Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Hentsu

    Hentsu Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa! :)
    Jos saa pyytää, niin voisitko antaa arvio sekä elokuvakäytöstä että musiikkikäytöstä. Käyttäytyminen elokuvien dynaamisimmissa kohtauksissa kiinnostaa erityisesti!
     
  2. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joo, molempia taatusti tulee testattua. Leffoilla voisi LOTR kohtauksia tykittää ja katsoa saako armeijan marssi mitään aikaan :)

    Musikissa olen tosin harvinaisen yksiruokainen eli konemusiikki on oikeestaan ainoata mitä kotoa löytyy. Tosin angstisista teinivuosista saattaa olla joku nirvana tallella :D
     
  3. tiku

    tiku Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2004
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos sinulla on säätäjä mahdollisuus, niin voisit ottaa vielä kuvia, olisi mukava nähdä muutama laatuotos lisää arvioiden lisäksi. Hienoa että joku viitsii kommenttejaan tuostakin nyt kunnolla viimein kirjoitella! :D Kiitos jo etukäteen!
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ensivaikutelmat:

    Laitoin subbarin samalle paikalle kun vanha Miragen 150:n. Low input käytössä, vahvari hoitaa jaon. Tällä hetkellä tehot on hyvin tarkalleen puolessa välissä, vahvarista -5dB.

    Subbari on tilassa, joka on kohtuu suuri. Täysin avonaista tilaa on ympärillä 20 neliötä ja lisäksi vielä 15 neliötä kun ottaa huomioon avokeittiön ja eteisen, jotka on suoraan olohuoneen jatkoina. Kokonaisuudessaan siis voisi sanoa, että tila on 35 neliötä. Seinien materiaalit paikallaan valettua betonia.

    Integroituminen on oikeesti aika vaivatonta, johtuneeko sitten osittain suljetusta kotelosta vai ei, vaikea sanoa, mutta aika helposti menee. Tuntuu integroituvan jopa paremmin kuin tuo 2*8" mirage, jonka pitäisi olla helposti ääneen sovitettava.

    Toisto myös menee matelemmalle kun vanhassa miragessa jossa alaraja oli 25 paikkeilla. XLS200 spekseissä lukee 18, pitääkö sitten paikkaansa on varmaan toinen juttu.

    Suurin ongelma on juuri se mitä odotin, eli ilmaa toi ei oikeesti tunnu kovin paljoa "liikuttavan". Ts. keittiön välitilan lasit alkavat resonoimaan aika helposti, mutta silti tuntuu siltä että "viimeinen isku" jää aavistuksen heikommaksi kuin vanhalla miragella. Ulottuvuutta siis löytyy, mutta paineet ei ihan samoja ole.

    Bonusta taas tulee yllättävän napakasta toistosta, sanoisin et vanha mirage alkoi helpommin puuroutumaan kun tämä.

    Tosin paljon on vielä tekemättä, eli paikkaa en oikeesti oo katsonut tolle kunnolla. Tätä myös puoltaisi se, että kävelemällä onnistun löytämään paikkoja, joissa toistossa alkaa olla myös "puhtia" ilman että alkaa jumputtamaan yksitoikkoisesti.

    Mutta siis näin 30min testin jälkeen sanoisin, että hintaisekseen loisto-ostos. Kun vielä huomion oman tavoitteen, eli todella tyylikkään ulkonäön ja pienen koon, sanoisin, että olen löytänyt 90% sen mitä lähdin hakemaan. Loput 10% varmaan onnistuu saamaan ajan ja vaivan kanssa, jos ei muuta niin viimeistään BFD:llä, joka on ostoslistalla seuraava.

    Nyt siis sanon suoraan, että olen ostokseen erittäin tyytyväinen.

    Mutta sen verran sanon ainakin nyt, että jos ulkonäkökriteerit eivät ole missään määrin tärkeitä, kannattanee lähteä suurempaan malliin.

    Tässä vielä pari kuvaa. Värit ei oo 100% kohdallaan, mut paremmin kyllä kun muissa kuvissa mitä oon nähnyt. Sanoisin et 99% pitää paikkaansa ja amatööri ei huomaa eroa varsinkaan tossa lähikuvassa.

    http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/XLS200_all.jpg
    http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/XLS200_front.jpg
    http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/XLS200_surface.jpg
     
  5. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään meni koko päivä vertaillessa yli kaksinkertaisella hintalapulla varustettuun PC-Ultraan. Kyllä hintaeron huomaa hieman puhtaampana äänenä ja auktoriteetin kasvamisena. PCU kuulostaa suuremmalta.

