Ubuntu linux

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana sippe, 26.06.2006.

  1. sippe

    sippe Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2002
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyykö käyttäjiä?

    http://www.ubuntu-fi.org/

    Aika hyvässä kuosissa alkaa olla tuoreimman 6.06 version myötä. Pari viikkoa tässä nyt ajellut netti/musa/leffa käytössä ja ei voi valittaa. Asennus oli helpompi ja nopeampi kuin windowsin ja perustarpeet (netti, äänet) toimivat laakista. Easyubuntu paketin asentamisen jälkeen mp3, divx yms pyörähtävät. Perusohjelmistot (selain, txt, soittimet, yms) löytyivät suoraan starttivalikosta ilman erillistä hakemista, asentamista ja säätämistä.
    Kallis Windows viruksineen, spywareineen, sun muine ongelmineen on aika heikoilla hinta/laatusuhde vertailussa ilmaisen Ubuntun kanssa. :)

    Tätä voisi jo todella harkita koneen ainoaksi käyttikseksi, mutta musaharrastuksen vuoksi toistaiseksi boottailen wintoosan puolelle. Audiophile ja cakewalk ovat tulleet liian tutuiksi äänittelypuuhissa.

    Mutta kiinnostuneille suosittelen testaamista. Asennus-cd toimii myös "live" moodissa, eli käyttistä voi testata suoraan rompulta ennen asentamista.
     
  2. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    Tuli tuossa otettua joku aika sitten (hmm.. puoli vuotta tms) ensikosketus Ubuntuun kun olin myymässä vanhaa läppäriä ilman käyttistä joten tuuppasin sitten Linuxin siihen - laitoin ensin Suse 10:n, muta voi voi.. oli jostain tuntemattomasta syystä varsin takkuinen. Ajattelin sitten että kokeillaan Ubuntua ja kappas - sehän lähes lensi vanhassakin koneessa.

    Kokeilin sitten jälkeenpäin toisessa pöytäkonessa, mutta jotenkin jäi hieman vaisu fiilis - en tiedä mistä johtui, mutta Fedora 5 tuntui jotenkin paremmalta (niin, Ubuntu oli 5.1 joten nyt puhun siis jo vanhasta versiosta) - todennäköisesti johtui jostain pinnallisesta käyttöliittymä-seikasta ja siitä, että Fedora on tuttu muutenkin.

    Tuo v6 vaikuttaa päällisin puolin varsin näppärälta - jos vaikka kokeilisi.
     
  3. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loytyy.
    Noo, ei se ole kaikki aina niin kultaista Linuxinkaan kanssa. Tietty hinta/laatusuhde on ilmaisella parempi, mutta kylla se vain lienee edelleen niin, ettei tama kaikille sovellu. Eika muutenkaan viitsittaisi alkaa Windowsia morkkaamaan, jookos? Lisaksi useimpien pelaajien kannalta Windows lienee kuitenkin ainoa vaihtoehto.

    Minulla on "ainoana" ollut jo puolisen vuotta. Tosin VMwaren avulla on asennettuna virtuaalikoneille mm. Xubuntu ja Vista Beta2 (joita en juurikaan kayta). Mikali boottailu alkaa sylettaa, niin kayta VMwarea, pitaa ne vieraskayttikset tietty kaynnistaa siihen paalle, mutta voit tehda jotain muuta niiden kaynnistyessa kuin odotella. Ja asenna VMware tools sitten kun olet saanut sen Windowsin asennettua virtuaalikoneelle.

    Ehdottomasti kannattaa kokeilla, jos Linux kiinnostaa. Muistakaa kuitenkin, etta kyseessa on Linux ja homma vaatii vahan opiskelua ja avointa mielta jos haluaa saada enempi irti kuin vain ihan perusjuttuja. Eli jos on juurtunut Windowsiin ja haluaa vain ilmaisen version siita, niin laillista ratkaisua ei edelleenkaan ole - Ubuntu on Linux ja hyva niin. Haluan ehkapa siis sanoa, etta jos on taysin tyytyvainen Windowsiin, seuraavastakin viitsii maksaa ja uutta ei valittaisi oppia, niin ei liene mitaan syyta vaihtaa siita pois.

    Ja muuten Google Earth on nykyaan Linuxillekin, tosin vasta beta. Niin ja se VMware server (jolla virtuaalikoneita on katsa tehda ja ajaa) on nykyaan ilmainen.

