Kotiteatteri ja perhe

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana Subb, 01.04.2006.

  1. j0sku

    j0sku Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    1 280
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenhän ennen on lapsia kasvatettu kun tukena ei ole ollut 20Hz@110dB@3% THD räjähdyksiä ja minigunin papatusta? Joka kotiin vähintään Monolith lastenvahdiksi, mieluummin PB12-Plus/2.
     
  2. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin tuon Monoliitin/plussan ja oikean samplen avulla saisi luotua melko uskottavan hirviöpelotteen: "Nyt taisi kaappihirviö taas kuulla itkun, ollaanpas nyt hipihiljaa niin se ei tule syömään meitä.". Vielä kun virittää järeähkön sohvantäristimen sängyn pohjaan. Muistuu joku Gary Larsonin piirros mieleen...

    Mutta vakavissaan... Varmaankin sitä löytyisi paljon pieniä käytännön ratkaisuja. Esim. Yamahan "Night"-tila on itselläkin aika pitkälle käytössä, jammussa tuota dynamiikkaa pystyy myös pysyvästikin kaventamaan, jottei aina tarvitse erikseen napsauttaa päälle. Kuulokkeet (tai kahdet kuulokkeet) yhdessä sohvantäristimen kanssa voisi myös olla jonkinlainen kompromissi yöllä katsomiseen (kunhan vekara on silmän/webcamin tms. ulottuvilla). Digiboksin Timeshift on myös osoittautunut yllättävän hyödylliseksi...


     
  3. Mitsu

    Mitsu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    360
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä on väännetty muitten lapsiperheitten kanssa kättä aina silloin tällöin. Minusta on karhunpalvelus totuttaa lapset hiljaisuuteen, koska eivät he sitä kaipaa, eivätkä myöskään herää normaaleihin tunnistettaviin ääniin.

    Tietysti terve järki pitää olla mukana. Kotiteatterin äänissä on kyllä se huono puoli, etteivät pienet lapset osaa erottaa mitkä äänet ovat oikeita ja mitkä tulevat kotiteatterista. Erityiseti vieraat ihmisten äänet ovat hämmentäviä. Tästä kyllä kannattasi oikeasti kysyä joltakin asiantuntijalta. Itse harrastan suuriäänistä pianonsoittoa sekä joskus laulua ja muita instrumentteja heti kun lapset ovat vuoteessa. Ei aiheuta käytännössä koskaan ongelmia jos lapset ovat terveitä. Toki nämä äänet ovat tuttuja ja tunnistettavia.

    Kotiteatterista en kaipaa isoa volyymiä joten tästä ei ole samanlaista kokemusta.

    Vauvat muuten tottuvat ääniin jo kohdussa ja tunnistavat tuttujen ihmisten äänet alusta pitäen.
     
  4. NudistPriest

    NudistPriest Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2006
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihminen on eläin, eikä tarvitse haudanhiljaisuutta nukkuakseen paitsi, jos on siihen oppinut. On varmasti suuri etu, jos lapsi oppii nukkumaan myös äänien keskellä. Sitä haudanhiljaisuutta ei ole aina tarjolla myöhemmässäkään elämässä.
     
  5. Lost Dude

    Lost Dude Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitähän mahdatte tarkoittaa sillä, että lapsia ei haittaa melu nukkuessa ? Eivät herää ?

    Jo paljon ennen kuin kukaan herää meluun, häiriintyy unen laatu ja unen kokonaisrakenne muuttuu. Nukkumisesta tulee periaatteessa vähitellen hyödytöntä, jos syvän unen määrä vähenee merkittävästi. Nukkumisajalla tai yön katkonaisuudella asiaa ei voi mitata tai arvioida.

    Kirjallisuuden mukaan jo >35 db melu voi heikentää unen laatua. Uskoakseni ulkoinen elokuva vastaa melua. Aikuinen herää toki pienemmästä melusta kuin lapsi, mutta sillä ei ole tässä tapauksessa merkitystä.

    Villeintä asiassa on, että lasten kannalta unen rakenteessa tapahtuneet muutokset palautuvat vasta vuosien kuluttua siitä, kun melurasitus on poistunut.

    Jos unet jää heikoille, on varmaa, että seuraavana päivänä (ja vuosina) tarvitsee koventaa kuria, kun muksut hyppii hermoheikkoina pitkin seiniä ja eivätkä osaa keskittyä mihinkään mahdollisesti edelleen jatkuvassa melussa.

    Tutkitusti mitä älykkäämpi, luovempi tai empaattisempi yksilö on, sitä herkempi hän on melulle. Johtuisikohan siitä, että silloin ei ole joutunut tottumaan siihen jo vaippaiässä yötä päivää. Musiikin kuuntelu hyvässä akustiikassa (ilman heijastusmelua) tietenkin erikseen.
     
