Pienten sekalaisten kysymysten ketju.

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana juhaa, 06.06.2005.

  1. Dentist

    Dentist Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2003
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi joidenkin autojen takapenkkien turvavöiden soljet(?) sopivat vain omaan lukkoonsa, vaikka nämä lukot olisivat aivan vierekkäin? Aina joutuu tappelemaan turvavöiden kanssa kun takapenkillä on kolme henkilöä.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Paristoja on monenlaisia, kalliimpi kestää monta kertaa kauemman kuin halpa.

    Yksi nyrkkisääntö kuitenkin: 100 mAh kapasiteetti 9 voltin patterissa on, jossain mallissa ainakin, toisissa enemmän, halpiksissa vähemmän.

    Siis 0,1 ampeerituntia. Se kerrotaan volteilla (joita oli 9) niin saadaan 0,9 wattituntia.

    Elikkäs 0,9 wattia kuluttava laite toimii tunnin ajan, ja se sinun 2 wattinen laite kestää 0,9 / 2 = 0,45 tuntia eli 27 minuuttia.



    Tulos on sellaisenaan puutaheinää, ellei huomioi kahta seikkaa:

    a) pariston kuormitusvirta suhteessa kapasiteettiin. Paristo antaa nimellisen mainostetun energiansa vain jos se puretaan hitaasti, esim. 10 tunnin aikana. Tunnissa purku antaa vain osan energiasta käytettäväksi, ehkä 70%. Jos purkaa puolessa tunnissa, saa ulos kenties 50% energiasta jne.

    Kalliimmat paristot antavat kovalla virralla purettaessa paremmin energiaa kuin halvat. Eli jos 10 tunnin purkuajalla halpa paristo antoi 1 wattitunnin ja kallis antoi 2 wattituntia (tuplaero), niin tunnin purkuajalla kalliista saa vielä 1,9 wattituntia ja halvasta enää 0,5 wattituntia (nelinkertainen ero) ja puolen tunnin purkuajalla kalliista saa 1,5 Wh kun halpa antaa vain 0,1 Wh (15-kertainen ero).

    Siispä: mitä rajummin paristoa puretaan, sitä kalliimpi merkkiparisto pitää ostaa. Kelloissa ja taskulaskimissa voi käyttää halpoja.



    b) audiokäytössä ottoteho paristosta ei ole kiinteä, hiljaisissa kohdissa purkuvirta on mitätön, kovalla musiikilla virta kasvaa suureksi. On mahdoton tietää keskimääräistä purkuvirtaa, ja siis arvioida pariston kestoa teoreettisesti. On pakko testata elävässä elämässä. Ja ellei purkuaika ole tarpeeksi pitkä, hommataan kalliimpia paristoja tai akkuja.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kannattaa ottaa irti kaiuttimet, joita ei käytä, koska kaiutin kuitenkin toistaa pohjakohinaa, ja sekin kuluttaa virtaa.

    Digitaalisissa vahvistimissa kaiutin ei kuluta virtaa jos se ei tuota oikeaa ääntä. Kaiutin alkaa kuluttaa virtaa kun ääntä aletaan synnyttää. Kaiuttimen voi ottaa irti tai vaihtaa rautanaulaksi, ei eroa, tehoa aletaan hukuttaa kaiuttimeen/naulaan vasta kun ääntäkin aletaan toistaa (rautanaula tosin ääntelee huonosti). Ilmeisesti kaikki uudet paristokäyttöiset laitteet ovat digitaalivahvistimilla toimivia.

    AB-luokan vahvistimissa sähköä säästää kun tarpeettomat kaiuttimet ottaa pois. Vaikka kaiuttiMEEN ei suuria tehoja menisikään edes pohjakohinan aikana, matalan kuormaimpedanssin olemassaolo kuluttaa hukkavirtaa.

    A-luokan vahvistin kuluttaa hukkalämmöksi saman järkyttävän suuren tehon, riippumatta mitä ääntä toistetaan ja onko kaiutin kotona vai kaatopaikalla. A-luokan vahvistin on kuin sähkökiuas, jota ei kiinnosta kuuluuko ääntä vai ei, onko kaiutin kiinni vai ei.
     
