TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. jarb

    jarb Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2005
    Viestejä:
    307
    Saadut tykkäykset:
    0
    dodi, olohuone näyttää kotiutumisen jälkeen jo jotakuinkin normaalilta ja onkin harrastusten aika.. :thumbsup: Akustiikkakoulun aloitus.

    Mittarina MCE-2000 pc:n soundstormiin liitettynä. :eek:
    Spdif coax->vahvistin. mikki->mic in. :rolleyes:

    Huone suunnilleen (ilman noita punaisia akustiikkalevy hahmotelmia 7kpl)
    Luonnos suunnitelmista..
    jamo(vihr) vs. chorus(sin) (alin vihreä rakkaat naapurimme) Vasen kaiutin sohvalta. Käyriä siloiteltu .167.

    Onko mitään tehtävissä :D
    Kaiuttimien siirtelyllä ei ainakaan näytä olevan juurikaan merkitystä piirtyvään käyrään... :rolleyes:
     
  2. OldBeard

    OldBeard Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2005
    Viestejä:
    414
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa on jonkinlainen korjausfile (Audigy 2 + Mic-In) YPAO:lle: YPAO_CF.txt. Pinkillä ja Whitellä toimii ainakin, QS:stä en ole varma kun testasin vain 48KHz ja oli about 20dB pielessä 10-10k välisen matkan.

    YPAO_CF vs Behringer_CF.PNG vihreä on Behringer korjausfileen kanssa, keltainen on YPAO yllä olevan korjausfileen kanssa. Karmea vuoristorata tämä huone. :eek: Kunhan työkiireet helpottavat niin etsin paremmat paikat huonekaluille ja kaiuttimille.

    Käyrästä huomaa että vielä tarvitsisi korjata ainakin: alle 30Hz taajuudet, 931Hz +5,25dB, 1522Hz +4,19dB, 2032Hz +7,23dB, 2487Hz +9,69dB, 4064Hz +4,36dB.

    Audigy 2:n asetukset: Master Control: Volume 100%, Bass 50%, Treble 50%. Source: Wave 100%, Microphone 50% + Advanced Controls: Microphone +20dB Boost = Off. At Rec: Microphone 50%. Ja ne EAX korjaukset Audigy 2:een (line in jutut sovellettuna mikille).

    Mitattu Chorus 682 (kangas kiinni) edestä, 50cm matkalta, 70cm korkealta, mikit 45 asteen kulmassa kohti kaiutinta. SPL kalibrointi 80dB 1kHz sini (käytössä halpa Vellemanin analoginen, paljonkohan toi heittää totuudesta 1kHz:lla? TrueRTA.ini:iin tuli Behringerillä 3_SPL_Cal=86916, YPAO:lla 3_SPL_Cal=120789). Pinkkimittaukset tein 9dB pienemmällä vahvarin volumella (naapurisopu).

    Tuossa Behringerin pinkit samoilla volumeilla (sininen) kuuntelupaikalta, violetti on "hiljainen" huone (tietokone+crt monitori pitää mekkalaa).
    20Hz-50Hz :confused: mistäköhän toi johtuu?
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Melko hyvähän tuon YPAO-mikin vaste on matalilla. Mielenkiintoista on, että vastetta pitää korjata alaspäin alle 20 Hz:llä. Kyllähän tuo sen verran tarkka on, että kevyisiin mittauksiin toimii jopa ilman korjaustiedostoa.

    Sinulla oli melko huimat vähennykset jokaiselle taajuudelle. Eihän siitä mitään haittaa ole, mutta liitteenä hieman "normalisoitu" korjausfile. ;) Näkee paremmin mitä ja missä on korjattu.

    Liitteenä myös korjaustiedoston vaikutukset kuvallisessa muodossa.
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. OldBeard

    OldBeard Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2005
    Viestejä:
    414
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli olisikin pitänyt vähentää 86,916. Vähensin 120,789 :OI

    Onko kellään tietoa paljonko Velleman heittää 1kHz sinillä? Se pitää vielä lisätä/vähentää.
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ei tuolla arvolla ole mitään väliä. Korjaustiedosto kertoo vain paljonko mikrofoni heittää tasaisesta taajuusvasteesta. Absoluttinen äänenpaine saa olla mitä vaan. Se on sitten jokaisen oma asia kalibroiko sen kohdilleen vai ei. Taajuusvastemittauksissa siitä ei ole mitään hyötyä.
     
  6. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onpas mukavaa, tyttöystävä osti Acerin WLMI3022 kannettavan jossa integroidun äänikortin signaali ei leikkaa sitten millään ja säröäkin on lähdöissä paljon vähemmän kuin aikaisemmassa mittailukoneessa. Näytön 16:9 suhdekin on pelkkää bonusta käyriä kattellessa. Piti vaan kertoa että kivaa on... :D

    PS. Millonko Zipman saat Spectrapro ohjeen valmiiksi?
     
