Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joko mittasit väärällä painotuksella, mittavälineet rikki, vahvistimen säädöt huonot tai huone akustisesti hyvin kummallinen.

    Omissa testeissä tuo -6dB on todella hieman alle 20Hz jos paineet ovat 80-85 välillä. Eli hyvin samoja lukemia kuin Janolle sai. Jos tosiaan haluat tuollaisia 100dB paineita niin sitten lukema on varmaan parikymmentä hertsiä ylempänä.
     
  2. TePe

    TePe MGman Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.10.2000
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, samalaiset mittaustulokset olen saanut minäkin. 80 tasolla 20Hz oli -3dB, ja siis ilman BFDtä.
     
  3. apex

    apex Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2003
    Viestejä:
    2 674
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jep. Mittausmenetelmäni ovat melkoista harrastelijoiden puuhastelua. SPL mittari ja AVIAn testi-DVD hoitaa hommaa. Nuo on sellaisia arviolta saatuja tasoja.

    Tosin enpä saanut alle 30Hz pisteetaajuuksillakaan juuri mitään irti tuosta. Täytyy ehkä vielä huomenna yrittää testailla ennen kuin palautan pelit Marekille.

    Jaahans. Tälläisesta en ollut perillä. Mittaukset taitaa mennä uusiksi.
     
  4. apex

    apex Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2003
    Viestejä:
    2 674
    Saadut tykkäykset:
    3
    Naapureiden ja muiden viattomien iloksi vielä testailin pistetaajuuksia korvakuulolta ja kyllähän tuo tuntuu 18Hz vielä kuuluvasti toistaa. Ilmankos se tuntui verrokkejaan huimasti uskottavammalta.
     
  5. j0sku

    j0sku Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    1 280
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Miltäs värkki muutoin vaikutti?
    Minua ainakin kiinnostaisi kuulla mahdollisimman monen käyttäjän kommentteja subbarista, koska harkitsen vahvasti moisen hankkimista.

    Meinasin jo säihkähtää noista kommenteistasi, että meneekö sittenkin rahat kankkulaan kuuluisaan kaivoon jos tuommoisen menee ostamaan :p
    Mutta ei kai nyt sentään :rolleyes:
     
  7. apex

    apex Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2003
    Viestejä:
    2 674
    Saadut tykkäykset:
    3
    Huomenna käyn palauttamassa Marekille. Ensi viikon aikana laitan jotain arvostelun tynkää nettiin.

    Lyhyesti voin sanoa että parempaa ei tuolla rahalla saa mistään mitenkään.
     
  8. joos

    joos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    No voi kirosana. Viikon päivät säädetty Monolithiä uudessa kämpässä, mutta ei toimi. Kokeiltu sijottaa subi joka koloon, käänelty väärinpäin jä kyljelleen ripusteltu kattoon työnnetty jääkaappiin jne. mutta sopivaa sijoituspaikkaa ei löydy! Kaikkialla muualla kuuluu hyvin, paitsi juuri kuuntelupaikalla joka sijaitsee(yllätys yllätys) keskellä huonetta. Mutta kuuntelupaikkaa ei oikein voi laittaa muuallekaan, koska sitten olisin liian kaukana telkusta joka on 28". Eli onko tässä ostettava perkele tykki vai olisiko muita vaihtoehtoja? :hitme:
     
  9. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Eikö televisiota voi siirtää eteenpäin?
     
  10. joos

    joos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se ei ole vaihtoehto ikävä kyllä. Tällä hetkellä kuuntelupaikalla subin kuulee jotenkuten, mutta naapurin väliseinän luona on hurjat korostumat. Olenko oikeassa jos sanon että ääni kuuluu myös naapurissa lujempaa?
     
  11. Hellxraiser

    Hellxraiser Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin...

    Ensitunnelmat Monoliitista: Painetta tuntuu riittävät ja taajuudet jotka AP focus jätti toistamatta ovat ilmestyneet. Musiikilla toisto tuntuu jäsentyneemmältä ja tarkemmalta, samaa sanoi itseasiassa avovaimokin.

    Tuosta riittää kyllä subbaria mulle pitkään. Koko on vaan järkky, noiden pienien etukaiuttimien rinnalla tuo on kirjaimellisesti monoliitti ! Noh ne saakin olla sitten päivityslistalla piakkoin ;)

    Testailumateriaalina toimi Blade II, Lotr I, II & III + erinäisiä musanäytteitä. Jostain syystä varsinkin eurohumppa kuulosti paremmalta kun focuksella. Pitää testailla ja koittaa säätää laitetta kuntoon pikkuhiljaa, laittakaahan tänne kommentteja ja miten olette saaneet laitetta säätöihin. Itselläni ei ole juurikaan muuta paikkaa kun tuo focuksen entinen paikka etuvasemmalla toisen etukaiuttimen vasemmalla puolella.
     