  4. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Tuo oman matkakaiutinpatentin vahvistin on öh.. 90-luvun tietokoneen kaiuttimesta otettu se vahvistini :D Hyvin ajaa kuitenkin asiansa.

    Mitä jos löisi kaksi tai useamman 9V patterin rinnakkain, silloinhan kahdella patterilla saisi tuplasti enemmän kestoa?
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vähintään tuplasti.

    Todella pitkän keston (suhteessa 9 voltin paristoihin) saa kun panee sarjaan 2 kpl 4,5 voltin litteitä pattereita, niitä röökiaskin kokoisia.
     
  6. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Selvä. :) Pitääpä käydä ostamassa. Noissa 4,5 voltin pattereissa tuskin on suuria laatueroja..?

    Onko noihin 4,5V pattereihin mitään näppärää liitintä jonka saisi noihin napoihin kiinni..? Perinteinen klemmari on ehkä vähän liian löysä tuollaiseen rantakäyttöön jossa patterit heiluvat melkoisen paljon.

    Edit: Kuinka paljon kauemmin 2x 4,5V patterit kestävät yhden kanavan 2wrms kuin 9V patterilla? Jos tuo verrattava 9V patteri on ihan peruspatteri eikä mitään kovin kallis.

    Onko ero minuutteja vai kymmeniä minuutteja? :)
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kumpikin on 9 volttia (2*4,5V litteät tai se 9V paristo) joten käyttöaika määräytyy paristojen kapasiteetin suhteen.

    9V paristossa on se noin 0,1 ampeerituntia ja 4,5V paristoissa on hatusta vetäen 2 ampeerituntia. Siis 20-kertainen ero. Jota vielä voimistaa raju purkukuorma pikkuparistoon nähden, joten veikkaan, että kahdella 4,5V paristoilla kestoaika on noin 30 kertaa se mitä saa yhdellä 9V paristolla.

    18 wattituntia on kapasiteetti hatusta vetäen, siispä jos 1,8 wattia olisi keskikulutus, 10 tuntia on toiminta-aika.



    Niihin 4,5-volttisiin pystyy juottamaan kiinni samanlaisen paristonepparin, kuin mitä on 9 voltin paristossa (elektroniikkakomponenttimyymälöistä saa, nepparissa on noin 10 cm johtimet. Jos haluaa imitoida samanlaista liittämistä kuin 9-volttisissakin on. Muista polariteetti: paristoissa pyöreä nasta antaa plus-energiaa ja nelisakarainen nasta antaa miinusenergiaa. Johtojen väri voi olla harhaanjohtava, koska paristoneppari on suunniteltu energiaa vastaanottamaan, eli nelisakarainen menee punaiseen johtoon ja pyöreä mustaan johtoon.

    Sekin toimii ihan hyvin, että kieputtelee noin 10 cm matkan paljasta kuparijohtoa pariston kontaktiliuskan ympärille ja sitten vetää eristysnauhalla umpeen koko höskän, ettei hiekka ja vesi pääse kontakteihin. Kun paristot ovat tyhjät, heitetään klimppi roskiin. Teippi tekee vedonpoistonkin ihan hyvin, paristoklönttiä pystyy heiluttelemaan johdon varassa huoletta (kunhan se johto on ainakin 2 x 0,5 neliömillistä). Minä olen kyennyt tekemään niin. Pitää vain käyttää reilusti johtoa ja teippiä.
     
  8. Wick

    Wick Say it in slugs Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.11.2002
    Viestejä:
    2 150
    Saadut tykkäykset:
    1
    Useampi kitaristi bändissä on jo tuttua, mutta onko bändejä joissa on useampi basisti? Muistelen näitäkin olleen, mutta nimiä ei tule mieleen.
     
