Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Realisti

    Realisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    370
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisiko kyseessä sitten joku maalenkki, mutta mitä olen kaksi subbaria omistanut niin en muista että kumpikaan niistä olisi hurissut vaikka gaini olisi ollut täysillä.
     
  2. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tutkailin tuota suhinaa ja sehän tulee vahvarin (Marantz 5500) subilähdöstä. Jotenkin heikkolaatuisesti toteutettu tuo subilähtö siis ilmeisesti on. Onneksi ei ole käytännön tilanteissa ollut mitään haittaa. Ihmetyttää vähän miksen huomannut tuota 20-39PCi:n kanssa.

    Mutta asiassa eteenpäin: tässä ovat mittaukseni vaiheensäädön eri asennoissa, ~0, ~45, ~90, ~135 ja ~180. Tuo, joka poikkeaa muista on se nolla. Mikähän hemmetti tässä on vikana? Keksiikö joku mitä olen voinut säheltää vai onko subi vain viallinen. Ja onko kukaan muu törmännyt tällaiseen?
     

    Liitetyt tiedostot:

  3. Realisti

    Realisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    370
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikuttaa siltä että sinulla on jotain pielessä joko mittausohjelmassa tai kytkennöissä. Vasteen muutokset vaikuttavat vähän liiankin jyrkiltä ja taso normaalia alhaisemmalta. Kerrotko vähän tarkemmin mitä asetuksia käytät? Onko mittaustarkkuus 1/24 oktaavi? Entä mikä äänikortti sinulla on (ettei se vaan leikkaa signaalia)? Onko tietokoneen mikseristä valittu oikea tulo?
     
  4. oskari75

    oskari75 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kukaan Monolithin käyttäjä huomannut, että vahvistimen rajoitin toimii yliherkästi?
    Jo varsin kohtuullisella volumella kun kuuntelee ja siitä lisää hieman ääntä, niin tuntuu, että subi vaimenisi muutaman bassoniskun ajaksi, jonka jälkeen alkaa kuulumaan taas normaalisti.
     
  5. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heitätkö vähän perustelua miten näistä jokin voisi vaikuttaa asiaan? EDIT: aah, sori, en lukenut ihan ajatuksella. Vasteen muutoksista en osaa sanoa muuta kuin, että kyllä ne jyrkältä kuulostavatkin. Voisihan tuon varmentaa mittaamalla RS:llä pistetaajuuksia käsin... tai sitten vain katsoa kuinka sweepin aikana neula heiluu. Tasosta ei kannata välittää - ei ollut kalibroitu. Ehkei koko mittauksista kannata välittää - kokeilen vielä paremmalla ajalla tuota. Kuitenkin kaikesta huolimatta tuo vaiheen käyttäytyminen vaikuttaa kummalta. Jotain mätää mittauksissa tai subissa on.

    Kerrataan vielä simppelisti mistä on kyse. Subin vaiheen kääntely ei vaikuta käyrään mitenkään sillä taajuusalueella kuin sen pitäisi (80Hz molemmin puolin max. noin oktaavin verran luulisi näkyvän, tosin ei alapuolella niin pitkälle kun Preludet eivät toista niin alas, vahvarin jako lienee jotain 12dB/oktaavi). Ainoa asento, jossa muutosta on kaikkiin muihin verrattuna on 0 astetta.
     
  6. Realisti

    Realisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    370
    Saadut tykkäykset:
    0
    No noi nyt oli lähinnä mitä ensimmäisinä tuli mieleen. Itsellä mittauksissa huoneen taustakohina on aika lähellä jo tuossa sinun graafissasi näkyvää mittaustasoa jolloin todellinen tulos voi hukkua taustakohinaan. Varmaankin mitattavan signaalin ja kohinan erotus pitäisi olla vähintään yli 10dB, jottei näin kävisi. Mittaustarkkuus nyt ei varsinaisesti varmaan alyttömästi vaikuta, ellei se sitten ole 1 oktaavin kohdalla (liian vähän mittauspisteitä), mutta ei tuo graafi siltä näytä joten sen voi ehkä unohtaa. Äänikortista aiheutuvasta säröstä on ollut ennenkin juttua, mutta en ole siihen itse perehtynyt kun ei audigyn kanssa ole moista ongelmaa. Mutta jos käytät esim. integroitua äänikorttia niin tasojen laskua voisi kokeilla. Jokatapauksessa taajuusvasteen pitäisi muuttua pienehköilläkin vaiheenmuutoksilla. Kuten olen muissakin ketjuissa todennut niin noin 15-20 asteen muutokset näkyvät jo taajuusvasteessa (ainakin jos omiin mittauksiini on luottaminen)
     
