Kaiutinjalat

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana behemoth, 28.05.2002.

  1. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    I rest my case...:thumbsup:
     
  2. Oz1

    Oz1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.08.2004
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyihän se itsekin sitten osallistua tähän keskusteluun. Ensiksi haluaisin sanoa kiitokset kaikille, jotka ovat osallistuneet tähän threadiin ja nähneet vaivaa rakentaessaan jalustoja ja tuoneet tuotoksiaan esille. Vihjeitä vinkkejä ja muotoja on paljon mukavampi ottaa vastaan kun on jotain konkreettista esillä.

    Tuossa alkusyksystä rakentelin itselleni jalustat (yllätys yllätys) Fusion 2 kaiuttimille. Mikä näistä nyt tekee hiukan erilaiset mitä muut ovat täällä tehneet niin pohjalevy on valmistettu 3x6mm alumiinilevystä ja kaiuttimen pohjaa vasten oleva levy 10mm alumiinista. Putket ovat 60mm ja 21mm rosteria ja kiinnitys kierretangolla. Ylälevyssä on kierteet joihin tanko kiinnittyy ja pohjassa läpireikä aluslevy ja vahamutterit. Putkien keskitykseen sorvasin sisäpuolelle kiekot, jotta putket tulisivat keskelle. Pienemmissä kiekot ovat messinkiä ja isommissa perus terästankoa. Kiekoissa on kierteet jotta ne pysyvät paikoillaan ja kaikkien osien välissä on kumista tehdyt välilevyt, jotta vältyttyisin siltä, että metalliosat hankaavat maalia kokoamisvaiheessa. Pohjalevyn kahteen alimmaiseen osaan on tehty kierteet piikkejä varten ja ylimpään levyn ainoastaan upotukset sisäpintaan ja näin pintalevy on pysynyt "puhtaana" ilman ulospäin näkyviä reikiä. Säätövara on hiukan reilu 15mm mikä riitti juuri ja juuri muhkuraisen lautalattiani kanssa. Pohjalevyn yläreunaan on tehty kevyt viiste hajoittamaan terävää muotoa. Johdoille on läpivienti kummassakin jalustassa ns. omalla puolella eli oikeassa jalustassa reiät ovat vasemmassa takaputkessa ja vice versa. Ylälevyn pohja on jyrsitty kartioterällä keventämään levyn ulkonäköä ja samalla koko jalustan yleisilmettä. Kuvissa tätä on ehkä hieman hankala erottaa, mutta luonnossa vaikutus on suurempi.

    Levyt, putket, maalaukset ja kaikki nippeliosat on käsintehtyjä, joten hintaa ei kannata edes alkaa laskemaan tunneille, mutta lopputulos on palkitseva itsessään. Putket ostin kaverilta työpaikka-alennuksella 5€ hintaan ja alumiinilevyt tulivat maksamaan kokonaisuudessaan n.7€ jos oikein muistan. Maali taisi olla kalleinta maksaessaan yli 10€ purkki, mutta sinäänsä hyvää maalia, että se ei vaatinut mitään primereitä pohjalleen vaan tarttui suoraan puhtaaseen alumiinipintaan. Kierretangoista ja muttereista tuli vielä jotain kustannuksia mutta en enää muista tarkkoja hintoja. Takaputkissa menee M8 kierretangot ja isossa putkessa M12 tanko.

    Samalla rykäsyllä kun aloin tekemään sorvasin myös piikit keskikaiuttimen asennusta varten. Materiaalina luonnollisesti alumiini yhteneväisyyden nimissä. Piikin yläpintaan (lasia vasten oleva) on sorvattu upotus tai ns. sisärengas johon asensin kontaktiliimaa apuna käyttäen kumimattoa kitkan lisäämiseksi. Sama toimenpide tehtiin tv:n pintaa vasten oleviin kiekkoihin. Hyvin sekin on tuntunut siinä kestävän vaikka hiukan hirvitti jättää niinkin paljon painoa muutaman piikin varaan ja vielä lasilevylle.

