TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Käsin olisit jo mitannut. :thumbsup: :D
     
  2. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    heh.. kieltämättä alkaa pikkuhiljaa hermot kihisemään. Asensin tuossa äänikortin toiseen läppäriin, vaihdoin kaapelit jne. Äänikortin kalibrointikäyrän sain suoraksi, mutta ei se paljon auttanut. TrueRTA:n mittauksen kun laittaa päälle niin käyrät pomppii taas niin helvetisti... kait tässä täytyy kohta ostaa joku valmis useamman kiloeuron valmis mittalaite, kun ei tätä paskaa saa toimimaan :) Vika toki voi olla ratin ja penkin välissä, mutta ei se silti paljoa lohduta, kun käppyrä näyttää mitä sattuu :)
     
  3. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä erikoista tuossa käyrässä on? Näyttää ihan normaalilta taustakohinalta. Huomaa että äänikortin kalibrointi tehdään testisignaalin avulla, jolloin taustakohina ei tietenkään näy siinä. Itse mittaus tulee tehdä myös niin isolla tasolla ettei taustakohina sotke tuloksia.
     
  4. Peanut

    Peanut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    On siinä jotain erikoista, ainakin minun mielestäni, mikäli saadaan mittaustuloksia vaikka ei ole edes mikrofonia koneessa kiinni.... ;)
     
  5. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan.. ja taustakohina tuskin pomppii usean kymmenen desibelin välillä.. ja koko taajuusalueella :)
     
  6. k_jartti

    k_jartti Guest Guest

    Liittynyt:
    23.06.2005
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan ääniominaisuuksista valittu oikea nauhoituslähde? Itse kerran yritin mittailla, mikkinä vaan toimi näytön päällä olevan webkameran mikki. Kauan meni siinä ihmetellessä.
     
  7. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joku mittaustulos saadaan aina. Jos mikki ei ole kiinni, spekrianalysaattori mittaa äänikortin taustakohinaa ja näyttää sen ruudulla. Kaikissa laitteissa on taustakohinaa, eikä se ole spekriltään tasaista. Mittasignaali kuten pinknoise on spekriltään tasaista, jolloin myös analysaattorin piirtämä taajuusvaste on suora. Luonnollisesti mittasignaali pitää olla huomattavasti taustakohinaa voimakkaampi, ettei taustakohina häiritse mittausta. Vastaavasti, jos mikkietunen ja mikki on kiinni, näkyy mittauksessa äänikortin kohina + mikkietusen kohina + mikrofonin mittaama huoneen taustamelu. Taustamelu voi helposti olla n.30-40db, etenkin jos huoneessa on tietokone päällä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta kovalla tasolla tehtävään mittaukseen. Jos teet mittauksen esim. 75db tasolla, jää mittauksen häiriöetäisyydeksi täysin riittävät 35db.

    Äänikortin line-in taso kannattaa säätää tarpeeksi suureksi, mutta kuitenkin niin, ettei line-in leikkaa kun soitat 75db testisignaalia, jätä vaikka n.15db varaa leikkausrajaan. Näin maksimoidaan äänikortin osalta mittauksen häiriöetäisyys. Line-in:n tasot näät vaikka jollain kortin mukana tulleella softalla.

    ylscoke:

    Oletko kokeillut tehdä mittauksia vaikkapa pinknoisella? Saatko järkeviä tuloksia aikaan?
    Sanoit että kalibrointi onnistui ja taajuusvaste oli suora. Sehän jo todistaa, että line-inistä on saatiin mitattua testisignaalilla suorataajuusvaste. Jos haluat tarkistaa että vaste on todellakin suora, niin kytke taas line-out suoraan line-iniin ja tee mittauksia esim. quicksweepillä ja pinknoisella. Taajuusvasteen pitäisi olla viivasuora molemmilla.
     
  8. Peanut

    Peanut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    En minä ainakaan saa minkään näköistä käyrää jos ei ole mikrofoni kiinni, paitsi jos laitan tuon kohina-generaattorin päälle. Mutta siis ilman kohina-generaattoria tai mittaria en saa mitään tuloksia.

    edit: Näköjään quick sweepiä käytettäessä ei ole väliä onko mikrofoni kiinni vai ei, mutta pinkillä kohinalla vaaditaan siis joko mikrofoni tai kohina-generaattori.
     
  9. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ota spl-mode pois päältä ja aseta asteikon alarajaksi -160db, että näät skaalan alapään.

    Eihän tuossa ole mitään järkeä. Ohjelman pitäisi analysoida signaalia line-in tai mic-in liittimestä. Kohinageneraattorin ei pitäisi vaikuttaa mittaukseen, silloin kun mikki on irti, sillä sehän antaa signaalin ainoastaan line-outtiin. Ainut selitys on että äänikorttisi line-out vuotaa line-in puolelle.