  12. Jute

    Jute Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2004
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinkas jengi on säädellyt tota XLS:ää?
    Elämäni ekan kotisubbarin just sain otettua paketista ulos ja nyt tarttis hiukan vinkkejä ja neuvoja, että kuinka tota pitäis säätää.

    Liitin subin Sonyn db-790 vahvariin sillä mukana tulleella rca:lla. Punainen piuha vahvarin persuksiin ja toinen pää subwoofferiin. Oliko alku oikein? :rolleyes:
    Hiukan noita Gaineja ja muita tässä oon ruuvaillut, mutta tuntuu että kovin tummaa bassoa antaa.

    Mitenkäs noi säädöt vahvarin päästä kannattaa tehdä?
    Itselläni ei ole kun etukaiuttimet tämän subbarin lisäksi. Ne Small:ksi?
    Bassot pois etukajareilta?
     
  13. Hellxraiser

    Hellxraiser Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tummaa bassoa ? onkos bassoa muutakin kun "tummaa" ? Vai tarkoitatko että ääni on tunkkainen tai ponneton yms ?

    Säädöt siten että subi saa hoitaa ~80 alaspäin toki riippuen pääkaiuttimien alarajataajuudesta. Kannattaa pyytää kaveri avuksi ruuvaamaan säätöjä kun itse kuuntelet, se auttaa aika paljon. Varsinaisesti ei bassoja poisteta etukaiuttimilta vaan helpotetaan niiden bassokuormaa, pääkaiuttimet toistavat edelleen midbass aluetta. Eli siis small on ihan hyvä asetus pääkaiuttimille ainakin jos ovat jalustamallia.
     
  14. Hentsu

    Hentsu Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Search avuksi, niin jo alkaa tietoa löytymään. Mutta alkuu pääset seuraavasti:

    Kytkennän olet tehnyt ihan oikein, eli vahvistimen LFE-lähtö (sub out) yhdellä RCA:lla subbarin Low Input Line In:iin. Ja kyllä, pääkaiuttimet kannattaa asentaa smalliksi vahvistimesta. Tässä on nyt useampi mahdollinen vaihtoehto, mutta voit esim. asettaa vahvistimesta pääkaiuttimien jakotaajuuden 80Hz:iin, jonka alapuoliset ohjataan subbarille. Kytke subbarin jakotaajuus maksimiin (LFE), jotta se ottaa vastaan kaiken informaation. Vahvistin hoitaa siis jaon. Nuo mainitsemani vaihtoehdot riippuvat sitten pääkaiuttmiesi koosta (matalien toiston laadusta), leffa/musiikki käytön painotuksesta ja omista mieltymyksistä yms. Osa haluaa esim. musiikilla laittaa jaon vielä alemmas, jotta stereokuva muodostuu bassojen suhteen paremmaksi, tosin myös matalan informaation määrä on huomattavasti vähempää musiikilla. Jos pääkaiuttimien taajuusvaste alkaa laskemaan jo kohtuullisen korkealla, kannattaa suosia tuota 80Hz jakoa myös musiikilla (IMHO). Elokuvilla tuo 80Hz jako on kohtuullisen yleispätevä, koska matalat tulevat ns. suuntaamattomampina, joten mono toisto ei häiritse. Kokeile ja etsi itsellesi sopivin vaihtoehto.

    Seuraavaksi säädät vahvistimesta subbarin viiveen ja tason kuntoon. Viive sädetään mittaamalla kaiuttimien etäisyys kuuntelupaikasta ja syöttämällä arvot vahvistimeen joko metreinä tai millisekunteina (1m=30ms). Käytä tason säädössä apuna korvakuuloa/testilevyä/SPL-mittaria varustetason mukaan. Testilevyn ja sieltä löytyvien pistetaajuuksien avulla saat tason säädettyä pääkaiuttimien suhteen samalle voimakkuudelle kohtuullisen helposti. Säädön voi tehdä toki ihan musiikillakin. Säädä ja kuuntele. Esim. kontrabassoa sisältävä jazz-musiikki soveltuu tähän hyvin. Basson pitää kuulostaa tasoltaan hyvin orkesterin kokonaisuuteen istuvalta, eikä se saa hyökätä yli. Elokuvilla voit toki säätää subbarin ns. kuumaksi, eli esim. 4db voimakkaammaksi.

    Näillä pitäisi päästä alkuun. Säätäminen viedään sitten paljon pidemmälle esim. Zipmanin TrueRTA ja BFD-ohjeilla, jos haluat investoida vähän lisää laitteisiin.
     
