Ingmar Bergman box

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Samppa, 11.09.2003.

  1. Amadeus

    Amadeus Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2003
    Viestejä:
    204
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kirjoitanpa minäkin Bergmanista jotain, mitä nyt sitten päähän sattuukin tulemaan.

    Oikeastaan on melko vaikeaa suositella yksittäisiä elokuvia Bergmanilta, sillä niin laaja filmografia hänellä kuitenkin on. Valikoimasta löytyy niin erinomaisia teoksia kuin vähemmän loisteliaita kokonaisuuksiakin. Elokuvien pohjavire ja ydin ovat yleensä enemmän tai vähemmän samanlaisia, toisin sanoen niissä käsitellään tarinasta riippumatta jokseenkin samoja teemoja, esim. kuolemaa ja sen läheisyyttä jne. Bergmanin elokuvat onkin helppo tunnistaa Bergmanin elokuviksi. Bergmanissa on hienoa myös se, että hänen tuotannostaan voi etsiä omat suosikkinsa; melko usein ihmisten suosikkielokuvat B:ltä vaihtelevat paljonkin, tosin yleensä listoilta löytyvät myös marlanin mainitsemat Seitsemäs sinetti ja Mansikkapaikka. Itse en ole kovinkaan vakuuttunut Mansikkapaikan erinomaisuudesta, mutta katsomalla sen jokainen voi muodostaa siitä oman mielipiteensä.

    Koko Bergmanin tuotantoa en ole nähnyt lähellekään, mutta jonkinlaisia mielikuvia olen hänen tuotannostaan jo saanut. Marlan kuvailee B:tä seuraavasti:
    "Minusta hän on ennen kaikkea inhimillinen ja syvällinen ohjaaja. Ulkoisen toiminnan asemesta hän panostaa sisäiseen, ja se voi olla hyvinkin intensiivistä ja raatelevaa; hän kuvaa hyvin tarkkanäköisesti inhimillisen parinmuodostuksen ongelmia."
    Olen samaa mieltä, että B on syvällinen ohjaaja. On helppoa nähdä, että B:tä kiinnostaa henkilön sisäinen elämä, todellinen minä. Ensimmäisenä tulevat tällä hetkellä mieleen kohtaukset, joissa henkilöt ovat kohdanneet itsensä ja todellisuuden sellaisena, mitä he eivät ole uskaltaneet paljastaa - eivät välttämättä edes itselleen. Seurauksena on purkaus, jossa patoutuneet ajatukset ja tunteet pääsevät valloilleen. Syyssonaatti on tästä ääriesimerkki ja kyseisessä elokuvassa paljastuu myös B:stä se puoli, josta en erityisemmin pidä: henkilöiden purkaukset muuttuvat raskaaksi paatokseksi ja elokuvasta katoaa luontevuus. Toisaalta joissakin muissa elokuvissa B osoittaa, kuinka erinomainen hän on parhaimmillaan tulkitsemaan ihmisiä.

    Näyttelijät ovat todellakin B:n elokuvissa erinomaisia, omia suosikkejani ovat etenkin Gunnar Björnstrand ja Max von Sydow. Tämä parivaljakko esiintyy useissa näkemissäni B:n parhaista elokuvista. Ainoa, josta en erityisemmin pidä on Liv Ullman. Syytä tähän en osaa sanoa.

    Kiusaus voittaa, joten on pakko kommentoida Woody Allenia:
    Se nyt ei ole kovinkaan suuri meriitti, että Allen on Bergman-fani. :D No, sehän onkin vain oma mielipiteeni, eikä sitä kannata ottaa kovinkaan vakavasti. Ja onhan noita muitakin ohjaajia, jotka pitävät B:tä arvossa, esim. muistelisin lukeneeni, että Mansikkapaikka olisi kuulunut Kubrickin suosikkielokuvien kärkikolmikkoon.

    Loppuun vielä oma suosikkikolmikko:
    - Talven valoa
    - Kesäyön hymyilyä
    - Kasvot
     
  2. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 388
    Saadut tykkäykset:
    228
    Itse olen nähnyt Bergmanin koko ohjaustuotannon, osan elokuvista useaan kertaan, lukuun ottamatta elokuvaa Sånt händer inte här, joka on esityskiellossa (samoin kuin saippuamainokset). Sama pätee Woody Alleniin. Beat that :)

    Parhaillaan on kirjastosta lainassa DVD:llä Kiihko, jonka Bergman käsikirjoitti.
     
