TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. tikkane0

    tikkane0 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    15.06.2005
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen käyttänyt ulkoista SB Live! usb äänikorttia läppärissäni ja hyvin sain vasteet selville. Hinta on n. 50 e ja sen voi aina siirtää seuraavaan koneeseen tai myydä eteenpäin jos ei enää itse tarvitse.
     
  2. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mitäs gurut sanoo tästä vasteesta? BFD:tä ilmeisesti tarvitaan vaikkei tuo mielestäni kauhean pahalta näytä?

    [​IMG]
     
  3. j0sku

    j0sku Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    1 280
    Saadut tykkäykset:
    0
    No guru en ole, mutta yllättävän hyvältä tuo näyttää ainakin jos vertaa omaan vasteeseeni pari vuotta sitten Tampereen betonisolusta. Ei varmaan olekkaa niin hyvää vastetta että BFD olisi tarpeeton. ;) Sinulla näyttäisi olevan melko reilu korostuma ainakin tuossa ~35-50Hz välissä joka varmasti kuuluu selvästi.

    55Hz:n jälkeiset hyppyritkin on melko korostuneita jos verrataan 20Hz -> tasaiseen 90dB:n vasteeseen.
     
  4. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutama kymysys säätämisestä

    Käytän äänikortistani digitaali lähtöä äänen tuontiin vahvistimelle. Tarviiko tällöin suorittaa äänikortin kalbrointia TrueRTAssa?

    Mikä olisi paras tapa mitata vasteet? Quicksweep antaa minulla joka kerta erilaisen käyrän. Pink noisen antama käyrä on kohtuullisen vakio varsinkin pitkän aikavälin keskiarvoistuksella, mutta vuoristoinen. Hitaalla sweepillä (esim. hifi lehden testi-dvd:ltä) ja hold peakillä antaa tasaisemman ja kauniimman käyrän.
    Mitä näistä kannattaisi käyttää? Pink noisen 5dB jatkuva vuoristo ärsyttää, mutta antaako oikeamman tuloksen kuin hold peakillä varustettu sweeppi?

    Mistä löytyisi sopiva (esim. zipmanin käyttämä) 15 sekunnin sweeppi?

    Sitten vielä kokeilin laittaa vahvistimen pre-outin äänikortin line-in liitäntään. TrueRTA näytti melko röpelöistä käyrää pink noisella. Esim. televisiosta johtuva häiriö oli helposti havaittavissa noin 15kHz kohdalla, varmaankin halvan analogipiuhan vetoreitistä johtuen. Mutta pitäisikö pink noisen olla periaatteessa suoraa viivaa preoutista vedettynä?
     
  5. Noutaja

    Noutaja Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    [​IMG]

    Nyt on jo jonkin aikaa ollut BFD käytössä. Mittaukset on tehty yamahan ypao-mikillä ja kalibrointitiedostolla.
    Huone ei alkuperäisestä käppyrästä huolimatta ole betonibunkkeri, vaan hirsirakenteinen. Suurin ongelma oli kumina hiukan yli 40hz taajuudella. Mukana mittauksissa on myös subi.
    Korostumat n.40hz+ ja n.90hz olivat olemassa ilman subbariakin, joten sen tasoa joutui pitämään melko pienenä. Nyt on äänessä rutkasti enemmän auktoriteettia ja äänen tarkkuus sekä erottelu bassopäässä huimasti parempi.

    Kiitos Zipmanin BFD ohjeiden ja TrueRTA-ohjelman, oli säätö nopeaa. Muistipaikoilla on muutama erilainen säätö eri kuuntelupaikoille ja eri tilanteisiin :)

    Lobotomy

    Vaikka ääni vietäisiin digitaalisena vahvistimelle, se kuitenkin palaa analogisena äänikortille -> Äänikortin kalibrointi on siis tehtävä.
    Tosin jos otat äänen takaisin vahvistemen pre-outista niin samalla "kalibroituu" myös vahvistimen lähtöliitäntä (mikä ei ole tarkoitus). Mainitsemasi tv:n häiriöt jotka tulee yms sotkee myös kalibrointia. Tarkoitushan kuitenkin olisi kalibroida vain ja ainoastaan äänikortti!

