Bass shaker

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana joksu, 15.07.2001.

  1. WiLkKu

    WiLkKu Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2001
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinkas tehokkaan vaffin sä laitoit sille? Kuinkas se liitetään jos on aktiivisubbari tai pääte+aktiivijakari+subbari...?
     
  2. joksu

    joksu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoin kiinni tuollaiseen Simex:in kotisubbarivahvistimeen, malli taitaa olla BA-150. Muistaakseni antaa ulos jotain 90 W. Suoraan vahvistimen kaiutinlähdöstä vedin kaiutinjohdolla tähän 'Simex+BassPump'-yhdistelmään.
     
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vertailun vuoksi pieni extreme kokeilu: Laitoin Buttkickerin kiinni sohvan pohjaan. Normaalisti pidän sitä asennettuna lattian alle. Vahvistimena oli NAD 218. Supparisignaalin viritin niin kovalle tasolle kun elementti kesti kolisematta. Leffaksi laitoin Apollo 13:n lähtölaukaisun.

    Sohva pomppi niin. että pehmusteet rupesi pikku hiljaa liikkumaan sohvaan reunaa kohden ja posket meni tunnottomiksi. Saamaan aikaan astronautit tärisivät juuri samalla tavalla. Ei sentään tullut perse kipeeksi. Leffaa katsoessa on vaikea päästä enää lähemmäksi autenttista fiilistä.

    Värinät on aivan ehdoton juttu, pois en vaihtaisi minäkään. Ja lisäksi WAF on 100%, tuli oikein spontaaneja kehuja hankinnasta. Tunnelman säilyttämiseksi jätin hinnan kertomatta.

    NAD kesti kertakatsomisen, mutta toinen kerta heti perään iski suojat päälle liiallisen lämpenemisen takia.
     
  4. joksu

    joksu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan tuommoisia efektejä ei Bass Pump saanut aikaan; vähän tuo sohva alkaa voimakkailla bassoilla resonoimaan, mutta ei häiritsevästi. Jokatapauksessa antaa mukavasti lisäfiilistä!
     
  5. luolamies

    luolamies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2000
    Viestejä:
    506
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sainpa viimein tuon tärisytin-rakennusprojektini valmiiksi. En ole vielä päässyt vehjettä oikein kunnolla testaamaan, mutta se toimii odotetuilla tavalla. Tärinät ulottuvat alas, 5Hz on vielä tunnettavissa. Liikkuvaamassaa on todella paljon ja korkein vehkeen toistama taajuus onkin n. 45Hz, tästä ylöspäin taajusvaste putoaa kuin lehmän häntä, juuri niinkuin suunnittelinkin. Katson huomenna muutaman leffan ja kerron kokemuksia.

    Tuo ei ole mikään hyvä idea, kolmesta syystä:
    -Tuolinalunen ei ole paras subbarin asennuspaikka.
    -"Normaalilla" kuunteluvoimakkuudella tärinät jäävät vaisuiksi.
    -Tärinän taajuskorjaus ja jakotaajuuden muuttaminen eivät onnistu ilman ääneen tulevia haittoja.
    Kuinka suuret tärinät sitten ovat mielestäsi riittäviä? Itsellä on juuri tuollainen 200W vahvistin kiinni tuossa isetehdyssä tärisyttäjässä, ja efektit ovat niin voimakkaita että volume nuppia ei edes tarvitse pitää ääriasennossaan. Vai Olisiko tärinän voimakkuus mielestäsi sopiva silloin kun käsinojalle jätetty kaukosäädin hyppää metrin ilmaan?
    Ei tavoitteena muuten ole liikuttaa sitä 75 kg painavaa ruipeloa millään tavalla, vaan saada se tuoli liikkumaan hänen allaan niin paljon, että sen pystyy tuntemaan, sitäpaitsi istujan liikuttaminen ei olisi edes mahdollista suhteellisen nopean liikkeen ja tuolin pehmusteiden takia.

    Mikäs idea tuossa on? Katsotko leffat ehkä lattialla maaten, vai?;)
     
  6. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihmisen tuntoaisti on verrattain herkkä. Useimmat meistä tuntevat helposti iholla kävelevän kärpäsen askeleet, vaikka sen paino jakaantuukin useammalle jalalle. Ei siis ole mikään ihme saada tärisyttimellä mataliakin taajuuksia tuntumaan pienellä teholla. Erot laitteistojen välillä syntyvät toiston tarkkuudessa (särössä) ja intensiteetissä (voimassa).

    Omien kokeilujeni perusteella uskallan väittää tärinätoiston olevan yhtä hienojänteistä puuhaa kun äänentoistokin. Minulla oli jonkin aikaa laitteistossani Behringer Ultra Bass Pro, joka generoi sub-harmoonisia taajuuksia alueelle 15-65 Hz. Maltillisilla asetuksilla sain supparin soimaan nätisti, mutta tärisytin paljasti armottomasti laitteen puutteen. Lisättyjen taajuuksien voimakkuus ei seurannut alkuperäistä signaalia, vaan katkesi veitsellä leikaten laitteeseen säädetyn raja-arvon mukaisesti. Lopputuloksena oli erittäin epäonnistunut tärinäkokemus, joten luovuin laitteesta.

    Mikä sitten on sopiva määrä tehoa? Tämä on tietysti aivan yksilöllinen juttu. Itse tykkään kun leffassa tapahtuu jotain rajumpaa, niin sama tunnelma välittyy myös minuun. Kun U-96:ta katsoessa syvyyspommit räjähtelevät, niin minulle ei riitä sähköhammasharja teipattuna kiinni tuolin jalkaan tunnelman välittäjäksi.

    Tärinän tunteminen perustuu nimenomaa siihen, että tärinä liikuttaa havainnoijaa. Mitä suurempi liike, sitä autenttisempi fiilis on luotavissa. Luolamies, tee pieni koe kaverisi kanssa. Nosta ensin katselutuoliasi 0.1 mm irti lattiasta. Pyydä sitten kaveriasi istumaan tuoliin ja nosta taas 0.1 mm irti. Tulet varmasti huomaamaan, että voimaa/tehoa tarvitaan jälkimmäisessä tapauksessa selvästi enemmän.

    Mikäli laitteisto on niin heikkotehoinen, että se ei jaksa tärisyttää kuin ihoa pieneltä alalta, niin ollaan vielä verrattain syvällä lähtökuopissa tärinän ihmeelliseen maailmaan.

    Ihminen havainnoi aisteillaan ympäristöä ollessaan valveilla. Osa tästä tiedosta on tiedostettua ja osa tiedostamatonta. Miten ärsykkeet jakautuvat näihin ryhmiin onkin monimutkaisempi juttu, johon vaikuttaa muun muassa niiden yhteisvaikutus. Yht'äkkinen kova ääni voi säikäyttää. Jos ääneen liittyy valo, se vaikuttaa voimakkaammin ja tärähdys lisää vaikutusta vielä jopa valoa enemmän. Tilanteesta saattaa kuitenkin muistaa jälkikäteen vain äänen (ja/tai valon). Vastaavasti eri aisteilla havaitut ärsykkeet saattavat vähentää toisilla aisteilla havaitun ärsykkeen vaikutusta.

    Valveilla olleessaan ihmisen jalkapohjat koskevat yleensä maahan. Tämän takia on jaloilla keskeinen osuus maata myöden edenneen värähtelytiedon havainnoinnissa. Toisaalta aivot sovittavat yhteen eri puolilta tulleen informaation. Jos jalat eivät tärise, mutta perse tärisee, tarkoittaa se sitä, että perseen alla on jotain. Jos taas koko kroppa tärisee tarkoittaa se sitä, että koko ympäristö tärisee. Kun tärinä liitetään kuvaan, jossa koko ympäristö tärisee on helppo päätellä kummalla tavalla pääsee parempiin viboihin. Tärisytin kannatta siis asentaa niin, että koko kroppa tärisee, esim. (lauta)lattia alle. Betonilattialle on mahdollista rakentaa tärisytettävä koroke, jonka päälle sijoitetaan katselupaikat.

    Toivottavasti tämä hiukan selkiytti asiaa.
     
  7. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Yskytä, olen samaa mieltä kanssasi ihmisen havainnointijärjestelmän monimuotoisuudesta. Mitä useampi aisti on mukana, sitä autenttisempi on tunne.
    Yksi ongelma, mikä tässä syntyy on se, etteivät elokuvien ääniraidat vastaa todellisuutta varsinkaan bassoraidan osalta. Varsinkin räjähdykset ovat elokuvissa matalaa ja pitkäkestoista murinaa, kun oikeasti räjähdys on nopea ja terävä impulssi, jonka jälkeen tulee kaikuääniä ympäristöstä. Keskivertolaitteet eivät vain kestä tällaisia signaaleja, joten niitä ei laiteta elokuvien ääniraidoille.

    Oletko kokeillut soittaa Telarcin CD-levyjä, joissa on oikeita kanuunanlaukauksia buttkicker kytkettynä?
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVD-leffoissa on tosiaankin usein äänet kaukana realismista ja olen epäillyt myös, että syynä on kotilaitteiden kyvyttömyys riittävään dynamiikkaan ja mataliin taajuuksiin.