  6. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrankin joku puhuu asiaa.
    BR, Stewie
     
  7. R12005

    R12005 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.10.2006
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei saatana :OI Ymmärrätköhän nyt, kuinka "kova" ääni toi 35 db onkaan?
    Koitappa siis olla yöllä kovinkaan raskaasti hengittämättä, ettei kersoista tuu hulluja...
     
  8. satanthresher

    satanthresher Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meniköhän viestin pointti nyt hiukan ohi?
     
  9. Lost Dude

    Lost Dude Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki ymmärrän, olin itsekin jälleen kerran uudelleen luettuani äimistynyt tuosta luvusta. Suora lainaus korkeakoulun materiaalista :" melun noustessa >35 db (A) unen häiriöt yleistyvät" . Esim. raja, jossa puolet häiriintyy ja puolet ei, lienee toki tuota huomattavasti korkeammmalla. 35 db on muuten melun lakisääteinen raja-arvo asuntotiloille yöaikaan.

    Ihmisen herkkyyden melulle voi ymmärtää sitä taustaa vasten, että kuuloaistin perimmäinen tarkoitus on hälyttää ja varoittaa.

    Ja meilläpäin vallitsevan kansanperinteen mukaan levottomia lapsia sanotaan useimmiten väsyneiksi eikä hulluiksi.
     
  10. R12005

    R12005 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.10.2006
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo ymmärsin kyllä jo ensimmäisestä mitä tarkoitetaan, mutta juuri toi "raja, jossa puolet häiriintyy ja puolet ei, lienee toki tuota huomattavasti korkeammmalla" lause oli se mitä hain...
     
  11. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotona vielä asustellaan. Omakotitaloon muutettiin neljä vuotta sitten, mikä oli suuri etu harrastukselleni eli kitaranstoitolle. Kerrostalossa volumen rajoituksista piti naapurit huolta, täällä saa soittaa niin kovaa kuin huvittaa. Sama pätee myös musiikin kuunteluun ja leffojen katsomiseen. Omatuntoni ei kuitenkaan anna pistää volumea kovalle, jos vanhemmat ovat väsyneitä. :eek:

    Asustelen yläkerrassa, joka johtaa ääntä erittäin ikävästi keskikerrokseen. Lattia on tehty huonosti, todella kovaa natinaa ja nitinää, kun kävelee yläkerrassa. Ja suoraan alapuolella on vanhempien makuuhuone. Olenkin harkinnut hiljaa mielessäni muuttamista ihan alimpaan kerrokseen takkatulen äärelle. :)

    Kamoillani ei kovin kovaa pysty luukuttamaan, kun loppuu tehot kesken, mutta ääntä saa kuitenkin riittävästi minun huoneeseeni.
     
  12. SteveHarris

    SteveHarris Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    159
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kanssa asun vielä kotona mutta onneksi omakotitalossa, yläkerrassa itse ja suoraan alapuolella takkahuone, takkahuoneen vieressä kumminkin vanhempien huone eli ei öisin voi luukuttaa ellei kuulokeilla mene.
    Nyttenkin kuuntelen triviumia täs omassa rauhassa ja muut nukkuvat, pientä bassoa saattaa kuulla alakertaan ja itse kuulen kumminkin ihan hyvin tässä.
     
  13. tapantma

    tapantma Guest Guest

    Liittynyt:
    14.06.2004
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lapsia ei ole, ehkä joskus tulee. Volumea rauhoittavat avoke ja pari kissanpentua. kovaa saa kuunnella kunhan heittää kissat pihalle. Yöllä ei tosin voi luukuttaa kun äänieristys vanhassa talossa on melkoisen puutteellinen. puhe kuuluu alakerrasta yläkertaan vaimeana.
    avoke ei ole päässyt laitteistoon vaikuttamaan mitenkään, heti alkuun sopimus että mä hoidan laitepuolen ja avoke saa suunnitella muuta sisustusta laitteiden ympärille.
     
  14. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Lapsen tulon myötä on kyllä leffojen katselu muuttunut aika radikaalisti. Iltaisin ei voi oikeastaan katsoa ollenkaan, muutoin kuin kuulokkeiden kautta tai todella hiljaisella (eli telkkarin kaiuttimien kautta). Päivälläkään ei voi katsella kun leffamaku on sopimatonta alle 3-vuotiaalle :D . Oma lapsi on onneksi oppinut nukahtamaan normaaleja elämisen ääniä sietäen (telkkari päällä, vanhemmat keskustelevat olohuoneessa, vieraita kylässä nukkumaanmeno-aikaan) mutta ei tietenkään mitään mahdotonta melua voi pitää. Kun lapsi äiteineen painuu mummolaan pitää iskä kovat leffasessiot talon ollessa tyhjä...
     
