www.eroakirkosta.fi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Damned, 05.06.2004.

?

Kuulutko kirkkoon?

  1. Kyllä - käyn säännöllisesti kirkossa

    10 ääntä
    1,5%
  2. Kyllä - mutta kirkossa tulee käytyä todella harvoin

    125 ääntä
    18,9%
  3. Kyllä - en tosin käy kirkossa koskaan mutta ei ole tullut mieleen erota

    126 ääntä
    19,0%
  4. En - enää... olen eronnut kirkosta

    372 ääntä
    56,2%
  5. En ole koskaan kuulunutkaan

    51 ääntä
    7,7%
  1. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Njoo, kukin tekee kuten parhaaksi näkee. Itselleni kyseessä on kuitenkin sellainen asia mihin muiden mielipiteillä ei ole mitään merkitystä. Jos jotakuta rassaa niin se on heidän ongelmansa aivan täysin, ei minun.
     
  2. jenka

    jenka Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2003
    Viestejä:
    192
    Saadut tykkäykset:
    0
    Silloin kun itse erosin muutama vuosi sitten kirkosta, joulukuun loppua sekin oli, niin minulle kerrottiin maistraatissa että eropaperin allekirjoituspäivämäärä määrää sen minä vuonna kirkosta on erottu. Eli jos allekirjoitat eroanomuksen 31.12 niin seuraavan vuoden kirkollisveroa ei tarvitse maksaa, vaikka maistraatti toimittaisikin eropaperin eteen päin vasta seuraavan vuoden puolella.

    Kirkollisveron maksamisen ratkaisee se mikä on tilanne 1. päivä tammikuuta.

    Kannatta kuitenkin tarkistaa ettei ole tullut muutoksia viime aikoina.

    EDIT: minäkin olen sitä mieltä että usko ja uskonto/kirkko on eri asioita joita ei pidä sotkea keskenään. En ole ateisti vaikka en kirkkoon kuulukaan. Tavallinen tallaaja :)
     
  3. kebek

    kebek Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 623
    Saadut tykkäykset:
    9
    Jos eroat maililla, niin ero astuu heti voimaan kun ovat vastaanottaneet ilmoituksen, toisin sanoen heti.
     
  4. Generig

    Generig Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.01.2004
    Viestejä:
    1 879
    Saadut tykkäykset:
    5
    Hyvä, tilanne näkyy muuttuneen. Silloin kun erosin niin oli vielä just se katumuskuukausi vallalla. Joskus aikojen kuluttua tuli vielä kotiin vahvistus että oletko nyt aivan varma eroamisesta.
     
  5. jopojopo

    jopojopo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    "herra rakastaa niitä jotka hänen huonettansa ihailee" näin luki valamon luostarin seinällä. (ei se varmaan muita sitten rakastakkaan:) ) Oli muuten aika ahdistava paikka.
     
  6. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    http://www.radio957.fi/?area=uutiset&iidee=2500000000013933



    Tampereella erotaan kirkosta ennätystahtiin

    Eroakirkosta.fi -sivuston kautta on eronnut evankelis-luterilaisesta kirkosta tänä vuonna jo 20 000 ihmistä. Viime vuonna vastaavaan ajankohtaan eli 18.12. mennessä sivuston kautta oli eronnut vähän yli 9 200 kirkon jäsentä.

    Tampereella eroakirkosta.fi -sivuston merkitys korostuu, sillä se on paikkakuntalaisten ylläpitämä ja Tampereen vapaa-ajattelijat toimivat aktiivisesti paikkakunnalla.

    Tampereen seurakuntayhtymän kirkostaeroamisluvut ovat kasvaneet selvästi viimevuotisista. Varovaisenkin arvion mukaan tänä vuonna 2 200 tamperelaista eroaa kirkosta. Viime vuonna Tampereella erosi kirkosta 1788 ihmistä.

    Uskonnonvapauden toteutumisen kannalta on oleellista, että kirkosta eroamista on helpotettu. Erojen suuri määrä selittyy osittain sillä, että suurin osa evankelis-luterilaisen kirkon jäsenistä ei ole itse henkilökohtaisesti ja vapaaehtoisesti liittynyt kirkon jäseneksi.

