EQ ja Suotimet

Keskustelu osiossa 'Yleistä kaksikanava-äänentoistosta' , aloittajana Tom1s, 31.01.2007.

  1. LongJohn

    LongJohn Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2004
    Viestejä:
    790
    Saadut tykkäykset:
    2
    Toki ja kompromisseja on jossain tehtävä. Velodyne ja samaan tapaan toimivat markkinalliset ja DIY tuotokset ovat yksi malli. Samalla hyötysuhteella ei saa akustisesti järkevämpiä suuntakuvioita toimimaan joten jotain kompromissia on tehtävä.

    Long
     
  2. Elvis

    Elvis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2001
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos äänilähteenä on PC (sanotaan, että digitaalisesti kiinni, jotta ei mene äänikorttikeskusteluksi), ainakin foobar soittoohjelmaan saa pluginin nimeltä "convolver", joka ainakin foorumi keskustelujen perusteella toimii myös parametrisena equna. Eli siis mitä tahansa taajuuksia voi muokata lennosta.

    Aattelin tsekata tuon pluginin, jos sillä voisi korjata 65-75Hz ja 120hz taajuuksia digitaalisesti, kun ne vaivaavat tätä mun tilaani. Etenkin kun mulla pysyy hiiri paremmin kädessä kuin vasara.
     
  3. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eq:lla saa ihan positiivisia vaikutuksia suuremmallekin alueelle kunhan käyttää sitä oikein. Mittaukset voi ottaa useammasta kuuntelupisteestä ja korjata niiden keskiarvokäyrää. Koko kuuntelualueella esiintyvään matalaan moodiin ei käytännössä paljon eq:ta parempaa konstia ole, ei näköjään edes studioissa, koska sieläkin niitä käytetään.
     
  4. Elvis

    Elvis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2001
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.izotope.com/products/audio/media/ozone.html

    Tuommoisella myös saa tehtyä parametrisen taajuus korjauksen PC:llä. Tosin vain neljään kohtaan voi tehdä muutoksia, mutta kyllä sillä jo huonemoodin oikaisee. Maksaa vaivaiset 23€. Rekisteröin sen (rekisteröimättä ei voi käyttää kuin valmiita presettejä) ja aika hyvin sain bassotoistoa suoremmaksi kun testailin soittamalla 30-160Hz siniaalto sweeppiä. Kaksi isoa "kuhmua" pienentyivät huomattavasti.

    Samalla softalla voi myös leikkiä putkivahvistinta, mikä minun korvaani ainakin kuullosti eräänlaiselta bilemoodilta. No onpahan sellainenkin, jos vaikka joku tulee joskus kylään :). Onneksi nuo turhat tilperööhit saa pois päältä. Toimii Winampin ja Foobarin (vaatii winamp DSP pluginin) kanssa.

    Convolverilla voi varmaan tehdä tuon jutun paljon paljon paremmin, mutta tässä softassa oli sentään jonkinlainen UI.
     
  5. veskelin

    veskelin Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2007
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaus alkuperäiseen kysymykseen:

    Mulla oli just tälläinen projekti. DSP-aktiivikaiuttimet. Huonekorjaus on jo koodattu valmiiksi, mutten ole vielä saanut mitatuksi huonevasteita. Raportoin lisää kun saan sen valmiiksi..

    Tämä ei ole ehkä helpoin tapa toteuttaa parametrinen EQ, vaatii hieman signaalinkäsittelyn tuntemusta.

    http://kotisivu.dnainternet.fi/eskvi/web/Projekti1.htm
     
  6. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ööh... ei mitään! :hitme:
     
  7. Elvis

    Elvis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2001
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mainittaanko vielä, että PC puolella löytyy aikamoinen läjä parametrisia equja ja jos minkälaisia suotimia VST pluginin muodossa. Melkein on vain kiinni siitä minkänäköisen ikkunan eteensä tahtoo. Yleensä nuo käyttävät 64 bittistä prosessointia, minkä pitäisi riittää kyllä mainiosti laadun puolesta.

    Ainakin Foobar2000 soitto-ohjelmaan on saatavilla VST host plugini, johon voi sitten ladata vaikka tämän: http://www.voxengo.com/product/curveeq/
     
  8. veskelin

    veskelin Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2007
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0

    Lupasin raportoida, kunnes saan EQ:n eli huonekorjauksen valmiiksi. Nyt sivuille on lisätty tarkempia mittaustuloksia, EQulla ja ilman.

    Epäilisin, että tulevaisuudessa kaikki kaiuttimet tehdään näin..
     
  9. ja56517

    ja56517 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään kokemuksia maineikkaan Lyngdorfin tekniikkaan perustuvasta KRK Ergo huonekorjaimesta?

    Speksien perusteella tuolla voisi saada fiksattua kevyesti akustoidun, pienen (11m2) TV-huoneeni stereotoiston (Genelec 8050) alarekisteriä. Helppokäyttöisyys, positiiviset revikat ja Lyngdorfiin verrattuna kohtuullinen hinta puoltaisivat kokeilemaan.

    Juha
     
    Viimeksi muokattu: 16.03.2011
  10. allapo

    allapo VICE PAL, VICE! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.10.2000
    Viestejä:
    296
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko löytänyt vastausta kysymykseesi :D

    Olen tässä pähkäillyt tuon Ergon kytkentää, miten se toimii. Missään ei näy miten toi kytketään perus cd soitin vahvistin kaiutin skenaarioon esim.

    edit... manuaalistapa tuo tieto löytyi. Menee hankintaan lähiaikoina.
     
