Miten hoidat hampaitasi?

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana premier, 22.12.2004.

  1. Dentist

    Dentist Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2003
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, niinhän minä sanoin omassa postissani, toisessa kappaleessa. Minä vain en tee niin.

    Ja jos jollekin reikiä yli 2 per vuosi, sanoisin että ensimmäisenä kannattaa lähteä muuttamaan napostelutottumuksia kuin sitä missä vaiheessa aamulla pesee hampaansa. Käytännön merkitys kuitenkin lienee tuolla pieni.
     
  2. Karsu

    Karsu Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.12.2002
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    2-3 kertaa päivässä olen harjannut hampaat viimeiset 27v, Nimimerkillä: 1 juurihoito riittää.
     
  3. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Hampaani pesen vähintään kerran päivässä. Vielä ei ole yhtään reikää ilmaantunut (hampaisiin, siis). Kaikenmaailman karamelliä ja limonaatia tulee vedettyä, ei noilla paljon vaikutusta ole ollut. Viimeksi kävin hammaslääkärissä nelisen vuotta sitten. Pitäisi kyllä käväistä pikkuhiljaa jo uudemman kerran.

    Hiuksiani hoidan lakkaamatta.
     
  4. steffe79

    steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.05.2002
    Viestejä:
    4 147
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kaljuuntumisessa ei ole mitään pelättävää. Se on vain sinun korkea testosteronitasosi. Vetäytyvä hiusraja kuulemma on suuressa suosiossa. Embrace the time you have left.

    Ja aiheeseen. 1-2 kertaa päivässä. Useimmiten kaksi.
     
  5. _HB_

    _HB_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.03.2004
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    1
    1-2 kertaa päivässä pesen hampaani. Pyrin kahteen mutta joskus se toinen (yleensä aamupesu) unohtuu/ei ehdi pestä...
     
  6. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Joo niinhän se minullekin yksi hammaslääkäri sanoi, kun 15 uutta reikää oli, että ei saa syödä kuin kerran aamulla ja kerran päivällä ja jotain semmoista. Uskomatonta p*skaa, en kyllä paremmin sano. Suoliston ja vatsan toiminnan kannalta kun nimenomaan pitäisi syödä usein pieniä välipaloja pitkin päivää, hampaat eivät määrää. Ja kyllä muutenkin elämänlaatu tippuisi niin paljon, että mieluummin otan vaikka kokoproteesin kolmekymppisenä kuin rupean moisia neuvoja käyttämään... :mad:
     
  7. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo hampaiden reikiintyminen on 25% geeneistä 25% ruokailutottumuksista ja 50% hampaiden harjauksesta kiinni. Esimerkkinä voidaan pitää vaikka tuttua joka juo 1,5litraa Coca Colaa pitkin päivää jolloin hänellä on koko päivän mittainen happohyökkäys siis menossa. Reikiä hänellä on ollut elämänsä aikana yksi ja hän harjaa hampaansa kerran päivässä,eikä vedä xylitolia yhtään.

    Minä taas joun sokerilitkuja ehkä kerran kahdessa viikossa ja syön makeisa kerran viikossa. Xylitolia mussutan pitkin päivää Sisujen muodossa, hampaat pesen aamuin illoin Pepsodent Xylitolilla. Syön yllättävänkin paljon pitkin päivää kaikki pääateriat ja välipaloja, jotka toisaalta ei ole mitään munkkeja tai viinereitä. Reikiä minulla taas tulee muutama vuodessa, joka vituttaa yli kaiken, kun ne hammaslääkärit saarnaa aina vaan siitä hampaiden harjauksesta ja sokerin välttämisestä.
     
  8. Dentist

    Dentist Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2003
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Reikiintyminen toki riippuu useammasta tekijästä, mutta jos hieman yksinkertaistetaan, hampaiden reikiintyminen johtuu pääosin vain ja ainoastaan siitä kuinka suuri on päivittäinen sokerifrekvenssi. Usko pois. Esim. Kiinan maaseudulla ihmisillä ei ole sokeria, eikä niin ollen (paljon) reikiäkään vaikka uskoisin suuhygienian olevan muuten hiukan heikoissa kantimissa. Hammaslääkärien ammattikuntakin eriytyi omakseen vasta vähän sen jälkeen kun teollinen sokerinvalmistus alkoi.