  15. kotka

    kotka Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2004
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morje, kiinnostais tämä laki puoli, nimittäin asun melkolähellä tietä josta kantautuu rengasmeteliä jonkunverran kämppään sisällekkin, varmasti enemmän kuin 35dB, kumpi tässä on velvollinen lain mukaan järjestämään vaimennusta, kunta vai minä ?
     
  16. kotka

    kotka Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2004
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terveydensuojelulain pykäläln §27 mukaan:

    Milloin asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy «melua,» tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka menettely tai toimenpide on syynä tällaiseen epäkohtaan, ryhtymään toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi.

    .. tilasin terveystarkastajan mittailemaan.
     
  17. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Asiat ovat niin hyvin ettei ole voluumia rajoittavia tekijöitä (Paitsi oma kuulo) :) Asun vielä omakotitalossa vanhempien kanssa, ja huone on niin syrjässä taloa ettei musiikki kuulu muuhun taloon.

    Mitään ongelmia ei ole porukoiden kanssa, vaan he tukevat harrastusta silloin tällöin jotenkin. Tyhmänä ne minua pitävät kun rahaa palaa paljon :D
     
  18. Lost Dude

    Lost Dude Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä melusta:

    Tieteellistä tutkimusta :

    http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/store/2005/11/pr1131096014245/passthru.pdf


    normeja ja lainsäädöntöä (s. 31-58):

    http://www.finlex.fi/pdf/normit/14951-asumisterveysohje_pdf.pdf


    Kuten huomaatte ihmisen terveellisistä elinolosuhteista huolehditaan lähes vastaavalla pieteetillä ja uhrauksia hyväksyen kuin liito-oravien tapauksessa.

    Kun nyt olette taistoon lähteneet mittauksien kautta suosittelen vastuuttomana maallikkona valitsemaan strategiset tavoitteet, jotka otat käyttöön, kun kuulet dB-lukemat:

    a) ilmainen jeesusteippi ikkunoiden tiivistämiseen
    b) ikkunoiden tiivistäminen kaupallisella tiivisteellä ja vaihtoehtoisen ilmanvaihtoreitin puhkaisu
    c) julkisivuremontti, johon liittyen uusien ikkunoiden ääneneristykyky joudutaan määrittelemään tarpeen mukaan
    d) nastarengasvero kadunpätkällesi
    e) nastarengaskielto kadunpätkällesi (vastaa liikennemäärän puolittamista tai tien siirtämistä kaksi kertaa kauemmaksi)
    f) keskinopeuden alentaminen 15 km/h:ssa alentamalla nopeusrajoitusta 30 km/h (teho kuten yllä)
    g) raskaan liikenteen läpiajokielto klo 22-07
    h) läheisen teollisuuslaitoksen yötyökielto
    i) asuntokaupan purku, koska edellinen omistaja esitteli asuntoa sunnuntaina ja eikä pystynyt esittämään sertifioituja melumittauksia arkena ja lauantaina.
    j) Asuinalueen julistaminen asumiskieltoon ja asukkaiden evakuointi
    k) korvatulpat koko perheelle​


    jne.

    Korvausperusteina, kun pääset sinne asti, voidaan käyttää esim:

    1. Tarvittava lisäpanostus musiikkilaitteistoosi, mikä kompensoi menetetyn särötason esim n. 10 000 €. Takautuvasti.
    2. asunnon arvon lasku (melu on toiseksi yleisin muuton syy tilantarpeen jälkeen)
    3. kariutuneen urasuunnitelman arvo menetettyinä tuloina, kun pomo huomasi, että erityisesti baarikierroksen jälkeen et ollut saanut unta ​
     
  19. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Mielenkiintoisia ongelmia plazalaisilla, Jos minun kumppani ei hyväksyisi kotitetterin luukutusta niin saisi häipyä välittömästi ja sen hän tietää. Miksi valita kumppania joka ei hyväksy sinua sellaisena kuin olet. Onko säännöllinen seksi niin tärkeää että on pakko ottaa vain joku ja sitten kärsiä kun ei saa harrastaa. Itse en ole koskaan tinkinyt harrastuksestani milliäkään. Periaatteessa minulla on mahdollisuus siirtää vehkeeni jopa mökille jos tulee todella tiukka paikka, mutta eipä noiden naapureiden kanssa ole ollut pahempia ongelmia yli 10 vuoteen.
     
  20. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    ^Kannattikin kaivaa melkein kymmenen vuotta vanha lanka tuon sanomiseksi....
    Älä ota henkilökohtaisesti.

    T: Vesku