Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Heh, kyllä ne Genenkin vahvistimet ovat koteloituja.

    Ja hyvä juttu, jos Vertigossakin on väliseinä. Saisi tuota harkita BK:kin, JOS useammissa vahvistimissa on tiiviysongelmia (en ole kuullut muista kuin tuosta yhdestä).
     
  2. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen tässä nyt yritellyt säätää subiani(xls200) tarkemmin.Minulla on käytössä db mittari ja testilevy.Kaipaan silti apua.

    1.Laitanko vahvarista volymen niille tasoille, millä yleensä kuuntelen musaa?(noin -40db)

    2.Kiinnitin subin neutrikeilla kaiutinjohtojen kanssa samaan.Paljonka olisi hyvä jako laittaa, kun eikös tämän voi kysyä, että ei ole niin tapauskohtainen.Jos laitan sen vaikka 60hz, niin ei nyt ainakaan ihan väärin voi olla?

    3.Kun soitan järjestyksessa 80,70,60,50,40,30 niin pitäisikö db-mittarin näyttää jokaisessa samaa lukua? vai laskea tasaisesti, vai miten? ja taajuuspyyhkäisyssä tulisiko mittarin näyttää samaa lukua koko ajan? vai miten?

    4.Säädänkö vaiheen siten, että jos jako on 60hz, laitan tuon taajuuden soimaan ja katson, missä kohdassa mittarissa on suurin luku ja jätän vaiheen siihen?

    5.Ja miten gaini?
     
  3. Ombo

    Ombo Guest Guest

    Liittynyt:
    12.10.2006
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0

    1. Volymella ei niinkään väliä, kunhan sama koko mittauksen ajan. Ei kuitenkaan niin kova että subin vahvari alkaa säästelemään elementtiä matalimmilla taajuuksilla.

    2. Jakotaajuus kutakuinkin niihin lukemiin missä pääkaiuttimien bassontoisto alkaa heiketä. Tuo 60 voi olla ihan hyvä.

    3. Pihalla mitattuna, tai kaiuttomassa tilassa vaste alkaa laskea tasaisesti jostain pisteestä. En nyt ala arpomaan missä tämän subin vaste alkaa laskea. Vaikka itsellänikin on sama laite ;). Huoneessa kuitenkin on tilanne eri kun huonemoodit pääsevät valloilleen. Eli toinen taajuus kuuluu pirun kovaa ja seuraava saattaakin vaimentua reilusti.

    Taajuuspyyhkäisyn tulisi ideaalitapauksessa näyttää samaa lukua kokoajan. Huoneen tempuista johtuen se ei kuitenkaan onnistune. Ja tietysti matalilla taajuuksilla sen pitäisi laskea kiltisti subin olemuksen mukaan.

    4. Laitat musiikkia soimaan, jotain tuttua missä löytyy bassomateriaalia. Jumputijumputi musiikki on tähän ihan jees. Ja myös jotain nopeaa, missä mieluiten tuplabasaria. Nälillä paljastuu äkkiä onko vaihe selällään. Kokeile karkeasti 0, 90 ja 180 astetta ja kuuntele aina jokaista kunnolla kuuntelupaikalle. Joku näistä kuulostaa selvästi parhaimmalle. Aluksi voi joutua pinnistelemään että kuulee mutta kyllä se sieltä löytyy, ja kun löytyy niin sitten pientä hienosäätöä voi vielä tarvita.

    Kun vaihe kohdallaan bassontoisto on voimakas, integroituva, eikä kuulosta irralliselta ja erikoiselta mölinältä.

    5. Ja gainihan laitetaan oman mieltymyksen mukaan. Jotkut pitävät huisin kovalla, peittää muita taajuuksia pahasti alleen. Yleisesti kuitenkin gaini silleen että subbari ei erotu äänikuvasta, aka ei liian kovalla.


    Ehkä näistä nyt jotain apua. Onnea säätöön :)
     
  4. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo volyme -40db ja jako 60hz
    Eikö tuo vaihe pitäisi juuri säätää siinä jakotaajuuden tuntumassa, kun musiikkia kuunnellessa ne taajuudet vaihtelee niin paljon, vai olenko väärässä?
    Huomaan joo, että taajuuspyyhkäisyssä subi on mukana vain alussa jo lopussa suurin osa ulinasta kuuluu pääkaiuttimista ja subi lähtee murisemaan vasta aika lopussa.Pitäisikö subin siis soida lähes koko ajan pääkajarien mukana? Vaikea selittää ja vielä vaikeampaa säätää :OI
    pyyhkäisy alkaa subin pienellä pörähdyksellä ja siirtyy sitten pääkajareihin.Sitten taas lopussa palaa subille.
     
