Porakone ?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana maissi, 03.10.2005.

  1. maissi

    maissi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko suositella edullista akku/sähköporakonetta jossa olisi sellainen lisälaite että pystyt poraamaan puutappien reiät suoraan ?
     
  2. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. TTT

    TTT Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    1
    Paskaa ei kannata ostaa! Hanki mielummin esim. Boschin tai B&D:n harrastajakone!! Hinta noin 30 prossaa kalliimpi tarjouksesta hyvin tingittynä, mutta kestävyys, tarkkuus jne paljon parempia.

    Äläkä anna itseäsi huijattavan kuluneella parrella: "ei kannata ostaa parempaa, kun mä vain tähän projektiin tartten tätä." Tarvit varmasti seuraavaankin ja vielä 5 vuoden päästäkin. Onko parempi ostaa joka kerta uusi halpis kuin kerralla riittävän hyvä?
     
  4. Mikkoz81

    Mikkoz81 Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    18.01.2003
    Viestejä:
    842
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ite tein juuri yksiön remontin kympin poralla joka tais tulla ostettua citymarketista. Useampia kymmeniä reikiä betoniinkin. Jos ei hirveesti tarvii porakonetta niin ei kannata investoida kovin paljoa. On meillä oikea porakonekin, mutta sitä tarvittiin muualla.
    Ai niin kaverin Boschi hajos tuolla remontissa muutaman reiän jälkeen :).
     
  5. DEAD

    DEAD Let's Fucking Die Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.02.2002
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kannattaa ostaa sellainen kone jossa on 13mm istukka.
     
  6. Bossi

    Bossi Guest Guest

    Liittynyt:
    21.09.2004
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan yleisesti porakoneista:

    Jos porattavaa on todella vähän, Bilteman halpiskone ajaa asiansa hyvin. Varsinkin akkukoneissa kalliimman koneen ostaminen on turhaa, jos käyttö on niin vähäistä, että akut sippaavat ennen koneen hajoamista.

    Jo mainitut Boschin ja B&D:n harrastelijakoneet tarjoavat hyvän vastineen rahalle, tosin näidenkin merkkien aivan halvimmat mallit voi suosiolla jättää hyllyyn. Molemmilta kun löytyy pari budjettikonetta, joiden rakenne ja ominaisuudet ovat ihan samanlaiset kun muillakin parinkympin koneilla, merkki ei tässä luokassa merkitse mitään. Enemmän poraavalle n. 150 € sijoitus porakoneeseen on aivan perusteltu.

    Sitten on vielä ammattilaiskoneet, jotka ovatkin jo ihan eri planeetalta, niin ominaisuuksien ja rakenteen, kuin hintansakin puolesta. Ammattilaiskoneen hankinnan voi perustella kovalla käyttötarpeella (esim. talonrakennuksen tai muun suuren projektin yhteydessä), tai jos pääasiassa poraa järeämpää metallia tai betonia. Harrastelijakoneissa (varsinkaan akkukoneissa) iskuominaisuudet, vääntö tai vaihteiden lukumäärä ei ole riittävä. Tältä osastolta hyväksi havaittuja koneita löytyy esim. Makitalta, Metabolta ja DeWaltilta. Hilti taas on usein melkein kaksikertainen hinnaltaan, tosin varsinkin iskukoneissa omaa luokkaansa. Myös Boschin sininen sarja on hyvä vaihtoehto.

    Menee vähän aiheesta ohi, mutta menköön.
     
  7. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Niin kuin tuossa edellä todettiin, kone tarpeen mukaan. Itse ostin 2 vuotta sitten FERM merkkisen halpis iskuporakoneen jossa oli 3 vuoden takuu. No viime viikonloppuna se sitten hajosi ja tietysti kriittisellä hetkellä. Onneksi kauppa oli lauantaina vielä auki, eli eikun konetta vaihtamaan. Kaupassa sanoivatkin, ettei kyseistä konetta enää saa heidän kauttaan ja he takuun sijaan hyvittävät koneen hinnan takaisin. Kuittia ei ollut enää tallessa, mutta tuttu kauppa kun oli niin uskoivat sen sieltä ostetuksi. Erikoista vaan oli, että hyvittivät 19€ koneesta 32€ :p

    Tilalle ostin AEG:n 85€:n pienen iskukoneen. Isommat reiät tulee kyllä edelleenkin porattua Power Super merkkisellä halpisporavasaralla, joka on kestänyt ihmeen hyvin, vaikka on ollut kovaa käyttöä.
     
  8. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei tosiaan kannata ostaa kallista konetta jos poraa silloin tällöin pari reikää ja tolerenassit on suuria.

    Sitten jos rakentelee enemmän ja vaatii tarkkaa ja hyvää jälkeä kannattaa poraan investoida hiukan yli 100e.

    Itselläni on boschin joku 120e laite. Kestänyt 6kk käytössä kun kolmio remontoitiin lattiasta kattoon. Ainakaan vielä ei ole hyytymisen merkkejä, mutta tuskin niitä päälle edes näkyy.

    Kunnon betoniin pitää tietysti ostaa erikseen poravasara, mutta se on toinen juttu :)
     
  9. TTT

    TTT Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lukekaapa tuo kysymys uudelleen, eikös siinä juuri peräänkuuluteta tarkkaan työhön tulevaa laitetta? Poratappien laitto vaatii suurta tarkkuutta onnistuakseen hyvin. Tosin yhtälö ei toteudu hyvin tuon hintavaateen osalta.
     
  10. Vertti

    Vertti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskaltaisin väittää, että tässätapauksessa(puutappien reikien poraus), suurempi merkitys on käytettävällä poranterällä ja "ohjurilla" kuin itse porakoneella. Tokikaan siitä ei haittaa ole jos itse konekin on "kunnollinen"...
     
  11. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, kysyttiin edullista. Bilteman on, muttei se ole halpa jos hajoaa kohta. :rolleyes:
    Ja se mitä tuossa markkinoin oli tuo poraohjuri, se on nimittäin Biltemastakin ostettuna pätevä laite.
     
  12. jukeBox85

    jukeBox85 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minua ottaa päähän sellaiset harrastajat jotka hommaa viimisen päälle vehkeet, ja jos joku kysyy neuvoa laitehankintoihin, niin yleisin neuvo on että -osta kunnon laite sillä se homma hoituu itsestään- mutta eihän se niin ole.

    "Köyhän ei kannata ostaa halpaa" sananlaskua ei voi ottaa sanatarkasti. Toki itse olen investoimut AEG:n 100€ akkukoneeseen, mutta lähinnä sen takia että käyttöä on ollut paljon. Kun taas yläjyrsimen ostin prismasta ja taisi maksaa 50€ ja siinä kaikki tarvittava teräsarjasta lähtien mukana. Toki jyrsin ei vedä vertoja kalliimmalle jyrsimelle mistä löytyisi tarkas syvyyssäädöt sekä muutenkin helppokäyttöiset ja tarkat säätimet. Mutta jos ei peukalo ole ihan keskellä kämmentä niin kyllä noilla epätarkemmillakin säätimillä saa tarkkaa jälkeä.

    Itse olen tappiliitoksia tehnyt mielestäni paljon ja ainut apuväline on ollut bilteman tappienmerkitsemissarja. Hintaa ehkä noin 2,5€ ei siihen poraukseen tarvitse mitään ohjuria kun saa painallusjäljet tuolla merkitsemissarjalla.
     
  13. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arvaan ettet ole käyttänyt tuota ohjuria. :king: Ei sillä yksistään selviä, mutta merkkausnastojen kaverina äärettömän hyvä.

    Tuollahan saa sen reiän keskelle levyn päätyä alle sekunnissa, nopeammin kuin ikinä silmällä sihtaamalla. Siihen tuo on tehty.
    Eli ensin ohjurilla reiät levyn päätyyn, näihin reikiin merkkausnastat ja sitten reiät vastakappaleeseen. Se että reiän saa samalla suoraan, ei haitaa sekään mitään.

    EDIT: Tuosta halpojen työkalujen käytöstä, halvallakin saa hyvää jälkeä kunhan osaa tehdä, ja on huolellinen.
     
  14. Erik

    Erik Guest Guest

    Liittynyt:
    12.08.2003
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Porakoneella ei ole paljon merkitystä reikien onnistumiseen vaan kunnon ohjaimella ja terällä, kuten täällä aiemmin sanottiin. Itse käytän nykyään tapitukseen pelkästään yläjyrsintä, jolla kykenee tekemään paljon tarkempia tapituksia kuin porakonella. Tähän käy myös halpiskone vaikka honkkarista.

    Koneiden laadusta olen täysin samaa mieltä TTT:n kanssa, mm. ensimmäinen yläjyrsimeni (40mk) honkkarista kesti noin 20h ja oli vähän tönkkö käyttää mutta jälki oli ihan siistiä. Nyt minulla on Bosch:n ammattikone vaikka vain harrastelen puutöitä. Kuten sanoin, niin halpiskoneillakin voi tehdä hyvää jälkeä, kukin toimikoon tilanteensa ja varojensa mukaan.
     
  15. Opolo

    Opolo Guest Guest

    Liittynyt:
    03.10.2002
    Viestejä:
    204
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kukin tavallaan, mutta olen aika monen näköisiä työkaluja käytellyt ja enimmäkseen niillä Power Super -laitteilla menee vain hermot. Minä olen sitä mieltä, että jos budjetti vain antaa periksi, niin kannattaa ostaa edes kohtuullisen kelvollisia laitteita. On niitä huonompiakin sijoituskohteita kuin työkalut, jotka parhaassa tapauksessa kestää isältä pojantyttärelle. Eihän työ tietenkään itseään tee, mutta jos tulee susi, niin kunnon laitteilla ei tarvitse syyttää konetta. On se mukavampi syyttää itseään poropeukaloksi kuin tyhmäksi poropeukaloksi.
     
  16. Era

    Era Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos laatua haluat niin osta Dewaltin väännin esim, k-raudasta. Akkukone mutta tehokkaampi kuin bilteman/motonetin verkkovirralla toimivat. Hintaakin tosin 500e eikä tuohon saa vielä sitä lisälaitetta edes mukaan...
     
  17. TTT

    TTT Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos laatua haluat, älä kajoa DeWaltin vehkeisiin. Ota saman tien Festool.

    Mutta asiaan. Näköjään jokaisella on tarve perustella omat hankintansa itselle edullisella tavalla. Eli ostamalla halpaa romua, olet puuseppä vailla vertaa jne. Tai tumpelot ne ammattivehkeillä tekee. Jne...

    Jos kaikilla tämän palstan lukijoilla ja "ammattinikkareilla" olisi rajaton työkalubudjetti, kyllä nuo halpamaan Power Plus Doitserit jäisivät kauppaan ja mukaan ostettaisiin kunnon oikeita työkaluja. Festool, Panasonic, Lamello jne.

    Onhan tosi, että ammattivehkeet ovat tarkempia, voimakkaampia, välyksettömämpiä, hiljaisempia sekä paremmin käteen sopivia. Jostain sen hintaeron on tultava: tuotekehityksestä, paremmista osista jne.

    Itse teen mielummin ammattikoneilla, koska on hauskaa tehdä hyvin. Ja jälkeäkin syntyy...
     
  18. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin käytän mieluiten ammattikoneita. Ja käyttääkseni niitä olen kansalaisopistossa puutyökerhossa. Siellä on käsikoneet pääosin festoolilta, ja pöytäsirkkelit yms. on niin hyviä ettei siviili voi edes haaveilla.
     
  19. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselle olisi tarvetta paremmalla akkuporakoneelle. Olen pähkäillyt Hitahci DS 14DBL ja DS 18DBL mallien välillä. Ensimmäinen on 14V porakone ja hinta 380e saksasta, jälkimmäinen 18V ja sen hinta on 450e sakassa. Eli kannattaisiko sijoittaa ylimääräinen 70e jotta saisi tehokkaamman koneen? Paino nousee ainoastaan 100g.

    Koneet löytyvät seuraavalta mainoslehdeltä sivulta 2.
    http://issuu.com/osigraf/docs/syksy_talvi_72dpi_280911?mode=window&backgroundColor=#222222
     
  20. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse olen kuullut ammattilaisilta ja myyjiltä, että hitachit ovat vanhaa tekniikkaa! Panasonicia suosittelevat monessa paikassa. Kannattaa katsoa myös niitä...