    Kun hiukan tutkin elokuvateatterissa käytettäviä laitteitta kävi nopeasti selväksi, että kotiin voi itseasiassa verrattain helpostikkin rakentaa niiden tason ylittävän äänentoistojärjestelmän. Elokuvan tekijöillä taas ei ole juurikaan halua panostaa ylimääräisiä, joten pieni kuluttaja ei voi muuta kuin maltillisesti odottaa kehityksen menoa. Onneksi uusimmissa leffoissa äänitykset ja miksaukset ovat jo verrattain hyvällä tasolla.

    Luin jostain, että Guitammer on käynyt keskusteluja Dolbyn kanssa tärinäraidan lisäämiseksi johonkin uuteen formaattiin. Heillä on tietysti kova intressi saada tämän hetken parhaan tärisyttimen, ButtKickerin, myyntiä kasvatettua. Lisäraidan toteutuminen taitaa kuitenkin olla melko epävarmaa tai ainakin kaukana tulevaisuudessa.

    Itse olen kytkenyt tärisyttimen ainostaan supparikanavaan, joten muissa kanavissa olevat mahdolliset "epäluonnolliset" äänet eivät pääse häiritsemään. Taajuusaluetta en ole mitenkään rajoittanut jakosuotimella. Buttkicker on nimenomaa suunniteltu bassotaajuuksien toistoa varten ja korkeammat taajuudet toistuvat hyvin vaimeina.

    Minulla on ihan sattumalta Telarcilta sekä 1812, että Wellington's victory. Ensin mainittu on ihan hyvä levytys ja potkii kivasti. Erottelutarkkuutta lattian alle asennetussa tärisyttimessä toivoisi aina lisää ja sitten vielä stereo tärinät ja ...
    Jälkimmäinen on taas mielestäni erittäin huonotasoinen äänitys, todellinen fiasko. Tärinät ei sitä muuta yhtään paremmiksi, vaan päinvastoin tuovat entistäkin selvemmin virheet esille.

    Miten muuten olette kalibroineet tärisyttimienne tason?
     
  9. luolamies

    luolamies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2000
    Viestejä:
    506
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onpa tässä muutama leffa tullut katsottua, ja täytyy sanoa että tärisytin on todistanut tarpeellisuutensa, vaikka sitä alunperin hieman epäilinkin. Tuo härveli tuo uutta potkua todella moniin elokuviin. Myös vanhat, kauan hyllyssä maanneet toimintapätkät tarjoavat aivan uudenlaisia kiksejä tämän keksinnön ansiosta.



    Kerronpa hieman tuosta rakennusprojektistani:

    Tärisyttäjän pohjana on vanha, 8 tuumainen bassoelementti joka oli jo pitkään kuleksinut nurkissa käyttämättömänä. Tuon kaiuttimen oli oikeastaan alunperin pitänyt olla vasta toinen prototyyppi, mutta se toimi niin hyvin, että päätin käyttää sitä valmiissa tuotteessa.

    Poikkesin jokinverran netin rakennusohjeista, joissa neuvotaan poistamaan elementin ulompi ripustus ja liittämään kartio-osa runkoon. Mielestäni tämä ratkaisu oli liian hankala toteutaa, koska puhekkelan kohdistaminen uudeleen olisi liian epävarmaa touhua, voisi käydä niin että paikalleen ruuvattun kartion puhekela hankaa magneetin seinämää vasten. Tämän riskin poistamiseksi päätin jättää kartion kokonaisuudessaan paikalleen, ja lisätä sen massaa riittävien tärinöiden aikaansaamiseksi. Tässä ratkaisussa magneettipuoli on rungossa kiinni

    Laitoin kartion päälle n. 100 grammaa 2 komponenttiliimaa ja kartion keskelle liimakerrokseen upotin 6mm ruuvin. Asetin kaiuttimen suoralle alustalle ja annoin liiman kuivua, näin kaiuttimen kartion päälle tuli tasainen ja suora liimakerros jonka keskeltä törrötti ruuvi. Tuohon ruuviin kiinnitin ristinmuotoisen palan paksua je leveää kuminauhaa(leikattu auton siisärenkaasta). Ja nauhan reunat kiinnitin neljään kaiuttimen rungossa, vastakkaisilla puolilla olevaan kiinnikkeeseen. Kuminauhan tarkoituksena on jäykistää rakennetta, ja estää painavan kartoin löpsähtäminen, kireyttä pystyi hienosäätämään kartion keskellä olevassa ruuvissa kiinniolevia, kuminauhaa kiinnipitäviä pultteja kiristämällä.

    Elementin ympärille tein kotelon n. 30mm paksusta lastulevustä, kiinnitin elementin koteloon neljällä ruuvilla jotka menevät kotelon läpi, suoraan ulkopuolella oleviin järeisiin L- muotoisiin kiinnikkeisiin, joilla rakennelma kiinnittyy tuoliin. Maalasin ja hioin kotelon moneen kertaan, tuoksena oli peilimäinen musta maalipinta(, joka kyllä jää harmillisesti piiloon tuolin alle).

