Paras Kalja/Olut merkki?

Keskustelu osiossa 'Olut sekä muut drinkit' , aloittajana masterX, 27.05.2004.

  1. TET

    TET Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2003
    Viestejä:
    280
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän se valitettavasti on juuri näin. Suurin osa porukasta ei edes tiedä mitä kaikkea parempaa olutta olisi tarjolla perus-mäyrikseen verrattuna. Monelle suurin valintakriteeri on kuitenkin se hinta, jolloin armotta 'erikoisemmat' oluet jää hyllyyn ja eksyvät vain 'harrastajien' kassiin. Panimoiden hintapolitiikka muodostuu taas tuotantoerien suuruudesta, jolloin oravanpyörä on valmis. Erikoisempia tehdään vähemmän, josta seuraa korkeampi hinta ja siitä taas pienempi kulutus. Voisi joku kokeilla laskea 'erikoisempien' oluidensa hintaa ja katsoa josko sillä saataisiin menekkiä nostettua. Tämä taitaa kuitenkin olla vain toiveajattelua. Rahaahan ne firmat on tekemässä eikä nostamassa suomen olutkulttuuria... sääli.
     
  2. Maugester

    Maugester Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2005
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos suurin osa on tyytyväisiä ostoksiinsa, niin hyvä niin. Itselleni oluen hinta ei ole olennaista. Pidän suomalaisista oluista ja tummat oluet ei vaan tipahda.

    Yleensä tulee kauhastua se Karhun laatikko kärryyn. Välillä saatan ostaa jotain vaaleita erikois/tuontioluita. Kesällä tulee ostattua yleensä Coronaa ja limeä.
    Eli varmaankin kuulun siihen 95%-sakkiin. Eipä sitä olutta tule kynttilänvalossa maisteltua, vaan menee ihan vaikka telkkaria katsellessa. Eli on ns. kulutustavaraa.

    Ulkomailla tulee sitten maisteltua paikallisia merkkejä. Eipä sielläkään ole tummia oluita sattunut eteen.
     
  3. TET

    TET Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2003
    Viestejä:
    280
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edellisessä viestissäni, kun puhuin erikoisoluista tarkoitin yleisesti ottaen kaikkia muita oluttyyppejä kuin näitä perus-lagereita. Oluttyyppejä on vaikka kuinka paljon esim. alet, IPA:t, bitterit, pilsnerit, vehnäoluet, portterit jne. Eikä näistä kaikki todellakaan ole tummia oluita.

    Pointtini oli, että olisi hienoa, jos suomen olutkulttuuria saataisiin nostettua jollain tavoin ja saataisiin ihmiset maistelemaan muitakin oluttyyppejä kuin lagereita. Sieltä voisi löytyä jokaiselle uusi suosikki perinteisen lagerin rinnalle. Tähän ei oikein päästä, jos lagereita myydään reilusti halvemmalla kuin muun tyyppisiä oluita. Kuitenkin se hinta on edelleen erittäin ratkaisevä tekijä.

    Suomalaisessa lagerissa ei sinällään ole mitään vikaa ja kyllä niitä tulee itsekin juotua. Valitettavasti vain eri panimoiden tuotteissa ei ole paljoa eroa. Panimoiltakin vaadittaisiin lisää uskallusta kokeilla hieman uutta ja yritystä erottua muista. Mutta... jos tulosta tulee tälläkin tavalla. Toivottavasti kuitenkin hyviä uutuuksia yritetään tehdä tulevaisuudessa.
     
  4. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo "tumma olut" -termi on aika laajahko. Onhan totta, että tumma olut on tummaa ja vaalea vaaleaa, mutta tosiaan noita oluttyyppejä on vaikka kuinka paljon, myös tummissa.

    Jos joskus on jonkun tumman oluen maistanut eikä siitä pitänyt, voi hyvin tykätä jostain toisesta. Esimerkkinä eräs tuttu, joka suosii suomalaista peruslageria eikä juuri välitä "erikoisoluista", tykkäsikin yllättäen saksalaisesta schwarzbieristä.

    Tummissakin on eroja; on tumma lager/dunkel, portteri, schwarzbier, stout, kaikki varsin erilaisia. Sitten on vielä alet, bitterit, oktoberfest-tyyppiset oluet, jotka on selkeästi tummempia kun perus lager. Puhumattakaan sitten vahvemmista (dubbel, trippel, quadruppel) tai vehnäoluista, niistäkin löytyy tummia.

    Täällä Saksassa pullossa rehdisti lukee oluttyyppi ja lähes jokaiselta panimolta löytyy myös alkoholiton versio.

    Tsekatkaapa muuten baijerilaisen Oettinger Bier Gruppenin katalogi. Tällaisen tilanteen kun joskus näkisi jollain Suomalaisella panimolla. Olut laadut mukavasti edustettuna, eikä yhtään turhaa kokeiluolutta, joka olisi vedetty myynnistä pois puolen vuoden jälkeen.
     
  5. Maugester

    Maugester Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2005
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu. Kyllähän se mulle bitterit maistuu ja vaalea ale. Kaippa omat avain sanat voisi olla humala ja raikkaus. Jos olut edustaa jompaa kumpaa, niin menee kyllä.
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Tulipa ostettua näin huikattoman helmikuun kunniaksi alkoholitonta olutta kokeeksi. Merkki on Bavaria. Täytyy sanoa että kyllä on helvetin pahaa. :sick:

    Joskus olen ostanut Buckler-merkkistä alkoholitonta olutta ja se oli ihan juomakelpoista, vaikka tietty alkoholin tuoma "löyly" puuttui mausta.

    Jaa mitäkö normaalista juon? Yleensä menee Foster'sia tai Olvia, joskus baarissa Stella Artois'ta. Lageria sen olla pitää.
     
  7. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mistäs tuota saa? Ei ole sattunut eteen missään.
     
  8. Baron

    Baron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.08.2003
    Viestejä:
    1 911
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistaakseni Bavaria kuuluu täällä päin useampien isojen markettien non-alcoholic -hyllyjen perusvalikoimaan... S-market & Prisma ehkä?


    edit:
    Prismassa tuota tosiaan oli, niin kuin muistelinkin. Otin kokeeksi pikkutölkin Bavaria Lemon Malttia, jossa alkoholia tasan 0.0%.

    ...eipä tuota oikein olueksi voi sanoa, en tosin sitruuna+olut -sekoitusten suuri ystävä olekaan. Tässä oli joka tapauksessa jotain hyvin negatiivisen oloista, sellaista keinotekoista 'no-sugar' makua ja kaiken lisäksi suuhun jäi öklö kelmumainen tunne. Ei voi suositella kenellekään, jo pelkkä maininta tässä ketjussa tuntuu väärälle.

    Ehkä tuota voisi vielä joskus testata kossulla terästettynä ja ottaa verrokiksi pullo Two Dogsia, jos joku suostuisi maistamaan.
     
  9. Klingsor

    Klingsor Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    170
    Saadut tykkäykset:
    0
    Join tuossa vähän aikaa takaperin tampereella eräässä olutravintolassa (nimeä en harmikseni muista), aivan loistavaa (muistaakseni saksalaista) luostariolutta, jonka merkki oli muistaakseni trappische rochefort(älkää lynkatko mahdollisten kirjoitusvirheiden vuoksi, mutta oikaiskaa jos on väärä kieliasu) 6 ja 8... suosittelen kaikille oluen ystäville. Ehdottomasti parasta mitä olen ikinä maistanut.
     
  10. Klingsor

    Klingsor Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    170
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia oikaisusta MikkoM!...kyllä nyt hävettää, mutta menihän nimessä tuo Rochefort sentään oikein:D
     
  11. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eipä tosiaan taida tulla aitoja trappisteja kuin Belgiasta ja yksi Hollannista. Belgialaiset kyllä osaavat oluen teon.

    Itse olin sen verran onnekas, että pääsin keski-euroopassa ollessani käymään trappistiluostari Achelse Kluisissa. Luostarilla on myös iso olutmyymälä, jonka valikoimasta voi Suomessa vain haaveilla :). Jos joskus törmäätte Achel Extra 8°:aan, älkää jättäkö väliin.
     
  12. Toni W

    Toni W Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2005
    Viestejä:
    343
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parhaasta en tiedä, kun hyviä on niin monia, mutta Koff, Karhu ja vaalea Velko ovat hyviä. Viime viikon ameriikan reissulta tarttui muutama hyvä uusi (siis minulle) olutmerkki korvan taakse:

    Tulossa: Bass olut :)

    Samuel Adams Pale Ale
     
  13. lumikola

    lumikola Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2005
    Viestejä:
    625
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan samaa mieltä. Olutharrastajat voivat purskutella puolukkaoluitaan, mutta kun lähdetään vertailemaan perinteikkäitä lagereita, Urquellin miellyttävä, tamminen, omaperäinen ja aikaa kestävä maku on takuuvarma illan pelastaja.

    Onneksi Urquellia saa Suomestakin jo lähes joka kaupasta:thumbsup:
     
  14. Euphemos

    Euphemos Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.05.2005
    Viestejä:
    1 267
    Saadut tykkäykset:
    11
    Paitsi sitten sitä vieläkin parempaa suodattamatonta Urquellia, jota en vielä tähän päivään mennessä ole Suomessa nähnyt.

    Mutta täytyypä käydä kokeilemassa tuo luolaolut, Usva aina silloin tällöin yllättää iloisesti hankinnoillaan.
     
  15. lumikola

    lumikola Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2005
    Viestejä:
    625
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hemmetti, täytyypä seuraavalla Prahan reissulla testata. Enpä tiennyt tuollaista olevankaan.
     
  16. Toni W

    Toni W Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2005
    Viestejä:
    343
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo on kyllä hyvä olut. Itse asiassa tämän viestisi takia tänään hetken mielijohteesta yhden tölkin ostin ja hyvää oli.
     
  17. Euphemos

    Euphemos Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.05.2005
    Viestejä:
    1 267
    Saadut tykkäykset:
    11
    Täytyypä kyllä päivittää tuo marraskuussa tekemäni listaus, kun on tullut sen jälkeen kokeiltua 90 uutta olutta... ja ilmeisesti tällä planeetalla tehtaillaan jo yli 60 000 kaupallista olutta (tai näin ainakin asiantuntija mulle vakuutti) eli omalle kohdalle kertyneet kokemukset ovat vain pisaroita meressä.

    Pienellä vilkaisulla huomaa, miten belgialaiset mallastuotteet melko suvereenisti hallitsevat tuota listaa. Mutta minkäs sille mahtaa, kun niin mainioita oluita panevat.

    Suomalaisten oluiden listalla on käynyt niin, että sijat kolmesta viiteen ovat nyt väkevästi katkeroitujen Stadin Panimon Alpo's IPAn (90 IBUa), Plevnan Severin Extra IPAn (90 IBUa) ja Stadin Panimon Celebration Alen (130 IBUa) hallussa. Severin voitti toissapäivänä Helsinki Beer Festivaleilla Vuoden Olut 2007 -palkinnon, jonka ojensi itse Michael "Beer Hunter" Jackson (kenet itsekin lähietäisyydeltä ehdin bongata) ja Celebration Ale oli kyseistä tapahtumaa varten tehtailtu 10-vuotisjuhlaolut.
     
  18. jay-h

    jay-h Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2006
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Turun olut. Aura on hyvää. Tekivät viisaan päätöksen ja ottivat Auran
    takaisin myyntiin. Tekisivät vielä yhden viisaan päätöksen ja
    ottaisivat Sinisen takaisin myyntiin.
     
  19. Hengga

    Hengga Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2002
    Viestejä:
    353
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tehty Ye Olde Shite bitter tietenkin. Mestaripanemista jo vuodesta 1998.
     
  20. Fatbastard

    Fatbastard Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    15.04.2004
    Viestejä:
    1 010
    Saadut tykkäykset:
    0