    Limp Bizkitin Rollin' ei oikeastaan antanut mitään uutta PCU:lla. Tuplakuulosuojavoimakkuuksilla (TM) (>105dB) eroa alkoi selkeämmin löytymään.

    U-571 Syvyyspommituksessa PCU tarjosi enemmän syvyyttä, mitä kyllä oletinkin hinnan muuttuessa näin rajusti.

    Master and Commanderin tykeistä puuttui vielä PCU:llakin se mitä odotin, tottakai ääntä sai enemmän mutta se kuulosti yhä vähän munattomalta.


    Samalla tuli hiukan mittailtua että kyllähän tuo Monolith korvatkin osaa rikkoa, kun subbarin nykyinen omistaja antoi luvan (oikeastaan käski) hieman luukuttaa. :)
    115dB ylittyi vähän väliä mittarin näytöllä. Ääntä tuli huomattavasti lisää kun suuntasin etuosan suoraan kuuntelupaikkaa kohti, sävykin muuttui neutraalimmaksi. Eli voisin vetää takaisin sanani PB10:n kovemmista äänenpaineista... :eek:

    Älyttömiä äänenpaineita en voinut pahoinvoinnin takia kokeilla. Taitaa 3 tuntia matalaa bassoa olla liikaa keholle. Uskoisin että Monolithin maksimien paikkeilla liikuttiin.
     
  6. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Osaisko joku sanoa, miten tollanen 200XLS tai monolith vertautuu SVS PC+:aan tai PCi:hin musiikkikäytössä ja leffakäytössä?
     
  7. Marek

    Marek Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    22.05.2004
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole vertaillut, mutta käsitykseni on näin:
    Leffoilla:
    XLS200 < PB10 < Monolith, PCi < PC+ < PC-Ultra
    Musikilla:
    XLS200 < PB10 < PCi < Monolith < PC+ < PC-Ultra

    Uusi kimppatilauskierros avattu:
     
  8. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Itse en ole kumpaakaan kuullut, mutta parin revikan perusteella uskon järjestyksen olevan juurikin tuo. Jos tasot ovat erittäin maltilliset, niin nostaisin XLS200 musakäytössä jopa korkeammallekin.

    Katsotaan sitten tarkemmin, kun saan tuon Monolithin testiin.
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tuli taas tänään vähän testailtua.

    200:n "vika" oktaavi eli 20-40 laskee varmaan _todella_ jyrkästi. Speksien ilmoittama 18Hz tuskin pitää paikkaansa missään, tai jos pitää, niin vaimentuma lienee tasoa -20dB ... tai siltä tuo ainakin kuulostaa kun vetäisee jakotaajuuden minimiin eli 40Hz:iin. Jos tuo vaimentuma on niin suuri kun oletan, pidän _vähintääkin_ arveluttavana että bkelec ilmoittaa tuollaisia lukemiaan kotisivullaan. Uskon, että vastaavia "valkosia valheita" ei nähdä monilta suurilta ja perinteisiltä valmistajilta. Vahvistuksen tuohon taajuusvasteen tippumiseen saan sitten kun BFD joskus löytää tiensä tähän olohuoneeseen.

    Eli lyhyesti: alimpia murinoita tosta on turha odottaa, kuten oli hieman odotettua. BFD:llä sanee sitten joskus hieman tasoitettua tuota "ongelmaa", mutta vahvistimen/elementin/kotelon rajat ovat ymmärrettävästi mitä ovat.

    Mielenkiintoista sitten joskus nähdä kun saa raahattua PV1:n viereen, onko siinä viimeinen oktaavi jykevämpi vai ei. Ainakin muutamien testien perusteella odottaisin, että voimaa löytyy tätä laitetta enemmän, vaikka kokoluokka on sama.

    Nyt tilanne on kuitenkin sellainen, että elokuvissa juuri esim tykinlaukauksissa jää puuttumaan viimeinen murahdus sen verran hyvin, että sohvaa ei saa tärähtämään vaikka nupit vääntää kaakkoon. Siten sohvantärisytin pitänee rakentaa erittäin nopeasti.

    Ainakin siis nyt pysyn siinä kannassa, että jos ulkonäkö/kokorajoituksia ei ole, kannattaa suunnata suurempiin malleihin, sillä tämä malli ei saa "sukkia pöyrimään". Se joka väittää muuta, ei oikeesti ole kuullut suurempaa subbaria.

    Mutta siis noin muuten olen edelleen 90% tyytyväinen, en tosin ole varma, voiko 100% saavuttaa, sen verran rajoittunut tuo vika kuultava oktaavi on.
     
