Lännenelokuva

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Murnau, 12.02.2003.

  1. Eastwood1

    Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    1 875
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onpas mennyt ohi kokonaan poliittinen keskustelu 'Lännenelokuva' -ketjussa.

    Asiaan, joka hieman sivuuttaa kylläkin ketjun aihetta. Eli tuolta exploited cinemasta tilanneet voinevat varmasti kertoa, voiko vain pelkällä visalla maksaa(mastercardia en omista, electron löytyy)?

    Colt Collection rupesi syyhyttämään.
     
  2. Keaton

    Keaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai huomasit ettei boksin elokuvista löydy ääniraidat ja subit kuin italiaksi?
     
  3. Eastwood1

    Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    1 875
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hyvä että joltain muulta löytyy silmät. Eipä tilaaminen ollut lähellä, mutta kannattaisi jatkossa ehkä katsoa speksit ennen ostopäätöstä.

    Italiaa pitäisi kyllä päästä opiskelemaan, niin pääsisi tästä *keleen kielimuurista.

    Io sono il vero Clint.
     
  4. 100mo

    100mo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    26
  5. Eastwood1

    Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    1 875
    Saadut tykkäykset:
    1
    Aika perinteinen keskinkertainen spagu - jälleen. Voisi sanoa. Tuntuu, että jokaisessa näissä on pari/muutama kekseliästä juttua, mutta kun katsoo kokonaisuutta, niin eipä tästä mitään ainakaan ensimmäisellä katselukerralla irti saanut. Tutut juonikuviot seurasivat toisiaan ja päättyivät ammuskeluun.

    Musiikki erottui tällä kertaa edukseen. Maurizio Merli oli aika ajoin jopa vakuuttava. Ja kyllä sieltä muutakin hyvää löytyi, alku jossain määrin ja loppu.

    3½/5
     
  6. Mace73

    Mace73 Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    49
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen armoton(heh) länkkärifani ja nyt vasta todenteolla olen alkanut keräämään näitä teoksia hyllyyni. Omat suosikkini:

    *Leonen Dollari-trilogia
    *Wild Bunch
    *Huuliharppukostaja
    *Rio Bravo
    + omat suosikkini vielä Peckinpahin Pat Garret&Billy the Kid sekä Majuri Dundee.

    Uudemmista länkkäreistä positiivinen yllätys oli "Open Range", varsinkin Duvallin roolisuoritus wanhana lännenpatuna oli hieno:thumbsup:

    edit: suosittelen tutustumista myös Canal+:lla pyörivään In to the West-sarjaan, Spielbergin tuottama hieno länneneepos...
     
  7. chisum

    chisum Guest Guest

    Liittynyt:
    17.07.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaankin minun nimimerkistä huomaa jo että diggaan westerneistä.

    Vaikuttaa vaan siltä että yleensä muistetaan leonen tai peckinpahin länkkäreitä, hienoja teoksiahan ne on. Mutta muistaako kukaan leffa Soldier Blue - verinen sotilas. No jaa, eipä tämä elokuva kyllä eroa samin ja sergion leffoista, teurastustahan tämäkin, mutta suosittelen, erinomainen pätkä.
     
  8. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Death rides a horse - Kosto odottaa

    Joskus käy niinkin, että kun ottaa alelaarista heräteostoksen pilkkahinnalla, niin saakin laatua. Tämän 1968 julkaistun spagun pääosissa nähdään Lee Van Cleef ja John Phillip Law, joista etenkin ensin mainittu tekee melko vakuuttavan suorituksen. Pieni häiritsevä tekijä on Lawn yhdennäköisyys erään Eastwoodin kanssa, joka ei liene sattumaa.. Juoni on sinänsä melko tavanomainen, mutta joitakin yllätyksiäkin joukkoon mahtuu. Idean siitä mistä pääpiirteissään on kysymys saa jo elokuvan nimestä. Erittäin hyvästä kuvanlaadusta elokuvan ikään nähden täytyy antaa erikoismaininta, harvaa tämänikäistä hieman tuntemattomampaa leffaa pääsee katselemaan anamorfisena laajakuvana. Jos spagut kiinnostaa, niin kannattaa sijoittaa Anttilaan 2.99 euroa ja hakea omansa pois, 3½/5.
     
