Kämpän viilennystä

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana kurdt, 05.07.2005.

  1. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Aah tätä kesää. Aurinko paistaa ja saa tissutella vapaasti. Siinä vaiheessa tosin kun kämpän lämpötila lähentelee 28 astetta niin isompaakin miestä alkaa ihan suomalaisittain vituttamaan. Onko kukaan keksinyt mitään hienoa patenttia viilentää kämppää? Nyt on jo tuuletin tuossa pyörimässä, mutta siinä kun on se ikävä puoli, että jatkuvasti vetävä ilma aiheuttaa kaikkia lieveilmiöitä kuten niskojen jumitusta ja nenän vuotoa. Partsin oven ja ikkunoiden auki pitäminen ei paljoa auta.

    Pakko nyt keksiä jotain tai rupeaa syömään miestä ihan huolella.
     
  2. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Ei muuta kuin tilaat ilmastointipömpelin asentajan. Tai sitten asennat itse... Täältä voi ottaa mallia.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    (offtopic?)

    Tee kuten minä: adaptoidu. Huomasin hassun asian tänään (siis eilen), kun oli ensimmäinen selvä hellerajan ylitys. Tapanani on nukkua kesällä parvekkeella auringossa (säästyy valveaika muuhun ja ruskettuu ilmaiseksi), josta toki seuraa se, että herättyä on heppu sekä allaolevat tekstiilit litimärkiä, ja sydän on pamppaillut tehokkaasti nukkumisen aikanakin. Kunto kasvaa ilmaiseksi ja huomaamatta. Lepohan on tarpeen pääasiassa aivoja varten, jotta valvesession tapahtumien muistiinpano ja vaurioiden korjaus pääsisi tapahtumaan, mutta kukaan ei kiellä kuntoilemasta nukkumisen aikana.

    Auringossa nukkuminen (helteellä) edellyttää minulla kuitenkin sitä, että ainakin silmät, ja samalla osa päätäkin on peitetty pyyhkeellä, jotta olisi "pimeä" ja pää ei saisi liikaa aurinkoa. 18 astetta on lämpöraja, jonka alapuolella varjossa palelee, eli en mene ulos ennen kuin lämpö on noussut 18 asteeseen, tai auringon varmuudella paistaessa 16 asteen.

    Eniwei, kun sitten aikanaan herää ja aurinko poistuu parvekkeelta ja tulee kämppään sisälle, olo on sisällä melkeinpä viluinen, koska keho tottui olemaan todella kuumissa oloissa, tavallaan saunassa. Sisällä riittää tällöin vaatimaton tuuletin, jos sitäkään. Minulla on 80 mm "19 dB" laitetuuletin, jota ajan alivolteilla tai täysvolteilla, ja se riittää viilennykseen jos on saanut nukkuessaan shokkilämpökuurin joka päivä. Viilentämiseen siis menee 2 wattia, eikä 2 kilowattia kuten muilla.

    Tänään (siis eilen) oli sisällä 24-25 astetta ja koin sen melkein paleltavana kokemuksena. Talvisin sisällä on noin 22 astetta, ja siihenkin tottuu. Ja muistustan jälleen, että en käytä vaatteita sisällä enkä parvekkeella, joten lämpöadaptaatio on todellinen ilmiö ja hauska harrastus.

    Tuuletan kämpän viileäksi yöllä. Päivällä en anna ilman kiertää, koska ulkoilma on kuumempi kuin sisäilma, se vain lämmittäisi sisätiloja turhaan.
     
  4. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 425
    Saadut tykkäykset:
    10
    Asuntoni lämmönnousu on erittäin vakava asia myös minulle. Ensinnäkin siksi että sisälämpötila nousee monesti siihen vajaaseen 30 celsiuksen ja se jos mikä vituttaa, miten sitä nyt tuossa lämpötilassa mitään telkkaria katselee. Toinen on se että en pysty katsomaan leffoja rauhassa jos pidän tuuletinta päällä sen hurina haittaa tai jos ikkuna on auki niin silloin katumelu häiritsee liikaa. Eli tähän viilennykseen olisi saatava pikainen ratkaisu.