    Yhden bakteerin, Str. mutansin, epäillään olevan suurin syy hampaiden reikiintymiseen, ja useimmilla meistä tämä bakteeri on. Jos tämän pöpön saa suuhunsa lapsena, se ei häviä suuontelosta ikinä. Vanhempana infektoituminen on vaikeampaa, ja sen kolonisaatio muutenkin vähäisempää, koska sen elintilan on yleensä vieneet muut vähemmän haitalliset bakteerit. Jos tuolta infektiolta välttyy, samanlaiset ruokailu- ja suuhygieniatottumukset omaavilla henkilöillä, joilla toisella pöpö on ja toisella ei, on infektoitumattomalla todennäköisesti vähemmän reikiä hampaissaan.

    Miksi jollekin toiselle tulee n reikää vuodessa ja toiselle n+15, niin en ala väittelemään. Pitäisi tietää tasan tarkkaan mitä nämä henkilöt normaalisti syövät, kuinka usein, kuinka he harjaavat hampaansa, tehdä sylkitestit, tietää yleissairaudet, lääkitykset ja pitäisi vielä nähdä sinne suuhunkin. Perinnöllistä hampaiden helppo reikiintyminen tuskin kuitenkaan on.

    On henkilöitä, jotka eivät ole pesseet kuin about kerran kuussa neljänkymmenen vuoden ajan, mutta suussa ei välttämättä ole reiän reikää. Ruokavalio onkin sitten jotain ruisleipää, mustaa kahvia jne. muutaman kerran päivässä.

    Ja sanotaan nyt sitten vielä että olen ammattia harjoittava hammaslääkäri, jos sillä nyt jotain merkitystä on. Mutta nimimerkki tulee edelleenkin paskasta leffasta. ;)

    Eikä tuohon hampaiden reikiintymiseen nyt kukaan ole tainnut Suomessa lähiaikoina kuolla, että ei tämä nyt niin vakava asia ole. Suurin osa Plazalaisista lähtee sydänkohtaukseen vaikka kuinka jättäisi rasvat syömättä ja pitäisi pumpustaan huolta.
     
  9. kebek

    kebek Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 623
    Saadut tykkäykset:
    9
    Näin se menee, vaarilta paikattiin sen ensimmäinen (ja ainut) reikä 70-vuotiaana ja tämän lisäksi vain yksi hammas vedettiin pois koko hänen elinaikana. Hampaita ei luonnollisesti pessyt, mutta söi viikon vanhoja ruisleivän siivuja aika tiiviisti.
     
  10. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Itse en välttämättä olisikaan väittänyt, että olisi perinnöllistä, mutta muuten kyllä tapauskohtaista. Onko hammas niin samanlainen jokaisella ihmisellä, että sen koostumuksessa ei ole eroja? Ihmisen luustossakin voi olla suuria eroja, jollakin toisella on ranne jatkuvasti poikki ja toinen ei saa itseään ikinä satutettua vaikka miten teluaisi. Toki vaikutusta on mm. kalkinsaannilla ja sitä kautta elintavoilla, mutta ei välttämättä. Mutta hampaassa ei vaan ole eroja, sokerista se johtuu, niinkö? On se kyllä ennenvanhaan mahtanut olla kovin sokerilla mässäilyä tuo elämä, kun vanhemmillekin on jo alle kaksikymppisinä pitänyt osaproteesit laittaa... :rolleyes: edit: BTW, minulla ei ole sairauksia eikä lääkkeitä ollenkaan, eikä kai juuri ollenkaan hammaskiveä koskaan, mutta reikiä kyllä riittää vuodesta toiseen.
     
  11. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onhan hampaissa erittäin suuria eroja, mikä selittää sen, että toisilla reikiintyy helpommin. Kiilteen kovuus ja paksuus vaihtelee aika paljon. Samoin hampaiden muodot. Tietynlaiset hampaiden muodot keräävät bakteereja enemmän ja reikiintyy siten helpommin. Syljen eritys myös vaihtelee eri ihmisillä. Sylki suojaa hampaita jossain määrin.