  9. Marlowe

    Marlowe Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2002
    Viestejä:
    514
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viime aikoina on tullut nähtyä parikin erinomaista lännenelokuvaa, eli paikkailin aukkoja yleissivistyksessäni ja katsoin dvd:lta Fred Zinnemanin "Sheriffin" ja George Stevensin "Etäisten laaksojen miehen", perättäisiltä vuosilta 1952 ja 1953. Loistavia leffoja molemmat, etenkin ensimmäisenä mainittu kolahti ja kovaa.

    "Sheriffissä" hienoa oli elokuvan rakenne. Pääpaino ei ollutkaan aseiden paukuttelulla tai toiminnalla yleensä, vaan pikemminkin niillä erilaisilla tuntemuksilla, joita uhkaava kriisitilanne ihmisissä herättää - ja ihan ymmärrettävistä syistä. Näyttelijäkaarti oli kiehtova: Gary Cooper, Grace Kelly, Lloyd Bridges, Lon Chaney ja Lee van Cleef! Myös Dimitri Tiomkinin ääniraita painui mieleen.

    "Etäisten laaksojen miehessä" mieleenpainuvimmiksi piirteiksi jäi surumielinen loppuratkaisu: vaikka aseet toimivatkin ongelmanratkaisukeinona, tuntee sankari pettäneensä itsensä tarttuessaan taas revolveriin. Pinnan alla hehkuva kolmiodraama Shanen ja maanviljelijäpariskunnan osapuolten välillä toi moniulotteiseen elokuvaan myös lisäkutinaa. Jean Arthur ja se pikkuskidi olivat rooleissaan hieman ontuvia, mutta Jack Palancen esittämässä cheyennelaisessa palkkatappajassa on jotakin äärimmäisen häijyä.


    Etäisten laaksojen mies: * * * * 1/2
    Sheriffi: * * * * 1/2
     
  10. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaanpa nyt tähän ketjuun sitten avautuminen, lauantaina päätin katsoa Yle2:lta wanhan kunnon italo western klassikon My Name Is Noboby ... haravadigistä. Ja voi vee, miksi Yle pukkaa sitä kutistettua letterboxia digikanaviin!?? :hitme: :OI ja vielä :grr:

    No, joka tapauksessa elokuva itse oli hyvä (kuten muistelinkin 20 vuoden takaa) ja Ennio Morriconen musiikki, varsinkin nimikkokappale Il Mio Nome E' Nessuno soinee loppuviikon päässä. :D
     
  11. Marlowe

    Marlowe Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2002
    Viestejä:
    514
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katsoin äsken DVD:lta eikä toiminut ollenkaan. Spagettia sieltä heikommasta päästä. Lee Van Cleef on toki ihan karismaattinen kaveri, mutta sekään ei auta, kun henkilöhahmoissa ei ole mitään syvyyttä ja juoni on oikeastaan pelkkää pyssynpaukuttelua.

    Sabata * *
     
  12. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    kerran mainittiin

    Michael Cimino (Deer Hunter) ja Heaven's Gate on länkkäri joka ei ole normaalijenkkilänkkäri

    melkein kaatoi tuotantoyhtiön
    "hieman" pidempi kuin normaali
    sisältö
     
  13. siberry

    siberry Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2005
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Clint Eastwoodin myöhäistuotannon tiukin kriitikko taisi olla Richard Grenier, joka kirjoitti ainakin Commentary-lehteen. Tästä on ollut juttua mm. Filmihullussa. Grenierin Clint-tekstejä ei näytä löytyvän netistä harmi kyllä. Hänen mukaansa Armottomassa "kaikki miehet ovat pelkureita ja kaikki naiset ovat prostituoituja". Clint on siinä hänen mukaansa kuin Woody Allen esittämässä lännensankaria ja koko elokuva hyökkäys lännen miehen ideaaleja vastaan.

    Tulilinjalla-elokuvassa Clint vinoilee CIA-miehille Contrista ja Iranista, vaikka todellinen republikaani kannattaisi Oliver Northin 80-luvun operaatioita. Samoin Mystic Riverissä voi nähdä länkkäreiden kostoetiikan kritiikkiä ja

    Million Dollar Babyn loppuratkaisu taas
    ei varmasti tyydytä Amerikan kristillistä oikeistoa, siis se armokuolema.
    En ole nähnyt True Crimea, mikä lienee sen suhdee kuolemanrangaistukseen?

    Entä Outlaw Josey Wales?
    Sitä pidetään alkuperäisenä kostotarinana, mutta loppu varmaan sopii hipeille. Clint tekee rauhan vähemmistön kanssa ja vetäytyy monikulttuuriseen maanviljelyskommuuniin mietiskelemään.

