Spekulointia ja kokemuksia ilmalämpöpumpuista

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana aarno2815, 09.09.2006.

  1. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Täytyy nyt virallisesti avata tällainenkin topikki, kun näyttää tilausta olevan. Vielä itselläni ei ole tuollaista käytössä, mutta viikon päästä on. Tuollaisen hankinta on itänyt mielessä jo vuosien ajan, mutta hinnat olivat alkuun niin kovat, että ei oikein iskenyt.

    Olin jutellut yhtiön naapurien kanssa asiasta ja tässä muutama viikko sitten eräs naapuri sanoikin, että mitäs, jos hommattaisiin?

    Tutkimme yhdessä saatavaa tietoutta ja totesimme, että puolueetonta tietoa on saatavana erittäin vähän. Jotain testejä on tehty Norjassa ja Ruotsissa. Testit ovat kuitenkin vanhoja ja epäilyttivät vähän muutenkin.

    Ensin soitin Toshiban edustajalle useaan kertaan, ei ottanut yhteyttä lainkaan. Sama ilmiö naapurilla hänen soittaessaan. No sitten tutkin Hitachin laitteita. Asentajakin kävi paikalla katsomassa. Tilanne oli kuitenkin niin selkiintymätön, että päätin laittaa vähäksi aikaa asian jäihin ja tutkia lisää. Kaverina on insinööri ja häneltä sain vinkkiä Haierin laitteista.


    Nyt olen tehnyt päätöksen Haierin hankinnasta. Se on maailman suurin valmistaja, tehnyt muistaakseni 3 miljoonaa laitetta ja on Jenkkimarkkinoiden ykkönen. Valitettavasti ei ole markkinoiden hiljaisin, hiljaisimmalla nopeudella meluaa 33dB. Luotan kuitenkin siihen, että n.6m päähän istuinpaikaltani ääni ei enää häiritse. Siinä on tuo COP-luku 5,71(käytetty kW tuottaa 5,71 kertaisesti lämpöä-tosin lukema +7 ulkolämpötilassa). Tuota nimitetään super-laitteeksi. Juuri tuon tärkeän COP-arvon nousu onkin ollut tärkeässä asemassa viime vuosina. Viilennysominaisuuksissa Haier onkin kilpailevan merkin asentajankin mukaan aivan huippua.

    Niin, entä naapurini? Hän sai viimein Turusta kiinni jonkun edustajan ja tilasi Toshiban. Hän kehuu sen tuottavan lämpöä taloudellisesti kannattavasti vielä -25 pakkasessa. Pikkuisen epäillen suhtaudun tuohon, mutta katsotaan. Kävin rikospaikalla ihmettelemässä ja aika hiljainen oli, jopa ulkoyksikkö. Se tosin oli pysähtynyt! Kaveri kehui ilman raikkautta ja totta tuntui olevan. Ei kuulemma ilmoita energian myyjälle laitteen hankinnasta, kun kyselin asiasta.

    Niin, tämän asennuksesta saa vielä tuon kotitalousvähennyksen verotuksessa, mikä kannattaa muistaa. Sehän tulee työn osalta.

    Haierin väitetään maahantuojan antamien tietojen mukaan tuottavan Ruotsalaisten mittausten mukaan 1,7 kertaisesti lämpöä vielä -20 pakkasessa.

    Tämä näissä juuri onkin se ongelma, kun itse on aika hankala mitata ja todeta väitösten paikkansapitävyys. Jos jotakuta kiinnostaa Haier, niin demolaite on Espoon Teknisten Rajalalla ihmeteltävänä.

    Suosittelisin hankkimaan mieluummin suuren valmistajan laitteen, nuo "markettipumput" eivät oikein vakuuta.

    Entä hinnat? Ne ovat oman kokemukseni mukaan 1500(Hitachi)>2000€. Haier on alle 2000€. Hinnat sisältävät asennuksen. Minun asuntoni on 88 neliötä ja 2-kerroksinen. Sisäyksikkö tulee porraskuiluun ja puhaltaa sieltä lämpöä ja viileyttä koko asuntooni. Ulkoyksikkö pärjää 10A liitännällä yhdessä keskuspölynimurin kanssa. Itse vähän epäilin, mutta asentaja sanoi varmasti 10A riittävän.

    Jos jollakulla on jotain kysyttävää, niin siitä vaan!

    edit: kannattaa ottaa asennus laitteiston mukana, niin silloin takuuasiat on tarvittaessa helpompi hoitaa. Korjattu typo.
     
  2. Trik

    Trik Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on ollut Toshiban RAS-10 käytössä noin vuoden ajan ja ihan tyytyväinen olen ollut. Meillä on 98m2 rivitalo yhdessä tasossa ja sähköpattereita ei tarvittu viime talvena kertaakaan. Tosin varaavaa takkaa poltettiin sitä tiuhempaan mitä enemmän oli pakkasta. Sähkön säästöstä en osaa vielä sanoa kun tasauslasku on viipynyt.

    Suurien COP-lukujen kanssa kannattaa olla hiukan varovainen. Luku ilmoitetaan yleensä +7 asteen lämpotilassa, joka on pumpun optimitoimintalämpötila. Silloin lämmitystä kuitenkin tarvitaan vähän, eli paljon tärkeämpi on hyötysuhde 10-20 asteen pakkasella. Tossulle luvataan käyttölämpötila -25C asti, mutta omien testien mukaan laite työntää reilusti lämmintä vielä -29C lämpötilassa. Noin -30C asteessa laite menee automaattisesti pois päältä.

    Testejä ei vielä kovin paljoa löydy, Rakennusmaailma-lehti tekee sellaista parhaillaan, mutta tulokset eivät ehdi lokakuun numeroon niinkuin ensin oli luvattu. Tullee sitten sitä seuraavaan. Ruotsalainen Råd & Rön lehti on tehnyt testejä jo useampana vuonna ja heillä on mielestäni parasta tietoa aiheesta. Tässä viimeisimmän testin tuloksia:

    http://www.radron.net/upload/tabeller/2006/060816_kompl_3_luftluftvarmepump.pdf

    Ainoa asia joka hiukan kaduttaa on ulkoyksikön sijoitus. Käytännön syistä se asennettiin kukkapenkin taakse ja viime talvena tippuva vesi palellutti osan kukista ja jatkuva puhallus on kuivattanut edessä olevat pallotuijat aika ruskeiksi. Kannattaa myös pitää mielessä että kylmemmällä ilmalla ulkoyksikkö käy sen verran reilusti, että laitteen tuottama tärinä kuuluu sisälle rakenteita pitkin vaikka myyjät ja asentajat väittäisivät mitä. Jouduin itsekin vaihtamaan paremmat vaimennuskumit vaikka laite on kiinni tiilivuorauksessa, jonka ei pitäisi johtaa ääntä sisälle kovin helposti.

    Aiheesta löytyy lisää keskustelua Lämpöpumput-foorumilta:

    http://www.lampopumput.info/foorumi/
     
  3. retaeht

    retaeht Guest Guest

    Liittynyt:
    06.06.2004
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen verran noista "marketti lämpöpumpuista" ,että olen kuullut Suomessakin ainakin aiemmin olleen myynnissä edullisesti lämpimämpiin maihin tarkoitettuja koneita.Näihin ei kannata langeta,voivat kuulema jopa hajota suomen pakkasilla.

    Itselläni on tällainen käytössä,mutta asustelenkin etelä euroopassa.0 astetta lähestyessä alkaa selvästi lämmitysteho heiketä,Suomen pakkasilla tuskin toimisi lainkaan?
    Jäähdytys puolestaan toimii hienosti kovemmillakin helteillä.

    Tosiaan tärinä kantautuu helposti rakenteita pitkin sisälle.Pussillinen vaimennuskumeja onkin jo hommattuna odottelemassa asennusta.Saa nähdä auttaako mitään.
     
  4. Commonicator

    Commonicator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2004
    Viestejä:
    140
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen suunnitellut että ostan autotalliin tällaisen ilmalämpöpumpun. Se olisi autotallissa kätevä, puhallus ja ilmakuivatusominaisuus olisi todella käteviä. Osaatteko sanoa toimisiko se autotalllissa? Nyt autotallissani on tilanne että kun talvellla ajan märäm auton sisälle, vaikka patterit olisivat +15 asteessa on lattiantasossa noin 0 astetta. Auto ei kuiva vaan ruostuu. Siksi pidänkin puhallinta auton alla, mutta se vie noin kilowatin verran virtaa. Kallista siis. Niinpä tämä ilmalämpöpumppu (ainakin teoriassa) pitäisi auttaa ilmnankierrossa/kuivatuksessa? Onko kokemuksia kenelläkään? Kertokaa omia mutu tuntumiakin
     
  5. Valhalla

    Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    2 543
    Saadut tykkäykset:
    4
    Toshiba:n pumppu tulossa tännekin, kahden sisäyksikön kokonaisuus varustettuna yhdellä ulkoyksiköllä - yläkertaan RAS10, alakertaan RAS13 ja ulkoyksikön tyyppi on RAS18.

    Edellisessä asunnossa tuli käytettyä vuodenpäivät Panasonic:n ??12 laitetta, ja toimivaksi tuli havaittua.

    Laitteen asennus nykyiseen torppaan on ensiviikon torstaina, joten sen jälkeen pääsee raportoimaan lisää. Tuo eimmin mainuttu cop arvo pitäisi kai perustua johonkin standardoituun mittaukseen, mutta hieman eroavia lukemia (samasta pumpusta) olen nähnyt eri julkaisuissa. Olen pitänyt tuollaista reilua 4:n arvoa jo varsin hyvänä, mutta tuo 5,71 kuulostaa kyllä liian hyvältä :) No tuo oma (tuleva) kahden yksikön ratkaisu ei pääsee ihan samaan cop arvoon kuin mitä normaalilla (sisäyksikkö - ulkoyksikkö) laitteella on, mutta kyllä tuolla pitäisi saada torpan sähkölämmityksen kuluja leikattua kuitenkin.
     
  6. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänä kesänä osoittautui todella hyödylliseksi peliksi Panasonicin ilmalämpöpumppu. Kuumimmallakin helteellä saatiin sisälämpötila pidettyä alle 24 asteessa 91 neliön kolmiossa. Ja laite on melko hiljainen, ulkoyksikkökään ei pidä kuin pientä hurinaa. Ei haittaa terassilla oleilua vaikka onkin melkein vieressä.
    Ainoa ongelma mitä tähän mennessä on havaittu on viilennyksen alaraja, joka on asetettu 16 asteeseen. Elokuussa ulkolämpötila laski iltaisin melko nopeasti tuon alle, ja sisäilman viilennys ei onnistunut enää iltaisin saunassa käynnin aikana. Muuten loistava peli. :thumbsup:

    Talviominaisuuksista en osaa vielä sanoa, kun ollaan asuttu tässä vasta pari kuukautta.
     
  7. kotka

    kotka Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2004
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    0
    hyvä topikki,
    Ilmalämpöpumpun ostoa tässä itsekkin olen ihmetellyt, mistä olette käyneet tarjouksia kysymässä?

    reilua 100neliötä pitäisi tässä ruveta talvella lämmittelemään nimittäin..
     
  8. ochrons

    ochrons Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.03.2002
    Viestejä:
    337
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täältä löytyy myös Toshiban malli ja tänä kesänä oli kyllä laite kovassa käytössä. Kyllähän sillä voi lämmitelläkin talvella, mutta pääasiassa tuli kyllä jäähdytyskäyttöön hommattua (viime syksynä). Kotiteatterissa on vielä erikseen Yorkin jäähdytyslaite (ei lämmitystoimintoa).

    Toshiba on pelannut kiitettävästi ja sisäyksikkö on miellyttävän hiljainen vaikka pitäisi puhaltimen täysillä.
     
  9. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
    täällä kans olisi kiinnostunut. paikallinen liike tarjoaisi sanyota tai mitsubishia noin 1700€ hintaan asennettuna. pitää viel funtsia et saako tässä talossa ko. härdelliä toimimaan ok. ei meinaa sijoitus olisi oikein hyvä.
     
  10. Hara

    Hara Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tuli ostettua Daikinin ilmalämpöpumppu kesällä 30 asteen helteiden aikaan. Mikäli laitteen kesällä hankkii niin kannattaa varautua aika pitkiin toimitusaikoihin jos haluaa asennuksen virallisen kanavan kautta.

    Talo on kiinni kaukolämmössä joten tuo tuli viilennyskäyttöön. Ilmastointilaitteen ja lämpöpumpun hintaero ei ole kovin merkittävä joten tuo lämpöpuoli on vähän niinkuin varalla. Tosin lämmitysvastus ei ole kiinni.

    Tein pikkuisen vertailua ja päädyin tuohon Daikiniin koska sitä on kehuttu hiljaisimmaksi vaihtoehdoksi. Huonesijoittelusta johtuen tuo sisäyksikkö tuli parin metrin päähän makkarin ovesta ja makkarin ovea ei taas viitsi pitää kiinni jos haluaa että siitä on jotain hyötyä; Ei kuulu makkariin.

    Tuo sijoittelu muutenkin on aika haastavaa koska:
    1. Laitteen tulisi olla maadoitetussa sähkönsyötössä mutta ei vikavirtasuojan takana jos inverter-tyyppinen laite
    2. Kondenssivesi pitää johtaa johonkin, hankalaa varsinkin jos ei halua käyttää pumppua
    3. Ulkoyksikölle pitää olla järkevä paikka
    4. Sisäyksikön pitäisi olla hyvässä paikassa

    Meidän tapauksessa sähköt saatiin aika kivasti, kondenssivesi saatiin vieressä olevaan vessaan, ulkoyksikko tasakaton puolelle ja sisäyksikkö kolmannen kerroksen rappusten yläpuolelle. Lämmityksen kannalta tuo olisi vähän huono mutta viilennyksen osalta kaikki lämmin ilma onneksi nuosee kivasti laitteelle.

    Daikin on myös tituleerattu maailman suurimmaksi ilmastointilaitteiden valmistajaksi mutta painottuen enemmän yrityslaitteisiin.

    Mitään valittamisen aihetta ei ole vielä tullut vastaan mutta eipä tuo olekaan käytössä ollut kuin kolme kuukautta.
     
  11. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Täälläkin on ilmalämpöpumppu tulevaisuuden suunnitelmissa ja olen malleja hieman jo tutkaillutkin. Noita pumppuja ei vaan taida 3:lla sisäyksiköllä olla olemassakaan? Meillä kun on talossa 3 kerrosta (yht. pinta-alaa noin 160m2), niin mukava olisi jos sisäyksikön saisi jokaiseen kerrokseen, ei vaan taida yhdellä pumpulla onnistua.

    Ilmalämpöpumpun kaveriksi olen myös miettinyt pellettitakkaa, joka helpottaisi tuota jokavuotista halkosavottaa kummasti. Tällä hetkellä menee leivinuunissa (keskellä taloa) noin 10m3 puita per vuosi + noin 12 000 kilowattia sähköä. Alakerta muuttui vajaat vuosi sitten kokonaan lämpimäksi kun teatteri otettiin käyttöön ja sähkölasku on reilusti kasvamaan päin.
     
  12. Hara

    Hara Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Daikinilta (ja varmaan muiltakin) löytyi malleja joissa samaan ulkoyksikköön saa kiinni useampia sisäyksikköjä. Ei tullut noita tarkemmin tutkittua kun meille yksi sisäyksikkö riittää.

    Ulkoyksikkö voi tulla myös aika hankalaksi saada katolle. Meillä 2.5kVA laite painoi 55kg. Nosta nyt tollasta räystään yli kolmanteen kerrokseen.. 3kVA olisi ollut 70kg.
     
  13. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänä vuonna oli Kuluttajalehdessä asiaa, tutkittuakin, noista ilmalämpöpumppujen todellisista hyödyistä, ja muutenkin asiaa.
    Tässäpä näkyy, eli lehti on 1/2006. Suosittelen lukemaan jos moisen pumpun aikoo hommata. Ja suosittelen lehden lukemista muutoinkin. 6 numeroa vuodessa DVD:n hinnalla.
     
  14. kotka

    kotka Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2004
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on myös kämpässä 3 takkaa alakerrassa ja yksi yläkerrassa, mitenköhän noi takassa poltettavat pellettisysteemit toimii. Vois olla energiataloudellisesti järkevämpää hakee helvetisti pellettejä läheltä kun halkoja kaukaa.

    Tällähetkellä mua mietittyttää tossa pumpussa se että sen ulkoykiskön kun pulttaa tuohon hirsiseinään niin varmasti runkoäänet kantautuu, sille pitäis varmaan puuhata oma jalusta. Onko kokemuksia moisista ratkaisuista?

    Sähkö+vesi menis varmaan ihan kätevästi koska ko. laite tulis keittiöön kaappien yläpuolelle kytkettynä ja seinästä läpi ulkoyksikölle.
     
  15. Valhalla

    Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    2 543
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tulipiippu http://www.tulipiippu.com/ pellettipönttö on ihan toimiva, mutta maksaa jotain 250e? / kpl, joten kovin on tyyris. Pellettikori, pariakin eri mallia, on tullut itse testattua ja huomattua, että eivät toimi oikein hyvin. Pellettikori (käytännössä iso "kanaverkko"ritilä, reikiä joka puolella) ei pelittänyt kunnolla koska palamiseen systeemi ei tuntunut saavan riittävästi happea. Laitoin traktorin öljynsuodattimesta tms. aikoinaan irroitetun verkkoputken tuollaisen korin keskelle, ja sirottelin pelletit sen ympärille niin temppu auttoi palamisprosessia jonkin verran. Tuolla systeemillä joutui polttamaan kaksi korillista pellettiä (korin pellettitilavuus ehkä jotain n. 7 ltr:n luokkaa) ja silti takka ei lämmennyt yhtä paljon kuin normilämmityksessä - reilulla korillisella puuta. Se mitä tuosta tulipiipusta olen kuullut ja kuvia nähnyt, niin pelletit palavat (liekin kärjestä) sinisellä liekillä, joten lämmöntuotto tuntuu olevan ihan eri luokkaa kuin mitä tuollaisella korilla on. Pöntön reikäisyys yms. desing siis vaikuttaa palamiseen oleellisesti.

    Tässä kirjoittelun lomassa kokeilin vähän googlea, ja löysin yhden pellepelottoman pellettikoriprojektin, jossa on testailtu näköjään samoja juttuja kuin mitä itse demoilin ja tehty vastaavia havaintoja palamisessa http://kotisivu.mtv3.fi/maanma/pellettikori.html

    Lämpöpumpun ulkoyksikkö tosiaan jyrisee (aiheuttaa runkoääniä talossa), joten mm. vanhempien asunnossa laite on sijoitettu omaan telineeseen, missä maahan valettuun betonilaattaan on tehty painekyllästetystä puutavarasta n. 1m korkea kehikko, jonka päälle ulkoyksikkö on asennettu - ei häiritse elämää talossa sisällä.
     
  16. Trik

    Trik Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutuna veikkaisin että voisi toimiakin, mutta kannattaa huomioida, että kaikkia ilmalämpöpumppuja ei saa säädettyä autotallilämpötiloihin. Esim. omassani minimi on +17 astetta. Sanyon malleissa taisi olla +12 asteen poissaolotoiminto, joka on kätevä myös mökki/autotallikäytössä.
     
  17. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuli tänään tilattua Mitsubishi FA-25 malli. Kävin maahantuojalla kuuntelemassa ääntä ja hiljainen oli jopa kovimmalla kierrosluvulla. Suotta eivät ole kehuneet hiljaiseksi. Laitteen ilmansuodattimien puhdistamisen helppouteen on erityisesti kiinnitetty huomiota, tulee sopivat imurointiharjatkin mukana.

    Ulkoyksikkökään ei käyttäjien kokemusten mukaan aiheuta ikävää resonointia. Täytyypä kertoa kokemuksista ensi Maanantain jälkeen, saan asennuksen jo noin nopeasti. Haierin jätin pois meluisuuden vuoksi ja korkeampi hintakin vaikutti osaltaan. Sanyotakin harkitsin, mutta sekin oli liian meluisa. Kolme viikkoa on tullut pähkäiltyä ja nyt on helpottunut olo ratkaisun teon jälkeen.:thumbsup:
     
  18. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Nelisen tuntia on Mitsu pöhissyt porraskuilussa. Elintavat menivät uusiksi, kaikkien huoneiden ovet on oltava auki, tai ainakin selvästi raollaan ilman vapaan liikkumisen takaamiseksi-yötäpäivää. Sain laitteen sopivasti näin kylmien ilmojen tullessa. Mitenhän sitä ensi yön nukkuu?

    Minä ainakin aistin tuon ilman liikkumisen lievänä vedontunteena-toivottavasti siihen tottuu. Todella siisti asennus, asentaja laittoi siistit muovikourut letkujen päälle. Ne olivat jopa ulkoseinän sävyä! Ulkoyksikönkin asensivat varaston sokkeliin, ei tule värinät sisälle, ei tippaakaan.

    Asentaja nkertoi, että COP arvoksi oli VTT:llä mitattu -30 asteessa 1,5!!
    Naapuri Toshiba jäi kakkoseksi.

    Laite on kertakaikkiaan hiirenhiljainen-todellinen kotiteatterilaite.:)

    Ensi kesänä on varmaan ilo katsoa leffoja-ei ole taatusti nihkeä olo.
     
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    www.lampopumput.info

    Tuolta löytyy foorumi jossa on paljon tietoa eri merkeistä, käyttövinkkejä jne.

    Itse muutin kesän alussa omakotitaloon jossa oli jo asennettuna Toshiban uusi Daiseikai- ilmalämpöpumppu. Nyt viime päivinä on sitä tullut käytettyä ilmojen kylmetessä ja täytyy sanoa, että jo yksikin pumppu pitää hyvin kaksikerroksisen talon lämpimänä. Toki pitää muistaa pitää ovia vähän raollaan jotta lämpö pääsee leviämään, mutta se onkin ainoa huono puoli. Lämpö on tasaista joka puolella taloa ja tuskin pitää sähköpattereihin koskea kuin vasta alta kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Leivinuuni löytyy myöskin joten siitä saa mukavasti lisälämpöä. Leivinuunin kanssa ilppi on loistopeli, koska normaalisti vain ympäristönsä lämmittävä leivinuuni muuttuukin todelliseksi koko talon lämmittäjäksi, kun ilpin avulla saa koko talon ilman kiertämään jolloin leivinuunin lämpö leviää myöskin kaikkialle.

    Sinänsä kävi hyvä tuuri, että ilppi on Toshiban testivoittaja-ilppi jonka pitäisi kestää hyvin pakkasta ja antaa ainakin jonkin verran extralämpöä vielä kovallakin pakkasella verrattuna sähköpattereihin.

    Tällä hetkellä ilpit ovat vähän samanlaisessa tilanteessa kuin digiprojektorit: molemmat kehittyvät huimaa vauhtia ja joka vuosi tulee isoja parannuksia. Hyvänä esimerkkinä käy aarno2815:n Mitsu, jos tuo COP-arvo pitää paikkansa. Viime vuonna Toshiba oli (selkeä) ykkönen, mutta nyt muut tulevat kovaa vauhtia ohi.

    Suurimman hyödyn ilpistä saa sähkölämmityksen kanssa, kun epätasaisesti ja usein liikaa lämmittävät sähköpatterit voi korvata ilpillä jossa COP käytännössä aina suurempi kuin sähköpattereissa joissa se on 1.
     
  20. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Jep. Vaikuttaa siltä, että ilpillä saa säädettyä lämmön tasaisemmin kuin lämpöpattereilla-pattereilla säätö on aika karkeaa. Säästöä tulee jo tarkemmasta lämmönhallinnasta.

    Tosiaan naapurilla munat muljahtivat(nimittäin silmämunat!) kun kerroin hänelle tuosta COP-arvosta -30 asteessa. Tätä naapurien kilpailua-pitää pirteänä.:)