    Loppujen lopuksi tästä on ihan turha jauhaa, koska taustakohinalla tai metelillä ei ole mitään merkitystä, kunhan - sanon tämän nyt vielä 3:nen kerran - mitattu signaali on selvästi taustamelun yläpuolella (väh. 10dB). Ylscoken postaama käyrä näyttää ihan samalta kuin oman äänikorttini taustakohina ja kalibrointikin oli ymmärtääkseni onnistunut joten en oikein ymmärrä mikä on ongelma. Kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa.

    Musta nyt vaan vähän tuntuu että ylscoke katselee noita taustakohinakäyriä ja ihmettelee miksei ne ole suoria. Ei niiden kuulukaan olla, taustakohina on satunnaista. Kun mikrofoni liitetään line-iniin nousee käyrä taas hieman koska nyt ohjelma näyttää mikrofonin mittaamaa taustameteliä huoneesta, joka ei sekään ole tietenkään taajuusvasteeltaan tasaista. Ohjelma piirtää tasaisen taajuusvasteen vasta kun syötät line-iniin spektriltään tasaisen mittasignaalin. Tämän voi tehdä joko suoraan line-outista välijohdolla, tai sitten kaiuttimien ja mikrofonin kautta, kuten nyt olisi tarkoitus.
     
  10. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mulla oli äsken vähän samantyylisiä vaikeuksia tuon Herculesin kanssa. Siis ei tullut kalibroinnista mitään (vaan kaikki äänet tunkivat läppärin omien 0.0025-tuumaisista kokoäänialueen toistimista). Sitten piti käydä ihan manuaalisesti muuttamassa Ohjauspaneeli - Äänet - jne. kaikki oletusäänilähteet usb-audioksi. Kaksi kertaa, ennenkuin Winhotus uskoi, vaikka äänimokkula oli koko ajan kiinni usb-liitännässä.

    Sitten meni vähän aikaa tasoja mallaillessa, mutta aika pian tuloksena oli vaakasuora viiva.

    Oli hauska säätö suomi-wintoosassa keksitty: viiva. Meni vähän aikaa, ennenkuin ymmärsin, että vanha kunnon line eli linjatulo/-lähtö oli tottakai kyseessä. Tämä siis usb-äänikorttia käytettäessä, läppärin integroidun äänikortin omiin säätimiin löytyy ihan linjatulo-käännös. :D
     
  11. hammers

    hammers Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja sitten mielipiteitä kiitos. :hitme:

    10-1000Hz
    http://img240.imageshack.us/my.php?image=1010004xa.jpg

    10-20000Hz
    http://img88.imageshack.us/my.php?image=10200008hd.jpg

    Kuinkas huonoja vasteita noi nyt on? Itse kun en näistä (vielä) hirveästi ymmärrä. Mitattu Radioshackin mikillä, ja korjaustiedosto käytössä. Betonibunkkeristahan noi on, yritin vähän vaihdella kaiuttimien ja kuuntelupisteen paikkaa, mutta toi oli mielestäni paras (vähiten vuoristorataa, mutta ei niissä nyt isoja eroja ollut).
     
  12. isopannu

    isopannu Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika kova on ero huipun ja montun välillä 20db 48Hz/63Hz kohdalla. Ei taida olla subbaria kun noin rajusti droppaa 40Hz yläpuolella. Kaiuttimista refleksiputket tukkoon, jos sellaiset on ja uusi mittaus. Käyrän muoto voi hiukan tasaantua.
     
  13. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei auta paljon refleksiputkien tukkimiset huonemoodeihin. Ratkaisu on hommata subbari ja hakea sille mittaamalla paras paikka ja säädöt. Pääkaiuttimilta pitää ongelmallinen taajuusalue leikata pois ylipäästösuotimella, itse kokeilisin tuossa tapauksessa ensin 80hz ylipäästöä pääkaiuttimille. Suurin ongelma on tuo ~77hz kohdalla oleva korostuma, joka ei välttämättä 80hz ylipäästöllä vielä rauhoitu, mutta kannattaa kokeilla. Pääkaiuttimien sijoituksen takia ongelmallinen 20-80hz alue siirretään siis subbarin vastuulle. Lopputulos riippuu siitä, miten hyvä paikka subille löytyy. Lopuksi subbarin vastetta voi tasoittaa vielä bfd:llä, jos on tarvetta.

    Pääkaiuttimia on usein lähes mahdotonta sijoittaa bassotoiston kannalta parhaaseen paikkaan huoneessa. Pieni/keskikoinen subbari on huomattavasti helpompi laittaa sinne optimaaliseen paikkaan. Oikein käytettynä subbari on siis taivaan lahja hifisteille, jotka ovat tuomittuja asumaan huonossa akustiikassa.