    On muuten täysin mahdollista olla vasemmistolainen ja inhota suurinta osaa vasemmistolaisista elokuvista.
     
  14. RautaKansleri

    RautaKansleri Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ystävämme Steffe79 on kirjoittanut artikkelin spaghettiwesterneistä.

    https://www.dvdplaza.fi/leffatiedote/nayta.php?sid=22

    Kiva, että joku jaksaa innostua aiheesta. Muutamaa kohtaa kohtaa kommentoisin.

    1. Genren kulta-aika päättyi 1970-luvun alku-, ei loppupuolella. Vuosikymmenen jälkimmäisen puoliskon spaghetteja on vain muutama eikä niistäkään kovin moni ole hyvä.

    2. Clint Eastwoodin hahmo Leonen westerneissä ei ole nimetön. Kourallisessa hän on Joe, Muutamassa dollarissa Monco ja HPR:ssa Blondie.

    3. Vamos a matar, Companerosin sävellys on Morriconen käsialaa, ei Nicolain. Tunnussävelmän hienoudesta olen samaa mieltä.

    4. Kylläpä vain Franco Nero esittää Djangoa elokuvassa Django - teloittajan paluu. Pätkän kulttistatuksen saatan kyseenalaistaa.

    5. Ei voida puhua elokuvatyypin tarinasta. Esimerkiksi C. Frayling määrittelee kirjassaan kolme keskeistä spaghettiwesternien kaavaa. Enemmänkin löytyy.

    6. Castellarin Keoman vertaaminen Leonen ohjauksiin kuulostaa todella kummalta. Jos pitää lähteä vertaamaan, niin olkoon vertauskohde Corbucci, mieluummin sarjakuvat.

    7. Giuliano Gemma on työskennellyt Argenton kanssa, tosin vain näytellen pienehköä sivuosaa Tenebressä.

    8. Suurin osa spaghettwesterneistä, lähes kaikki, on nimenomaan massatuotantoa ja valitettavan moni elokuva hukkuu keskinkertaisuuteen.

    9. Spaghettiwesterneistä on kirjoitettu kiusallisen vähän mainitsemisen arvoisia englanninkielisiä kirjoja. Itse en ole törmännyt vielä yhteenkään hyvään ja kattavaan.

    Fraylingin Spaghetti Westerns: Cowboys and Europeans from Karl May to Sergio Leone ja on ärsyttävän Leone-keskeinen, Leonea lukuun ottamatta helvetin pintapuolinen ja kuivahko katsaus eurowesterniin. Lisäksi siinä on virheitä.
     
  15. Klingsor

    Klingsor Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    170
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rautakansleri:
    Lyhyesti...
    Eikös Clint ole Dollareissa kuitenkin nimetön...mielestäni nimettömyydessä(tuntemattomuudessa) on oleellista se, että henkilöä jolla ei ole nimeä joudutaan kutsumaan häntä kuvaavalla sanalla:
    Miestä, joka käyttää käsitukea ja tekee arkiaskareet (tappelua ja kortinpeluuta myöten) "huonommalla" kädellä, pitäen asekäden aina vapaana, kutsutaan nimellä Monco-Yksikätinen. Muuten miestä ei kukaan tunne;hän on muukalainen,nimetön.
    Kourallisessa taas nimellä ei ole väliä. "Voit kutsua minua Joeksi" voisi yhtä hyvin kuulua "Ei väliä. Kutsu miksi haluat". Muukalaisen poistuttua kukaan ei tiedä kuka kävi; hän on nimetön... tai ehkä Joe:yksi miljoonista.
    HPR:ssa taas Rumaa ei edes kiinnosta Clintin nimi, sillä tämä on hänelle vain väline tai bisnes. Asenne on, että "Ei kiinnosta. Pidä nimes, mutta rahat tänne". Yksinkertaiselle miehelle helpoin ratkaisu on kutsua tuntematonta miestä ensimmäiseksi mieleen tulevalla sanalla: Blondie, ja tämähän sopii tuntemattomalle ja nimettömälle miehelle mainiosti.

    Käsittääkseni näistä syistä Clint-naamaiset Dollarien sankarit (ovatko muuten sama roolihahmo keskenään? Kertokaa jos tiedätte.) tunnetaan yhdellä nimellä:"The Man with no name". Jos jollain asiaan paremmin perehtyneellä on korjattavaa/huomautettavaa edelliseen, niin kaikin mokomin. Itse olen tässä ymmärryksessä ollut aika kauan.
     