    Ikkunat ovat melkein aina auki, mutta ei niistäkään paljoa apua ole, koska asuntooni paistaa suoraan "ilta-aurinko" siinä klo. 16-22 välisen ajan, enkä omista säleverhoja. Eli täällähän paistuu hengiltä jos taivaalla sattuu olemaan vain vähän pilviä. Yleensä vietänkin vietän kuumimman ajan jossain patiolla/puistossa tissutellen. :p

    Ostama halppis tuuletin (kärkkäinen 17.90€) on laskenut asuntoni lämpötilaa edes jotenkin siedettävämmäksi, mutta sen aiheuttama melu häiritsee liikaa ja eihän täysin äänettömiä tuulettimia ole olemassakaan. Jos minulla olisi tarpeeksi rahaa ostaisin semmoisen kattoon kiinnitetyn lampputuulettimen, sillä se voisi tarjota kaipaamaani hiljaisuutta ja ilmankiertoa. Toinen varteenotettava viilennus keino on asuntoni ikkunoiden "pimentäminen" vaikkapa foliolla tai jollakin vastaavalla, niin ettei aurinko pääsisi enään lämmittämään.

    Onko kenelläkään kokemuksia noista pienistä ilmastointilaitteista, joita monet kodinkoneliikkeet myyvät parilla sadalla eurolla. Usein ne riittävät 20.30 neliön asunnon viilentämiseen, eli omaan tarpeeseeni sellainen olisi riittävä. Mutta en viitsisi sijoittaa seraavan vuoden opintotukeani sellaiseen, jos sen vaikutus on liian pieni.


    Ratkaisut on boldattuna
     
  5. Nice Guy Eddie

    Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.07.2001
    Viestejä:
    4 660
    Saadut tykkäykset:
    6
    ostettiin makkariin markantalosta ilmastointilaite, minkä hinta oli 320€. Tinkaamisella sain hinnan putoamaan 279€. Mukavasti tuo viilentää, mutta melu on tosiaan niin mahtava, että ei se päällä saa unta. 46db on ihan liikaa, mutta jos haluaa alle 40db:n laiitteen niin saakin jo pulittaa yli tuplahinnan.
     
  6. JaLe

    JaLe Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 556
    Saadut tykkäykset:
    75
    :cool: :thumbsup: Asiaa.
    Tosin en kyllä suosittelisi tekemään kerrostalon seinään reikää. Joku saattaa hermostua moisesta.
    Jos kotikutoisia konsteja kaivataan niin eikös olisi ollut helpompi korvata ikkunan alaosa jollakin levyratkaisulla johon kiinnittää tuo pömpeli tai jollakin viritetyillä parvekkeen kaiteeseen tarkoitetuilla kukkapurkki koukuilla.
    Hmm... Pitää ehkä viellä miettiä asiaa.
     
  7. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  8. Soulman

    Soulman Guest Guest

    Liittynyt:
    26.01.2003
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itseänikin kieltämättä vit#!"#!"!"#aaa hieman kämpän lämpötilat iltaisin. Homman nimi on se että asun viidennessä kerroksessa ja kämpän kaikki ikkunat on samalla seinustalla (isoja ikkunoita!). Kaikki ikkunat auki, parvekkeen ovi auki, verhot kiinni, kattotuuletin päällä ja pöytätuuletin päällä. Neliöitä kämpässä 49. Ilta-aurinko paistaa tällä hetkellä kahdesta-kolmesta siihen asti kunnes aurinko laskee horisonttiin (jotain 23-24). Kämpän lämpötila eilen 33,9c digitaalisella sisälämpömittarilla. Pakko lähteä evakkoon kämpästä aina kun vain jonnekkin voi lähteä. Vettä kuluu myös aika hyvin :thumbsup:

    Itsekin olen käynyt katsomassa liikkeissä noita ilmastointilaitteita, mutta kun halvimmat todellakin ovat 299e tms.. Toinen vaihtoehto olisi hankkia pimentävät verhot, joissa ikkunaan päin oleva materiaali olisi valkoinen. Luultavasti sekin laskisi lämpötilaa aika hyvin, mutta koska asunnossani on erikoissuuret ikkunat, pimennysverhot olisi tilattava mittatilaustyönä ja hintaa tulisi 300e+. Pahus!

    Eilen piti maata sängyllä X asennossa suurin piirtein koko päivä ettei iho koske ihoa --> Siitä lähtee noissa lämpötiloissa nimittäin mukava hikoiluefekti :D Joo ja pari kävelyreissua teki terää (eli hyytymään jonnekkin varjoon).

