myyjiä tuntui olevan vain kahta laatua. Toinen tyyppi odottaa hyväkatteista kultamuna-asiakasta, ja sivuuttaa meikäläiset 'noi nyt ei ainakaan osta mitään' tyylisesti haukotellen. Toinen tyyppi on kuin porilainen autokauppias, joka käy päälle kuin hyeena, myisi vaikka vanhan mummonsa, muttei suostu kertomaan hintaa edes suoraan kysyttäessä, setelitukko nenän alla.

    Jostain pitäisi vielä kehittää kaksi lepolassea/aurinkotuolia, katsotaan toimiiko tällä kertaa 'tuolit kainaloon, rahat myyjän käteen, juokse' -taktiikka.
     
  19. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Herätelläänpäs hieman vanhaa keskustelua.

    Iskun Blanca-kalusteet saivat väistyä omakotitalomme pienemmälle etuterassille ja takapihan isommalle terassille hommattiin Suomi Soffan Star-kalusteryhmä, jossa on iso pöytä (200*100 cm) ja kuusi käsinojallista tuolia. Kalusteissa on alumiininen runko ja muuten materiaali on "non-woodia". Onko kellään kokemuksia kuinka kestäviä nuo käytännössä ovat?

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 29.06.2010
  20. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mihinkäs se nyt muovi ja alumiini hajoisi? Vois olettaa tosin että auringossa toi muovin pinta hapristuu ja harmaantuu + alkaa murenemaan.

    Suomi-Soffasta nyt en ostaisi mitään, sinne menee riittävästi verorahoja pelkästään heidän härskin mainonnan tukemiseen.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi-Soffa