Kuvan palaminen LCD-paneeliin?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana artturos, 02.12.2006.

  1. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään faktaa voiko kuva palaa lcd tykkiin? Itsellä Z4 ja on tullut katseltua paljon 4:3 kuvasuhteen ohjelmaa digitv:stä jolloin reunoilla mustat palkit. Nyt nuo palkit kuultavat läpi vaikka katsoisi täydellä 16:9 suhteella.

    Jonkun verran on tätä asiaa jo käsitelty ja niiden perusteella tämän ei pitäisi olla mahdollista mutta miten on. Tykkini ostin gigantista ja siellä eivät ihme kyllä osanneet mitään sanoa...;)

    Eihän tuo pahasti häiritse mutta kyllä se silti päähän ottaa ja nyt on aivan pakko katsoa zoomattua 4:3 kuvaa ilman palkkeja kun ei viitsisi tilannetta enää pahentaakkaan.

    hjelppiä ja faktaa jos löytyy, kiitos

    en silti hanki 42" matkaplasmaa:king:
     
  2. Pää Räjähtää

    Pää Räjähtää Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2006
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    20" DELL tietokoneen LCD-monitoriin paloi yläreunaan tumma viiva Internet Explorer -ohjelmasta jota käytin paljon ja saatoin jättää näytön auki tuntikausiksi. Myös aikaisemman Apple iMac G5 20" tietokoneen kuvaruutuun saattoi palaa kiinni se OS X:n yläreunan palkin reuna.

    Sanokoot kuka mitä tahansa, mutta omaa kokemusta on vaikea painaa villaisella; uskokaa tai älkää, mutta kyllä se kuva voi palaa kiinni LCD-tekniikallakin.
     
  3. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    ja tässä huono valokuva tuosta palamisjäljestä. ja kun oikein tarkkaan katson tykin kuvaa niin alkaa erottamaan jo 16:9 kuvasuhteella katsottujen leffaformaattien aikaansaamat yläreunojen mustat palkit, neuroosin alkua:hitme:


    [​IMG]
     
  4. Naama

    Naama Guest Guest

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    393
    Saadut tykkäykset:
    0
    [​IMG]

    Näkyy paremmin ;)

    Image tagit ei ymmärrä html sivuja..

    Aika hyvin kyllä näkyy rusketusrajat. Jos takuuta vielä jäljellä, niin huoltoon vaan.
     
  5. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    jep thanks, kyllä takuuta riittää vielä reipas puoli vuotta joten ajattelin hieman odotella ja katsoa miten tilanne kehittyy... haluais vaan kuulla jonkun oikean asiantuntijan selityksen että mitä toi on jos ei "kuvan palamista"
     
  6. Rysty

    Rysty Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    0
    Töissä LG:n 20" LCD-ruutuun kärähti kiinni login-ruudun ikkuna, vaikka oli skriinseiverit ja kaikki ja kone oli päällä ehkä 3 päivää viikossa. Huono mikä huono, en sitten tiedä onko tuo vika vai ominaisuus.
     
  7. Sipu

    Sipu Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2006
    Viestejä:
    312
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pariinkin Dellin kalliiseen TFT näyttöön duunissa "palanut" taustakuva kiinni. Jotenkin LCD-ruudun pikselit jumittuvat jos sama kuva on siinä pitkään ja kuvan ääriviivat jäävät pysyvästi näkyviin joillain väreillä.
     
  8. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    mietin vaan noitten leffojen katselua, en varmastikkaan ole ainoa joka ei viitsi kuvaa venytellä/leikata osia pois eli siis katsoo palkkien kanssa. käytännössä tämä tarkoittaa tunteja paikallaan olevaa mustaa kuvaa, luulisi että tälläinen olisi otettu huomioon ns. kotiteatteritykissä. ehkä onkin ja mun tykissä on vaan norjalaiset paneelit.
    Tietääkö kukaan missä sanyot huolletaan suomessa, vois kilauttaa ja kysyä ennenkuin vien takaisin giganttiin ja odottelen pari kuukautta.
     
  9. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 591
    Saadut tykkäykset:
    216
    Sanyot huoltaa Suomessa ainakin DigiService Oy.