    Uskonnonvapauden yksi keskeinen ajatus on, että valtion tulisi kohdella yhdenvertaisesti kaikkia uskontoja ja maailmankatsomuksia.

    mh (19.12.2005)​
     
  7. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    No varmasti on, sekä oleviin että tuleviin. Esim. itse en edes harkitsisi tyttöystäväksi kirkkoon kuulumatonta, vaikka olisi J-Lo:n ulkonäkö ja varallisuus. Ei tarvitse olla ev.lut, mutta jos ei mihinkään kuulu niin no chance.
     
  8. javir

    javir Guest Guest

    Liittynyt:
    12.09.2004
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voisitko vielä valaista miksi? Ymmärrän jos kriteerinä on "ei saa polttaa tupakkaa" tms. mutta tuo on jo liian paksua. Vähän sama jos sanoisi "jos se lukee/ei lue harry potteria niin ei kelpaa". Jos kyse on uskosta niin kyllä sitä voi uskoa mihin haluaa ilman jotain kirkkoa.
     
  9. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Täytyy kyllä myöskin ihmetellä tuota kantaasi. Minä en kuulu tällä hetkellä mihinkään kirkkoon, mutta mitä se vaikuttaa mihinkään? En ole vielä löytänyt uskontoa joka minulle sopisi. Uskonnot kun ovat kovin kategorisoivia. Tässä uskonnossa saat tehdä tätä, mutta et tätä. Tässä taas saat tehdä tuon, mutta et tätä.

    En ole ateisti, mutta en myöskään tunnusta mitään yleistä uskontoa. Uskon siihen mikä minusta tuntuu mukavalle. Miksi minun piätisi siis liittyä johonkin uskontoon vain sen takia että kuuluisin johonkin?
     
  10. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 425
    Saadut tykkäykset:
    10
    Itse tunnen muutamia sellaisia tyttöjä jotka ovat kasvatettu "ateistisesti" eivätkä he kuulu mihinkään kirkkoon, siltikin huolisin heidät kaikki vaimoikseni.:king: Se mikä erottaa heidät muista ihmisista on vain se että heitä ei ole lapsena kastettu eivätkä he ole käyneet rippikoulua, eipä heissä muuta eroa tunnu olevan, ihan tavallisia tyttöjä. En näe mitään syytä olla "valitsematta" sellaista naista joka ei satu kuulumaan kirkkoon, ellei nyt ne kirkkohäät ole niin välttämättömät.

    Toki sillä sanotaan olevan merkitystä jos jotakuta ei ole kasvatettu "kristillisten avojen" mukaan, mutta nuo arvot ovat yleismaailmallisia ja varmaan jokainen hyvin kasvatettu lapsi on omaksunut terveet arvot elämälleen olipa hänet sitten kasvatettu "kirstillisessä" kuin pakanallisessa kodissakin.

    Itse en kyllä näe uskontoa mitenkään rajoittavana tekijänä puolisonvalinnassa, toki en varmaan mielellään ottaisi sellaista vaimoa joka olisi "kiihkouskovainen" ja yrittäisi käännyttää minutkin tai mahdolliset lapsetkin omaan uskoonsa, mutta ei tämäkään nyt mikään ratkaiseva valintaperuste ole. Jos hyvän puolison saan, niin olen jopa valmis käymään hänen edustamansa uskonnon järjestämissä tilaisuuksissa ja jopa vaihtamaan kirkkoa, mutta vain jos hän on sen arvoinen. Itselleni on aivan sama mihin kirkkoon minä tai mahdollinen vaimoni kuuluu, sillä en usko mihinkään jumalaan tai vastaavaan olentoon.
     
  11. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    No, se nyt vaan sattuu olemaan yksi valintaan vaikuttava tekijä, niitä on toki paljon muitakin. Haluan, että kummiksi voidaan valita molemmat parista, aivan kuten kavereitani puolisoineen on kummeiksi valittu. Haluan myös ehdottomasti kirkkohäät, eikä pelkästään sen takia ole sopivaa liittyä väliaikaisesti järjestelmää hyödyntääkseen. Ehkä kyse on myös siitä, että en halua ketään "systeemiä vastaan kapinoivaa" tai niin köyhää ;) , jolla ei ole varaa maksaa prosenttejaan kuten muut tuntemani ihmiset tekevät (niin no, olihan minulla yläasteella pari vanhempiensa takia kirkkoon kuulumatonta kaveria, mutta ovat kyllä entisiä kavereita, ei johdu tästä asiasta). Sinänsä erotan kyllä uskon ja kirkkoon kuulumisen toisistaan, en itsekään ole todellakaan mikään kirkossa käyvä uskovainen tms. Sitä paitsi en ole kokenut kirkkoa mitenkään sitä rajoittavana tekijänä. Mitään varsinaista vastausta minulla ei siis tähän ole, kyllähän se johonkin uskominen on tärkeämpää tosiaan.

