Usher S-520

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana janolle, 07.03.2006.

  1. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tai ehkä olikin vain puhetta, että toimii kyllä ihan suht'koht siedettävästi jopa sentinkin päässä seinästä, siis ainakin paremmin kuin moni muu suurempi ja runsasbassoisempi kaiutin? Mutta kuitenkin siis huonommin kuin "hifi-sijoituksella". Yläbassot saanee pikku-Usherillakin ainakin hieman kumajamaan, jos aivan seinässä ovat kiinni. Tällöin kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla refleksiputken tukkimista, sillä se vaimentaa tasoa hieman, eniten ko. kaiuttimen viritystaajuuden tuntumassa.

    Mutta hifikäyttöön ei noin varmaankaan koskaan ainakaan etukanavien kaiuttimia ensisijaisesti suositella sijoitettavan, ellei ole aivan pakko. Itse en ainakaan missään tapauksessa suostuisi moista edes kokeilemaan, paitsi surroundien kohdalla, ja silloinkin yrittäisin edes muutamia senttejä saada seinästä irti sopivan telineen tai hyllyn avulla. Eli vaikka bassot eivät kumisisikaan, niin muuten ääni todennäköisesti kärsii "määrän x verran" aivan seinässä kiinni, eli kannattaa aina edes kokeilla "hifi-sijoitusta". Valmistaja itsekin suosittelee kaikille hifisteille jo ennestään tuttuja juttuja. Tässä suora lainaus valmistajan omasta, tosin ei-mallikohtaisesta manuaalista eli Loudspeaker Owner's Manual:sta (.zip jonka sisällä .doc):
    "...To improve a sense of spaciousness and imaging precision, move the loudspeakers away (a minimum of 50cm) from the front wall and (at least 60cm from) the sidewalls... ...Avoid placing any large objects near the loudspeakers, which can cause strong and unwanted reflections....".​
    Toki pienellä jalustakaiuttimella ja suurella lattiamallilla optimaalinen sijoitus voi olla erilainen, hyvä perussääntö kuitenkin on, että jos suinkin mahdollista niin ei lähelle mitään seinäpintaa, kattoa tai lattiaa. Ellei sitten halua moisella ihan tarkoituksella nostaa (ylä)basson tasoa, todennäköisesti kuitenkin muun toiston kustannuksella. Lopullisesti erilaisen sijoittelun tuoman eron dramaattisuus tai pienuus selviää aina vasta käytännössä kokeilemalla, niin erilaisia akustiikat eri huoneiden välillä aina ovat.

    Alla ruutukaappaus em. dokkarista. Kuvasta puuttuvan A:n veikkaan tarkoittavan etäisyyttä diskantista diskanttiin (stereona), ts. alle 60 asteen kuuntelukulma. Ja S tarkoittaa akustointilevyä tms. vaimentavaa ratkaisua, etenkin 1. heijastuksen kohdalle olisi hyvä laittaa, koska ainakaan S520 ei mittausten perusteella suuntaa juuri lainkaan edes diskantilla. Ja F tarkoittaa jonkunlaista diffuusoria, eli ääntä sopivan satunnaisesti hajoittavaa rakennelmaa, hyllyä tai varsinaista diffuusoria kuten skyline tms.
    Ja B:n tulisi olla erisuuri kuin C:n, varmastikin siksi, että tällöin moodit sattuvat todennäköisemmin sen verran eri taajuuksille, että huonevaste ei ole aivan epätasaisinta mahdollista "vuoristorataa". Toki kuuntelupaikankin sijainti vaikuttaa, eli tässäkin kokeilemalla varmistetaan paras sijoitus, mahdollinen hellasärö huomioiden.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko tietoa, että miten valmistaja suosittelee nämä kaiuttimet sijoitettavan?
    Eli käännetäänkö kuuntelijaan kohti? miten etäälle seinästä ja toisistaan? jne
     
  3. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tsekkaappa Groken kirjoitus tuosta varsin läheltä ;)
     
  4. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Varsin läheltä :D
    Joo tuo kuva auttoi hyvästi.
     
  5. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tästä ei ollut kyse, vaan Marek nimenomaan kehoitti sijoittamaan kaiuttimet lähelle seinää parasta mahdollista sijoitusta hakiessani. Muuten hyvä teksti.:thumbsup:
     
  6. sakke1975

    sakke1975 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äsken käytiin kuuntelemassa Marekilla näitä, ja muina vertailussa oli Magnatin 503:t, Tannoyt, ja br2:t. nämä ja br2 olivat kyllä ehdottomat suosikit Afin uutta levyä kuuntelemalla, jossa on paljon puhdasta ja paljon rankempaa kohtaa (tämän monipuolisuuden takia tämän levyn otinkin mukaan). Nyt vain sitten mietitään kummat otettais. Usher olisi silmää miellyttävämpi, mutta br2 oli mielestäni ehkä hilkun tukevampi ääni. saa nähdä.
     
  7. fDiamond

    fDiamond Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2004
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin ilmeisesti samaa aikaa siellä teidän kanssa tänään :)

    Itse tykkäsin Usherin V-601 kaiuttimesta eniten mutta S-520II oli aika lähellä kuitenkin, jotenkin hieman suppeampi, ei vaan taida lompakko kestää noita isompia. Eikä ne oikein miellyttänyt silmääkään kun olivat niin isot jalustakaiuttimet.
     