  3. Amadeus

    Amadeus Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2003
    Viestejä:
    204
    Saadut tykkäykset:
    0
    ... joten? Nyt en kyllä ihan täysin ymmärtänyt, mihin tuolla pyrit. :)
     
  4. Jumbu

    Jumbu Guest Guest

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ingmar Bergmanin elokuvissa eniten pidän tarkkaanmietitystä ja kekseliäästä dialogista. Usein pitää kelata taakse päin tarkistamaan repliikkejä. Tyhjää lätinää ei hänen tuotoksistaan löydy. Amadeuksen mainitseman kuolema-teeman lisäksi tahtoisin erityisesti painottaa uskonnon roolia Bergmanin elokuvissa. Monipuolinen ja hieno ohjaaja kaiken kaikkiaan.

    Woodyhan rippaa aika paljon Bergmanilta, mutta mikäs siinä. Olisi voinut valita paljon huonomminkin.

    Suosikkejani:
    Mansikkapaikka
    Seitsämäs sineetti
    Syyssonaatti
    Kesäyön hymyilyä
     
  5. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Tiedoksi kaikille noin 4:lle Bergman-fanille tällä palstalla, että lisää elokuvia pukkaa FS-filmin toimesta! 21.10. tulevat nimittäin myyntiin seuraavat elokuvat:

    Puhumattakaan naisista,
    Marionettien elämästä,
    Syyssonaatti,
    Odottavia naisia ja
    Jano.
     
  6. mordo

    mordo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2001
    Viestejä:
    729
    Saadut tykkäykset:
    2
    Umm... mielenkiintoista ja yllättävää. Viimeksi kun FS-Filmiltä jotain tietoja sain, ei heillä ollut kertoa että näitä tulisi enää lisää. Hienoahan tämä vain on. Mutta vielä näistä puuttuu olennaisuuksia kuten vaikka Kasvotusten ja Suden hetki. Jälkimmäinen on ainakin MGM-kamaa (myös euroopassa?) ja ensimmäinen jotain muuta joten eipä näitä taideta edelleenkään täällä päin nähdä.
     
  7. Alex2k

    Alex2k Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    150
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietääkö kukaan mistä kannattaisi yrittää hankkia tuota Fanny & Alexander -leffan UK-boxia jossa on sekä pitkä ja lyhyt versio leffasta. Tuossa julkaisussa on varmaan vain englanninkieliset tekstit, mikä kyllä itselle riittää täydentämään vähän puutteellista ruotsinkielen vihahteiden ymmärrystä. Suomi-subit olisi tietysti vielä parempi, mutta tuota pitkää versiota ei kai ole julkaistu Suomessa.

    Löysin leffan aluekoodi ykkösenä hintaan 23,99 euroa (sis. toimituskulut!) CD-WOW:sta. Saakohan tätä koodi kakkosena mistään maksamatta itseään kipeäksi?
     
  8. gaston

    gaston Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2001
    Viestejä:
    3 485
    Saadut tykkäykset:
    80

    Cd wowsta löysin vain "The Criterion Collection: Fanny & Alexander: The Theatrical Version" joka on siis lyhyempi versio, pidempi olisi "television version" jokatapauksessa nuo Criterionin julkaisut on aluekoodiltaan 1,2,3,4,5,6
    joten sen suhteen ei ole ongelmia.

    Brittilevyn kuvallatua on haukuttu joten ehkei sitä kannata välttämättä hankkia.

    Edit: tuon pitemmän version criterionina taitaa sada vain boxissa ekä ole halpa esim. playusa £36,99 + tulli. UK versiota joka on vain se pidempi versio, myy vaikkapa play £17,99 ja sitä täydentämää suomitekstitetty teatteriversio cdonista €9,95 (ei ole halpa ratkaisu tämäkään)
     
  9. Alex2k

    Alex2k Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    150
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niinpäs onkin lyhyt versio. Menin sekaisin kun luulin, että Criterion on julkaissut vain tuon ison boxin. Pitkä nimenomaan on hakusessa ja tietysti "making of" dokumentti olisi kiva nähdä. Teatteriversio on tullut nähtyä pariin kertaan oikeassa leffateatterissa ja VHS:lle aikanaan nauhoitettu TV-versio alkaa olla kaput.

    Googlasin lisää. Olenkohan ymmärtänyt oikein, että on olemassa joku brittijulkaisu, jossa on vain pitkä versio poltetuilla teksteillä ja huonolla kuvanlaadulla sekä tuo remasteroitu Criterion julkaisu (5 levyn boxi, myös britti?), jossa on tekstit erikseen ja hyvä kuvalaatu?