    Niin ja muutenkin tämä nyt vaan on sellainen asia jonka jokainen saa itse päättää, kolmea lainausta käyttäen: "I've got the power.", "My way or the highway." ja "Some people play hard to get. I play hard to want." Eikä teidän tarvitse siitä olla moksiskaan, en minä teidän kanssa haluaisi muutenkaan seurustella ja toivottavasti tunne on molemminpuoleinen... :D
     
  12. jake987

    jake987 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2003
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    En kyllä tajua miten joitakin jaksaa kiinnostaa noin älyttömästi jonkun sellaisen yhdistyksen, joka ei omaan elämään mitenkään vaikuta (tai vaikuttaa positiivisesti esim. diakonia työ, josta jokainen saa apua, kuului kirkkoon tai ei, kirkon ulkomaanapu jne.) jäsen määrät.

    Kohta varmaan kirkon sisältä tulee joitakin ''uskonvapaus liikkeitä'' vastustuksena pakko ateismiin, kun vanhemmat eivät anna lapsen uskoa, että pappa meni taivaaseen.
     
  13. Generig

    Generig Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.01.2004
    Viestejä:
    1 879
    Saadut tykkäykset:
    5
    :p Tästä sen näkee miten erilaisia ihmiset ovat. Hyvä niin. Onhan meille tilaa ja toivon että myös uskonnolliset ihmiset sen ymmärtävät.

    Ei se pappa kuitenkaan taivaaseen mennyt vaan maakuoppaan. Oma näkemykseni on melkeinpä päinvastainen tuohon uskonvapauteen. Valitettavasti uskonnoton ei ole lähelläkään sellaista asemaa kuin johonkin uskova vaikka käytännössä olemme samaa lihaa ja verta. Miksi näin? Erilaisia uskonnollisia sanomia pakkosyötetään ihan jatkuvasti, siitä ei mihinkään pääse. Näin valinnan mahdollisuutta ei annetta. Edelleenkin joissain ympyröissä uskonnoton on sama asia kuin itse perkele vihtahousuissaan ja sarvilla koristeltuna.

    Tavallaan ymmärrän jopa tuon Mahoneyn kriteerin. Omalla kohdallani se vain on päinvastainen ihan vain siitä syystä että mahdollisen paremman puoliskon ollessa kiihkouskis ei suhteella ole mitään mahdollisuuksia. Näkökulmat ovat niin kaukana toisistaan. Normaali tallaaja taas eli ns riviuskis käy kirkossa silloin kun on häät tai hautajaiset ja on näin ollen pelkkä positiivinen tilastomerkintä kirkonkirjoissa. Normaaliin elämään sillä ei siis ole vaikutusta eikä se siten estä parinmuodostustakaan.
     
  14. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Minusta nyt on myös syntynyt nuorissa myös tälläinen ns. normaali kirkoton tallaaja jotka myöskin käy kirkossa kun on häät tai hautajaiset, mutta eivät vain välitä kuulua siihen. Kuten minä esimerkiksi. Suurin osa kavereistani on eronnut kirkosta, mutta eivät silti ole mitään periaatteen orjia että kaikki kirkolliset menot on pahoja eikä niihin voi osallistua.

    Minä ainakin menen kavereiden häihin ja sukulaisten hautajaisiin kirkkoon ja kunnioitan niitä jotka haluavat kyseiseen uskontoon turvautua. Se on heidän oma asiansa ja minä uskon eri tavalla mutta en silti sitä tuputa.
     