  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=137930&highlight=xls200+frequency+response

    Tuon mittauksen mukaan vaste tippuu melko nopeasti 24 Hz alapuolella. Riippuu tietysti huoneesta, mutta tuntemuksesi ovat varmasti oikeita. Sohvan saa tärisemään noillakin taajuuksilla, mutta tason täytyy olla lähellä 100 dB:ä.

    En olisi ollenkaan varma tästä. ;)
    SPL mittarilla homma selviää huomattavasti helpommin ja tarkemmin.

    En usko että BFD auttaa ongelmaan. Subbarin rajat tulevat vastaan jo nyt, korostus vain pahentaa asiaa.

    Fysiikan lakeja ei mikään subbari riko. Esim. SVS:t ovat isoja - ja syystä. :D
     
  11. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kiitos linkistä.

    Jeps ... yllättää on, että pidin vanhaa miragea aika "lussuna", mutta näyttää siltä, että se kykene saamaan ihan mukavia paineita aikaan. Tai ainakin selvästi suurempia kuin tämä.

    Olisi mukava tietää kuinka paljon tosta käyrästä voi nostaa tasoja ilman että subi hyytyy. Nythän lukemat ovat sinänsä aika alhaiset ja vaikka varaa olisi nostaa niin silti luvut ovat kauttaaltaan 15-20dB alemmat kuin saman kokoisella PV1:llä. Joko PV1:n elementit ovat oikeesti todella pitkäiskuiset tai sitten 200:n ei tossa ole saavuttanut lähelekään rajoja.

    Varmasti, mutta sitten kun lähden tohon leikkiin ostan kaiken kerralla, ei nyt jaksa käydä ostamaan mittaria vaan siitä ilosta että on mittari ja näkee miten toistoa pitäisi paikkailla.


    Saa nähdä, itse kyllä uskon että alapäätä voi vähän buustata leffoilla ilman että toiston hifistisyyys kärsii. Näkee sitten.

    Ja rumia. Kai siihenkin on syy, sillä tosimiehet ei ulkonäöstä välitä :D
     
  12. Mtk

    Mtk Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihmettelin tuota bkelecin ilmoittamaa alarajataajuutta myös aikoinaan ja yritin tivata vastauksia sähköpostilla, mutta eivät suostuneet ilmoittamaan esim. sitä, millä tasolla -3db vaimentuma on. Simuloimalla XLS:n toimintaa esim. WinISD:llä näkee kuitenkin, että tuo 18hz ei voi mitenkään noin pienessä suljetussa kotelossa pitää paikkansa. Peerlessin XLS ei ole edes suunniteltu toimimaan pienessä suljetussa laatikossa, vaan huomattavasti suuremmissa refleksikoteloissa ja vain passiivielementin kanssa pienemmissä. Kiinnostaisi kuitenkin nähdä tarkempia mittaustuloksia, jos sellaisia olisi saatavilla!
     
  13. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Saahan sitä korjata kaiuttimen toistamaan vaikka 10 hertsiin, mutta ei siinä ole järkeä jos käytössä on vaan yksi XLS.
     
  14. Gigu

    Gigu Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2002
    Viestejä:
    349
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös siellä aika selkeästi seiso, että
    Frequency Response at -6dB: 17Hz

    Mielestäni ihan ok saavutus jos tuon kokoinen pääsee edes tohon 24Hz ennen pahempia vaimentumia. Tarkkuutta löytyy kuitenkin aivan eri luokkaa kuin esim AP b1.35, mikä oli joskus kaverilta lainassa. Siinä basso oli lähinnä jotain mölinää ja eikä se silti mennyt erityisen alas. No hinnassakin tietysti pieni ero.

    Olisi kyllä hienoa jos joku näistä todellisista subimiehistä saisi XLS200 testiin niin saisi siitäkin hieman tarkempia arvioita.
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ja etenkään jos korjaamaton toisto on vaimentunut esim. -30 dB kyseisellä taajuudella. Eikö kukaan omistaja omista SPL-mittaria? Helppohan tuo mittaus on tehdä ihan testilevyn (tai netistä ladattavien pistetaajuuksien) ja paperin/Excelin kanssa. Ihan mainio tuo 24 Hz:kin toki on, mutta suorituskyvyn vääristely valmistajan puolelta on halpamaista.

    Voin kyllä tehdä mittauksia (huoneessa ja ehkä ulkonakin), jos vaan jostain saan kyseisen subbarin mitattavaksi. Elokuun puolenvälin jälkeen kuitenkin aikaisintaan onnistuu.
     