    Ei tuosta kuvasta ole kovin helppo löytää rajoja. Sitä paitsi, kuvahan palaa kiinni kuvaputkeenkin vain jos jokin kirkas logo tms. on pitkään paikallaan. Mitenkä on selitettävissä mustan palkin kiinnipalaminen? Eikö pitkään käyttämättömänä olleen kuva-alan pitäisi periaatteessa olla pikemminkin kirkkaampi kuin käytetyn kuva-alan? Siis jos CRT -opit pitäisivät paikkansa LCD:n kohdalla...?

    Eräässä työmaallani olevassa Epsonin projektorissa oli näkyvissä jonkin aikaa haamuna Windowsin kirjautumisikkuna, mutta se katosi ajan myötä ja meni sähköisen ilmiön piikkiin. Heikkeneekö raja ajan myötä jos projektorillasi katsoo 16:9 -kuvaa?

    Olisiko mahdollista postata tänne kuva jossa olisi täysin valkoinen kuva? Siinä jäljet näkyisivät varmasti selkeämmin.
     
  10. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0

    Tätä yritän kokeilla, eli käytän täyttä kuvaa kokoajan, katsotaan josko tilanne muuttuu mutta tyhmältä tuntuu. Mitään nopeaa muutosta ei ainakaan tapahdu, viikonloppuna n.15h käyttöä 16:9:llä eikä muutosta.

    Kyllä ne rajat selvät ovat, varsinkin sen jälkeen kun ne on bongannut. laitan uutta kuvaa myöhemmin.

    Niin miten se on noiden palkkien kanssa, onko se käyttämätöntä kuva-alaa vai eikö se ole paikallaan olevaa mustaa kuvaa?
     
  11. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 591
    Saadut tykkäykset:
    216
    Itse katselen viikoittain Z4:lläni varsin runsaasti 4:3 -televisiokuvaa, joten siksi aihe kiinnostaa meikäläistäkin.


    Artturos, kuinka paljon tunteja projektorisi mittarissa on ja kuinka suuren osan noista tunneista arvioit kertyneen 4:3 -kuvaa katsoen?

    Jos jotakin on "palanut" kuvaan niin ilmeisesti se on sitten tapahtunut polarisaatiolevyissä tms. Kennot kuitenkin taitavat olla on-off tavaraa, joko pikseli toimii tai sitten ei.

    Jupe taitaisi osata paremmin arvailla syytä ja kenties heittää kaaviokuvankin LCD -projektorin rakenteesta? Jossakin päin Plazaa moisia rakennepiirustuksia on jo postailtu, mutta en juuri nyt löydä niitä...

    EDIT: Jospa nuo polarisaattorit ovat jotenkin muuttaneet vähemmän sävyään "käyttämättömistä" kohdista. Mutta olettasin kyllä että 4:3 -kuvaa on täytynyt vahdata tosi paljon...
     
  12. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittarissa on vielä karvan alle 700 tuntia. Olohuoneessa ei ole tv:tä joten kaikki tulee katsottua tykillä, hyvää tässä on se ettei tv ole turhaan päällä ja vielä parempaa se että kun sitten haluaa katsoa niin kuva mahtava. Käytännössä tulee katsottua dvd-leffoja, digitv:stä sarjoja ja leffoja sekä jotain muuta. Väittäisin että 4:3 kuvaa on tuosta 700:sta tunnista selvästi alle puolet.
     
  13. Naama

    Naama Guest Guest

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    393
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minun toisella tykillä(AE700) on katsottu päälle 1000-tuntia, reippaasti yli puolet TV-lähetyksiä 4:3 kuvasuhteella, eikä minkään näkösiä palamisen jälkiä ole. Sinuna olisin lähettänyt jo tykin takuuhuoltoon. Ei sitä kannata turhaan venailla, että jos jotain vaikka itsestään tapahtuisi.
     
  14. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, kyllä ne rusketusrajat tuossa todella näkyvät kun ne ensin löytää. Ja kyllä, on aika terävärajaisesta ilmiöstä, ei lampun kehämäisestä color-uniformitystä kuten ensin mietin...