    Rakennuskustannukset olivat kokonaisuudessaan n. 170mk.

    Kyllä auttoi, kiitos.
    Jep, juuri tuollainen pitkäkestoinen murina on pahasta. Se ei tunnu aidolta, ja enimmäkseen ärsyttää. Tärinöiden perusidea onkin mielestäni luoda pääasiallisesti suht. lyhyitä tärähdyksiä, pitenpiaikainen tärinä on paikallaan vain silloin, kun sille on jotain aihetta(esim. se mainittu apollon lähtölaukaisu). Tärisyttäjän taajuusalueen rajaaminen kaikkein matalimpiin taajuksiin(<35Hz), tai noiden taajuuksien korostus voisi auttaa. Useimmat taidolla tehdyt LFE-kanavat kyllä sisältävät hyvinkin matalia ääniä, joskin hieman vaimeampina, juuri tuon kaiuttimen hajoamisriskin takia.
    Samalla tavalla minäkin tärisyttäjäni liitin. Tuo taitaakin olla se ainoa oikea keino, LFE eikä mitään muuta.
     
  10. SimoP

    SimoP Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2001
    Viestejä:
    450
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipas vaan tässä mieleen, että tuollanen ois myös tosi kätevä saada yhdistettyä Force Feedback Rattiin, siis esim. Colin 2:sen hypyt yms. tärinät tulis penkkiin. Sitä vain mietin että millasenahan se signaali pc:stä siihen rattiin tulee, ja millanen projekti ois..
     
  11. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hmm.. tuo Sinus Bass Pump II on jäänyt mieleen kummittelemaan, olen vain miettinyt voisinko laittaa sen samaan päätevahvistimeen kuin subbasen. Kyseessä on Yamaha M-40, ja siinä on liitännät kolmelle kaiutinparille A,B,C. Subbari, 8&#937;, on sillattuna A:ssa, eli 4 ohmisena vahvistin sen näkee. Mietin vain, että jos esim. tuollaisen Bass Pumpin laittaisi B-liitäntään. Sehän on 4&#937;?
     
  12. joksu

    joksu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    4 ohmiahan (mistä tuon merkin saa?) se on.

    Kyllä kai sen noin voi kytkeä, ainakaan en näe sille mitään estettä.
     
  13. luolamies

    luolamies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2000
    Viestejä:
    506
    Saadut tykkäykset:
    0
    BP II:n impedanssi taitaa olla hieman pienempi kuin tuo 4 ohmia, 2 saattaisi olla lähempänä totuutta subtaajuksista puhuttaessa.

    Tärisyttäjälle kannattaa muutenkin ostaa oma vahvistin. Tuo Bass Pump kestää vaivaiset 100w tehoa, joten esim. halpa vahvistinmoduuli (hypex, simex?) riitäisi hommaan. Samalla saisit jakotaajuuden säätömahdollisuuden.
     
  14. Maukka

    Maukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    01.04.2001
    Viestejä:
    3 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kirjoita & # 9 3 7 ; ilman välilyöntejä.
     
  15. joksu

    joksu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omassani impedanssi on 4&#937; (kiitos Maukka).

    Itselläni tuo on kiinni Simex:in BA-150 subbarivahvistimessa. Kätevä, koska vahvistimesta voi säätää jakotaajuuden, ja voi katkaista Basspump:in toiminnan kytkimellä. Ikävänä puolena vahvistimen iso koko, pienempi olisi kätevämpi.
     
  16. luolamies

    luolamies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2000
    Viestejä:
    506
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko mitannut tuon jotenkin?
     
  17. joksu

    joksu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    En, mutta luotan siihen, mitä myyntipaketissa lukee.
     
  18. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    No joo, oli minulla tosin 4&#937 subbanenkin sillattuna monta vuotta tuossa Yammussa ilman ongelmia. Ja kun tehoa tuntuu olevan riittävästi, niin ajattelin vaan että ehkä... toki erillinen olisi parempi, mutta ei huvittaisi minkään shakerin takia välttämättä panostaa edes halpaan päätteeseen.
     
  19. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onko kellään tietoo löytyykö suomesta liikkeitä jossa noita bass shakereita ois testattavana.
    Kiinnostas aika paljon tommonen täristin , mutta ei viiti maksaa parii tonnii ilman että tietää mitä saa.
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tärisyttimiä ei tietääkseni myydä Suomessa. Voit tietysti meilata jollekkin valmistajalle ja kysyä mahdollista maahantuojaa Suomessa. Buttkickerin lähimmät myyjät ovat Englannissa ja Norjassa.