Kannabiksen laillistaminen, puolesta vai vastaan?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana kurdt, 16.04.2004.

?

Kannabis lailliseksi?

  1. Kyllä

    253 ääntä
    37,2%
  2. Ei

    349 ääntä
    51,3%
  3. Eos

    78 ääntä
    11,5%
  1. Oceansoul

    Oceansoul 1998 - 2005 Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.05.2003
    Viestejä:
    983
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tunsin vuosia sitten muutamia kotikasvatusta harrastavia henkilöitä. Heidän keskusteluissaan vilisi sellaisia sanoja kuin raikas, lempeä, makea, pehmeä, täyteläinen, tasapainoinen... Joku ulkopuolinen olisi varmasti luullut että kyse on viineistä. :D

    Nämä ihmiset eivät suinkaan olleet mitään yhteiskunnasta syrjäytyneitä sekakäyttäjiä, vaan IT-alalla työskenteleviä ulkoisesti aivan tavallisen tuntuisia nuoria. Ehkä heidän touhuilleen oli jokin muukin syy kuin "pään sekoittaminen".
     
  2. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Viimeiksi väittelin tästä kasvotusten toissakeväänä yliopiston väittelytaidon kurssilla (jonka väittelyn muuten voitin 70-30). Naamatusten väittelyt ovat tietysti hyvin erilaisia, vaikka sävyni oli silloin aivan samanlainen eli hyökkäävä. Yhteistä sillä ja tällä väittelyllä oli, että olin ainoa osapuoli, joka esitti asiaa myös numeroiden valossa. Ja koska yleensä numerot ovat aika kylmää faktaa, oli tuo väittely lopulta hyvin helppo voittaa.

    Netissä käy usein niin, että välittelijöistä ei kumpikaan voita. Sen sijaan monet, jotka lukevat keskustelua voivat saada "ahaa" elämyksiä ja muuttaa omia mielipiteitään. Uskon (ja tiedän), että monilla eri forumeilla olen vaikuttanut juuri tällä tavalla monien ihmisten mielipiteisiin.

    Miksi uskot, että alkoholilla on muutakin käyttöä kuin voimakas päihtyminen, mutta kannabiksella näin ei olisi?

    Ne muutamat sadat ihmiset, jotka tunnen ja jotka ovat kannabista polttaneet, nauttivat ainetta usein pieniä määriä varsin kohtuudella. Hyvin harvat nauttivat "päänsä sekoittamisesta", oli nautintoaineena sitten kannabis tai alkoholi.


    Yksinkertaisesti sanottuna kyllä. Jos sitä kyettäisiin hallitsemaan käyttö vähenisi ja rikollisuus aineen ympärillä poistuisi. Nyt käy päinvastoin.

    Voisitko kertoa miten? Uskoisin, että opeillasi olisi tarvetta ihan maailmanlaajuisesti.


    Ei siitä ole kovin montaa vuotta kun itse vastustin lallistamista ja ymmärrän hyvin, että joku sitä vielä vastustaa. Sen sijaan vastustajalta toivoisin, että heillä olisi oikeasti kunnollisia, valideja ja tieteellisiin argumentteihin perustuvia mielipiteitä. Näitä kun vaan ei löydy. Tämä on mielestäni erittäin sääli ja lopulta se johtaa älyttömään väittelyyn kuten tämä: voin etsiä vaikka mitä numeroita ja esittää vaikka mitä tutkimuksia, mutta silti vastustajat vain sanovat: ei saa.

    Itse aloin ymmärtämään, että noi numerot oikeesti pitävät paikkaansa. Ja vielä tiedoksi: tämä ei vaadi kannabiksen polttamista.


    Ei sitä himoa tarvitse ymmärtää, jotta tähän asiaan voisi suhtautua eri tavalla.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Niin, kanssasi on eri mieltä mm monet euroopan maiden hallitukset ja heidän asiantuntijansa. He tuntuvat luottavat kyseisen viraston tuottamaan dataan ja tekevät sen perusteella omat johtopäätöksensä. Osa on edelleen sitä mieltä, että laillistamiseen ei ole aihetta ja osa taas sitä mieltä, että siihen on.

    Toivon kuitenkin, että edes jollakin tasolla tiedostit, että kannabiksen laillistaminen ei välttämättä tarkoita massiivista huumeongelmaa.
     
  4. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Luetteletko vielä ne Euroopan valtiot, joissa kannabiksen osto ja myynti on laillista.