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Mitenkäs taajuusvaste? TrueRTA:n kanssahan huonosta vasteesta ei ole haittaa, mutta esim. Spectra ei osaa korjata sen virheitä (ellei sitten manuaalisesti lisää esim. mikin korjaustiedostoon).

    Hups. :eek: Sepäs on päässyt vähän unohtumaan. Kirjoitan sen tässä viikonlopun aikana.
     
  8. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alle 15hz tipahti jonkun verran mutta siitä ylöspäin oli n. +-1dB kun tasot ovat 100%. Minulle riittävän tarkkaa siis. :)


    Opasta odotellaan... ;)


    Lisäys:
    Pöytäkone on kyllä myynnissä jotta saisin ihan oman mittailuläppärin asiallisella ulkoisella äänikortilla. Ostaispa vaan joku tän pois...
     
  9. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa siirreltyä subaria paremman toiston toivossa. Vaikka en saanut vastetta yhtä tasaiseksi kuin aikaisemmin voisi sanoa että toisto pysyy kasassa paremmin.
    Mittailin Zipmanin uudella korjausfilulla ja ilman sitä, musiikilla ainakin kuulostaa järkevämmältä uusi suora vaste. Elokuvilla pitää vielä kokeilla.

    Toivottavasti korjausfile on käypä myös minun mittarilla...

    Käppyrää

    Keltainen on taustamelu ilman korjausta
    Vihreä on taustamelu korjauksella
    Turkoosi on vaste ilman korjausta
    Ruskea on vaste korjauksella

    Violetti on lähtökohta korjauksella
     
  10. Realisti

    Realisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    370
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittailimpa tässä tänään uudella korjaustiedostolla ja ajattelin että jos nyt jotain sattuu kiinnostamaan niin laitan tulokset tänne muiden ihmeteltäväksi. Hieroin vähän subbarin asentoa ja tuli omasta mielestäni aika yllättäviäkin tuloksia.

    Tässä paras subbarille saamani vaste vihreä ja ilman subbarin korjainta 50Hz paikkeilla näkyvä piikki keltainen. Mukavan oloinen house curve :D

    [​IMG]

    Tässä sama ensimmäisen mittauksen paras vaste vihreä ja vaihe käännettynä noin 120 astetta violetti. 55Hz kohdalle tuleva kuoppa johtuu varmastikkin subbarin korjaimen 12dB vaimennuksesta tällä kohdalla yhdistettynä väärään vaiheeseen. Yllättävän paljon toistoa saa pilattua pelkästään väärällä vaiheella.

    [​IMG]

    Lopuksi kokeilin miten vaste muuttuu pelkkää subbarin tasoa muuttamalla, ylimpänä -5dB turkoosi -10dB vihreä -15dB violetti ja alimpana -20dB keltainen. Muuten käyrä muuttui oletusten mukaisesti mutta 50Hz kohdalla tasot säilyivät hyvinkin lähellä toisiaan ja 67Hz kohdalla oleva kuoppa kasvoi vähän kummallisesti subbarin tasoa laskettaessa. Mikähän näihin poikkeamiin mahtaisi olla syynä?

    [​IMG]

    Ilmeisesti se on subbarille BFD:tä tarjottava jotta saisin vielä sen viimeisen silauksen vasteeseen. Ihan mukavasti näyttää tämäkin kämppä auttavan toistoa 20Hz tuntumassa. :p
     
  11. zeippa

    zeippa Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman ot, mutta tässä threadissa tavoittaa varmaan useimmat asiasta kiinnostuneet ja onpa joku aiemmin kysellyt muitakin softia kuin TrueRTA. No, täältä löytyy ja vieläpä täysin ilmaiseksi.
    http://homepage.ntlworld.com/john.mulcahy/roomeq/index.html

    Proggiksen on veivannut muuan John Mulcahy joka on aiemmin toiminut TAG McLaren Audion teknisenä johtajana vastaten mm. asiakkaiden avustamista matalien taajuuksien parametrisen filtteroinnin aluella.
    Ohjelma näyttäisi noin pikatsekkauksella yhtä helppokäyttöiseltä ensimmäiseksi mittailusoftaksi kuin TrueRTA.
    Mielenkiintoinen lisäpiirre TrueRTA:n verrattaessa on, että haluttaessa voi Midin kautta räplätä BFD Pro DSP1124P filttereitä
     
  12. tikkane0

    tikkane0 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    15.06.2005
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://homepage.ntlworld.com/john.mulcahy/roomeq/index.html

    Ohjelma näyttäisi noin pikatsekkauksella yhtä helppokäyttöiseltä ensimmäiseksi mittailusoftaksi kuin TrueRTA.
    Mielenkiintoinen lisäpiirre TrueRTA:n verrattaessa on, että haluttaessa voi Midin kautta räplätä BFD Pro DSP1124P filttereitä[/QUOTE]

    Latasin softan itsellenikin ja aloin lukeamaan käyttöohjeita tarkemmin. SB 24 bit Usb näyttäisi hyvinkin riittävän äänikortiksi ja ostin myös suositellun midi-usb Edirol sovittimen. Vielä pitäisi hankkia kassillinen kaapeleita mm. naaras-naaras rca, jotta kaapeliviidakon saisi viritettyä. Zipman on ainakin käyttänyt kyseistä ohjelmaa ja osaisi varmaan kertoa tarkemmin BFD:n parametrien asettelusta midin avulla. Voisi olla jopa oman topicin paikka.
    Joka tapauksessa aion yrittää, kunhan saan kaapelit hankittua.
     