  5. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mihin asti tuon taajuusvasteen pitäisi yleensä olla suora ennekuin alkaa laskemaan,esim. jos jako taajuus on laitettu vaikka 80hz niin missä lukemassa se alkaa yleensä laskemaan?
    Tietenkin riippuu varmaan subista ja olosuhteista,mutta alkaako se laskeen 80hz jälkeen heti?

    Niin ja sit kun en tätä sanastoa niinkään tiedä,niin tarkoittaako tuo taajuuspyyhkäisy jotain sweeppiä esim .20hz-20khz?
     
  6. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nytten olen säädellyt ja parempaan tulokseen olen tullut.Toki vielä on paljon parantamista.Tiedän, että säädöt ja sijoitus ovat tapauskohtaisia, mutta onko näissä tekosissani mitään järkeä? eli saisinko ainakin subista hyödyn keskinkertaisesti? Harmittaa vaan, jos kalliin subin hyöty jää käyttämättä.

    Eli sijoitettu on noin keskelle pääkaiuttimia.Ehkä subin verran vasempaan kaiuttimeen päin.Kytketty High levelillä punainen oikean kaiuttimen plussaan ja keltainen vasemman plussaan.Musta johto on mmustassa miinuksessa.Subin Gain on klo 11, vaihe klo 1 ja jako on siinä noin 65hz.Mk2 malli kyseessä.Pääkaiuttimet, johon tätä integroin on Usher s-520
     
  7. Metsänpeikko

    Metsänpeikko Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2006
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,
    Elikkä siis, alkoi kiinnostamaan tuo xls melko runsaasti, kun nykyinen AP:n Sub Focus tuppaa olemaan hieman hidas nykyiselle musiikkimaulle. Mitä jälleenmyyjiä siis Suomessa on noille BK:n subeille? Himottaisi nimittäin saada kokeiluun ihan kotiolosuhteisiin. :rolleyes:

    En onnistunut löytämään tästä threadista aivan tyhjentävää vastausta, tosin vähän tuo 45 sivua alkoi tökkimään jossain vaiheessa, joten sanokaa jos löytyy jostain.
     
  8. Hacka

    Hacka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2006
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    4
    Marek Sound, www.mareks.fi
     
  9. MacZon

    MacZon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    843
    Saadut tykkäykset:
    0
  10. Peanut

    Peanut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinkas suuri se ero nyt XLS200:n ja Sub Focuksen välillä onkaan, kun subit on ainoastaan elokuvakäytössä? Eli musiikilla matalat kyllä hoituvat riittävän hyvin Magnatin Quantum 507:lla, mutta elokuville kaipaisi lisää pontta alapäähän. Tila on tällä hetkellä naurettavan pieni 10 neliön betonikoppi, joten noita suurempia subeja en halua edes katsella. Tulevaisuudessa, ehkä jopa lähitulevaisuudessa tila saattaa vaihtua suurempaan, mutta tuskin kuitenkaan kauheasti isompaan. Onko siis XLS200 minun tapauksessani lisähintansa väärti?
     
  11. Collusion

    Collusion Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 821
    Saadut tykkäykset:
    10
    Muistaakseni olen sellaista lukenut, että XLS200 ei ole ainakaan selkeästi parempi elokuvakäytössä. Vaikka toisto onkin tarkempaa kuin Audio Prossa, niin äänenpaineessa saatetaan jopa jäädä jälkeen. Eli en välttämättä vaihtaisi jos käyttötarkoituksena olisi pelkkien elokuvien katselu. Sinun kengissäsi suuntaisin katseeni Monolithiin :thumbsup:
     
  12. Peanut

    Peanut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, ehkä tuo Monolith tosiaan on the subbari tähän 10 neliön betonikoppiin. Jos sahaan sängystä puolet pois ja heitän tilalle jollain purkkavirityksellä Monolithin, sitten vaan patja siihen päälle niin mahtuu vielä nukkumaankin. Ja tulisihan siinä sitten samaan syssyyn hommattua bass shakerikin, kun katselee vain elokuvat sängyltä.

    EDIT: Unohtui: :D
     
  13. Tuomas66

    Tuomas66 Guest Guest

    Liittynyt:
    02.01.2005
    Viestejä:
    256
    Saadut tykkäykset:
    0
    No katsokaaa hyvät miehet Zipmanin mittauksia! XLS200 hakkaa Focuksen 6-0 joka osiolla.
     
  14. Peanut

    Peanut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ehkäpä odottelen että saan muutettua omaan asuntoon, katsellaan sitten millaisen jötkäleen sinne kehtaa hommata.
     
  15. pjs

    pjs Guest Guest

    Liittynyt:
    07.01.2005
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Auttakaa miestä mäessä. Rakenteilla "dedikoitu" kotiteatteritila, puurakenteinen ja ei ikkunoita. Koko noin 4x2,8x2,5. Tänne pitäisi saada 5.1 setti ja puntti tutisemaan... subbarin etsiminen siis alustavasti käynnissä.