  9. Kumisukka

    Kumisukka Guest Guest

    Liittynyt:
    07.08.2002
    Viestejä:
    174
    Saadut tykkäykset:
    1
    No tuskin edes 5% siitä porukasta joka ostaa näitä helvetin kalliita digikameroita, osaa niitä käyttää, saati opettelee niitä käyttämään. On vain hienoa omistaa kallis kamera, jota ei osaa käyttää. Sitten nämä sankarit ovat kilvan haukkumassa kameroita huonoiksi nettifoorumeilla. Minä pidän vähintään erikoisena sitä, että tänä päivänä esim. 300€ maksava kamera ei ota riittävän hyviä kuvia kuluttajatasolla. Vuoden luontokuvan sellaisella voi kyllä ottaa, mutta Mallorcan läskimaharäpsyt eivät ole riittävän hyvälaatuisia. Kelataanpas takaisinpäin aikaan ennen digikameroita; moniko osti 2000mk maksavan kameran lomaräpsyjä varten? No, näin se maailma pyörii. Ei siinä mitään järkeä kai kuulukaan olla.

    Wick: Joo, en minäkään muista nimiä, mutta kyllä ainakin jazz-puolella on näitä useamman basistin "bändejä". Voisi kuvitella myös jossain 70-luvun glitter-rock-pumpuissa olevan mitä mielikuvituksellisempia kokoonpanoja. Muistankohan totaalisesti väärin, jos väitän Les Claypoolin soittaneen jossain projektissa, jossa oli useampi bassoguru?
     
  10. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Digikameroista naureskelin vierestä, kun myyjä myi "5 Meganen on ihan ok, mutta kyllä 7 Megasella saa A4:llekkin hyvälaatuisia kuvia." Pikselit ratkasee.

    Mulla on 2MB kamera, riittää hyvin. Mahtuu kuviakin 512 muistikortille monta saataa. Noita 7M kuvia varmaan aika paljon vähemmän...
     
  11. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mitä tarkoittaa dvd-soittimen ääni asetuksissa oleva lcpm out? Manuaalissa lukee, että aseta se vahvistinta parhaiten sopivaksi.Laitanko 48hz 92hz vai 192hz jos vahvari on Cambridge audio azur 540r
     
  12. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pesuhuoneen kaakeleihin ja saumoihin on jostain syystä tarttunut vahamaista ainetta joka ei lähde pois, vaikka suihkulla laskisi kuuminta vettä mitä irti saa. Toistaiseksi ainoastaan kaakeleiden mekaanisella hankauksella olen tuon vahamaisen aineen saanut irtoamaan, mutta saumoista tuota en ole saanut pois lähtemään. Olisiko arvon raadilla tietoa mitä tuo voisi olla ja millä tuon saisi pois?
    Onko joku tehokas pesuaine joka saisi tuon töhnän irtoamaan saumoja ja kaakeileita vahingoittamatta tai tehoaisikohan höyrypesuri? Tuota höyrypesuria olen ollut muutenkin jo hankkimassa, joten sillä kysyn.

    Aluksi itse epäilin, että veden mukana tulee jotain p*skaa, mutta nyt epäilen, että joku peseytymisessä käytettävä pesuaine/hoitoaine/saippua jättää tuollaisen vahamaisen töhnän jälkeensä.
     
  13. og playa

    og playa Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan noita ihmisiä joka lähtöön. Jotkut myös kovasti harrastava suoraan aurinkoa vasten otettuja kuvia... Käsittämätöntä. Ja sitten ihmetellään kun naamat on niin tummat.
    Monet haluavat myös iltaisin lomamatkoilla ottaa näitä hienoja maisemakuvia. Tietenkin salaman kanssa! Johan näkyy maisema.
    Eläimien kanssa (varsinkin koiran tai kissan pentujan) kanssa harrastetaan kuvausta, jossa tausta on eläimen värinen. Esim. valkoisesta koiran pennusta otetaan kuva, kun se makaa valkoisella karvamatolla.

