Hiirien Sota (Mikä on paras hiiri?)

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana ElvisThePelvis, 22.07.2005.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Päätinpä taas aloittaa yhden ketjun tänne atk-foorumille. Kuten varmasti monet tietävät :D olen hankkimassa kannettavaa tietokonetta, ja siihen pitäisi löytää mahdollisimman hyvä hiiri. Hiiriähän on monenlaisia, ja kaikilla on varmasti omat suosikkinsa, mutta kun selailee nettiä, niin huomaa, että yleisin ja suurin kiista hiirten parhaudesta on kolmen hiiren välillä:

    Logitech MX1000
    Logitech MX518
    Razer Dianmondback Plasma LE

    Jokainen näistä hiirestä mielletään ns. high-end hiireksi, ja näiden hinta taitaa pyöriä MX518:sta n. 50 eurosta MX1000:n n. 70 euroon. Razerin hiiren hinta on jossain siinä välissä.

    No arvosteluja näistä hiiristä on ollut tosi paljon, ja yleinen mielipide näyttää olevan se, että monipuoliseen käyttöön (myös pelaamiseen) MX1000 on se paras valinta, kun taas yksinomaan peleihin mielipiteet jakautuvat kahtia MX518:sta ja Diamondback Plasma LE:n (käytän nimitystä RDP tästedes) välille.

    Tietenkin näiden hiirien välillä on suuriakin eroja. MX1000 on langaton hiiri, joka toimii laserteknologialla, kun taas MX518 ja RDP ovat langallisia, optisia hiiriä. Sekä MX1000 että MX518 ovat ergonomialtaan tähdätty pelkästään oikeakätisille, kun taas RDP on neutraali, joka osaltaan selittää sen suosiota, koska totta kai vasenkätiset sitä pitävät Logitechin malleja parempana (ilmeisistä syistä).

    Tietenkin jokainen näistä hiiristä soveltuu ainakin joten kuten minkä ohjelman käyttöön tahansa. Vaikka MX1000:sta onkin todettu, että se on parempi esim. Photshopissa ja että sillä voi helpoiten (yrittää piirtää) täydellisen ympyrän, niin ehkä on syytä tarkastella näiden hiiren käyttöä peleissä. Monet ovat kritisoineet MX1000:n soveltumista pelikäyttöön, koska ensinnäkin se on aika painava johtuen sen sisäisestä akusta. Lisäksi se on kooltaankin iso. Pelaajat ovat myös kritisoineet sitä, että kun tämän hiiren nostaa alustalta ja laskee sitten, niin kuluu hetki ennen kuin hiiri on valmis toimintaan. Lisäksi tietenkin tyhjeneminen juuri pelisession aikaan voi harmittaa, joskin MX1000:n akun pitäisi kestää noin 2 viikkoa (näin olen kuullut). Monet pelaajat ovat yleensäkin sitä mieltä, että langattomat hiiret eivät sovellu pelaamiseen kovin hyvin. Silti monet ostavat MX1000 juuri pelikäyttöä varten.

    Vaikka eräässä Tommy's Hardware Guiden artikkelissa todettiinkin, että MX1000 on näistä hiiristä tarkin, niin yleensä Razerin hiiret mielletään kaikista tarkimmiksi ja herkimmiksi, vaikkakin RDP:n ja MX518:sta DPI lukema on sama, 1600. MX518:sta on se erikoisuus, että sen DPI-lukeman voi vaihtaa lennossa eikä valikoiden kautta. Tosin tämä ominaisuus on joitakin ärsyttänyt, koska ilmeisesti se pitää aina säätää kohdalleen ennen pelin aloittamista (tosin kai sen DPI-lukeman saa pysymään samana valikoiden kautta). En muista onko RDP:ssä tätä samaa lennossa vaihtoa... Ehkä se taitaa olla sitten niin, että muussa kuin pelikäytössä MX1000 on tarkin, mutta peleissä nämä kaksi pelihiirtä ovat tarkempia. En tiedä sitten onko tämä totta.

    No ehkä olisi syytä kertoa omista kokemuksista. Ensinnäkin täytyy todeta, että en ole pelannut näillä hiirillä ollenkaan. Kokemukseni ovat ns. 'hands-on' kokemuksia eli olen pitänyt näitä kaikkia kädessä ja testannut niiden ergonomiaa. Minä arvostan hyvin muotoiltua hiirtä, ja siksi voinkin sanoa, että en ostaisi RDP:tä juuri sen takia, että se on muotoilultaan neutraali, koska sanoohan se järkikin, että tietynkätisille muotoiltu hiiri on mukavampi kuin hiiri, joka on neutraali. Tästä voi olla eri mieltäkin... Lisäksi RDP:stä on sanottu, että sen sivunapit on sijoiteltu huonosti ja ne mahdollistavat ns. vahinko-painallukset. RDP on aika pieni hiiri, ja siksi joidenkin isokätisten on vaikea sitä pitää hyvin. Täytyy vielä sanoa, että mä en ole hulluna RDP:n kahteen pitkään tasaiseen nappiin...

    MX518:sta ja MX1000:n ergonomiassa on eroja. MX1000 oli ehkä pikkaisen muakvampi pitää kädessä, mikä johtuu ison koon aiheuttaman tosi mukavana kämmentukena. Lisäksi MX1000:n materiaali on jotenkin tukevampaa ja arvokkaampaa. Kuitenkaan en pitänyt MX1000:n 'peukalopaikasta' enkä oikeastaan sen lisäpainikkeista, jonka futuristinen muotoilu saattaa aiheuttaa vahinkopainalluksia. MX518 tuntui jotenkin 'halvahkon' tuntuiselta, joskaan en tiedä onko tuo oikea termi kuvaamaan sitä. Kämmentuki ei ollut MX1000:n tasoa, mutta 'peukalopaikka' oli hieman mukavampi.

    Eihän tämä mikään kauneuskilpailu ole, mutta kyllähän siitä tyylistä täytyy jotain sanoa. RDP on kevyesti parhaimman näköinen hiiri. Se on futuristisen näköinen, ja se hohtavan sininen väri on tosi cool. Toiseksi äänestäisin MX1000:n, joka on jykevän ja arvokkaan näköinen, ehkä hieman futuristisenkin näköinen. Viimeiseksi jää MX518, jonka 'reikäjuusto' tyyli tuntui aluksi jännältä, mutta ei se niin jännä sitten ollutkaan.

    Tulipa taas kilometriteksti mutta minkäs sille voi, kun runosuoni sykkii. Anyway, mä tulen todennäköisesti valitsemaan MX518:sta. Se tuntuu kompromissiltä MX1000:n ja RDP:n välillä, eli se on hyvä pelihiiri, jonka ergonomia on hyvää ja joka varmaan soveltuu myös muuhun käyttöön kuin pelaamiseen. Vaikka mä en kannettavaani kuljetakaan mukanani ja siten MX1000:n latausasema ei olisi mua haitannut, niin kyllä mä arvostan MX518:sta sitäkin, ettei tarvitse tuhlata taas uutta pistokepaikkaa jatkojohdossa. RDP olisi tosi cool hiiri ja itseasiassa se sopisi mun sisustukseen ja tulevaan hiirimattoon (X-Ray Thunder 8 Blue) todella hyvin, mutta se neutraali muotoilu on suurin este sen hankkimiselle. Ja onhan se monesti todettukin, että RDP soveltuu parhaiten pelkästään niille, jotka pelaavat vain First-Person-Shooter pelejä.

    No nyt on teidän vuoro esittää mielipiteitä... :D
     
  2. Tata-san

    Tata-san Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on MX510 + Func 1030 hiirimatto ja hyvin pelittää - suosittelen :thumbsup: .
     
  3. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itselläni on pöytäkoneessa käytössä Logitechin MX500 mikä on kyllä tarkka ja muutenkin laadukas, mutta sen muotoilu ei oikein ainakaan minulle sovi. Tämähän on tietysti hyvin yksilöllistä, mutta itse en ole kahdenkaan vuoden aikana täydellisesti päässyt sinuiksi hiiren kanssa joten luultavasti henk. koht. valitsisin uudeksi hiireksi noista kolmesta vaihtoehdosta tuon Razerin. Vaikka se onkin lähinnä pelihiireksi tarkoitettu, niin on se varmasti täysin riittävä myös muuhun käyttöön.
     
  4. menace

    menace Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2002
    Viestejä:
    823
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tämä tyyppi on kyllä tehnyt taidetta hankinnoistaan. Oletko siis tehnyt jo jotain päätöksiä? :D

    Eiköhän se jokun logitech:in, tässäkin mainitun, luulisi kelpaavan.
     
  5. Patu

    Patu Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.12.2002
    Viestejä:
    2 834
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sanotaanko nyt näin että et voi metsään mennä otit noista hiiristä minkä tahansa. Itse valitsisin suoralta kädeltä MX518 koska pitäähän hiirellä häntä olla. Ja noista Razerin tuotteista en ole koskaan oikein välittänyt.
     
  6. akomu

    akomu Guest Guest

    Liittynyt:
    20.06.2005
    Viestejä:
    540
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen aina pitänyt optisia hiiriä turhana hömpötyksenä. Ihan hyviähän nämä vanhan malliset pallohiiretkin ovat...
    Noin puolisen toista vuotta sitten halpa langaton pallohiiri alkoi viimein nyppiä tosissaan. Kerran takuuvaihdossa, liikehäiriöitä uudessakin, sekä ihme hyppimisiä.

    Päätin koittaa uuden myötä optista Logitechin MX-510:iä, kun sen kerta 30€:n hintaan sai. Kokemus oli kyllä pitkästä aikaa mullistava. Kerrankin hiiri toimi juuri niinkuin sen piti. Ei pienen roskan (joita pallohiirissä on biljoonia) aiheuttamia pysähdyksiä, jotka Action Quake 2:ssa aiheuttivat välittömän kuoleman. Ei enää kesken loppuvia hiirimattoja, kun pöydän pintakin toimii mainiosti. Ei jatkuvia puhdistuksia...

    Eli pistetään parhaimmaksi nyt sitten vaikka tuo Logitechin MX-510. Paras, mitä minä olen koittanut. Koko MX -sarja on varmasti vähintään yhtä hyvää.
    Täytyy sanoa, etten enää pallohiireen koske pitkällä tikullakaan. Tällä hiirellä varmaan pärjää ties minne asti, kun kuluvia osia ei ole. Jos joskus hajoaa, uudeksi tulee luultavasti MX -sarjan langattomat. Logitechistä en enää pois vaihda, se on varma.
     
  7. Rooperi

    Rooperi Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2002
    Viestejä:
    341
    Saadut tykkäykset:
    0
    MX-1000:sta olen kuullut paljon huonoa juuri pelikäytössä eikä kukaan heistä ole minulle voinut suositella sitä. Omia kokemuksia tästä ei ole.

    Itselläni on MX-700 ja se on aivan loistava, ehdottomasti paras hiiri mitä olen käyttänyt! Jos nyt joutuisin ostamaan uuden hiiren niin todennäköisesti ostaisin MX-900 mallin joka on bluetooth-versio 700:sta, taitaa olla myös akun varaustilan näyttö, en ole varma.

    Joten antaisin ääneni mustalle hevoselle: MX-900.
     
  8. Marski79

    Marski79 Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2003
    Viestejä:
    536
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu MX1000 ei kuulemma ole kovin hyvä pelikäyttöön. Itse himoitsin noita Logitechin MX500 sarjalaisia, mutta kun eivät käteen sopineet niin päädyin MS IntelliMouse Explorer 4.0. Omasta mielestä tärkein on juuri tuo muotoilu ja sopivuus käteen.
     
  9. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Niin, kyllä mä todennäköisesti siis itsekin valitsen tuon MX518:n. Totta kai, kun mä kaikesta coolin näköisestä pidän (eli ulkonäkökin merkitsee) niin tekis mieli ottaa Razerin hiiri, mutta minusta vaan sillä olisi paljon epämukavampi esim. selailla nettiä kuin vaikka Logitechin ergonomisilla hiirillä.

    Ja tosiaan MX518 on MX510:n paranneltu versio, ja molemmat ovat siis suunniteltu lähinnä pelihiiriksi. Tosin täytyy sanoa, että kaikki eivät ole olleet hulluna tuohon MX518:sta lennossa vaihdettavaan DPI:hin, joten monet vieläkin ostavat näköjään MX510:n hiirekseen.

    Kun puhutaan siitä 'lagista' ja langattomien hiirten sopimisesta peleihin, niin jostakin luin, että esim. MX900 sopii vielä vähemmän pelaamiseen, koska Bluetooth-yhteydellä esiintyy kuulemma enemmän 'lagia' kuin mitä esim. sillä perinteisellä langattomalla yhteydellä. Kyllähän mäkin aluksi kuvittelin, että olisi kannettavaan kätevä hankkia vain Bluetooth-hiiri niin ei tarvitsis sitä latausasemaa katsella, mutta tosiaan MX900:sta on todettu, ettei se sovi oikein peleihin.

    MX700 on tosiaan hyvä hiiri, ja vaikka se ei ole ns. high-end hiiri, niin ergonomialtaan se on kuin kompromissi MX518:sta ja MX1000:n kesken.

    Mutta siis mun valinta on MX518. Täytyy myös muistaa, että Logitechan on tuomassa piakkoin uuden G-sarjan, jonka esimalli oli juuri tuo MX518. Kyse on pelaamiseen tarkotetuista hiiristä, ja toivoa sopii, että Logitech vihdoin julkistaisi seuraavan laserhiirensä, ehkä langallisen laserhiiren...
     
  10. TortureBukkake

    TortureBukkake Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2004
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    4
    edit:ei mit
     
  11. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Heh, ei helevetti Elvis sun kanssas kun hiiressäkin tarvitsee muiden apua :D Osta MX1000, se on hjuva :)
     
  12. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jos Elvis vaikka lahjoittaisit ylimääräiset rahasi hyväntekeväisyyteen, ja tyytyisit vaan ihan tavallisen rahvaan hiirimallistoon. ;)

    Muistutat muuten pelottavan paljon erästä ystävääni, joka myös kärsii vastaavanlaisesta "high-end - fetissistä" joka ikisen asian suhteen :D

    ...NPI...
     
  13. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Muutama päivä sitten olin todella lähellä jo tilata tuon Razerin. Sen verran hyviä arvosteluja satuin siitä lukemaan.

    Nykyinen hiiri on perus-optinen Logitech ja ei tässä mitään vikaa ole, mutta lisänäppäimille olisi toisinaan käyttöä. Ja jos kerran hyvää käy vaihtamaan niin eihän silloin kannata ostaa kuin paras ;) ja eikös se ole tuo Razer. Vielä kun tuon Limited Editionin ottaisi niin vot...

    Pallohiirtenkään kanssa ei minulla koskaan ongelmia ollut, kun eivät päässeet likaantumaan. En silti palloon olisi takaisin vaihtanut, kun kerran eroon pääsin. Sen sijaan hännättömyyden kanssa kokeilu ei ollut mukava, oli nappia vaikka minkä verran, ei häntää ja oikein akkujen latausasemat ja kaikki - mutta kun tökki niin perkeleesti niin palauttamaanhan sen joutui. Testasin jollakin Mouse Rate Checkerillä päivitysnopeuden ja se oli törkeän alhainen... Niin, tuo olikin Silver Crest. Jostain Logitechistä tai vastaavasta olisi saattanut jäädä positiivisempi kuva. Silti pysyn mielelläni hännällisessä, kun kerran Razerin kaltainen huippuhiirikin sellainen on.

    Ainiin, ja muotoilun puolesta olen itse tottunut näihin "perusmallisiin", mutta kuka pitää mistäkin. Oli minulla Microsoftin klassinen Mouse 2.0:kin, mutta en huomannut tällaista ergonomista hiirtä sen paremmaksi kuin näitä Pilot-sarjan Logitechejäkään...
     
  14. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    :D

    No tietenkin jokainen hoitaa hommat omalla tyylillään. Henk. koht. mä en näe siinä mitään vikaa, että haluaa ostaa parasta (tai no, eihän sitä kyllä normaali ihminen voi kaikessa ostaa parasta, mutta sanotaanko, että parasta järkihinnoissa pysyvissä tuotteissa). Mä olen jo kauan elänytkin sillä periaatteella, että joko ostan laatua tai sitten en osta mitään. Mut kieltämättä voin sanoa, että on mulla varmaan jonkinasteinen 'high-endisimi' tauti.

    Anyway, MX518 aion ostaa. Jos cooleus ja ulkonäkö olisi ykköskriteeri niin toki Razer Diamondback Plasma LE:n ostaisin, mutta se ergonomia, se ergonomia...
     
  15. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tänään kävin tuota Razeria muovin läpi hypistelemässä ja ihan ergonomiselta se minun käteeni vaikutti... Mutta kysymys: Tuleeko tuossa matto mukana?

    Kyseisessä Expert-kaupassa oli yksi (Magma red, ei Plasma LE) laatikko ja siinä muistaakseni luki, että matto on mukana. Ja mielestäni juuri ExactMat, joka erikseen ostettuna taitaa maksaa n. 40 euroa. Ja joissakin ulkomaisissa testeissäkin taisi olla maininta, että matto tulisi mukana. Mutta suomalaisissa nettikaupoissa ei mattoa mainita sen mitä itse olen katsonut, ei edes tuossa LE:ssä...
     
  16. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    No ei mun tietääkseni ainakaan sitä eXactmat -hiirialustaa tule mukaan. Ellei sitten sen paketin hinta ollut jotain luokkaa 80-12 euroa. Tuskin sentään Razer tekisi niin hyvän tarjouksen, että laittaisivat todella hintavan hiirimaton hiiren mukaan ilman mitään hinnankorotusta.

    Mahoney, niin en tiedä sitten millaisia hiiriä olet käyttänyt, tai oletko esim. vasenkätinen. Ja enhän mä väitä, että Razer olisi todella huono kädessä. Väitän vaan ihan loogisestikin, että Logitechin MX-hiiret ovat paljon ergonomisempia kuin Razerit, koska MX:t on muotoiltu nimenomaan oikeakätisille ja Razerit ovat 'neutraaleja' muotoilultaan. Silti, kyllähän moni vannoo Razerin nimeen, joten en usko, että se mikään huono ostos on.
     
  17. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Joo ymmärsin varmaan väärin sen paketin kyljessä olevan tekstin, kun nopeasti vain lukaisin.


    Jep, olen käyttänyt seuraavia hiiriä:
    *ICL joku '93 perushiiri - vasen/oikeak.
    *Microsoft Mouse 2.0 - tämä oli oikeakätisille tarkoitettu ja varsin kuuluisa muotoilustaan, taisi olla niitä ensimmäisiä "ergonomisia"
    *IBM joku perusmalli - vasen/oikeak.
    *Silver Crest Unplugged Office Mouse - muotoiltu oikeak.
    *nykyinen Logitech Pilot Mouse optical - vasen/oikeak.

    Ymmärrän hyvin, että monet pitävät enemmän muotoilluista, mutta minun käteeni tämmöinen perus-Pilot Mouse istuu aivan yhtä hyvin kuin esim. tuo Mouse 2.0 tai Logitechin muotoillut. Vasenkätinen en kuitenkaan ole, tosin osaan käyttää hiirtä myös vasemmalla kädellä (pakon sanelemana sitäkin joutuu välillä tekemään, kun hiiriranne/tenniskyynärpää iskee). Esim. tänään kokeilin myös Logitechin 300- ja 500-sarjalaisia ja eivät ne minusta sen paremmilta tuntuneet, luulen että käteni tottuisi vaikka Amiga 500:n hiireen - kunhan ne muut ominaisuudet ovat kunnossa. Tämänhetkisen hiirenvaihtobuumin syynä on vain ja ainoastaan lisänappien tarve.
     
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Niin jos sä siis olet tottunut käyttämään tuollaisia vähän neutraaleja hiiriä niin ilman muuta Razer Diamondback Plasma LE taitaa olla se kovin vaihtoehto markkinoilla. Makuasioitahan nämä ovat, ja jos en niin paljon pitäisi näistä 'oikeakätisille suunnatuista ergonomisista hiiristä' niin välittömästi tilaisin Razerin hiiren. Olihan muuten Razereissä aikanaan sekin ongelma, että niiden ajureissa oli tosi paljon bugeja sun muita ongelmia, mutta nykyään taitaa Razerin ajurit olla ihan OK.

    Eli saat siunaukseni :D
     
  19. TheJambo

    TheJambo Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    2 272
    Saadut tykkäykset:
    2
    Samaa mieltä. Huippuhiiri :)
     
  20. Meizi

    Meizi Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    1 308
    Saadut tykkäykset:
    0
    MX518 on paras pelikäyttöön, MX1000 kaikkeen muuhun.