    Niin niitä kuvia löydätte tuon Nickin takaa tuolta kuvagalleriasta, mutta varoituksen sana: Ne eivät ole mitään huippuotoksia, koska valokuvaajahan minä en ole. Lisääkin kuvia löytyy ja voin niitä jossain vaiheessa yrittää sinne lisäillä ja uusiakin voisi ottaa, mutta alkaa tuntumaan että tuo minun "vanha herra" Olympus alkaisi vedellä jo viimeisiään. Mutta katsotaan nyt mitä mieltä olette ja jutellaan lisää jos jotain haluatte tietää.

    Vielä kerran kiitos osallistuneille tässä aiheessa.

    -Ossi

    Edit: Lisäsin nyt niitä kuvia sitten saman tien muutaman. Niin ja tapeteista ei sitten tarvitse kuittailla mitään. Vuokrakämppä eikä mahdollisuutta vaikuttaa niihin OK ;)
     
  3. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    tyylikkäät on jalustat, ei voi muuta sanoa! :thumbsup:
     
  4. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään piti käydä ostamassa omiin jalkoihin uudet kierretangot, 6mm. Vanhat oli jotain 8-9mm ja niihin ei löytyny mistään mitään muuta kuin tavallisia muttereita :hitme:

    Huomenna projekti jatkuu....
     
  5. Mr Monk

    Mr Monk Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    0
    On kyllä hienot. :thumbsup:
     
  6. Mauno

    Mauno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.02.2005
    Viestejä:
    159
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hienoja jalustoja näyttää olevan ja pikkurahalla/vaivalla. Mullakin on hetken aikaa kytenyt ajatus jalustojen (4kpl) rakentamisesta ja nyt pitäis löytää Jyväskylän seudulta edullisesti metalliputkea. Mistähän kannattaisi kysellä ja millä hinnalla. K-raudan kromatut huonekaluputket ei liiemmin nappaa (n.20e kipale). Putkia menis kolme kpl/jalka (yks iso ja kaks pienempää) ja jalustojen korkeus olis n. 65-70cm.
     
  7. Seba

    Seba Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    454
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli viikko sitten hankittua Ikeasta tollaset Gåje-jalustat. Mun kaiuttimet on tällä hetkellä suhteellisen pienet, niin niiden kanssa noi jalustat on todella hyvät. Ei tunnu rimpuloilta kun kiristin osat hyvin yhteen.

    Aikaisemmin kaiuttimet oli vitriinien päällä ja niistä kuuli ettei ne päässy oikeuksiinsa. Nyt kun kaiuttimet on telineissään oikealla korkeudella ja suunnattuna laserkynällä samaan pisteeseen, niin äänikenttä on ihan toisenlainen. Ääntä ei pysty enää suoraan paikallistamaan kaiuttimeen vaan se tuntuisi tulevan keskeltä telkkarin kuvaruutua.

    Tässä vielä kuva mun ministereoista, jotka vaihtuu ens kesänä HIEMAN järeämpiin :D

    [​IMG]
     
  8. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikkein halvimmalla löydät varmaankin Kuusakoskelta, Keljonkankaalta.
     
  9. Yen

    Yen Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    1 412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohan on kierrätysfirma, joten saako sieltä määrämittasia? Kauheasti ei ole omia työkaluja sellaisiin.

    Olen kanssa suunnitellu tehdä 2 tai 3 putkiset jalat, mutta kaiken materiaalin pitäis olla suht. määrämäärämittasia. Puut saanee kaupassa sahattua, mutta entäs nuo putket? Missä muualla jyväskylässä kannattaa asioida?
     
  10. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    kyllä on kierrätysfirma mutta joku muistaakseni joskus sanoi, että kyllä ne pystyy sahailemaan siel ne. kannattaa ainakin tarkistaa...
     