  16. Gleb

    Gleb Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.10.2001
    Viestejä:
    658
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todennäköisesti hankin seuraavassa kimppakaupassa tuollaisen XLS200n ja se siirtyy Lappeenrantaan syyskuun alussa. Tarvittaessa tuo sitten joutaa mittauksiin jos ei aikaisemmin muuta löydy.
     
  17. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Sanotaan niin, et tällä hetkellä tuntuu siltä, että tuo subbari ei oikeesti kykene tuottamaan riittäviä paineita vaativaan käyttöön missään alle 40Hz:ssä, tai ainakin oma vanha mirage oli tasoltaan paineessa aika paljon parempi.

    Lopulta sillä ei oikeestaan ole mitään väliä meneekö subbari 20Hz vai 25Hz jos maksimäärä desibelejä on näillä taajuksilla pieni. Siten voi hyvin olla, että -6dB on jossain 18Hz tuntumassa, mutta jos dB on silloin 70, taitaa olla koko homma kuulorajan alapuolella ja pahasti. Henk koht veikkaan, että oikeesti asiat on tämän subbarin kanssa niin, että maksimipaineet vikalla kuultavalla oktaavilla on yllättävän lähellä kuulokynnystä ja siten vikan oktaavin toisto on aika aneemista.

    Esim näin vertailun vuoksi jos mä laitan tosta subbarista jakotaajuden 50hz:iin ja gainin täysille, subbari ei sieltikään tuota samanlaista mörinää kuin vanha mirage noin puolella teholla ja 50hz jakotaajuudella. Miragessa oli jatkuvaa tehoa 150W, hetkellistä 500W, tässä 200:ssa pitäisi olla tehoa enemmän? Suurin ero noissa kahdessa on, että miragen kotelotilavuus taitaa olla about nelinkertainen ja kotelona refleksi jossa viritystajuus muistaakseni 28. Se nähtävästi riittää, sillä oikeesti tuolla 50hz jaolla xls200:n kuulostaa siltä, että jotain puuttuu.

    Noin muuten tarkuutta löytyy kyllä uskomattomalla tavalla. Nytkin kuuntelen konemusiikkia, jossa ei edes vikaa oktaavia ole ja subbari oikeesti soi kuin unelma, huomattavasti paremmin kuin vanha mirage. Mutta kun äsken oli sisällä kill bill vol 1 niin ei epäilystäkään siitä, että paineella mitatttuna mirage pyyhki tällä hopeisella laatikolla persettä.


    Tässä pitää tietysti koko ajan muistaa, että kysessä on oikeesti naurettavan halpa subbari. Hyvä elementti, viimeistelty kotelo, hyvät liittimet ja tehokas vahvistin tässä hintaluokassa on imo pienoinen ihme. Uskon, että tässä hintaluokassa ei pienessä koossa ole parempaa saatavilla.

    Mutta ei tämä laite oikeesti painetta riittävästi tuota jos tavoitteena on tuntea tykinlaukaukset. Siihen vaadiin pienessä koossa ihan toista hintaluokkaa tai siten rumaa ulkonäköä ja suurta kokoa.

    Tosta mittarista sen verran, että mulle voi kuka tahansa tulla koska tahansa tota mittaamaan, tapiolassa asustelen. Itse en valittettavasi ehdi akustiikan labrasta mittaria hakea, sillä remontti ja duuni vie kaiken vapaa-ajan.

    btw taitaa muuten olla harvinaista että joku juuri laitteen ostanut tylyttää laitetta näin ankarasti :D
     
  18. booris

    booris Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2005
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole hirveästi innostavia kommentteja tullut XLS200:sta.

    Täällä ollaan nyt kahden vaiheilla; uskaltaako ottaa riskin ja sijoittaa 425 tuohon vai ottaa varman päälle ja hakea 300:lla Audio Pro Focus. Hakusessa on kuitenkin edullinen, helppo ja mahdollisimman pieni kirsikka subbari.
    Mitä etuja tuolla noin €130:lla saan musiikki/leffa käytössä?
    :rolleyes: Neuvoja, vinkkejä?
     
  19. Marek

    Marek Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    22.05.2004
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa siltä että XLS200 on mainio musiikille, mutta jos haluaa elokuvasubin, Monolith on parempi.

    Pitäisi saada "säätäjälle" Monolithin vertailusubiksi. :cool:
     
  20. MacZon

    MacZon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    843
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voi mennä kyllä äänitteen piikkiin tai sitten ihan subinkin sillä mikään subi ei kyllä pysty toistamaan tuollaista (nyky)tykkien paineaaltoa. Intissä noita tuli muutama koettua ja olihan se aika jännän tuntuista. :cool: