Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jos sinulla sattuu olemaan MkII, voit tosiaan tehdä omat asetukset musiikille ja leffoille. Musalle voit käyttää High Level -liitäntää, jolloin pääkaiuttimet on asetettu isoiksi ja säädät jakotaajuuden sopivaksi subbarista ja leffoille linjatasoinen liitäntä. Leffoille linjatasoinen liitäntä, jolloin pääkaiuttimet on asetettu pieniksi ja jakotaajuus vahvistimesta esim mainitsemasi 80Hz. Tällöin pääkaiuttimien matalat äänet ja LFE ohjautuvat subbarille. Subbarin jakosuodin kannattaa tällöin olla LFE-asennossa eli ohitettuna.

    Mainitsemillasi vahvistimen asetuksilla subista ei käsittääkseni pitäisi kuulua mitään ylä-ääniä. Eli jossain nyt mättää. En osaa ottaa kantaa tarkemmin, kun en itse omista H/K:n tuotteita. Todennäköisesti basson ohjauksen asetuksissa on jotain vikaa.
     
  2. MrBravia

    MrBravia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.06.2006
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös silloin pääkaiuttimilleKIN mene kaikki mahdolliset taajuudet. Tällöin ainakin teoriassa kaiuttimen äänentoisto heikkenee, kun voimavaroja yritetään käyttää turhaan matalien taajuuksien toistoon, mitä ne ei kuitenkaan pysty toistamaan (kunnolla). Tällöin varsinkin keskiääni kärsisi? Tämä tuskin olisi hyvä asia varsinkaan musiikin kuuntelussa. Vai olenko ymmärtänyt väärin tuon High Level -kytkennän käytännön toteutuksen?
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Juurikin näin. Suosittelen pääkaiuttimien pitämistä pieninä myös musalla. Bassopään ongelmat (korostumat) yleensä vähenevät kun pääkaiuttimilta leikataan vähän matalimpia taajuuksia pois ja annetaan ne subbarin hoidettaviksi.
     
  4. MrBravia

    MrBravia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.06.2006
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonkohan tuo elementti kestää kädellä painelua kumireunoistaan? Mietin vaan, että opinko, että se elementti on pohjassa ennenkuin se on rikki :OI.

    Itse ratkaisin laminaatilla pomppimisen laittamalla subbarin "jalkoihin" sinitarrapalat. Hyvin "telakoitu". Täytyy kyllä ihmetellä, ettei tuossa ole kunnon kumijaluksia, mitkä löytyvät halpis AudioPro-subbareistakin. Muuten kyllä laadukas paketti, kun johdotkin on mukana (mitä taas AP:llä ei ole).
     
  5. SusiHukka

    SusiHukka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.10.2005
    Viestejä:
    146
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari kysymystä, tiedä meneekö ohi aiheesta: Voiko monolithin päälle laittaa mitään esim. kasveja ja onko tuo monolith varma tapa saada häädöt kerrostaloasunnosta? Mietin monolithin ja xls välillä kumpi olisi soveliaampi. Mietin vielä onko sillä väliä onko df-versio vai ei? Df varmaan tulossa. Koitin lueskella tätä ketjua läpi, mutten löytänyt vastauksia, tai olen puusilmä. No, kiitoksia kuitenkin jo etukäteen (asiallisista) vastauksista!
     
  6. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Monolithin päälle voi laittaa tavaraa... omantunnon mukaan. Itse kotelo on kyllä riittävän järeä, se kestää. Eri asia kestääkö äänenlaatu tai päällä pidettävät asiat! Minulla on siinä "laskutilaa" lähinnä tietokonetilpehöörille, CD:tä, papereita siihen tulee laitettua, ja joskus jotain isompaa (lautasta tms) ja ei ole ongelma vaikka olisivatkin siinä vähän aikaa. Joku koriste-esine siinä hieman resonoi joillain taajuuksilla, mutta muuten toimii. Puristi ei ehkä moista tekisi: omantunnon mukaan.