    En ole mitään jättimäistä huumeongelmaa lietsonutkaan, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että haitat ovat saavutettuja etuja suuremmat.
     
  5. jms

    jms Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 845
    Saadut tykkäykset:
    4
    Eli löit 'faktat' pöytään ja vastustaja jäi mutuinensa mutisemaan.
    Kiihkouskiksetkin aina vetoavat Raamattuun, kun oma järki loppuu. Paha siihen on vastaan panna kun ei ole mustaa valkoisella.


    Eihän niitä mahdollisia lieveilmiöitä sitten sen pidemmälle tarvi miettiä - kannattajat tuskin miettii. Ja nämä perusteet kipulääkkeeksi kuukautiskipuihin ym. on tosiaan niin naurettavaa hurskastelua. Kaduilta kerätään nykyään talteen päihtyneitä 10v. ikäisistä lähtien, sen perusteella viinakin pitäisi kieltää, ettei alaikäiset sitä ainakaan saisi. Kun ei 'aikuiset' vanhemmat huumepäissään? pysty perään katsomaan.



    Ei varmaan, mutta jonkinlaista hurahtamista kyllä...
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    No niitä ei ole kuin hollanti, tuskin olen muuta väittänytkään. Lähinnä pointti oli, että noita dokumentteja käytetään apuna kun huumausainelainsäädännöstä tehdään päätöksiä.

    Ja kuten varmasti tiedät, kaikki maat menevät sallivampaan suuntaan. Myös suomi, jonka ensimmäinen askel otettiin jokunen vuosi sitten kun pienestä määrästä oli mahdollisuus kirjoittaa pelkkä sakkolappu.
     
  7. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Raamattu sinänsä on jo ristiriitainen, hankalahan sitä vastaan on väitellä kun itse kirjakaan ei ole looginen.

    Tässä onkin mielenkiintoista miettiä millä ryhmällä mielipiteet ovat "kiihkotasoa". Toisella puolella on tieteellistä näyttöä ja numerotietoa, toisella puolella mutua. Mutupuoleen liittyy myös sellainen asia, että numerotietoa väitetään vihreelliseksi ja tutkimukset kumotaan lauseilla: "ei voi pitää paikkaansa". Yritä sitten siinä sanoa kummat on kiihkotasoa.

    Tottakai lieveilmöitä tulisi, rapatessa roiskuu tai jotain. Mun pointtini lähinnä onkin, että lieveilmiöt kuten huostaanotot kasautuvat aina sille ryhmälle, jolla on elämänhallita aika heikkoa muutenkin. Siten tämän ryhmän ongelmiin ei juuri vaikuta se onko kannabis laillista vai ei.

    Ja kuten aiemmin olen sanonut, tällähetkellä kokeilijoita 0,4% päätyy ongelmakäyttäjiksi. Luku on aika paljon vähemmän kuin alkoholilla, vaikka eihän tällä lopulta mitään väliä ole ....

    Viinapäissään. Huumeiden ongelmakäyttäjiä on suomessa n. 14 000. Tällä joukolla ei kuitenkaan hirveästi niitä lapsia ole. Alkoholisteja on jopa 10% aikuisista. Ei ole kovin tavatonta, että lapsi viedään tarhaan ja vanhemmat lähtee bisselle.

    Jotta ei nyt menisi aivan liian vakavaksi: http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=67391
     
  8. Johnny Fortune

    Johnny Fortune Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2003
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kannatan ehdottomasti. Kannabis on kaukana kovista huumeista.
     
  9. webu

    webu Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2004
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    cannatan, ehdottomasti.
     
  10. kalax

    kalax Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2004
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    En tiedä mainittiinko, mutta jotkut muistavat sanoa että laillistaminen kitkisi pois rikollisuutta, mikä on hyvä asia. En kyllä itse näe tuota laittoman laillistamista rikollisuuden kitkemiseksi minkään sortin perusteena. Miettikää, poistetaan kaikki lait niin ei olisi ollenkaan rikollisuutta. ("pikkasen" liioteltuna)
    Enempää en jaksa mielipiteitäni ilmaista, mutta enpä kannata ainetta, vaikka kuinka olisi vaarattomampaa terveydelle kuin viina.
    Ja hieman vähemmän vakava juttu. Miettikääs jos kannabis olisi laillista ja teinikoviksen pitäisi vetää pää sekaisin ja säilyttää uskottavuus. Viinaahan vetää kaikki, ei käy. Kannabis laillista, unohdetaan. Mmmmhh... mitäs tämä jauho onkaan? ;)
     