    Tuo Zedin ihmettely on aivan oikein: miten ihmeessä mustaan kohtaan voi palaa... mutta tässä tapauksessahan ne mustat rajat eivät ole "palaneet" vaan vaalea osa keskellä on! Eli esim niin että kuvassa on reunoilla mustan taso/kontrasti voimakkaampi (ehjempi?) kuin keskellä...

    Jos nyt yritetään etsiä Valehtelijoiden Klubi-selityksiä niin:
    Ehkä myös LCD-kennojen suorituskykytasoihin voisi tulla jotain "biasia" valon voimasta johtuen? Tai koneessa on ihan fyysinen vika ja joku 4:3 kuvasuhteeseen liittyvä (LSB tai lähellä) oleva linja on jumittunut ylös tai alas...? Projektorissahan on aistimus ja säätö tuolle 4:3 tilalle, joten kyllä siinä on myös todellinen sähköinen kytkentä sille. Ja kyllä siellä voi joku bittilinja nyrjähtää. Sanotaan nyt vaikka virtapiikki 4:3 tilassa meneekin vain 4:3 osan käsittelyyn ja aiheuttaa siellä nyrjähdyksen. Tai analogiavirheenä polarisaatiokalvon kyky on kärsinyt ylivalotuksesta vain 4:3 alalle.

    Itsellänikin AE700, eikä mitään näköä tuollaisesta. Mutta minä ajankin sitä HDMI:llä aina natiiviresona, ja kuvan muokkaa HTPC:n pää valmiiksi. Ei liene validi vertailukohde.
     
  15. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Harmillisesti mun asiantuntemus Zedin veikkauksesta huolimatta ei riitä tämän ilmiön osalta. Kerron tässä aiheesta sen vähän mitä luulen tai kuulen, toivottavasti joku osuu tarkemmin.

    Itsellä tunteja on takana nyt alle tuhat vähint. 700 mutta olen omistanut toisia laitteita, joissa enemmän katselua. 2,35:1 muotoista katselua on itselläni suunnilleen 3/4 ajasta vaihtelevasti, joten meillä haamukuvan pitäisi siten syntyä kuvan ylä- ja alalaitaan jos on syntyäkseen. Ainakaan omassa nyk. laitteessani en ole moisesta havainnut merkkejä.

    Olen silti aiemmin bongannut tilapäisenä yhdessä projektorissa pitkän katselusession jälkeen hyvin himmeänä vastaavan haamuilmiön. Muistelen että tapauksen jälkeen hetken panikoitua testailin aihetta joitain päiviä, enkä saanut vikaa "siirtymään" käynnistysten välillä, vaikka kuvaan selvästi saakin syntymään vähän aikaa kestäviä haamujälkiä. Ensihavaintona tummempi alue ilmeni yhden paneelin värisessä testikuvassa mutta ilmiö hiipui mitä kauemmin valkoista oli "ajettu". Mitenkään helppo sitä ei ollut havaita ensinkään, eikä ilmiö näkynyt leffoissa tms. Esim. siis esittämällä hetkisen oheisen liitteen tapaista valkoista täydellä kuvalla pitäisi haamukuvan haihtua, jos ilmiö on väliaikainen luonteeltaan. Mikä tahansa valkoinen pysäytyskuva ajaa tietenkin saman.

    Samasta ilmiöstä verkossa kerrotaan useita tarinoita littunäytöistä, esim: http://compreviews.about.com/od/monitors/a/LCDBurnIn.htm
    ja
    http://www.dslwebserver.com/main/fr_index.html?/main/lcd-screen-burn.html
    Jälkimmäisessä kaverin kertomuksessa niinikään juurikin samantyyppistä valkoista kuvaa pidempään esittämällä haamukuva on lähtenyt. Valitettavasti videoprojua nyt ei oikein viitsisi suositella pitää päällä varsinaista huonevalaisinta esittämässä mutta eipä tuo ehkä paljon maksane, jos sitä vartin pari kokeilee. Mikäli ei meinaa parantua, ehkä on viisain vain huollattaa kun takuuaikaakin on.

    Sen voin sanoa ettei kiinnipalamisilmiö ainakaan yleinen LCD:n tapauksessa ole. En myöskään oikein jaksaisi uskoa, että "polarisaattorit" on muuttuneet noin vähäisellä valaistuksellä vielä pysyvästi.

    Ihan just for case ennen huoltoon lähettämistä voisi varmistaa vian esiintyminen myös muista kuvalähteistä.
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset Jupelle,
    sama näkyy eri kuvanlähteillä, eikä poistu valkosella polttamalla.
    Täytyy viedä loman jälkeen huoltoon ja odotella...:sleep:
     
  17. happo

    happo Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2004
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, eli sama homma. Tunteja 48h ja kaks viikkoa ollu käytössä. Katsoin muutaman fudismatsin 4:3 koolla, sen jälkeen vaihdoin 16:9:ään ja huomasin jäljet. Ei väliä kuvalähteestä, sinisellä "no signal" -kuvallakin näkyy jäljet. Taidanpa ottaa minäkin yhteyttä huoltoon...:confused: Voishan sitä vielä kokeilla vielä tuon valkoisen kuvan näyttöä.
     
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Taitaa vaivata vain tulikuumissa oloissa eläviä tykkipaneeleita, tämä kiinni kärvähtely.

    4500 tuntia takana, eikä minkäänlaisia kiinnipalamisia näy ihmisen silmällä katsoen. Eikä kiinnosta mitä koira tai kilpikonna tai gerbiili kuvassa näkee.

    DELLin 30 tuuman monitoripaneeli kyseessä. Ehkä niitä palamisia tulee eteen kymmenien tuhansien käyttötuntien jälkeen, saa nähdä.

    Ja vaarallista kuvamateriaalia piisaa. Windows-työpöytä on aina samanlaisena esillä, ja videokatselussa on AINA mustaa palkkia jollain reunalla, koska paneeli on 16:10 eli kaikki videokama jättää mustaa palkkia jonnekin. Peleillä koko ala on käytössä, mutta koska pelaan vain yhtä ja samaa peliä, siïnäkin on paikallaan pysyviä kuvaosioita, eikä niistä näy jälkeäkään pelin loputtua.

    En siis ole törmännyt kiinnipalamiseen kotona, enkä toivottavasti törmääkään. Vaara törmäykselle kasvaa jos joskus erehdyn ostamaan 8...32-megapikselisen plasmanäytön. Alle 8-megapikseliset eivät kiinnosta. Mutta plasma siis kelpaisi jos pikseleitä piisaa ja paneelin koko on 60-150 tuumaa, jonne nestekiteet eivät vielä yllä (kohtuuhinnalla). En usko LCD-paneelien kiinnipalamiseen, minulla yksikään kidepaneeli ei ole palanut kiinni.
     
  19. TimoJ

    TimoJ Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    1 266
    Saadut tykkäykset:
    15
    Minullakin on Z4:ssä samat palkit, ne ilmestyi jo uutena muutaman kymmenen tunnin 4:3 katselun jälkeen. Nyt siitä on vuosi ja 1300 tuntia katselua ja palkit ovat yhä samanlaiset eli "palaminen" ei muutu voimakkaammaksi. Jossain vaiheessa katselin kaiken 16:9 venytettynä jolloin palkit selvästi alkoi katoamaan, joten luulen ettei tuo ole pysyvä palaminen.
     
  20. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä minun 20" laajakuvadell jättää haamut kuvaan selaimista sun muista melko lyhyenkin altistuksen jälkeen. Haamut hiipuvat tunnissa pois, mutta ärsyttäviä ovat varsinkin kun siirtyy työpöytäkäytöstä leffan katseluun.

    Vaihdoin yhden takuisiin jo taustavalovuodon vuoksi, myös se oli kiinnipalamisen suhteen samanlainen. Maanantaina kuriiri kantaa taas uuden vaihtonäytön kotiini; nyt tähän ilmestyy lätyn lämmetessä jokin tumma viiru nurkkaan. Näyttää aivan likatahralta, mutta sitä se ei ole.