  11. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omat jalustat alkaa olemaan melkein jo valmiit, piikit vain puuttuu vielä alta. Ilman piikkejä noi näyttää ehkä vähän orvoilta.
    Kaiutinjohdoille en (ainakaan vielä) tehnyt mitään kourua putken sisään, kun itseäni ei oikeastaan haittaa vaikka johto olisi näkyvissä. Mutta pitää katsella, alkaako ärsyttämään myöhemmin ;)
    Tukevat jalustoista kyllä tuli, ehkä toi kolme putkea tekee siitä huomattavasti tukevamman kuin 2 putkea.

    Tässä nyt pari huonohkoa otosta...
    http://www.saunalahti.fi/~idefix78/Jalusta ja helium2.jpg
    http://www.saunalahti.fi/~idefix78/ylaosa ja helium2.jpg
     
  12. [oz]

    [oz] Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. JJK80

    JJK80 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2005
    Viestejä:
    778
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiutinjalustat kotikonstein
    http://www.patenttinet.com/artikkelit/jalustat

    Tuo ylläoleva artikkeli/ohje on hyvä, kaveri valmisti hienot jalustat!

    Olisi mukavaa, jos te itse kaiutinjalustat valmistaneet dvdplazalaisetkin jaksaisitte nähdä vaivaa ja tehdä artikkelin/ohjeen kaiutinjalustojen valmistuksesta!!!

    Osaisiko joku kertoa, että mistä saisin hankittua nuo tuossa ylläolevassa artikkelissa/ohjeessa käytetyt materiaalit halvalla (vastaavilla hinnoilla) pääkaupunkiseudulta?
     
  14. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo noi on hyvät sivut, itsekin hyödynsin niitä omien jalkojen rakentamisessa + tietty Diarin ja petepas:n jalustoja.
    Itse aioin tehdä kyllä rakennusvaiheista jotain selostusta kotisivuilleni mut se vähän on vielä tekovaiheessa...piti saada eka noi tärkeämmät asiat nettisivuille.
    mut tässä osoite, mistä voi kattella, kyllä ne sinne vielä tulevat: www.idefixland.tk
     
  15. AirMan

    AirMan Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä ostin Sotkasta Stradan lokerikot kaiutinjaloiksi. Paljon tukevammat kuin mitkään löytämäni saman hintaluokan putkijalat. Värikin sattui olemaan sama kuin kaiuttimien väri. Näkyvät olevan tarjouksessa aatonaattoon asti.
    http://62.44.243.30/sotka/naytatuote.php?autonum=2385&ea=1
     
  16. malagant

    malagant Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2005
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    No meikän jalustathan nuo :). Kohtapuoliin ilmestyy artikkeli tykin screenin valaistuksesta. Vartokaahan vain...
     
  17. jrkk

    jrkk Guest Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. coupemies

    coupemies Guest Guest

    Liittynyt:
    28.12.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin värkkäsin tuossa yksi iltapäivä toosi hienot jalustat :cool:

    Etukaiuttimien jalustat on sitten Ikeasta haetut.
    Jämäkyydeltään aika lailla riittävät noille kaiuttimille.

    Eipä näissä kaupungin vuokrakämpissä oikeen järeämpiä tarvitse ;)
     

    Liitetyt tiedostot:

  19. vmvalton

    vmvalton Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2005
    Viestejä:
    142
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ikean jalustat on tosiaan ihan naurettavat rimpulat. Sen sijaan sieltä saa oddvar-baarijakkaran 12,95€. Epäilen vahvasti ettei se kestä reilumman kokoista äijää kovin kauaa, mutta kaiuttimen jalustana menee hyvin, ei ainakaan romahda. Pienille kajareille ei tyylikäs mutta jos on vähän isommat pöntöt niin näyttää ihan hyvältä, ainakin kun maalaa mustaksi. Levyn jätin pois, jolloin jäljelle jää vain suorat jalat, jotka oli sopivasti samalla leveydellä kun kaiutin (~30cm). Piikitkin siihen olisi helppo virittää mutta itte tyydyin sinitarravaimennukseen.
     
  20. coupemies

    coupemies Guest Guest

    Liittynyt:
    28.12.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noo, riippuu käyttökohteesta tosiaan ;)
    Eipä nuo pikku AP:t ainakaan mihinkään heilu.