  8. sakke1975

    sakke1975 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä mieltä olit niistä br2:sta jotka oli siin ykkösenä. yllättävänkin tukevan kuuloiset. Mutta jotenkin olin kyllä pettynyt niihin 503:iin kaiken sen hypetyksen jälkeen mitä olen lukenut.
     
  9. fDiamond

    fDiamond Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2004
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ne BR2 huonot olleet mutta en kyllä oikeastaan edes harkitse niitä, tykkäsin ushereista paljon enemmän.

    503 oli kyllä raju pettymys, ei kuulunut oikein edes samaan sarjaan imo.
     
  10. -antti-

    -antti- Guest Guest

    Liittynyt:
    04.03.2005
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselleni jäi myös samanlainen mielipide näistä kahdesta. Oma kokematon hifi(puuro)korvani piti huomattavasti enemmän Ushereista. Jotenkin Usher tuntui erottelevammalta, ja toisaalta BR2 tuntui hieman enemmän värittävän ääntä, vaikka tälläkin palstalla sitä on kehuttu erityisen neutraalina. Ehkä en vain osaa...:confused: Näiden kahden vertailua hieman myös hankaloitti ilmeisesti BR2:n suurempi herkkyys, kun ne soivat samalla vahvistimen volyymillä Ushereita kovempaa.

    Kuitenkin nyt Usherit ovat kotona XLS200:n kanssa ja pidän niistä kovasti:)
     
  11. sakke1975

    sakke1975 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0

    joo toi kyl hämäs aika paljon. br2 hyökkäs esiin paljon enempi. ja en kyllä puhuisi kovinkaan neutraalista äänestä, kyllä se väritti jonnin verran. saa nähä mikä oisi mielipide jos ne ei ois ollu siinä ekana rivissä.
     
  12. masa2

    masa2 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2001
    Viestejä:
    578
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tossa eilen sain Marekilta Usherit ja intoa puhkuen kytkin kajarit kiinni. Pienoinen pettymys oli, kun kaikki täällä näitä hehkuttavat. Lähinnä itsellä ottaa korvaan honotus yläkeskiäänillä, tulee ilmi selvästi esim. Päivi Lepistön äänellä: laulajan ääni ei tule kaiuttimien väliin vaan kuuluu selvästi kahdesta erillisestä "kaapista" jossa vieläpä ovi kiinni, näin karrikoidusti sanoen, Laura Pausini ja Kolmas nainen taas soi ihan kivasti. Subbarin nämä vaativat, mutta tämä oli tiedossa, tosin yläbassot napakat.

    Edelleenkin kotiteatteriin jäävät 5x hifi 12/2, ne alkuperäiset Dynaudion diskanteilla, ryyditettynä 2x10" DIY Focalin subbarilla. Tupakeittiön seinälle nämä Usherit päätyvät kuten oli tarkoituskin. Nuo Tuomelan tekeleet pieksevät _edelleenkin_ nämä budjettivehkeet 6-0 MOT.

    Yhteenvetona todettakoon, että erinomaisen hyväsointiset kaiuttimet hintaluokassaan ja nätin näköiset koivuviilutettuna (ulkonäöllisesti pieksevät Hifi 12/2:set 6-0).
     
  13. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitääkö kukaan ushereitaan pöydällä/tv-tasolla/pikkutelineillä, vai vaativatko ehdottomasti jalustat? Kannattaako edes harkita vai siirtyä suorinvartaloin toisenlaiseen vaihtoehtoon. Pitkällisen pähkäilyn ja liikkeissä kiertelyn jälkeen valinta osuisi ko. skobeihin, mutta näyttää siltä, että hellasärö diskaa jalustat, prkele!
     
  14. kalinko

    kalinko Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2005
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kaiuttimet joutuu hirveän syvälle pöydälle laittamaan se voi aiheuttaa epätoivottuja heijastuksia pöydästä. Mulla on keskikaiutin ihan normaalilla tv-tasolla, mutta ei ole mikään ongelma, koska kaiuttimen etureuna on tason reunan kanssa suurinpiirtein samassa linjassa.
     
  15. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeeps, pöydästä tullee noin 50cm syvä ja vieläpä melko matala, vajaa 40cm. Heijastuspintaa on siis väkisinkin tarjolla. Onkohan olemassa huomaamattomia pöytäjalustoja, jotka nostaisivat kajaria esim 5-10 cm pöydän pinnasta? Matalempikin pienellä kallistuksella ehkä?

    Jos itse lähtee tekemään, niin sitä saa mitä tulee.
     
  16. Heikki

    Heikki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2000
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
    Käytääkö kukaan tuota 520:sta keskikaiuttimena tai jopa ainoana kaiuttimena 5.1 systeemissä?
     
  17. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on 520 x 3 edessä, eli myös keskellä. Hyvin tuntuu toimivan, vielä kun saisi sijoitettua sen järkevästi.
     
  18. JaL

    JaL Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    5 x S-520II + XLS200 käytössä, hyvin toimii elokuvilla ja loistavasti musiikilla, oikein tyytyväinen olen ollut.
     
  19. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Saanko udella mitä vahvaria ja dvd-soitinta käytät?
     
  20. sakke1975

    sakke1975 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2007
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko muita vaihtoehtoja subiksi, kun tuolla xls:llä on hintaa ihan kohtuullisesti?