    Voi sitä filmi-aikaa. Tuolloin vielä kuvat näyttivät edes vähän kuvilta. Nykyään, kun pitäisi vähän opetella käyttämään digikameraa, ni aika heikkoa on työn jälki
     
  14. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko olemassa banaaniliittimille vastakappaleita, joita ei tarvitse asentaa mihinkään kiinteään, vaan laitetaan johdon päähän, joihin sitten voi liittää normaalin banaanin?
     
  15. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä en ole mikään tekniikkaguru, mutta yritetään nyt vähän osviittaa antaa. Kun neuvon tässä vähän sinnepäin niin joku paremmin tietävä kyllä sitten korjaa, näin olen huomannut homman menevän. :)

    Se asetus tarkoittaa suurinta digitaalisen pcm-äänisignaalin näytteenottotaajuutta, jonka soitin antaa pihalle. Jos laitat pienen arvon, niin esim. dvd-audio -levyllä oleva korkealla näytteenottotaajuudella oleva äänisignaali muunnetaan matalampaan näytteenottotaajuuteen. Ja näytteenottotaajuus vaikuttaa äänisignaalin mahdolliseen taajuuskaistaan, muistaakseni 44,1 kHz vaaditaan siihen, että toisto voisi yltää "normaaliin" 20 kHz:iin.

    En tiedä, kuinka korkeaa näytteenottotaajuutta CA ymmärtää mutta ainakin 96 kHz pitäisi käydä. Uskon, että 192 kHz toimii myös kun ei tuon vanhemmasta vahvistimesta ole kyse. Ainakin oma Pioneerini ymmärtää 192:a vaikka sillä on ikää jo muutamia vuosia.
     
  16. Quinda

    Quinda Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2005
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimiikohan subwooferin sijoittaminen sohvan viereen? Sohva on sijoitettu takaseinälle ja oikealla puolella sohvaa on noin 1,5m sivuseinään, kun taas vasemalla puolella matkaa on noin 2,5m.

    Myin vanhan subwooferin pois, enkä silloin tajunnut kokeilla, uutta olen ostamassa lähiaikoina...
     
  17. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1


    Hmm vahvistimen etuosassa vilahtaa aina välillä pcm kun vaihtaa kappaletta ja soittimesta on päällä raw.Jos vaihdan rawin pcm niin volymen taso pienenee erittäin paljon.Vai pitäisikö silloin nostaa tuota lukua? minulla on se pienin 48hz onko parempi, mitä isompi?

    Olipas sekavaa, eli tiivistetään.laitanko raw vai pcm? ja sitten, mikä hz luku noista kolmesta? ja onko näillä väliä ääneen? dvd-soitin(oppo) on Cambridgessa optisella toslink kaapelilla.
     
  18. anttha

    anttha Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2006
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Useita, mm. Radion sinfoniaorkesteri soitti just äsken telkkarissa. Basisteja oli varmaan ainakin kahdeksan. :)
     
  19. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anna olla raw päällä niin DD/DTS-materiaali toistuu niinkuin pitääkin. Isompi luku on periaatteessa parempi mutta se on sitten aivan eri asia pystytkö sinä tai minä eroa kuulemaan.

    Jos laitat asetukseksi suuremman luvun kuin vahvistimesi ymmärtää, eli sen 192 kHz, voi käydä niin ettei vahvistimesta kuulu mitään kun tuollaista 192 kHz signaalia sille syötät. Tai pahimmassa tapauksessa (en tiedä onko mahd. mutta kunhan nyt sanon varmuuden vuoksi) voi tulla kovin säröytynyttä ääntä kaiuttimista ja särkeä kaiuttimesi. Mutta ainakin se 96 kHz -asetus pitäisi kaiken järjen mukaan toimia. Ja yli 96 kHz:n näytteenottotaajudella olevaa signaalia ei muutenkaan tule kovin paljon vastaan, en edes ole varma voiko sitä olla muulla kuin dvd-audio -levyillä, jotka ovat verrattain harvinaisia. Itse omistan kaksi dvd-a -levyä ja kumpikaan ei sisällä 192 kHz materiaalia.
     
  20. Scum

    Scum Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2004
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisenä tuli mieleen Barathrum, jossa soittaa 3 basistia.