    Monolith, tai mikään muukaan kaiutin ei aiheuta häätöä pelkällä olemassaolollaan. Subbarin ollessa riittävän hyvä ei itse subbarin laadulla (tai koolla) ole merkitystä, koska "riittävästi pitää (kuitenkin) toistaa". Kyse on siis puhtaasti käyttötavasta ja omasta musiikkimieltymyksestäsi - ja naapurisuhteiden laadusta. Subbari on joillekin tärkeä osa musiikkia myös pienemmillä volyymeillä, ja toimii niinkin... En asu kerrostalossa, mutta rivitalossa naapurit eivät edes tiedosta minun pelittelevän joskus kun olen vahingossa luullut että naapurit ovat poissa ja katsonut leffoja yöllä railakkaammin. Minulla on kyllä yksi huone välissä, mutta kevytrakenteisilla seinillä.
    Mutta en musiikkiakaan kuuntelisi millään PA-voimakkuuksilla, edes silloin kun "irrottellaan". Joku toinen taas "pohjaa elementin"... shrug.

    Mono/XLS sinun on ratkaistava vain ihan itse. Zipmanin mittausten ja täällä käytyjen runsaiden keskusteluiden jälkeen on melko selkeää että XLS on tarkka ja napakka, ja riittävän äänekäs melkein kaikkeen normaalikäyttöön. Monolith on "jykevämpi" mutta refleksinä menettää jotain toistossa, mutta eipä tule rajat vastaan ihan heti. XLS on sijoittelunsa puolesta ehdottomasti helpompi vaihtoehto! Siinä mielessä suosittelen XLS:ää vaikka itse Monolithin omistaja olenkin.

    DF/non-DF äänenlaadullisesti noissa ei pitänyt olla merkittäviä eroja, joten menee taas omaan valintaasi. DF on kyllä siinä kätevämpi että se on vähän siistimpi, ja elementti on paremmin suojassa satunnaiselta fyysiseltä kontaktilta, kuten vaikka keilapalloilta. Sinänsä ei ole mitään suuria perusteluita kumpaankaan suuntaan, mutta ei myöskään ole syytä olla valitsematta DF:ää. (Kun itse tilasin ei sitä vielä ollut saatavilla)
     
  7. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minullla ei xls200 lähde painetta ainakaan omiin tarpeisiini tarpeeksi.Aika aikaisessa vaiheessa elementti pohjaa.Luukutus subbariksi siitä ei ole.Varmaan kannattaa mono ostaa, jos tarkkuudeltaan sama, mutta paineeltaan parempi.
     
  8. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hmmm... Minä kun olen aina saanut sellaisen kuvan (myös sinun puheistasi), että kahdella äänilähteellä saadaan yleensä tasaisempi vaste kuin yhdellä, mikäli BFD:tä tai vastaavaa ei käytetä.

    Toisekseen, pääkaiuttimien elementti on yleensä korkeammalla kuin subbarin elementti, joten subbari herättää enemmän seisovia aaltoja ja lattian/seinien läheisyydestä johtuen tietyt taajuudet korostuvat huomattavasti.
     
  9. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tuo riippuu niin huoneen akustiikasta. Joskus saadaan, usein ei. Esim. omassa kämpässä yksi pääkaiuttimien väliin sijoitettu subbari (elementti lattianrajassa) antaa huomattavasti tasaisemman vasteen kuin kaksi kaiutinta (elementit 70 cm korkeudessa).

    Kaiuttimien laittamista pieniksi puoltaa se seikka, että harvassa subbarissa jakotaajuuden saa asetettua riittävän alas. Monet keskikokoiset kaiuttimet toistavat huonekorostus huomioon ottaen 30-40 Hz, ja kun tähän lisätään 50-60 Hz toistava subbari (vaikka jakari olisi minimissä), niin keskibassoille muodostuu korostuma. Tämän vuoksi kaiuttimilta on hyvä suodattaa matalimpia taajuuksia.
     