    Itse saan QuickSweepillä identtiset vasteet pinknoiseen nähden. Kannattaa kuitenkin käyttää riittävästi volumea sillä muutoin vaste todellakin on aina erilainen!
    Jos mikrofonisi on hitaanlainen reagoimaan niin matalien äänien mittaukseen kannattaa tiputtaa AUDIO I/O valikosta input sampling frequency pienemmäksi. Tämä hidastaa myös QuickSweepiä ja mikki ehtii reagoimaan. Mitattava taajuuskaista tosin rajoittuu yläpäästään. Kokeile

    Pre-outin kautta kierrätetty ääni pitäisi periaatteessa antaa suoran vasteen jos äänikortti on kalibroitu oikein ja vahvistimen taajuusvasteet on suorat.
    Saatko tässäkin erilaisen vasteen joka kerta quicksweepillä??? Jos, niin jokin mättää pahasti. Tasot kohdallaan? Eihän äänikortin sisääntulo (line-in / mikkiliitäntä) leikkaa?

    Ps. itse en ole käyttänyt digiliitäntöjä ko tarkoituksessa joten kokemuksen syvällä rinta-äänellä en puhu :D
     
  6. k_jartti

    k_jartti Guest Guest

    Liittynyt:
    23.06.2005
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko linuxille olemassa mitään vastaavaa ohjelmaa kuin TrueRTA?
     
  7. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Pieni kysymys, että paljonko noi vasteet yleensä heittää (saa heittää?) kun peräjälkeen useamman kerran mittailee? Itselläni tulee ainakin jopa +-10dB heittoja, joten voi olla hankalaa saada BFD:llä vasteet ~5dB:n sisään. :hitme:
     
  8. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laita TrueRTA ottamaan keskiarvo vähintään 20 mittauksesta, "mittaustaajuus" slow asentoon tarkkuuden parantamiseksi (oisko ollu 20Hz tjsp.), CPU speediä niin paljon ylös kuin kone sallii mittausnopeuden parantamiseksi. Peräkkäisten mittausten heittely voi tippua 10dB -> alle 1dB heittoihin.

    Omaa kiroilua boonuksena vastauksen mukana:
    Minulla 10dB vaimentuma välillä 20-30Hz ja 10dB korostuma välillä 10-20Hz. En saa BFDllä enkä vaihesäädöillä korjattua vaimentumaa, enkä viitti matalaa korostumaa leffakäytön takia poistaa. Käyrä ei näytä kauniilta ja vaimentuman huomaa musiikkikäytössäkin. On se epäreilua :grr:
     
  9. Ingraver

    Ingraver Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.03.2005
    Viestejä:
    173
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaverilta lainassa moinen enkä saanut toimimaan edes kalibrointia. Sama homma SB extigyn kanssa. Milläs muilla korteilla porukka on saanut toimimaan helposti?
    Tai sit mä en vaan osaa! :OI

    Liitteenä kalibroinnin antama käppyrä. Kaikki liitännät olivat kyllä oikein ja äänenvoimakkuuspalkkien heiluttelu ei vaikuttanut käyrään mitenkään (paitsi kun taso oli liian pieni, jolloin antoi vielä pahempaa siksakkia)

    http://img98.imageshack.us/img98/6758/truertacalibrointi7xj.png

    -I-
     
  10. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mulla täytyy välillä käydä oikein manuaalisesti säätämässä, että läppäri käyttää varmasti ulkoista äänikorttia. Kaikkiin mahdollisiin asetuksiin oletukseksi ulkoinen kortti ja sitten pitäisi toimia.

    Tuollaista käyrää mulla tuli, kun kone vaan yritti käyttää integroitua äänikorttia, vaikka usb-väylässä majaili ulkoinen äänikortti. HTH!
     
  11. Ingraver

    Ingraver Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.03.2005
    Viestejä:
    173
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilin kuitenkin kuulokkeilla line outista, ja antoi ääntä pihalle...

    -I-
     
  12. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun sain vihdoin tollasen pienen subin (Vertigo SLS) hommattua, ajattelin suorittaa taas jotain mittauksia. Ja tietysti ongelmia. :OI

    Eli kokoonpano seuraavanlainen:

    Vahvistimena Yamaha RX-V657, josta pre-outtien kautta etukanavat (vasen ja oikea) päätevahvistimelle (vanha yammu). Subi kytketty sub-outista BFD:hen ja siitä Vertigoon. Crossover 80Hz ja etuskobet on pieninä.