    Olisiko kellään käytettyä Monolithia myynnissä? XLS200-DF löytyy jo vanhan kimppakaupan peruina ja se saa jäädä olkkariin, nyt siis tuosta järeämpi peli etsinnässä. Mistään en löytänyt kunnon tietoa Chorus XP-12:sta. Tuossahan on selkeästi korkeampi ovh. kuin monolithissä, mutta onko plazalaisilla kokemusta tuosta? Eli kumpi "parempi"? Muita hyviä vaihtoehtoja tuossa alle tonnin hintaluokassa?

    SVS SB12-Plus, Chorus XP-12, BK Monolith, muita hyviä vaihtoehtoja?
     
  16. Jatiqqa

    Jatiqqa Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisiko DIY-subi olla yhtenä vaihtoehtona? Olisi nimittäin eniten rahalle vastinetta. Vilkaisepas JHautajoen projekti, hänellä näytti nimittäin valmistuneen oikein mainio subi. Tässä tapauksessa voitaneen jo puhua voimasta.

    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=56014
     
  17. Koljatti

    Koljatti Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2001
    Viestejä:
    761
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omistan tällä hetkellä;


    FOCALin 907BE -jalustakaiuttimet:

    • 6" (16,5cm) W cone mid-bass, 1-1/4" (32mm) voice coil
    • 1" (25mm) TCE Be pure Beryllium inverted dome

    Cut-off frequency (-6dB)
    43Hz

    Frequency response (-3dB)
    50Hz - 37kHz

    Efficiency (2,83 V/1 m)
    89dB

    Nominale impedance
    8 ohms

    Minimum impedance
    5 ohms
    Crossover frequency
    OPC: 2800Hz

    Maximum power
    90 Watts

    Recommended amplifier
    25 to 75W

    Total dimensions (HxLxP)
    16-1/2"x9-1/6"x13-3/4" (420 x 231 x 348 mm)


    Ja subun BK Monolith:

    System Type: 95 Litre reflex tuned to 20Hz, cabinet manufactured from veneered 25mm MDF and Critically braced

    Distortion: 5% 102dB @ 20Hz
    Frequency Response at -3dB: 20Hz / In Room at 15Hz

    Amplifier Input / Output Impedance: High Level 100K - Low Level 10K - Balanced 10K

    Gain Control Range: 80dB
    Drive Unit Impedance: 4 Ohm
    Mains Input: 230V / 50Hz
    Dimensions: 560D X 540H x 420W
    Weight: 42.75kg


    KYSYMYKSENI:

    Mistä/mikä subu vielä lisäksi, ettei katvealuetta alapään herzeissä tule?

    Ainakin siltä kuulostaisi, että hieman katvetta löytyy ~30-50hz välissä.. olenko oikeassa vai väärässä :confused:

    En mistään löytänyt Monon specuista, että mikä frequency range siinä on? 15-20hz on alarajana, mutta mikä ylärajana? FOCALeissahan range on: 50Hz - 37kHz
     
  18. Ombo

    Ombo Guest Guest

    Liittynyt:
    12.10.2006
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäli sinun katvealueesi todella on tuolla 30-50hz:n alueella niin et sinä ainakaan lisäsubia sen tähden tarvitse. Säädöissäsi on nyt jotain mätää. Monoliitti soi ihan TÄYzII vielä tuolla alueella, ja sen allakin. Rullaile vaihetta ja mahdollisesti jakotaajuutta ja hae subille uutta paikkaa.

    Edit: Koska ilmoitit että kaiuttimesi alarajataajuus on 50hz, niin luultavasti se on silloin jo todella vaimentuneena. Että voi olla että olet sokeasti laittanut monoliitista jakotaajuuden siihen 50hz paikkeile, niin ehkäpä sen yläpuolelle jää pieni monttu?
     
  19. Koljatti

    Koljatti Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2001
    Viestejä:
    761
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ai? No kiitoksia tiedosta... kuinka tyhmä olinkaan, kun en ajatellut että säädöissäkin voisi olla vikaa :hitme: Pitää siis ruveta säätelemään...
     
  20. K.IlpoP

    K.IlpoP Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2007
    Viestejä:
    69
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienikin vuoto alentaa runsaasti kotelon Q-arvoa, mikä näkyy erityisesti refleksikotelon vasteessa. Lisäksi vuodot ovat yleensä epäsymmetrisiä, minkä seurauksena kartio usein ajautuu pois keskiasennostaan pitempien signaalien aikana, mikä puolestaan lisää säröä.
    Jos vahvistimessa on useita liittimiä, on niiden tiivistäminen työlästä ja pienet vuodot ja sirinät yleisiä. Väliseinä on parempi ja vielä parempi on sen lisäksi erottaa koko vahvistin tärinäneristimillä kaiutinkotelosta. Tämä lisää luotettavuutta ja minimoi sirinät.