  7. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    TrueRTA:n lukemaa ei kannata tässä katsoa, ei ollut kalibroitu. Eikä kyse ole taustameluun hukkumisesta - noin 70 dB tasolla mittasin. Taustamelu toki voi hiukan vääristää jossain kohdin, kyllä tuossa voi hiukan jo ohiajava dösä vaikuttaa.

    Täytyy vielä leikkiä tässä. Hassua vain on, että tosiaan yhdessä asennossa ero näkyy, mutta muissa ei. Ja se ei ole vain yksittäinen mittaus, vaan sama ongelma toistuu kerrasta toiseen. Ilmoittelen kun saan aikaiseksi tehtyä mittaukset uudestaan varmasti riittävän alhaisella lähtötasolla etusesta.
     
  8. Alex2k

    Alex2k Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    150
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää aika kummalta. Itse eliminoisin ensin vahvistimen jakosuotimen pois välistä ja kytkisin subbarin vain toisen pääkaiuttimen rinnalle hi-level inputtia käyttäen ja syöttäisin testisignalia vain tähän kanavaan. Subbari ja kaiutin olisi hyvä asettaa mahdollisimman lähekkäin etäälle seinistä ja mittamikrofoni myös lähelle huonekaikujen minimoimiseksi. Tällä tavoin saisi käyrät koko yhteiseltä bassoalueelta.

    Voisin tuota testata omalla XLS-200:lla, jos olisi SPL-mittari. Kohtuulaatuinen AKG:n D-190 mikrofoni on, joten testin voisi tehdä silläkin, paitsi että tällä hetkellä ei ole sopivaa liitosjohtoa sille.
     
  9. Tata-san

    Tata-san Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa tossa mieleen, että miksi näistä BK:n subeista ei ole tuommoista "BK Electronicsin omistajat Suomessa" -ketjua?

    Voisi helpottaa niitä, jotka haluaisivat päästä koekuuntelemaan jotain BK Electronicsin subia.
     
  10. Realisti

    Realisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    370
    Saadut tykkäykset:
    0
    No senkus teet niin sitten on.
     
  11. zxcv

    zxcv Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    0
    No empä tiiä onko tuohon tarvetta, kun Marekilta saa lainaan demolaitteita kotiin kuunneltaviksi :)
     
  12. affe

    affe Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.12.2001
    Viestejä:
    153
    Saadut tykkäykset:
    0
    ..mikä toimii, jos asuu "maailman navassa" eli Etelä-Suomessa. Demolaitteiden rahti varmaan kustantaa jotain mikäli ne pitää/voi lähettää kauemmaksi testausta varten.
     
  13. joos

    joos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, säästäisi monien aikaa ja vaivaa jos ensitestit voisi suorittaa naapurissa. Sitten jos kokee tarpeelliseksi niin hankkii vaikka Marekilta subin kotikuunteluun.
     
  14. kvesti

    kvesti Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2004
    Viestejä:
    1 133
    Saadut tykkäykset:
    4
    Sekin säästäis vaivaa jos joku tekis topicin eikä sen hyödyistä jauhettais täällä.
     
  15. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
  16. Baskeri

    Baskeri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    329
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ymmärsinköhän oikein, Eli jos kytkee xls200:n high level imputilla niin myös kajareille menee myös matalat äänet ? Onko tämä hyvä vai huono asia ?
     
  17. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et kerro miten kytkennän olet ajattellut tehdä, mutta jos siis vain kytket subin high-level inputistaan pääkaiuttimien rinnalle, niin eipä sitä pääkaiuttimien kaistaa mikään rajoita - eikä oikein kannatakaan kun tällöinhän rajoittaisi myös subilta matalat...