  11. Smicke

    Smicke Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2002
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannabiksen laillistamisella:

    a) Kitkettäisiin rikollisuutta. Kannabista tullaan käyttämään joka tapauksessa. Nykyinen huumepolitiikka on selvästikin epäonnistunut ja vain ruokkii järjestäytynyttä rikollisuutta. Kaikki varmaankin muistavat kieltolain.

    b) Porttiteorialta tippuu pohja lopullisesti, kun se korttelin ystävällinen huumekauppias ei enää tyrkyttäisi nuorisolle pilven ohessa kovempia aineita. Tärkein kovien huumeiden markkinointikanava sulkeutuisi.

    c) Rahaa säästetään vähentyneenä valvonnan tarpeena, sekä saadaan verotettaessa laillista kannabista. Myös poliisin resursseja saadaan kohdennettua tärkeämpiin asioihin, kuten kovien huumeiden hallintaan.

    d) Kannabis on alkoholia miedompi huume, joten siirtymä alkoholin käytöstä kannabiksen käyttöön olisi positiivinen ilmiö. Suuri osa rikoksista tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi myös tekee ihmisistä tunnetusti agressiivisia. Kannabiksella ei ole tällaisia vaikutuksia. Kannabis ei myöskään aiheuta fyysistä riippuvuutta.

    Kyse on siis puhtaasti vahinkojen minimoimisesta huumepolitiikkaa rationalisoimalla. Kannabiksella, kuten kaikilla päihteillä on negatiivisia vaikutuksia. Sen kriminalisointi ja demonisointi ei kuitenkaan ratkaise näitä ongelmia, päinvastoin.
     
  12. Smicke

    Smicke Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2002
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten makunautinto eroaa periaatteelisesti muista aistinautinnoista? Ovatko makureseptorit jotenkin niin ylivertaisia, että esimerkiksi seksistä tai kannabiksesta saatava nautinto on vähemmän suotavaa? Kirjoitat ikäänkuin mässäily olisi ylevämpää kuin humaltuminen.
     
  13. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitään uutta en tähän keskusteluun tuo, mutta kannatan laillistamista ehdottomasti. Mikä tilanne Briteissä tällä hetkellä tuon laillistamisen kanssa on? Jenkeissäkin jos et ole julkkis ja jäät kiinni ruohon poltosta niin ainakin joissain osavaltioissa ei voida antaa kuin muutaman kymmenen dollarin sakot.
     
  14. Limapallo

    Limapallo Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    146
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannatan henkeen ja vereen. Kannabis on huume, johon ei jää koukkuun ja johon ei ole kukaan kuollut. Jos vertaa sitä esim. alkoholiin, niin alkoholi on paljon vaarallisempaa. Jos baarissa joku räyhää ja lyö olutlasin päin jonkun kasvoja, niin onko se henkilö pilvessä tai humalassa? Pilvessä on mahdotonta olla vihainen. Lisäksi alkoholi on vastuussa jokaisesta rikkoutuneesta perheestä ja hakatusta lapsesta ja naisesta.

    Jos kannabis laillistetaan, niin tietenkin kaikkien pitäisi tietää miten käyttää sitä.
     
  15. Yuc

    Yuc Guest Guest

    Liittynyt:
    20.05.2005
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannatetaan.

    Ois muuten aika hassua kun jossain sukujuhlissa saunan jälkeen ei kaljaa tarjottaisi vaan vaari pistäis bongin kiertoon :D
     
  16. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 424
    Saadut tykkäykset:
    10
    Vastustetaan

    Minusta myös normaalin tupakan voisi julistaa laittomaksi. :)
     
  17. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 042
    Saadut tykkäykset:
    97
    Olet varmaankin tutkinut tätä asiaa kovin tarkasti?
     
  18. Limapallo

    Limapallo Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    146
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin olen.
     
  19. JuuusO

    JuuusO Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2004
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannatetaan, vaikkakin olen sitä mieltä, etteivät suomalaiset ole vielä valmiita näin isoon muutokseen. Laillistaminen pitäisi suorittaa jotenkin porrastetusti, mutta miten, siihen en osaa pätevää ratkaisua keksiä.
     
  20. Takeshi666

    Takeshi666 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.01.2003
    Viestejä:
    2 005
    Saadut tykkäykset:
    17
    Hmm, perustetaan hasisbaareja Amsterdamin tyyliin? Ainoastaan niissä saisi poltella.