    Toinen vaihtoehto on ostaa parametrinen taajuuskorjain ja korjata sillä suoraan pääkaiuttimien vastetta. Laadukkaat eq:t ovat kuitenkin kalliita, halpaa bfd:tä en ainakaan itse pääkaiuttimien signaalitielle laittaisi.
     
  14. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin.. selvishän se ongelma. Eli ongelma löytyi ratin ja penkin välistä. Se minkä takia käyrät pomppi pirusti johtui siitä, että en ollut huomannut laittaa 'averages' arvoksi mitään. Ja mittausongelmat johtuivat siitä, että ei ollut tullu laitettua 48V phantomia päälle ECM8000:an kanssa :)

    No, meni siinä hetki kun Yorccin kanssa ongelmaa etsittiin. Käytimme toista toimivaa laitteistoa apuna ongelman kartoitukseen. Kiitokset Yorccille jeesistä!
     
  15. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oli hieman hukassa noiden mittauksien kanssa taas, tai lähinnä äänikortin takia, X-fi:n Audio creation moden ohjauspaneeli oli hieman hepreaa, mutta sainpas analogilähdöistä kuulumaan subbarinkin.:D

    Tuollaista näyttää, lienee suht realistinen vaikka mikin tarkkuudesta en olekkaan aivan varma: http://img240.imageshack.us/img240/1456/subintaajuusvastekorjattunajai.jpg
    Toinen korjaamaton, toisessa bfd käytössä.
    E: Vastetta on twiikattu vielä hieman tuon jälkeen...
     
  16. jms

    jms Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 845
    Saadut tykkäykset:
    4
    Testailin myös ohjelmaa tuon Yamahan YPAO mikin kanssa ja kait sillä ihan oikeansuuntaisia tuloksia sai. Pink noisella ja QS:llä suht. identtisen käppyrät, paitsi jälkimminen on ~20dB voimakkaampi. SB Liven line in:ä en saanut myöskään millään kalibroitua, mutta mikkiliitäntä oli viivasuora ja siihen tuo YPAO muutenkin sopi suoraan paremmin.
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. isopannu

    isopannu Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomasin, että kannattaa suhtautua varauksella tuloksiin varsinkin jos jollain integroidulla äänikortilla mittailee. Tein mittauksia kannettavan kanssa, äänikortti kalibroitui mainiosti ja mittauksessa sain hienoja käppyröitä. Ellei olisi ollut myös pöytäkoneella mittauksia aikaisemmin olisin niellyt käppyrät mukisematta. Käyrien mukaan <50Hz ei oikein toistunut. Testailin sweeppiä ja pink noisea aina sama juttu. Päättelin siis, että kortti ei vaan suostu toimimaan kunnolla alle 50Hz. No kumminkin sain ihan hyvät piikit 30Hz sinillä. En loppujen lopuksi tajunnut mikä mätti. Pakko oli taas kantaa pöytäkone olkkariin.

    Hiukan offtopiccia: Onko kukaan testaillut Room EQ Wizardia http://homepage.ntlworld.com/john.mulcahy/roomeq/ . Saakohan sillä samansuuntaisia tuloksia kuin TrueRTA:lla, monipuolisemmat näytöt ainakin on.
     
  18. R3R3

    R3R3 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.10.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    En omista mitään kunnollista mikrofonia, mutta testailin tuolla denonin kalibrointimikillä dm-s205.
    Mitenkähän hyviä tuloksia tolla saa ja kuinkahan tuolle mikille sais semmosen calibrointi tiedoston?
     
  19. DTSMan

    DTSMan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.06.2003
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    3
    Onko Macille saatavilla yhtä hyvää (tai edes lähelle) ohjelmaa?


    Mika: Tämänkin voisit laittaa Stickyksi. Kiitos.
     
  20. Mr.Blonde

    Mr.Blonde Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2003
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sori etten kahlannut koko ketjua läpi (vielä..), tätä kuitenkin on kysytty varmaan aiemminkin. Eli emolevyn integroidulla äänikortilla ei mittaukset onnistu niin nyt pitäisi löytää joku äänikortti millä tuo toimisi ilman mitään ylimääräisiä säätöjä. Ensimmäisessä viestissä mainittiin Audigy 2, onnistuuko mittaukset tuon uudemmalla versiolla, eli Audigy 4:llä? Näkyisivät olevan aika samoissa hinnoissa..

    Saa suositella äänikorttia hintaluokasta 20-50e. Muilla ominaisuuksilla ei ole väliä kunhan mittaukset toimii ja äänet saa myös digitaalisena vahvistimelle. Äänikortin haen huomenna vastausten perusteella ja viikonloppuna alkaa armoton TrueRTA opettelu.