  13. jmj

    jmj Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.11.2003
    Viestejä:
    173
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei näytä toimivan EMU:n kanssa. Tai oikeastaan ei löydä toistakaan äänikorttia koneesta. Onkohan tässä joku asetus mikä pitää asettaa. Midi portit sentään löytää.
     
  14. Poinas

    Poinas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2005
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nämä vastakset sain BDF-ketjuun, mutta ajattelin siirtyä tähän ketjuun..

    Siirryin siis 16hz-viritykseen ja uuteen korjaustiedostoon. Kaiuttimet ovat n.50cm etuseinästä, kuuntelupaikka 1,9 metriä kajareitten edessä, ja takaseinä 2,5 metrin päässä kuuntelupaikasta. Mites nuo etäisyydet voi päätellä taajuuksien vaimentumista/korostumista?

    https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php?photo=4499&cat=500
     
  15. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimet ovat niin lähellä seinää, että sen aiheuttama vaimentuma pitäisi osua n.172hz kohdalle.
    Jos tuo on korjaamaton vaste, niin voit olla tyytäväinen tilanteeseen. Ainut kauneusvirhe on tuo 100hz vaimentuma, joka johtuu tod.näk. pääkaiuttimien tai kuuntelupaikan sijoituksesta (tämän voit varmistaa mittaamalla pelkästään pääkaiuttimien vasteen). Koita siirrellä kaiuttimia/kuuntelupaikkaa siten, että vaimentuma häviää tai siirtyy jakotaajuuden alapuolelle. Itse lähtisin ensin siirtämään kaiuttimia, sillä subbari/kuuntelupaikka -kombo näyttäis toimivan nykyisellään aika hyvin yksiin.
     
  16. jharkonen

    jharkonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2004
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lopultakin olen päässyt säätelemään vasteita TrueRTA:n ja BFD:n kanssa Tuloksia voi "ihastella" osoitteessa. http://kotisivu.dnainternet.net/dnajokke/vaste :)

    Mittauslaitteina on ollut Compaq EVO n1015v kannettava, Behringer ECM8000 mikki ja mikserinä Behringer UB1002. Subina SVS 20-39PCi ja jakotaajuus 80 Hz.

    Äänikortista ilmeisesti johtuu piikki 8 kHz ja jostain syystä kun TrueTRA on mittaus tilanteessa pitemmän aikaa, ts. yli 5 sekuntia, niin yli 8 kHz taajuus alkaa tippumaan koko ajan vain alemmas, joten ylimmät taajuudet (>8 kHz) ei missään tapauksessa ole luotettavia :OI Subin jakotaajuutta nostamalla varmaan sais ainaki n. 100 Hz olevat kuopat hävitettyä, mutta subi luultavasti alkaisi paikallistua liikaa? :confused:
     
  17. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan samat kalusteet löytyy kannettavaa lukuunottamatta täältäkin, etusena vaan UB802. Ostin tosin BFD:n vasta äskettäin enkä ole vielä saanut aikaiseksi kunnolla aloittaa.

    Kannattaa varmaan panostaa vielä muutama kymppi - vai mitä ne nyt maksaakaan - kunnolliseen ulkoiseen äänikortiin. Itselläkin vielä kyllä hankkimatta...

    Kokeiles muuttuuko kuopan paikka jos siirrät pääkaiuttimia lähemmäs tai kauemmas seinästä. Tai voit tuon laskeakin, eli kuoppa sattuu sille taajuudelle, jolla ääni ehtii juuri 180 astetta heittää matkalla seinään ja takas. Elikä siis jos se matka on neljännesaallonpituus, niin puoli aaltoa menee siihen edestakaiseen matkaan.

    Edit:Tarjosin näköjään nollainfoa, ketjussahan on jo kaikki kerrottu. :) Mutta se jakotaajuuden nosto ei mielestäni tule kyseeseen.
     
  18. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
  19. jharkonen

    jharkonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2004
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeile päivittää äänikortin ajurit, itsellänikin oli kauhea vuoristorata, vaikka kuinka kalibroi. Ajureiden päivittämisellä tuli heti suoraa :thumbsup:
     
  20. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
    Herculeksen sivuilta löytyy tasan 2 ajuria, molemmat on kyllä jo koneellakin, erona control panel ja joku midihomma.
    No pitää kokeilla...