  16. RautaKansleri

    RautaKansleri Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tässäkään näkökulmassa mitään väärää ole. Ymmärrän hyvin ajatuksen Kourallisen nimettömästä sankarista, tässä elokuvassa se natsaakin eniten kohdalleen. HPR-logiikalla tosin aika montaa western-hahmoa voitaisiin samoin perustein kutsua nimettömäksi.

    Oman näkemykseni mukaan Clintin hahmot ovat toki samankaltaiset, mutta jokaisessa elokuvassa silti eri persoona. "Man with no name" lienee enemmän perua markkinointimiehiltä kuin Leonen käsikirjoitusosastolta.
     
  17. Marlowe

    Marlowe Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2002
    Viestejä:
    514
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistakaapas katsoa tänään Anthony Mannin klassikkowestern "Kohtalon ase" alias "Winchester '73". Tulee kakkoselta joskus kymmenen aikoihin, mukana muun muassa James Stewart ja Shelley Winters.

    http://akas.imdb.com/title/tt0043137/

    Joskus oli tämäkin klassikkostatusta nauttiva western tullut nauhoitettua televisiosta, mutta vasta nyt sairaslomalaisena sain katsottua. Perusasetelma oli aika tuttu, kaksi entistä ystävystä kohtaavat, nyt vain lain eri puolilla. Viime kädessä kyse on siitä, voiko mies olla enää vapaa, kun länttä halutaan rauhoittaa.

    "Pat Garrett ja Billy the Kid" vilisi osin tympeitäkin peckinpahismeja, eli maailmankuva on hyvin miesvaltainen ja raadollisen väkivaltainen (selkään ampuminen on enemmän sääntö kuin poikkeus). Naisella ei ole sijaa tässä majatalossa muuten kuin lämmikkeenä ja läpsimisen kohteena. No, miesten välisestä ystävyydestä tässä olikin ensi sijassa kyse.

    Näyttelijöistä sen verran, että kivestä veistetty Coburn sopi Garrettin rooliin erinomaisesti. Kris Kristoffersson on mukana olevista muusikoista se parempi, Dylanin näyttelijätyö oli aika mitäänsanomatonta.

    Musiikkiraita oli tunnistettava. Dylan tekee omanlaistaan jälkeä, ja "Knocking on Heavens Door" on hyvä biisi, kunhan yrittää aktiivisesti unohtaa Gunnareiden hirveän version. Visuaalisesti elokuva tarjosi myös muutaman aika komean kohtauksen, vaikka minnekään "Shanen" kaltaiseen loistokkuuteen ei tietysti yllettykään.

    Olen pitänyt Sam Peckinpahia lievästi yliarvostettuna ohjaajana, mutta kokonaisuutena "Pat Garrett & Billy The Kid" on miehen parhaimmistoa.

    Arvosanaksi * * * 1/2
     
  18. Ebermud

    Ebermud Guest Guest

    Kevään kuukauden westerneihin kuuluvat ainakin seuraavat Anthony Mannin ohjaukset:
    Maa vuorten takana
    Teräskannus
    Raivotar
     
  19. Marlowe

    Marlowe Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2002
    Viestejä:
    514
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loistava uutinen! Mannin länkkärit eivät olleet eilisiltaa ennen tuttuja kuin maineeltaan - ellen väärin muista, niin ainakin Oulun elokuvakeskuksen Pentti Kejonen niitä jossakin haastattelussa taisi olla valmis nostamaan ne John Fordien tasolle ja yläpuolellekin - mutta "Winchester ´73" räjäytti kyllä potin ihan täydellisesti.

    Erinomainen western! Vaikka puoleentoista tuntiin oli mahdutettu lähes kaikki mahdollinen villin lännen mytologia (hyväsydäminen baariruusu, sisällissota-viittauksia, pahoja intiaaneja, veljesmurha, psykoottinen pyssysankari, pankkiryöstö...), niin siitä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - homma toimi loistavasti. Kaiken lisäksi James Stewart oli pääroolissa mainio.

    Arvosanaksi * * * * 1/2
     
  20. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 528
    Saadut tykkäykset:
    101
    Itseä kanssa hymyilytti, että miten olikin saatu noin 90 minuuttiin upotettua kaikki keskeisimmät westernien kliseet. Ei ihan turhia käsikirjoittajia.:) Itseä kyllä tämä asia vähän häiritsi. Jäi jotenkin rikkonainen ja "episodimainen" (onko tuollaista sanaa edes olemassa?) vaikutelma elokuvasta.