    Tukea on tarjolla melko hyvin tuolla ubuntuforumilla:
    http://forum.ubuntu-fi.org
    Ja Ubuntu tutuksi Wikikirjaan kannattaa perehtya:
    http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi

    EDIT: Ja semmosta viela, etta kannattanee viela tassakin vaiheessa suosia 32-bittista versiota. En halua morkata 64-bittista, mutta itsellani oli sen kanssa jonkun verran epavakaata toisinaan. Ei mitenkaan isosti, mutta kuitenkin. Lisaksi esim. Flash-playeria ei ole saatavilla 64-bittisena (jotain kaanteisinsinoorattyja ja vaihtelevasti toimivia toteutuksia lukuunottamatta).
     
  4. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    6.06 live jämähtää siinä vaiheessa kun työpöytää on saatu ruutuun. myös safe videolla. ei oikein pääse asentamaan.

    onnistuuko eri tavalla?

    mites sitten?
     
  5. SteveHarris

    SteveHarris Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    159
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen Breezy badger tai mikä se ny oli versiota käyttäny tais olla 5.10 mukava oli
     
  6. Scio

    Scio Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2004
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ubuntuun vaihdoin Windowsista hieman yli vuosi sitten, Hoaryn aikoihin, eikä ole tarvinnut katua. Nykyään käytän window managerina Ion3:a, johon siirryin KDE:n ja Fluxboxin kautta, kaikkissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

    Pari päivää sitten asensin Dapperin ja testasin XGL:ää, ja hienohan se oli, mutta en pitänyt vieläkään Gnomesta (eikä Compizin köykäiset valikot ainakaan helpottaneet yhtään). Jos Windowsin kanssa palaa käämit monta kertaa viikossa, ja haluaa uhrata aikaa Linuxin opetteluun, suosittelen Ubuntua. Mielestäni vaivan arvoista.
     
  7. Scio

    Scio Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2004
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uudesta asennuslevystä oli jätetty server asennus pois (tämän kanssa itsekin kiroilin), ilmeisesti Dapperista on kuitenkin olemassa erillinen server levy, jolla voit asentaa Ubuntun tekstimoodissa. Tämän jälkeen voit asentaa Ubuntu/Kubuntu-desktopin vaikkapa aptitudella.
     
  8. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    ok, olihan siellä server levy
     
  9. sippe

    sippe Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2002
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei toki ollut tarkoitus Windowsin mollaamiseen lähteä. Kaltaisellani Linux-alokkaalla ole sellaiseen varaa. :p XP ollutkin itsellä käytössä vuosia ja hyvinhän tuolla on keitellyt, kun on muistanut pitää päivitykset, virustorjunnat ja spywaresoftat ajan tasalla. Mutta onhan Linuxin edut kiistattomat. Maksuttomuus, viruksettomuus ja laaja ilmaisohjelmavalikoima näistä varmaan päällimmäisinä. Huonoa, ehkä vaihtelevasti toimiva laitteistotuki?
    Linuxin toimivuus "heittämällä", kuten kehuin onkin tietty aina laitteistokohtaista, mutta ainakaan omalla kohdallani mistään vaikeasta asennuksesta, tai muusta legendasta mitä kuulee heitettävän, ei ollut tietoakaan. Asennus todella sujui suoraviivaisemmin mitä windowsin, eikä tarvinnut alkaa siihen ajurihelvettiin ja ohjelmien asennusrumbaan mikä tuoreessa windows asennuksessa on aina odottamassa, vaan pääsi suoraan asiaan, eli käyttämään tätä käyttistä. :)

    Mutta mutta, testatkaa ja päättäkää itse. Joka tapauksessa Ubuntu on mielestäni aimo harppaus Linuxin siirtymisessä nörttien sisäpiirisoftasta toimivaksi käyttikseksi peruskäyttäjälle. :thumbsup:
     
  10. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan tuo dapper täälläkin.

    Ubuntuun siirto tuli joskus marraskuussa. Hirveällä tappelulla tähän fujitsun amilo A7600 saatiin melkein kaikki toimimaan.

    Sen jälkeen mitään isompaa ongelmaa olekaan ollut. Kovon hajoamisen myötä tuli pari viikkoa pyöritettyä knoppixia ja nyt uudelle kovolle tungettuna Dapper.

    Yksi ongelma (kai) on edelleen eli tv-out ei toimi. Nyt en ole sitä testannut mutta ei se ainakaan asennuksen jälkeen yrittänytkään.
    Vika on kylläkin paskassa koneessa eikä käyttiksessä..

    Yhtä helppohan tätä on käyttää kun vinsua ja kone ei kuluta niin paljoa virtaa.
     