    Tämä siis ensimmäinen kesä tässä asunnossa. Ensi kesäksi ilmastointilaite (ja ehkäpä pimennysverhot) on pakko hankinta... Tai kämpän vaihto.
     
  9. Softail_200

    Softail_200 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    03.11.2003
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pirkka-lehden tasoinen niksi tukalaanoloon.

    Köyhänmiehen versio ilmastointilaitteesta on sumupullo. Kun sumuttelee vettä iholle, niin helpottaa oloa kummasti. Periaatteessa pitäisi hivenen myös huoneen lämpötilan laskea.

    Näppärä rakentaa pöytäpuhaltimeen vesisumutuksen. Itse voi sitten nauttia sumusta märällä sohvalla tai lakanoilla :D

    Sukkahousuja voi soveltaa jotenkin.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vesisumuttavia tuulettimia jo myydäänkin jossain, olen nähnyt niitä printtimainoksissa.

    Samoin myydään "ilmanviilentimiä" 100-200 eurolla, niissä ei ole kompressoria vaan nesteen haihdutin tai sumutin.

    Yhteistä noille konsteille on huoneilman kosteuden kasvaminen, ja nimenomaan kosteus tekee olosta tukalan ja nihkeän. Ilman kuivaaminen siis on se oikea ratkaisu. Se on kallista.
    ______________

    Minä olen joskus ripustanut pääni päälle pakastimessa olleen vesipullon. Siitä "valuu" kylmää ilmaa kehon päälle, eli saa ilmaisen paikallisen viilentimen. Lisäksi jäisen pullon pintaan tarttuu huoneilman kosteus, tiivistyy pisaroiksi ja kerätään pieneen suppiloon ja letkuun, joka menee keräyspulloon tai viemäriin. Ilma sekä viilenee että kuivuu. Toki se sähkölaskua kasvattaa kun pakastimessa pitää jäädytellä vesipulloja, mutta alkuinvestointi on nolla euroa, koska vettä ja pakastimia taitaa kaikilta jo löytyä.

    Pullon etäisyys (korkeus) ihmisestä pitää olla säädettävä, koska suoraan pullon alla tulee kamala vilu. Ei kannata haaskata viileyttä harakoille, puhaltamalla tuulettimella ilmaa pullon luota jonnekin, koska tämmöisen "viilentimen" teho on kovin onneton, se tepsii vain yhdelle henkilölle kerrallaan.

    EI SUKKAHOUSUJA pullon ympärille, tai muitakaan kondenssinhillintäkalvoja, koska idea on kerätä tiivistyvä vesi talteen muualle, ei saa palauttaa sitä takaisin huoneilmaan. Ja pulloon/letkuun kerätty tiivistevesi kannattaa kaataa viemäriin (tai juoda) vasta kun se on huonelämpöistä, eli kerännyt itseensä maksimaalisesti lämpöä ympäriltään.
    ______________

    Jos huoneilman kosteuden kasvaminen ei ole pulma, kannattaa ripustaa kosteita pyyhkeitä pään päälle "kuivumaan". Niistä valuu alas viileää ilmaa tuntikausia. Ei niin märkiä, että tiputtavat vettä, kierretään liika kosteus pois.

    Pyykkiä pestessäni en halua tuhlata kuivurin sähköä froteepyyhkeisiin, kuivaan pyyhkeet pääni päällä naruilla roikkuen. Siksi viileän ilman valuttamisen ilmiö on tuttu. Linkoamisen jäljiltä kosteita ovat. Hieman lisääkin voi kostuttaa jos viilennykseen pyyhkeet tulevat.

    Jos samaa pyyhettä toistuvasti kastelee uudelleen, se alkaa kerätä itseensä kalkkia, joka sitten varisee kuivasta pyyhkeestä alas kuin lumisade. Joten suosittelen vain yhtä kuivatusta per pyyhe, jos pyyhe tulee normaaliin pyyhintäkäyttöön.

    Jos pyyhe on pelkästään viilennyskäytössä, sitten samat rätit olkoon jopa viikon verran kuivumassa ja kasteltavana. Sen jälkeen rievut pitää pestä kalkista puhtaaksi.
     