  15. kalax

    kalax Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2004
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt rupesi hirvittämään. Pioneerin vahvari on hankintalistalla ja nykyiset kaiuttimet toistavat sinne hieman päälle 50Hz ennen kuin alkaa vaimeta. Pioneeristahan ei löydy jakotaajuuksia "käyttökelpoiselta" alueelta kuin 50 ja 80Hz. 50 menee liian alas ja 80 taas arveluttaa onko se liian korkealla. Kannattaako vaihtaa johonkin toisenmerkkiseen vahvariin, josta löytyy paremmat jaot, vai häiritseekö tuo? Yksilökohtaista se toki on, mutta miten näin yleensä porukalla on? Leffoilla ei taatusti häiritse, mutta musiikki arveluttaa. :/
     
  16. Hentsu

    Hentsu Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    No melkein kannattaa ensin itse kokeilla. Liikkeet lainaavat kyllä vahvistimia kotiin testattavaksi. Itselläni on JBL:n L20 jalustakaiuttimet ja Monolith niiden rinnalla. Nuo JBL:t ovat aika laadukkaat ja toistavat n.40HZ(-6db), joten kuuntelen pääasiassa musiikkia suotimet ohitettuina ilman subbaria. Mutta jos kytken subbarin päälle ja jaon 80HZ:iin, tulee toistoon mielestäni vielä lisää ulottuvuutta stereokuvan kärsimättä mitenkään häiritsevästi. Tämä tosin riippuu paljon kuunneltavasta musiikista.

    Jos saat subbarin hyvin sijoitettua huoneeseesi (vasteen kannalta) ja integroitumaan pääkaiuttimiisi, en usko että 80Hz jakotaajuudesta tulee ongelmaa musiikilla. Tuo 80Hz taitaa olla yleisin tapa säätää jako. Mutta oikeasti nämä ovat hyvin tapauskohtaisia asioita ja henkilökohtaiset mieltymykset ratkaisevat.
     
  17. Gigu

    Gigu Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2002
    Viestejä:
    349
    Saadut tykkäykset:
    0
    db790:stä ei taida jakotaajuudeksi löytyä kuin 60, 100 ja sitten joku olisko 150.
     
  18. zxcv

    zxcv Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh, itse oon päätynyt käyttämään DB790:n 60 hz jakorajataajuutta. (Täytyy olla Menu Exp. päällä sonysta että pääsee muuttamaan 100hz defaulttia) Sopivasti etukajarit ulottuu (-3db) tonne 60 hz. Huomasin että pitemmän päälle 100hz:n jakorajataajuudella ylemmät bassot kuuluu liikaa ja subin paikan erottaa. Omaa subin filtteriä en ole käyttänyt (kun kääntää sinne 120hz niin naksahtaa pois päältä) koska jostain syystä en saa sen kanssa mitään asetusta hyväksi. Joten siis vahvari hoitakoon. Gaini jossain klo 11 paikkeilla.. mutta nuohan on nyt täysin käyttäjä/huonekohtaisia että siitä vaan testaileen mikä kuulostaa parhaalta.
     
  19. Kiila

    Kiila Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.01.2001
    Viestejä:
    1 660
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yamahan DSP-A5:ssä (RX-V595 ilman viritintä) tuo jako menee 90Hz:ssä. Onkohan tuossa jotain häikkää kun tuntuu, että subista tulee enemmän läpi kun kääntää subin oman filtterin pois päältä (sitähän tuo 120hz jälkeinen naksaus meinaa?). Eli subista kuuluu myös korkeampia taajuuksia silloin kun vahvistin ohjaa (90Hz) kuin että subista säätää ~120Hz kohdille. Olen säätänyt kaikki kaiuttimet SMALL asentoon ja LFE on asennossa BOTH (en huomaa eroa vaikka säätää asentoon SW). Subi kytketty Low Inputiin.
     
  20. Jute

    Jute Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2004
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ite säädin nyt kanssa vahvarista jaon tohon 60hz.
    Jalustalla olevat B&W:t on vahvarista Small:ina. Etukajareiden etäisyys kuuntelupaikasta on säädetty.
    Subbarin frequency on sen 120Hz(LFE), Phase ~75 astetta ja Gain siellä klo 11-12 tuntumissa. Tuon Phasen kanssa en paljoakaan eroja huomannut, kun emäntä sitä ruuvaili ja meikäläinen sohvalta kuunteli.

    Subbarin sijainti on nyt telkkarin oikealla puolella, lähes töllössä kiinni.
    Toivottavasti ei aiheuta ongelmia. On vaan aikalailla ainoa paikka, mihin sen saa sijoitettua "järkevästi".

    edit. yks juttu tuli mieleen, voiko tuota subbaria pitää päällä pidempiäkin aikoja vai pitäiskö aina napsauttaa takaa virrat pois kun lopettaa kuuntelun?