    Mutta mutta, eikö toi crossover taajuus vaikutakkaan noihin pre-outteihin? Siltä nimittäin truertan mukaan näyttää. Saan n. 48 hertsissä olevan korostuman tapettua bfd:llä kun pelkkä subi on päällä. Heti kun pääkaiuttimet tulevat mukaan, korostuma palaa. Mitä mä en nyt tajua, vai onko tossa RX-V657:ssa tommonen suunnittelumoka? Se on pakko vaihtaa vahvistinta jos näin on. Kenelläkään tietoa/apua/ehdotuksia?

    Edit. No en näytä saavan cross over taajuutta toimimaan vaikka kytkin skobet suoraan RX-V657:aan. Onko vaffi rikki, vai enkö mä vaan osaa?
     
  13. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laita bass-out asentoon swfr, niin alkaa Yamahan bassonohjaus toimia.

    Nyt sinulla on bass-outin asetuksena joko Main tai Both.Noilla ei Yammu suodata pääkanavia, vaikka olisivatkin asetettu pieniksi.
     
  14. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo toi unohtui mainita että bass-outin asetus on swfr. Laitan huomenna kuvat taajuusvasteista, jos niiden perusteella voi sanoa jotain. Eikös subin pitäisi toimia "STRAIGHT" ja "2ch Stereo" tiloissa?
     
  15. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, ei tuu mitään. Siis tohon ylläolevaan lisäyksenä, asetukset on kaikki kaiuttimet pieninä, cross over 80Hz ja bass out swfr. Kuvan lila käyrä on subbarin kanssa (bfd:ssä 2 filtteriä käytössä n. 48Hz ja 62Hz kohdilla) ja sininen viiva pelkät pääkaiuttimet. Mitään muuta muutosta en noiden mittausten välissä tehnyt, kuin sammutin subin sen virtakytkimestä.

    Tulos

    Miksi ei pääkaiuttimilta suodatu alle 80Hz taajuudet pois?
    Ja mittaukset tehty pink noisella, noin kymmenen sekunnin ajan.
     
  16. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tuo mittaushan ei välttämättä vielä kerro pääkaiuttimien suodatuksesta mitään. Tee toinen mittaus kaiuttimet isoina, silloin näet vertailemalla onko sitä suodatusta vai ei.
     
  17. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli uudet mittaukset (huomenna) asetuksilla:

    1. pääkaiuttimet small, cross over 80Hz, bass out SWFR

    ja

    2. pääkaiuttimet large, cross over 80 Hz, bass out SWFR

    Ja subi pois päältä tietysti molemmilla mittauksilla. Sori jos väännän rautalangasta, mutta haluan vaan olla asiasta satavarma. Toivottavasti jaksatte jeesata. :thumbsup:
     
  18. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    En muista ulkoa tuota Yammujen "hienoa logiikkaa", mutta laita bassonohjaus varmuudeksi MAIN -asentoon kakkosmittausta varten.

    edit: https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=29064&postcount=15 Ei sillä ollutkaan väliä.
     
  19. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt mittaisin sitten uudestaan:

    Oranssi käyrä: subi pois päältä, skobet small, cross over 80Hz, bass out swrf
    Sininen käyrä: subi pois päältä, skobet large, cross over 80Hz, bass out front
    Vihreä käyrä: subi päällä, skobet small, cross over 80Hz, bass out swrf

    Uudet mittaukset

    Eli ilmeisesti se nyt toimii, tosin sitten hyvin loivasti? Jossain näin puhuttavan jakotaajuuden yhteydessä 12dB/oktaavi, tarkoitaako se että signaali vaimenee 12dB kun menee jakotaajuudesta oktaavin alaspäin? Siis eikös se ole tässä tapauksessa 80Hz->40Hz? Aika loivaa, onko toi ihan yleistä? Kellään tietoa ton jaon jyrkkyydestä yammuilla?

    Tai loivaa ja loivaa, tulisi vaan paremmin ilmi noista käppyröistä jos olisi vaikka se 24dB/oktaavi. :D
     
  20. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3

    jossain mallissa oli -18db jyrkkyys subille.
    muistelen et 740 rxv:ssä oli näin.