  11. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    :OI Ei helvetin kele. Kosteus alkaa kämpässä pikkuhiljaa olemaan sietämätöntä luokkaa, ja keinot sen torjumiseksi vähissä. Ei auta ikkunoiden ja ovien aukominenkaan, sillä kosteus tuntuu vain lisääntyvän, kun sadekuuroja tulee tunnin välein ja ulkolämpötila pysyy sitkeästi +24 C hujakoilla. Viereinen katu höyryää kuin saunan kiuas, ja meikäläinen kärsii seurauksista. Suihkussa käynti lisää vain tuskaa, kun kämpän kosteus nousee entisestään, ja kaiken lisäksi hiki puskee pintaan heti toimituksen jälkeen.

    Täytyy varmaan kohta kokeilla tuota DVB-G:n "jäädytetty pullo" - niksiä, kun ei muukaan enää auta. Onkos muilla kuumankosteasta helteestä kärsivillä takuuvarmoja vinkkejä tähän uuvuttavaan taisteluun ? Kalliita ilmastointilaitteita ei ole varaa ostella, joten kotikonstein pitää edetä mahdollisimman pitkälle.

    Kohta sulaa varmaan dvd:t ja HT-laitteista voi kaataa tuuletusaukoista vettä pois...
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuuletusikkunakin pitää folioida, jos se on lasinen. Ja jos avonaisesta sellaisesta paistaa aurinko sisään tuuletettaessa, pitää asentaa peili tai foliopaneeli heijastamaan sisään paistava aurinko takaisin ulos, samalla sallien ilman virtauksen. Aurinko tarjoaa kilowatin lämmityksen neliömetrille, eikä moista kesäaikana kaivata.

    Minulla on folio tuuletusikkunan ulomman lasin sisäpinnassa, ja pidän ikkunaa vain raollaan, joten se peilaa suoran säteilyn pois myös tuuletuksen aikana. Raollaan oleminen riittää, koska olen asentanut vessan oveen puhaltimen, joka siirtää noin 150 litraa ilmaa sekunnissa, eli imee asunnosta ilman vessaan, josta se pakenee ulos avonaisesta wc-ikkunasta. Koska talon oma ilmanvaihto on alitehoinen. Muissa huoneissa vallitsee oikeaoppinen alipaine, vessassa lievä ylipaine. Tuulettuupi hajut ja suihkukosteus nopeasti pihalle. Muilla asukkailla lienee haiseva, homeinen, hiostava, kuuma ja märkä wc-tila. Mitäs eivät modaile kämppiään. Modaajan täytyy muistaa pois muuttaessaan ennallistaa asunto, eli minä joudun ostamaan uuden tai korjaamaan sen oven, jossa nyt on iso ilmanvaihtoreikä.
     
  13. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Tämän idean sain itsekin mutta en ole vielä kokeillut. Hyvä tietää että toimii. :thumbsup:

    Taitaa vaan kynä lentää hevonkuuseen aina kun mainoksia tulee... :weep:


    DVB-G, todellakin 150 litraa sekunnissa?? Aikamoinen on imuteho! :hitme:
     
  14. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 425
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kuten telkkari, PC ja jääkaappi? Ei koskaan!

    Itseäni tämä kämpän lämpötila piinaa edelleenkin (parhaimmillaanlähempänä +30 astetta), eikä ratkaisua ole näkyvissä. Pakko kai se on ensi kesäksi ostaa sellainen ilmastointi laite, tai jos rahaa ei ole tarpeeksi niin sitten päällystän ikkunat jollain foliolla...

    Tämä foliohomma on ihan toimiva ratkaisu, sillä kävin erään kaverini kämpässä jossa kaikki ikkunat on peitetty foliolla, eikä siellä ollut ollenkaan niin kuuma kuin minun kämpässäni jossa on ikkunat samaan suuntaan sekä sälekaihtimet (kiinni).
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Puhaltimen teho on muistaakseni 65 tai 83 wattia, ja mittasin ilmamäärän jätesäkillä ilman erillistä vastapainetta. Kun tyhjän rutatun jätesäkin iski äkkiä tuulettimen eteen, se tuli sekunnissa täyteen ilmaa, pullistui kuin hirmuinen ilmapallo ikään.

    Rajoitan eli kuristan virtausmäärän pienemmäksi tuuletusikkunan raon suuruudella. Jos avaisin parvekkeen oven niin sitten ehkä 100-150 litraa sekunnissa ilma vaihtuisi ja irtopaperit kämpässä lentelisivät. Liikaa olisi moinen.

