Dawn of the Dead (2004)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Oceansoul, 18.10.2003.

  1. code.666.

    code.666. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jo sana Re-make saa aikaan puistatuksia. Joten olisi kaikkien kannalta parempi, ettei hollywood tee enään jatkossa re-makeja hyvien kässäreiden puutteessa.
    Ja kyllä, mielestäni alkuperäinen on kaikilla mahdollisilla tavoilla toimivampi leffa. Ja se toimii, ei siihen tarvitse uskoa. Ei mielestäni elokuvan tarvitse olla vauhdissa jatkuvasti, esim uusinnassa jäin kaipaamaan kovasti asukkaiden ns. normaalia elämää ostarissa.
    ja alkuperäinen: 126 min/156 min ja re-make:100min (en sitten tiedä onko 100min uncut vai ei) Nykynuoriso ei varmaankaan jaksaisi katsoa niin "hitaasti" etenevää elokuvaa.
     
  2. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    No jos se sinun mielestäsi toimii niin hyvä sinulle. En muista hirveän hyvin niitä alkuperäisiä, mutta muistaakseni ne olivat ihan kivoja, mutta ei mitään erikoisen pelottavia tai hyviä elokuvia. Lisäksi yli pari tuntia kauhu mätölle on aivan liikaa. En muuten kysynyt mitä mieltä olet alkuperäisestä elokuvasta vaan siitä sen konseptista, että jos tuo uusi olisi kuvattu samalla tavalla tms.

    Remaket on ihan kivoja jos niihin saadaan jotain uutta kuten Ocean's Eleven tai tämä. Olen muuten 100% varma, että jos tämä olisi julkaistu tälläisenä, mutta eri nimellä niin sitten olisi tämä sama vollottajien kuoro vollottamassa siitä miten rip-off tämä nyt onkaan..
     
  3. antnisk

    antnisk Guest Guest

    Liittynyt:
    12.08.2004
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toisaalta pitänee sanoa että vaikka Romeron versiossa olisikin ollut "pistävää amerikkalaisen yhteiskunnan kritiikkiä" niin ei zombieiden ja kulutushullujen jenkkien rinnastaminen nyt NIIN suuri neronleimaus ole että sen perusteella voitaisi tämä nostaa kokonaan eri tasolle suhteessa uuteen versioon... Vähän väittäisin että molemmat voidaan arvostella kokonaan ilman pyrkimystä oikeuttaa toinen tai molemmat viittaamalla yhteiskuntakritiikkiin sen sisällä, mistä lienee ollut kysymys ainakin alkuperäisen version kohdalla.
     
  4. Toolband

    Toolband Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2003
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt on sitten tämäkin nähty. En nyt jaksa mitenkään pitkästi jaaritella leffasta, koska siitä on täällä jo monta arviota. Täytyy kuitenkin sanoa, että meikäläiseen tämä leffa upposi todella hyvin.

    Katastrofaalisen huonon Teksasin moottorisahamurhien uusintaversion jälkeen tämä pääsi todellakin yllättämään. Koko leffan ajan tunnelma oli piinaava ja jännittynyt. Hurmetta tarjoiltiin kansalle koko rahan edestä ja leffa oli kyllä melkoisen raaka. Zombiet eivät olleet mitään laahustavia puolikuolleita vaan ihmiset saivat tosissaan pinkoa niitä karkuun kuin kreikkalaiset pikajuoksijat doping-testaajia.

    Itse antaisin surutta 4/5 tälle leffalle ja tämä tulee ehdottomasti eksymään jossain vaiheessa myös omaan hyllyyni. Melkoisen viihdyttävä pläjäys.
     
  5. Mark Lee®

    Mark Lee® Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.05.2003
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Positiivinen ylläri. Paljon räjähdyksiä, verta ja ammuskelua. Selvä äksönleffahan tästä oli tehty ja pidin. Hyvä tunnelma saatiin silti luotua. Pari näyttelijää olisi voinut jäädä jonkun rekan alle jo heti alkuvaiheessa sillä en sietänyt heitä. :thumbsup: Pitäisi se alkuperäinen vielä nähdä, vaikka onkin ihan erilainen leffa tähän v. 2004 versioon verrattuna, ainakin kuuleman mukaan. No pianhan tulee joku definite versio siitäkin markkinoille. 3½/5
     
  6. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Oli kyllä aika hurjaa ja painostavaa menoa alusta loppuun. Alkukohtaus on klassikkoainesta :) Muutenkin elokuva on luultavasti paras kauhuelokuva, jonka olen nähnyt. Yllättävää, että vaikka elokuva oli ns. splätteri, siinä rakennettiin oikeasti henkilöhahmoja, jotka olivat jopa mielenkiintoisia merkittäviä. Muutenkin väkivalta oli tyylikkäästi toteutettu. Niin sanottua turhaa mässäilyä ei ollut vaan kokoajan pysyttiin asiassa.