  10. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    On hyvä muistaa, että pääkaiuttimien alarajataajuuskin on voimakkaasti riippuvainen ympäröivästä akustiikasta. Esim. itselläni on Helium2:t kerrostaloasunnon olohuoneessa. Helium2:n vapaakenttävasteen alarajataajuus on 60Hz (-6dB). Huoneessa kaiuttimet toistavat nippa nappa tuonne pisteeseen, jos edes tuotakaan. Kun tähän vasteeseen yhdistetään -12dB/okt 80Hz leikkaava suodin, tulee 80Hz:n ympäristöön kuoppa, joka kyllä syö aika reilusti tukevuutta äänestä pois. Alimmat bassot soittavat humppaa ylempien kustannuksella.

    Heliumit on muuten hyvät kaiuttimet, mutta tuon bassovasteen takia taitaa olla vaihto edessä vähän jykevämmän bassotoiston omaaviin ämyreihin.

    Pointtini on siis se, että high level -liitäntää, pääkaiuttimien asettamista largeiksi ja subbarin sovittamista pääkaiuttimien bassojentoistokyvyn mukaan kannattaa ainakin kokeilla, eihän siinä mitään häviä.
     
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jep, itse olen kuullut Heliumeita kahdessakin eri systeemissä, ja niissä on todellakin erittäin ohkainen bassotoisto. 80 Hz jako on niille auttamatta liian matala. Molemmassa tapauksessa soundi oli parempi kaiuttimet largena, eli toki poikkeuksia aina löytyy. En kylläkään suosittele Heliumeita kovin suureen tilaan ja/tai suurille kuunteluvoimakkuuksille.
     
  12. Tuomas66

    Tuomas66 Guest Guest

    Liittynyt:
    02.01.2005
    Viestejä:
    256
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on 3 x Helium+:t edessä ja minä taas koin, että niiden saundi muuttui paremmaksi small -tilassa kuin large -tilassa. Soivat jotenkin herkemmin ja puhtaammin kuin yrittäessään "isotella" largena/bassoilla. HSU kaverina.
     
  13. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    mihinkäs hintaan ootte saanut noita xsl 200 subeja?jossain jutuissa kun täälä on kirjoiteltu et hiukan yli 400...
    mut eikös toi ole siel marek soundissa 499?
     
  14. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Niitä on aikoinaan saanut halvemmalla. Nykyhinta on tuo, minkä mainitsit.
     
  15. Hacka

    Hacka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2006
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    4
    Dodiih, reilu tunti sitten DHL:n lähetti toi natural ash -värisen Monolithin ja Yamahan RX-V1600:n. Nyt sitten hetki jo taisteltu johtojen yms. kanssa ja nyt alkaa vahvistimen asetusten säätö. Mutta kylläpä on Monolith ISO verrattuna entiseen SPL:n 10" diy-subiin 25l kotelossa :D
    Toivottavasti pääsee vielä illan mittaan ottamaan testisavuja ulos Monosta ;)
     
  16. Blackdrgn

    Blackdrgn Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2006
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joop, nyt on xls-200 ja monolith kiltisti vierekkäin :D, harmittaa vähä ku ei pysty viel testaan kunnolla ku yö.
     
  17. FriGidi

    FriGidi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.10.2004
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkällisten pohdintojen jälkeen olisin valmis vaihtamaan Monolith DF<->XLS200-DF. Suunnitteilla olevaan sisustukseen ei Monolith mahdu, ja muutenkin vähän overkill 14m2 rivari olkkariin. Oma monolith on musta ja pikkuveljenkin tulisi olla :) Laita privaa/mailia jos alkoi kiinnostamaan vaihto.
     
  18. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vaihda suunnitelmaa. :)

    Mulla non-DF-Monolith, ja en osaa vaihtaa vaikka tiedän XLS:n vastaavan nopeammin... Kumpi sit lienee parempi? Onko sinulla kokemusta?
     
  19. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    "Vastaavan nopeammin"?

    Monolith ja XLS200 ovat melko erilaisia subbareita. Toinen iso refleksi ja toinen pieni suljettu. Musakäytössä alhaisilla paineilla ero on erittäin pieni (toiston napakkuuden yms. suhteen), ulottuvuutta Monossa toki on enemmän. Leffakäytössä kisa sitten loppuu ennen kuin ehtii edes alkaakaan.
     
  20. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sait privaa