    Viimeksi muokattu: 25.03.2011
  11. ja56517

    ja56517 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tunnu olevan Ergoa käytössä muilla kuin Muusikoiden.net -foorumin jäsenillä studiokäytössä. Vinkkasin asiasta Hifimaailma-lehdelle ja Erosen Mauri uhkasi hommata laitteen testiin. Sitä odotellessa...

    Allapo, jos Ergon hommaat niin laitahan muutama rivi käyttökokemuksiasi tännekin. :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 11.04.2011
  12. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä KRK:n firewirepurkki käyttää Lyngdorfin tekniikkaa FIR-korjauksiinsa ja mittaus on täysin automatisch. Lyngdorfferin käsitys passon tasosta on nähtyjen esimerkkien perusteella ollut melko kohotettu, joten sen kompensointi neutraaliksi pitää signaaliketjussa vielä pystyä jotenkin tekemään. Esim. aktiivikaiuttimen säädöillä.

    Equista noin muuten, Foobarin konvolverista saa mainion kaksikanavaisen ääntelyn ekvalisoijan ilmaiseksi. Se toimii ja vaikuttaa foobarin toistamaan audioon oikein hyvin. Korjaus-impulssitiedoston voi tehdä vaikkapa Room EQ Wizardilla.

    Videoäänelle toimivaa softa-equa ei ole löytynyt, lupaavalta näyttävää ffdshown kolvolveria en ole ainakaan minä saanut vielä toimimaan. Lähde-ääntelyn näytetaajuinen impulssi-wav ei vaikuta outputtiin mitään millään bittisyydellä. Koettakaahan muutkin ilmaisen super-EQ:n tarvitsijat ffdshow:n konvolveria, josko löytäisitte vivun mistä lähtee equttamaan.
     
  13. ja56517

    ja56517 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen tutkielma: Room Response Equalization
    and Loudspeaker Crossover Networks
    jossa syvennytään myös Lyngdorfin “RoomPerfect” systeemiin ja esitellään KRK Ergo.
     
  14. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    KRK:n purkki on melko kiihottavan oloinen, siinä saisi samalla tarkan volumesäätimen. FIR-suotimilla voi peukaloida myös vaihetoistoa, mikä ei onnistu tavallisella parametrisella.

    Mutta alapään korostus on oltava valmiina vastaequttamaan pois <300-400 Hz:n hyllykorjaimella, jos tämä tekee samanlaisen bassokorotuksen kuin Hifimaailman päätoimittajan huoneessa equttanut lyngdorffi. Muuten käyttö on ketä on Verboten.
     
  15. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, Ergo saapui mökkiin eilen. Oli harmittavan vähän aikaa ja kaapin perältä nostettuja vanhoja markan liittimiä/johtoja hommassa, että voi mennä senkin piikkiin. Lisäksi huonejärjestys muuttui, tuli uusi pöytä ja seinään hiukan vaneria. Koko homman jouduin kyllä hutaisemalla parsimaan kokoon. Eli koko hommaa ei varmaan kannata vanhaan verrata.

    Ei tämä ole niin vakuuttava laite kun Lyngdorfin oma korjain, mikä minulla on tuossa integroidussa stereovahvistimessa. Testikaiuttimina oli Genelecin 6010:t ja 5040. Satelliitit kierrätetty subbarin kautta. Näistä ei ole mitään dippejä väännelty eikä volumeja tasattu. Veti kyllä bassontoiston aika korkealle ja kyllä sinne ehkä 100 hertsin kieppeille jäi kunnon korostuma. Loppui sopivat letkut kesken, että olisi voinut testata tehdä jako Ergossa, eikä subbarissa. Tällä systeemillähän saa tuota subbarin bassontasoa laskettua helpommin ja oletan, että niin saa paremman tuloksen aikaan. Ajoittain myös kaiuttimista kuului pieniä ylimääräisiä häiriöääniä, joita ei kyllä MuFin X-CAN V8P:n kanssa kuulunut. Kuulokelähtöä en ennättänyt testaamaan.

    No, katsotaan nyt kun saan ensi viikosta Genen 4030:t ja 7050B:n kotia. Pitää ensin hieroa niistä nuo dippikytkimet oikeisiin asentoihin ja hakea sitä subbarin paikkaa. Vaikka eipä se minnekkään muualle mahdu, kuin pöydän alle. Tuossa systeemissä saan kuitenkin subbarin jaon aika paljon alemmaksi kuin nykyisessä, mikä tulee helpottamaan tuota subbarin toistaman kaistan korostumisen hillintään. Katsotaan...
     
  16. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeile Ergoa pääsetissäsi tai pääsetin Lyngdorfferia pöytäsetissä, taajuusvastemittaukset kuuntelupaikalta sekä Ergolla että isolla Lyngdorfferilla. Muuten niiden tekemisien vakuuttavuuksista ei voi sanoa mitään.

    G-setissä anna Genelecin subbasen suodattaa l. tee kytkennät niinkuin G:n manuaalissa sanotaan. Muuten menee vituralleen.
    Sekä 5040:ssa (subwoofer level) että 7050:ssä (sensitivity for 100 dB SPL @1m) on tasonsäätimet. Älä kajoa niihin ja/tai pää-Geneleccien tasonsäätimiin ennenkuin olet mitannut taajuusvasteen kuuntelupisteestä l. näet stereona kahdella silmällä mitä siellä alapäässä oikein tapahtuu. Muuten menee taas vituralleen.

    Ergon volumesäätimen kääntelystä kuuluva häiriö on foorumikertomuksien mukaan ominaisuus.