    4/5 tähteä. DVD-lähtee ostoslistalle.

    Mitenkäs tämä vertautuu alkuperäisversioon? Onko originaali oikeasti elokuvanakin yhtä hyvä vai onko se suomalaisen indie elokuvan budjetilla tehty sianverikarnevaali?
     
  7. Hene

    Hene Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2002
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nähty on en pitänyt. Surkea oli. Se on kumma juttu että suurinpiirtein trailerista näkee mistä elokuvasta ei tule pitämään sitten ollenkaan. Miljoona kertaa näin on käynyt ja näin kävi nytkin. Mieli avoimena ryhdyin rainaa katsomaan ja ajattelin että tämä olisi nyt kunnon lauantai-illan viihdettä (kun täälläkin tätä on suut vaahdossa kehuttu) mutta kun ei. Puolentoistatunnin kohdalla pistin pikakelausta kehiin ja loppuun asti suurinpiirtein mentiinkin (mitä nyt suurimpien verenroiskuttelujen ajaksi painoin playta).
    Elokuvasta puuttui tunnelma tyystin (alun kaaoksessa sitä hieman olikin), henkilöhahmoista en piitannut pätkääkään (lopussa
    itsemurhan tehneelle miehelle
    olisi vissiin pitänyt herua sympatiaa) eikä toimintakaan ollut mistään kotoisin. Leffa ei sisältänyt mitään uutta/omaperäistä mikä olisi oikeuttanut uusintaversion tekemiseen.

    Plussaa hyvistä gore-efekteistä ja paikoin toimivasta huumorista.

    Ihmetellä täytyy että tämmöinen kliseinen tusinatuote on saanut näin paljon myönteistä palautetta. Jos re-makeja tehdään niin tehdään sitten kunnolla kuten esim. The Thing.
     
  8. DVDdude

    DVDdude Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2001
    Viestejä:
    468
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pahoittelen näin vanhan ketjun nostamista ylös.

    Tulipa vihdoin ja viimein katsottua se alkuperäinen ja siihe-ei-saa-koskea eikä-sen-nimellä-ratsastaa Dawn of the Dead. Vuonna 1978 leffa räjäytti varmasti tajunnan, mutta jos otetaan itkun huurustamat fanilasit pois silmiltä, niin muutama asia tuossa kulttileffassa pisti silmään. Ensinnäkin kaikki näyttelijät olivat huonoja, suorastaan amatöörejä. Hauskaa, että vanhoissa leffoissa ja muistojen kultaamina tämä annetaan anteeksi, mutta uusissa leffoissa seikka teloitetaan heti lonkalta. Sori mua ei kiinnosta, vaikka budjetti oli viikkorahoista säästetty, hyviä/halpoja näyttelijöitä oli silloinkin olemassa. Ammuskelussa ei ollut mitään järkeä ja jotkin ampumakohtaukset etenkin siinä alussa pisti vain v*tuttamaan. Muutamissa kohdin juonessa oli aivan hölmöjä seikkoja, SWAT osaston toiminta jne. Hyväähän siinä oli se hauska kritiikki yhteiskuntaa kohden ja se moottoripyöräjengi. Musiikki kävi myös korvaan, mutta lopussa oli aivan hemmetin hyvin toimiva kohtaus sen iloisen pimpom musan tahdissa, kun lentäjäpoika palasi piilopaikkaan. Myös lopputeksteissä käytettiin samaa musaa, todella onnistunut juttu. Se kohtaus ja lopputekstit olivat kestäneet ajan hammasta erittäin hyvin.

    Vanhaa ja uutta ei kannatakaan verrata keskenään, sillä se tahtoo mennä aina tähän fanipoikien nostalgiatrippailuun, jossa aika kultaa muistot, vaikka itku kurkussa. Molemmat leffat olivat hyviä, itse tykkäsin uudesta re-makesta enemmän. Se ei taas vähennä vanhan leffan arvoa yhtään, vuonna 1978 leffa oli kuitenkin jotain muuta. Niin ja sopii muistaa, että fanit eivät leffoja omista vaan niitten tekijät (tai kellä niihn on oikeus). Jos Romero antaa tehdä "paskaversion" omasta klassikostaan, niin nielkää vaan kiukkunne rauhassa. Ketään ei kiinnosta. Kysykää vaikka Lucasilta.

    Jäämme odottelemaan Land of the Deadia ja kehittyviä zombieita (yhyy, ne ei saa kehittyä, kun kerta vuonna mummo leffassa blaah blaah blaah).

    Sori, oli pakko provosoida, kun fanipojat pieri verta kaarella.

    p.s. en ole nopeisiin leikkauksiin tottunut MTV:n ja Doomin äpärälapsi, vaan vanha ja kyyninen leffam*lkku.
     
  9. lukkonen

    lukkonen Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2005
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hassua, että viime vuosien kaksi terävintä kauhupätkää ovat uudelleenfilmatisointeja: Ring ja Dawn of the Dead.

    Dawn of the Dead tuli katsottua elokuvissa ja myöhemmin dvd:ltä. Uusintakierroksellakin leffa piti ihan hyvin otteessaan ja tämä on itselleni aika harvinaista. Yleensä katson elokuvat vain kerran ja ehkä vuosien kuluttua uudestaan, jos koskaan.

    Hyvää leffassa oli juuri se, että alkuperäisen yhteiskuntakritiikkiä ei oltu lähdetty toistamaan. Konsumerismi tuli ja voitti. Turha potkia enää vastaan. Toki nykyään voi kuluttaa reilun kaupan tuotteita tms, mutta fiksut ymmärtävät tämän pohjimmiltaan samaksi shoppailuksi kun mäkkärissä käynninkin. Tänä päivänä maailma pelastetaan ostopäätöksillä.

    Uusintaversiostakin voi aistia hajanaista kritiikkiä, ehkä 'globalisaatiota' tai muita isompia ilmiöitä kohtaan. Zombie-vitsauksen vihjaillaan vahvasti olevan ihmisen kehittämä. Onko kyse vahingosta vai terroriteosta, siihen ei oteta kantaa.

    Henkilöhahmoissa on ihan yllättävää syvyyttä genreen nähden. Joku ketjussa ei ollut tuntenut juuri sympatioita hahmoja kohtaan, mutta aika harvassa kauhuleffassa sitä hahmojen asemaan tulee asetuttuakaan kun niiltä symppiksiltäkin saatetaan syödä aivot koska tahansa:) Hahmoissa ja heidän suhteissaan tapahtui jopa jonkinlaista kehitystä. Varsinkin Stevareiden Kuninkaan muutosta oli hauska seurata.

    Toimintapuolella leffa toimii kuin junan vessa. Juoksevat zombiet sopivat hyvin nykypäivään, koska tulivoimaa on tarjolla ihan tarpeeksi niiden hitaiden niittämiseen: Ving Rhames + pumppuhalikko + hitaat zombiet = kasoittain jauhelihaa. Kiire ja stressi ovat nykypäivälle ominainen vitsaus, joten ehkä tässä oli se piilotettu yhteiskuntakritiikki: aivottomat kuluttajat ovat muuttuneet raivoisiksi, mutta edelleen aivottomiksi duracell-pupuiksi. Leffan kerrontatahti on muutenkin autuaaksi tekevän sähäkkä. Edes lopputekstejä ei ole hukattu (vinkki). Olen kurkkuani myöten täynnä yli kaksituntisia venytettyjä leffoja, joiden leikkauksesta näkyy, että niitä on tarkoitus venyttää vielä lisää dvd-myyntiä vauhdittamaan. Less is more.

    Logiikkapuolellakin leffa loisti. Juonen aukot loistivat poissaolollaan ja henkilöiden irrationaaliset tempaukset tuntuivat ihan sopivilta epätoivoisessa tilanteessa.
    Esimerkiksi veneelle lähtö nyt oli tyhmää, mutta tavallaan ymmärrettävää. Joukko kyllästyi kykkimään toivottamassa tilanteessa peläten joka hetki jonkun zombien löytävän tien sisään.
    Oikeastaan leffassa oli yksi ainoa isompi epäloogisuus: mistä Zombiet saivat energian liikkumiseen? Homma olisi ratkenut helposti, jos zombiet olisivat syöneet enemmän. Nyt sitä jäi ihmettelemään, mikseivät hahmot vain odottaneet zomppareiden mädäntymistä tai nääntymistä?
    Jatkuvat amatöörien jakelemat pääosumat olivat toinen pieni epäloogisuus, mutta ne eivät niin häirinneet.

    Arvosana ilman mitään kauhubonuksia: 4/5
     
  10. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Zombiethan mädäntyi koko ajan. Vertaa esim. alun ja lopun zombeja. Ehkä nuo tyypit ei vain tajunnut asiaa, toihan pelkkä turvassa olokin lisää uhreja.
     
  11. Skatti

    Skatti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2000
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin Dayn katsoneet tietävät että zombit voivat "elää" vuosia
     
  12. Jaded

    Jaded Uusi jäsen Blokattu Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.04.2004
    Viestejä:
    1 548
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin ei kai Zombit kuole kun ei ne eläkkään..
     
  13. Higher

    Higher 1. Stanley Kubrick Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    845
    Saadut tykkäykset:
    15
    Aivan, siinähän on repliikki tyyliin, että "ne voivat säilyttää toimivuutensa jopa vuosia", olikohan se itse "Dr. Frankenstein" joka repliikin sanoi.
     
  14. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 301
    Saadut tykkäykset:
    594
    Katsottu on. Alku oli järisyttävä kokemus. Harvassa on ne leffat joiden alussa mennään samoissa teholukemissa. Hienon alun jälkeen homma läsähti aika pahasti ja typerästi kirjoitetut tapahtumat seurasivat toisiaan. Sitten kun päästiin pois ostoskeskuksesta niin jo alkoi taas homma sujumaan. Mahtava alku ja hyvä loppu. Näiden välissä armoton määrä järkyttävää käyttäytymistä ja keinotekoisia tilanteita.
    Siinä vaiheessa kun eräs naikkonen lähti pelastamaan koiraa kuorma-autolla
    en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Gore oli onneksi näyttävää ja huolellisesti suunniteltua. Nopeat zombietkin ovat paljon pelottavampia kuin hitaat örisijät. Erittäin kaksijakoinen leffa.

    **½
     
  15. Hurricane

    Hurricane vaikeemmil tasoil Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.07.2002
    Viestejä:
    2 175
    Saadut tykkäykset:
    11
    Positiivisena yllätyksenä tätä kai täytyy pitää. Edelleen Romeron samanniminen elokuva on näkemättä, joten se vertailu jää tekemättä. Tämä oli kuitenkin sujuva zombie-mättö, johon oli saatu suhteellisen onnistunut sekoitus kauhua, toimintaa ja huumoria. Hahmoihinkin oli jopa saatu syvyyttä jonkin verran. Keskivaiheilla elokuvaa tunnelma tosin muuttui turhan kepeäksi, kunnes lopussa päästiin taas asiaan. Sarah Polley pääosassa miellytti jälleen kerran. 3½/5
     
  16. pasala

    pasala Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2005
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itse asiassa tämä oli paljon parempi kuin alkuperäinen. Alkuperäisessä on ehkä nostalgiaa, mutta kunnon kauhuun se ei pysty, sen on ylipitkä(paljon turhia/venytettyjä kohtauksia) ja veri on liian punaista makuuni. Uusversiossa taas oli hyvä tunnelma, se oli sopivan pituinen, veri oli "aitoa" ja sitä oli tarpeeksi, efektit toimivat, pari hyvää säikäytystä, runsaasti actionia.

    Alkuperäinen (1978): 3/5
    Uuusversio (2004): 4/5
     
  17. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täräytinpä tämän eilen verkkokalvoille. Viime katselmus oli DVD-julkaisun muodossa joulukuulta 2005, joten oli jo uusinnan aikakin. Nyt toki kyseessä elokuvan Skandi blu-ray -kiekko, joka tarjosi audiovisuaalisesti upean kokemuksen! No mutta se tärkein, eli itse elokuvallinen kokemus. Se ei ollut muuttunut mihinkään viime fiilistelystä (4/5 tähteä viimeksi), päinvastoin saattoipa jopa nousta BD:n ansiosta, koska joko viimeksi äänet olivat jotenkin pahasti vinksalllaan tai sitten en keskittynyt niihin, mutta nyt koko äänimaisema toi niin paljon lisää öh.. "eloa" fiilistelyyn. Tunnelma oli mahtava! Edes nuo juoksevat zombit eivät häirinneet (onhan niitä jo viljelty enemmänkin). Ehdottomasti tämä on 2000-luvun uusintazombeilujen, ja miksei muutenkin genressään, ison maininnan arvoinen tekele! Zombielandin veroinen...

    ****+ / *****
     
  18. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Zombieleffat eivät kuulu omiin suosikkeihin, päinvastoin. Monien kehuman Day of the Deadinkin katsoin joskus loppuun lähinnä periaatteesta. Joten oli aika mielenkiintoista nähdä, millaista jälkeä Zack Snyder oli saanut aikaan.

    Alkuperäistä ennalta näkemättä, alkupuolisko tästä kulki kuitenkin hyvinkin perinteiseen tapaan. Ei tässä tosin mitenkään hidasteltu vaan leffa ponkaisi mukavasti vauhtiin, kun shokkiefektejäkään ei varsinaisesti säästelty. Aina ostoskeskukseen asti edettiin tutusti, jossa esiteltiinkin tarvittavat hahmot sutjakkaasti. Hieman yllättäenkin Ving Rhamesin pääosamies ei ollut tylsä, ja varmaan tässä oli eduksi että ihmiset olivat varsin tavallisia. Pikkutwistejä tuli esiin kauhuleffoille tyypillisesti sieltä täältä. Paikat hyödynnettiin ihan kivasti, ja mikä parasta: zombietkin osasivat juosta! No, ei varmaan ihmekään että niitä tungeksikin äkkiä siellä ulkona...

    Siinä vaiheessa kun mietti, jatkuuko leffa perinteisesti loppuun asti ja mitäs seuraavaksi kuuluukaan tapahtua, tapahtuukin muutos. Junnauksen sijaan tulee kohtaus jossa varsin hupaisasti ironisoidaan koko tilanne musiikin avulla. Varsin pian tämän jälkeen leffa vasta lähtikin käyntiin. Suorasukaiset viittaukset jenkkiviihteeseen olivat varsin tylyjä, kuin myös alla kulkenut ajatus ihmisen merkityksettömyydestä. Kuitenkin siinä missä tusinakauhussa homma kääntyisi totiseksi verimätöksi, tässä käänteet vedettiin mukavan hilpeiksi inhorealistisella tavalla, aina zombievauvaa myöten. :D Erityisesti ruumisvyörymän lopullisesti laukaissut koirakohtaus hymyilytti alusta loppuun. :thumbsup:

    Tuosta seurasikin genrelleen todella epätyypillisesti kirjaimellisesti loppuun asti kasvanut elokuva, joka ei jättänyt mitään sattuman varaan. Leffan vika puolituntinen olikin jotakin uskomatonta tykitystä, huh! Kyllähän tämä inhotti välillä jo aiemmin mutta loppua on hankalampi kuvata. Se että remakessa on yksi leffahistorian epämiellyttävimpiä kohtauksia, on jo saavutus, mutta tyyli millä tapahtumat vietiin hurmeiseen päätökseensä oli vielä tänäkin päivänä ns. tajunnanräjäyttävää. Snyder on kingi! :king: Kyllähän tämä leffa sai kaiken maailman Walking Deadit ym. ontot remaket näyttämään entistäkin huonommilta. Tässä oli sitä jotain, joka piti otteessaan puistattavan hyvin.

    Kyseisessä genressä toki henkilöhahmot ja tarinat ovat jo lähtökohtaisesti pintaa, ja alkutyön ollessa kyseessä näkyi vielä tietty raakuus ja tyylillinen hakeminen ennen kliimaksivaiheita. Tyypillistä Snyderia kuitenkin: solidi kokonaisvaltainen ohjaus, loistava musiikin käyttö (Cashin Man Comes Around ym.), tarinan rytmitys kiinnostavaksi ja uskomaton mutta nerokas visuaalinen tempo ratkaisuvaiheissa. Kaikki näkyi jo tässä apokalyptisella tavalla ja tuloksena yksi parhaita remakeja, sekä paras zombieleffa ikinä. Huh, eipähän kaverilta puutu rohkeutta ja kunnianhimoa: käsittelyssä olleet zombit, historiallinen eepos, sarjakuvaklassikko, ja seuraavaksi uusi versio Teräsmiehestä. Jääpähän odottamaan mielenkiinnolla tulevaa. :)

    ****
     
  19. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mukava huomata, että tämähän on järjestään (ihan verisimmin kuolaavia Romero-faneja lukuunottamatta) saanut neljää tähteä ja leffaa on tajuttu.

    Hahaha... Ihan hyvin manattu.

    Totta. Tuo unohtui, kyseessä on tosiaan järkyttävän loistava leffa! Eli Savinin remake olkoon se ykköszombeilu. :thumbsup:

    Heh, ei tämä mitään pohdiskelevaa taideleffaa ollut. Lopputekstit olivat parhaita oivalluksia ohjaajalta. :thumbsup:

    Itsellekin tämä jätti halun katsoa uudestaan, mikä ei tapahdu kovin usein kauhuleffojen kohdalla.

    :thumbsup:

    Taattua Snyderia. Eipä ollut aikoinaan merkittävä nimi, eikä ollut silloin mitään hinkua mennä katsomaan tätä osasyynä juurikin remake-buumi.

    Hyvin todettu...