    Onneksi puhaltimen hukkalämpö puhalletaan ulos asunnosta, muuten sekin lämmittäisi turhaan, eli ilmanottotuulettimia en halua, vain ilmanpoistotuulettimia.
     
  16. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Meilläkin pimennysverhojen alkuperäinen tarkoitus oli mahdollistaa keväinen leffojen katselu mutta on muutamana vuotena huomattu niiden käyttö auringonpuoleisilla ikkunoilla päivisin vielä hyödyllisemmäksi. En ole vertaillut mitenkään tarkasti sälekaihtimiin mutta näppituntumalla sälekaihtimet toimii auringon estäjänä suunnilleen yhtä keskinkertaisesti kuin ne onnistuu pimennyksessäkään, eli pimennysverhot on selkeästi paremmat. Toisaalta pimennysverhot ja kaihtimet yhdessä on huomattavan tehokas ratkaisu.

    Todennäköisesti ulos sijoitettu markiisi olisi erittäin hyvä muttei välttämättä kaikille mahdollinen asentaa. Ketjussa mainittu alumiinifolio on varmasti tehokas mutta mahdollisesti hellasärisevä kikka.

    Mielestäni järkevintä on ensin estää suoran paisteen pääsy kokonaan ja ennen kaikkea koko päivän ajan. Huone ei viilene hetkessä jos sen on ensin annettu paistua auringossa esim. koko työpäivän ajan. Noiden jälkeen vasta kannattaa miettiä jotain koneellisia viilentimiä.
     
  17. houm_thiätör

    houm_thiätör Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2003
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaan kiva käydä vieraiden vessassa kun ovessa reikä? Olen huomannut että varsinkin osa naispuolisista tykkää käydä enemmän vessassa ovi kiinni. Ovi kiinnihän ei paljoa hyödytä jos ovi on rei'itetty.
     
  18. akomu

    akomu Guest Guest

    Liittynyt:
    20.06.2005
    Viestejä:
    540
    Saadut tykkäykset:
    0
    No mutta eihän DVB-G päästä vieraita ihmisiä edes asuntoonsa, etteivät he pilaisi olemassaolollaan huoneen akustiikka (olikos se nyt viikko, mikä menee totuttautua takaisin vanhaan äänimaailmaan, kun vieras objekti käy kuuntelutilassa. Voihan vehkeet pitää tietty kiinni sen ajan..) ja toisi pölyä mukanaan ;)
    Ja enemmän naisihmiset voisivat kammoksua miehen alastomuutta kotioloissa.
    (heh heh)
     
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Plaza on parasta viihdettä! DVB-G:n kommentit tähän murjaisuun tulevat olemaan mitä herkullisinta luettavaa! :naminami:
     
  20. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Oven reiän päällä on pesuhuoneen puolella se puhallin, joten jos joku näkee Röntgen-Silmillään muovin ja metallin lävitse niin se pahvinen kenno-ovi ei haittaa näkemistä yhtään enempää.
    Ja eteisen puolella reiän peittona on yksi Illsonic-studioprofiililevy (>100€/m2), koska en tykkää puhaltimen synnyttämästä melusta. Akustolevy vaimentaa melutason tasaiseksi taustapuhinaksi, jota kesäaikana pitää sietää. Erillinen äänenvaimennin toki olisi parempi, mutta vielä ei ole hermostumiskynnys ylittynyt, jotta vaihtaisin akustolevyn äänenvaimentimeen.

    Valitan, nyt ei viihdearvo yhtään parantunut. Vaatikaa rahanne takaisin kun runoilija olikin tänään tylsä.

    En jaksa nyt luennoida siitä, että täällähän vieraat eivät vessassa käy, jumaleissön. Eivätkä käy ohikulkevat koirat, kissat, tai nurmikonleikkaajatkaan.

    Pienet Hämähäkkyräiset kyllä köpöttelevät missä haluavat. Mistä lie rakosista kulkevat nuo kutsumattomat ystävämme, jotka huolehtivat muiden hyönteisten siivoamisesta.

    Hyttynen ei ole minua purrut vuosiin, vaikka siis nukun kesät ulkona parvekkeella auringossa, viimeksi tänään vetelin hirsiä klo 10:10-15:40 kun oli univelkaa Trekkien takia kertynyt. Eli otsasi hiessä pitää sinun parvekkeellasi päivät nukkuman, sanoo jo Pyhä Kirjakin. Kun yöt tallennellaan maratooneja kiintolevyille.