  11. JoniR

    JoniR Guest Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän sitä tuli laiteltua viikonloppuna Ubuntu 6.06,pieniä ongelmia oli kyllä asennuksessa,mutta alternate cd hoiti homman kotia ja oli ongelma cpu 99% käyttö asennettunakin mutta pieni surffailu netissä ja homma selvä.
    Koneena HP nx6125 läppäri.
     
  12. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ubuntu on melko isolla kaulalla distrojen ykkonen, ainakin 2006 Desktop Linux Market survey:n mukaan. Ja kakkosena tulee Debian, johon Ubuntu pohjautuu.

    Noin kuukauden paasta tuleekin sitten Edgy Eft. Serverien ja kriittisten systeemien kannattanee kylla pitaytya Dapperissa. En ole edes yhtaan perehtynyt Edgyn tuomiin uutuuksiin, joten tulee sitten yllatyksena mita sielta loytyy :)

    EDIT:
    Ubuntuforumilta poimittua:
    "Alkuun Ubuntu kanssa" -teemailta Helsingissa 12.10.
    http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=5691.0
    http://www.flug.fi/pipermail/flug-l/2006-September/001722.html
     
  13. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koulusta löytyy käyttöjärjestelmänä pelkästään Linux Ubuntu. Jonkun verran on tullut käytettyä välitunneilla ja kyllähän tuo varsin pätevältä vaikuttaa. Pitäisiköhän omalle koneelle hankkia. :rolleyes:
     
  14. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen Ubuntupohjainen projekti:
    http://www.antarktis.fi/
    http://edu.noormarkku.fi/ltsp/index.html

     
  15. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suuresti ihmettelen, kun Linuxissa ja Macissa (?) ei ole toiminnassa selaimessa tuo kumoamisnappulalla edelliselle sivulle palaaminen. Saako tuon jostain asetuksista, vai onko Windowsin hienouksia. :D
     
  16. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Tarkoitat varmaan backspacea elikkä pyyhintänappulaa? Kyllä ainakin oman koneeni Firefoxissa toimii. Käytössä Ubuntu 6.06. Tuntuisi, että tuo on selainkohtainen ominaisuus...
     
  17. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Backspacea juu tarkoitin. Koulun koneissakin tosiaan Ubuntu, mutta versiosta en ole varma. Ja Firefoxia sielläkin suositaan.
     
  18. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mainostetaas nyt vähän. Ubuntu-blogi on avattu osoitteessa: http://ubuntu-fi.org/blog
    Juttua laidasta laitaan avoimen lähdekoodin ja Ubuntun tiimoilta on luvassa.
     
  19. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    [​IMG]

    Feisty Fawn, eli Ubuntu 7.04 ulkona.

    Ubuntu Suomen lehdistötiedote asiasta:
    http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Ubuntu_7.04_lehdistötiedote

    Julkaisutapahtuma lauantaina 21.4. (eli huomenna) Helsingissä:
    http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Feistyn_Julkaisutapahtuma
    Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille.

    Ja täältä sen saa:
    http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Ubuntu_CD

    Toimii myös Intel-mäkillä. Testasin minissä elolevyltä (eli liveCD:ltä). Työpöydälle on tullut hiukan uutta kivaa, saa käyntiin preferences -> Desktop effects tai sinne päin. Mukana tulevassa ohjeessa kyllä neuvotaan.
     
  20. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    heitin tuossa vähän aikaa sitten vanhalle 1200 Mhz 256 MB koneelle Xubuntun. perusasennus ok, ilman ongelmaa.

    Xubuntu vaati 96 MB muistia, suositetellaan 128 MB.

    tarkoitus käyttää yhden rutiinijaavaohjelman pyöritykseen ja tallennus NASille.

    Jaavan asentaminen vaati hieman säätämistä, apuna linux kirja vuodelta 1999 ja google. sunin ohjeet eivät toimineet, mutta google toimi.

    seuraavaksi Buffalo Terastation NAS:in mounttaaminen permantenttiin vaati taas lisää säätämistä ja lopulta SMBFS ei olut oikea vaan CIFS. oikeudet, nanon käyttö (muistuttaa emacsia) jne vaati taas opettelua ja kun ei ole vielä käsitystä linukasta, niin jokasen ongelman joutuu opettelemaan apinoimalla ja muuntamalla netistä ohjeista ja ongelmanratkaisuista.

    seuraavaksi pitää rakentaa VNC over SSH serveri toimimaan ja winukkakoneet yhteyteen sisäverkosta ja ulkoa.

    ihan eri kone kuin XP:llä, joka oli jäätikönnopea. tämä on nyt taas toimiva kone (kirjoitan nyt sillä).