    Tuossa ei siis ole kaiutintasoisia tuloja sekä suodatettuja lähtöjä, vain tulot. Eikä niistä suodatetuista lähdöistä niin iloa olisikaan, kannattaa suodattaa ennen päätettä, jottei jakosuodin vaikuta kaiuttimien omaan suotimeen ja sitä kautta vasteeseen.

    Ja haittana siitä pääkaiuttimien ylimääräisestä bassokuormasta on turha vahvistimen ja etenkin pääkaiuttimien kuormittuminen, joka voi sitten kuulua särönä, modulaatio *) sellaisena, etenkin elokuvien tymäkät ääniraidat saattavat tuottaa ongelmia.

    *) Termi saattaa olla hiukan väärä, mutta olen käsittänyt, että ne matalimmat taajuudet, joiden tahdissa kartio koittaa epätoivoisesti pysyä - tuottamatta juurikaan kuuluvaa ääntä ko. taajuuksilla - alkaisivat moduloida korkeampia taajuuksia.
     
  18. Tihi

    Tihi Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2004
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    AP B1.35:n päivitys edessä. Betonihuoneessa neliöitä n. 15.

    Nykyiseen luukkuun XLS200 + BFD riittänevät varsin hyvin. Monolith + BFD olisi myös hyvä hankinta, koska hintaero näiden syystemien välillä ei ole hirveän iso. [Tarjous Marekin sivuilta: BK Monolith + BFD DSP1124P + RS SPL mittari + Soundcare spikes = 888€, Ei postikuluja! (norm. 918/938€)]

    Koska kuunteluvoimakkuus on enimmäkseen suht kohtuullisia, niin hieman arveluttaa Monolithin toimivuus naapuriystävällisellä volumella. Eli toimiskohan XLS200 sittenkin mulla paremmin? Vrt. lainaus Säätäjän viestistä #120 / s. 6.

    Monolith olisi siinä mielessä kivempi, kun olisi vähän reserviä tulevaisuuteen ja tottakai sitä haluaa välillä revitellä lujaa ja tunteella! (XLS:n kanssa voi jäädä leffoissa kaivelemaan, että mitenköhän se Monoliitti ois tänkin räjäytyksen hoitanut...) No, Marekin liike on aika lähellä, joten kotitestailu monolla onnistunee helposti.

    Monolithin kanssa menee muuten senttipeliksi. Paljonko sen taakse pitää jättää ilmarakoa johtojen tahi äänenlaadun takia? Syvyydeksi on ilmoitettu 56cm ja toivumus on, että subin etureuna jäisi max. n. 60 sentin päähän takaseinästä.
     
  19. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Vähintään yhtä hyvinhän Monolith toimii. Jos vasteet on equtettu samoiksi (BFD:nhän sinä kuitenkin ostat), niin samanlailla kuuluu/on kuulumatta naapuriin molemmilla malleilla. Minun neuvo subbariostoksissa kuuluu näin: Katso mallistosta se malli, johon sinulla on juuri ja juuri varaa, ja valitse yhtä isompi malli. Muuten tulee helposti jälkikatumusta ja sehän tietää rahanmenoa. ;)
     
  20. Tihi

    Tihi Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2004
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yes, näin varmaan on. Säätäjän kokemuksista tuli tuntuma, että 20 Hz:n viritystaajudesta johtuen monoa pitää soittaa (mun normaalikäyttöön ehkä liian) lujalla, jotta alimmat taajuudet tulisi järkevästi mukaan. Täytyy opiskella aihetta lisää ja kysellä teiltä viisaammilta sekä myöhemmin testailla itse.

    BFD:n muistipaikkoihin voi tallentaa eri asetukset hiljaisemmalle ja lujemmalle musan kuuntelulle. Vastaavasti sama leffoille. Ehkäpä siitä apua jos tulee ongelmia.

    Monolithista täytyy vielä selvittää saanko mä sitä tänne mahtumaan, jos en, niin valintaongelma poistuu.