    Kiitos vinkeistä. Yritän hakea noita ostospaikkoja vielä. Jos jollain on kertoa muita vinkkejä niin kiitän etukäteen.


    Edit: "Criterion Collection DVDs are generally available throughout the U.S. and Canada." - näyttääpä Criterion olevan jenkkilästä.

    Edit 2:
     
  10. Alex2k

    Alex2k Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    150
    Saadut tykkäykset:
    0
  11. konCept

    konCept Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2004
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    0
    DDD:ltä tuon Criterion-boksin saa nyt 20% alen kanssa alle tullirajan. $43.16 - 20% + $8.95 = $43.48. Alennuskoodiksi käy esim. tämä: DD11.

    Omani ostin muuten PlayUSA:lta, mutta tuolloin hinta oli vielä £22.99. DVDPriceCheck.co.uk ilmoittaa liikkeen hinnaksi edelleen tuon. Kannattaa ehkä odotella, jos hinta vaikkapa laskisi takaisin.
     
  12. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin amazon.co.uk väittää molempien (sekä lyhyt että pitkä) Criterion-julkaisujen olevan "Region 1". Onko amazon väärässä eli onko nämä criterionit todellakin region 0? Näkyisin tuo pitkä versio olevan amazon.co.uk:ssa n 25 puntaa + toimituskulut (jenkeistä saakka).
     
  13. Eemeli Oho

    Eemeli Oho Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2005
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietääkseni Ruotsissa avattiin Bergmanin nettisaitti Bergman öppet arkiv , josta löytyy yhtä sun toista! Sinne pääsee ainakin svt.se kautta. On kaikkee mahdollista ko. herrasta ja voi jopa katsella liikkuvaa kuvaa.
     
  14. Eemeli Oho

    Eemeli Oho Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2005
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietääkseni Ruotsissa on avattu Bergmanille oma saitti Bergman öppet arkiv. Sinne pääsee mm. svt.se kautta.:)
     
  15. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    DVDComparen mukaan Criterion on todellakin R0.

    EDIT: PlayUSA:lla Criterion boxi maksaa 22.99£ (sis. postit)
     
  16. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti tosta playusa-linkistä. Pian sen sitten näkee onko oikeasti region 0 vai ei (on tosin tällä hetkellä "out of stock" joten voi vähän kestää ja toimituskin jenkeistä saakka voi olla hidasta). Jos ei ole, niin sitten pääsee testaamaan toimiiko dvd-soittimeni region-free hackin toimivuutta.
     
  17. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tai sitten paljonko huutelen Huuto.netistä.
     
  18. gaston

    gaston Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2001
    Viestejä:
    3 485
    Saadut tykkäykset:
    80
    Kuten jo aiemmin kirjoitin niin tuo criterioni on aluekoodi 1-6 eli "aluekoodivapaa" , tarkistin sen tietokoneessa dvdgenie ohjelmalla.
    ( samassa viestissä meni valuutat epähuomiossa sekaisin, pahoittelen sekaanusta )
     
  19. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla yleisempikin ilmiö noiden Criterion-julkaisujen kanssa: kauppiaat väittävät olevan Region 1, mutta dvdcompare aluevapaa. Criterionin omat sivut eivät mainitse aluekoodeista mitään, joten joskohan kauppiaat paremman tiedon puutteessa lätkivät varmuudeksi tuon region 1 -ilmoituksen.
     
  20. eivola

    eivola Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2002
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    2
    Valtaosa Criterioneista on "aluekoodittomia" tai toimii ainakin 2-alueen soittimissa.

    Vain 1-alueelle koodatut levyt ovat vähemmistössä ja minun käsitykseni mukaan ne erottaa siitä, että takakannesta löytyy tuo alue 1-merkintä. Muista Criterioneista koko merkintä puuttuu.

    Criterion kuitenkin markkinoi julkaisujaan vain Pohjois-Amerikassa, joten luultavasti tästä syystä ovat tuosta aluekoodittomuudesta "hiljaa". Julkaisujen kohderyhmä kun tuon seikan kuitenkin tietää ja levyjä taitaa mennä kaupaksi Pohjois-Amerikan ulkopuolelle aika tavalla...

    Esimerkiksi kaikki Kurosawat taitavat olla alue 1 rajattuja.

    Etsivä löytää: www.criterionforum.org/forum - luultavasti...