  15. jake987

    jake987 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2003
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähinnä tuolla tarkoitin, että kun nyt vaikka tuonkin yhdistyksen nimi on uskonvapaus, niin en usko, että siellä loppupeleissä ollaan yhtään vapaampia uskonnonsuhteen, kuin kirkkoon kuuluvilla. Esim. kun nyt vaikka lapselta kuolee pappa ja mummu sitten kertoo lapselle, että pappa meni taivaaseen ja lapsi sen sitten kertoo vanhemmileen, jotka ovat näitä vapaajattelioita, niin kuinkahan moni siinä vaiheessa rupeaa kertomaan, että eihän se nyt oikeasti taivaasen mennyt, se nyt on sellaista taikauskoa. Ja näin syyllistyvät siihen ''uskonnon'' tuputtamiseen, jota niin paljon vastustetaan.
    Ja muutenkin tuntuu, että tämä kirkon suorittama ''aivopesu'' ollaan otettu vähän liian vakavasti. Kyllä ainakin itse osaan ihan omilla aivoillani ajatella, vaikka lapsena ollaankin taivaalla lohdutettu ja koulun uskontotunneilla olen ollut.
    Ja sitten vielä täytyy sanoa, että itse en todellakaan ole uskonnollinen ihminen, monissa luterilaisen kirkon opetuksissa ei ole mitään järkeä (puhumattakaan näistä monista Jeesus tulee, ota koppi yhteisöistä), toisissa taas on. Mutta kyllä tälläiset rippikoulut ja muut ihan positiivisia kokemuksia on ollut.

    Edit: Siis eihän se mikään uskonvapaus ole, mutta pointi pysyy kuitenkin samana, kun sitä jokaisen ihmisen henkilökohtaista valintaa korostavat.
     
  16. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Itse en ymmärrä koko "kiihkouskovainen" sanaa, en tunne ketään sellaista, mutta mielikuvat noista ovat kyllä jostain muualta kuin ev.lut ympäristöistä. Ei perus ortodoksikaan ole mikään kiihkouskovainen, vaikka ortodokseille pääsiäinen ym. kirkonmenot ovat paljon tärkeämpiä juttuja, jaksavat seisoa tuntikausia tilaisuuksissa jne. Meinaan vaan sitä, että on olemassa muitakin ryhmiä kuin "kiihkouskovaiset" ja nuo jotka käyvät vain häissä tai hautajaisissa, siinä välissäkin on jotain. Itse en ole tainnut käydä kirkossa rippikoulun jälkeen kuin konserteissa ja Kauneimmissa joululauluissa pari kertaa, mutta Jumalanpalveluksessa ainoastaan armeijassa ollessa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettenkö voisi mennä, ei vaan tule käytyä monessa muussakaan paikassa kun ei jaksa / ei ole aikaa. Sunnuntai-aamuisin en myöskään jaksa nousta 09 aikaan, jos siis nukkumaan olen joskus aamun tunteina käynyt. ;)

    Todellakin. Tosin eipä kovin suuri ryhmä tällaista taida väittääkään, ovat vaan niin kovaäänisiä toisinaan. Aika huvittavaa, että tällaisia "eroa kirkosta" -kampanjoita levitetään niin innoissaan, ihan kuin se itselle toisi jotain säästöä jos saa muitakin eroamaan. Todellakin, aikamoista "tuputtamista" on tämäkin... Ja vastaavasti, jos joku alkaisi mainostamaan "liity kirkkoon" -lausetta (mitä ainakaan ev.lut kirkko ei tee, jehovat ja mormonit taitavat tällaisia harrastaa), niin heti olisi vihainen ryhmä vastailemassa...
     
  17. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ei tarvitsekkaan kun kirkko pakkoliittää ihmisiä jäsenikseen ihan kyselemättä.
     
  18. Crannog

    Crannog Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2005
    Viestejä:
    1 344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millä tavalla se pakkoliittäminen tapahtuu? :confused:
     
  19. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tarkoittaa varmaan sitä, kun vanhempien "mukana" sinne "joutuu"... Pirun vanhemmat kun antoivat minulle myös nimen jota minun pitää kantaa ja kansalaisuuden... Minä olisin halunnut olla kuubalainen nimeltä Castrol Oil ;) edit: Lukutaito taitaa taas pettää pahemman kerran. Vanhemmista tuossa olikin puhe, ei kirkosta, eli silläpä vaan, että kaikkea "kamalaa" sitä joutuukin lapsena kestämään. Ei jaksaisi aina korjailla näitä, mitäs se tointaa. Hyvää Joulua niille joille se jotain merkitsee.
     
  20. bill

    bill Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2004
    Viestejä:
    558
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä, mutta minäkin olen jäsen vaikka en ole koskaan liittynyt. Sen takia on hyvä, että tälläisiä kampanjoita on, eroaminen ei saa olla vaikeaa.