    Ja voihan se olla, että suuhun pesiytyneessä karies-kannassakin on eroja.
     
  12. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Sitähän minäkin, premier. Mutta eipä ole vielä yksikään hammaslääkäri moista jostain ihmeen syystä myöntänyt, aina ollaan vaan holhoamassa niin kuin jotain ala-asteikäistä, että "ei saa syödä sitä ja tätä ja sitä yhtäkin vain kerran päivässä". Joidenkin asenne tuntuu vieläpä olevan vihainen, vaikka mistäpä hammaslääkäreille töitä löytyisi, jos kaikilla olisi 100% terve suu?
     
  13. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joo. Moralisointi on kyllä harvinaisen perseestä. Tässä tuntuu kuitenkin olevan aika paljon eroja eri hammaslääkäreiden välillä. Osa tuntuu oikein loukkaantuneilta, kun näkevät reikiintyneitä hampaita. Toiset taas ainoastaan kertovat mikä on tilanne ja miten kannattaisi toimia. Lapsuuden hammaslääkärini loukkaantui ja syyllisti minua "Sinulla oli pienenä niin hyvät hampaat. Miten nää on päässy näin huonoon kuntoon!?". Sanomattakin selvää, että oli viimeinen kerta, kun kävin kyseisellä puoskarilla. Hammaslääkäriin mennessä vituttaa yleensä muutenkin niin viimeinen asia, mitä haluaa kuulla on moralisointi hampaiden kunnosta.

    Olisi tosiaan hampulääkärit aikalailla työttömiä, jos kaikilla olisi täydelliset ja terveet hampaat. Varsinkin yksityispuolella turha suunsoitto taitaa olla harvinaisempaa.
     
  14. Dentist

    Dentist Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2003
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätä en ihan äkkiä allekirjoittaisi, kiilteen paksuuskin vain vaikuttanee siihen, kuinka nopeasti reikä etenee paikattavaksi asti. Syy-seurassuhteita mietittäessä onkin tärkeämpää miettiä mikä saa kiilteen pinnalle, tietylle pinnalle hammasta syntymään reiänalun.

    ...tämä taas on asiaa. Syljen mineraalien suojaava vaikutus hampaille on erittäin merkittävä. Myös syljen muut ominaisuuden vaikuttavat, esim. pH, liuenneet vasta-aineet jne. Jos sylkeä ei erity, eivät hampaat voi pysyä ehjinä (elävässä) suussa. Tosin taas, jos sylkeä ei erity, hampaiden reikiintyminen on todennäköisesti vain yksi pulmista, sillä yleensä tuo on merkki yleissairaudesta. Hampaiden muotojen väliset erot ovat ihmisillä yleensä melko vähäisiä reikiintymistä ajatellen. Eroja toki on. Merkittävämpänä kuin muotoa, pitäisin sitä että miten ne hampaat siellä ovat: tasaisessa rivissä, vai kenties hieman ahtautuneena (puhdistus hankalaa/mahdotonta -> reikiintyvät helpommin).

    Kantojen suuruuksissa on eroja (mitä enemmän -> sitä enemmän), todennäköisesti myös kantojen "äkäisyydessä".

    Samaa mieltä. Nimimerkillä "hammaslääkärissä haukuttu". Onneksi lekuria voi vaihtaa ja siitä voi sanoa suoraan lääkärille tai antaa palautetta vaikka vastaanotossa hoitajalle.

    Ja sanotaan vielä että näin foorumikeskustelussa on mahdotonta sanoa miksi toiselle tulee enemmän reikiä kuin toiselle. Liika sokeri+bakteerit=reikä, se on fakta, jota ehkä liikaa painotin. Alttiuksia reikiintymiselle löytyy koko kirjo, ja jokaisella meistä se on erilainen, eikä niihin voi välttämättä itse vaikuttaa. Näin foorumilla näköjään pääsee tuollainen unohtumaan, kun ajattelee vain konkreettisesti kysymystä mistä reikiintyminen johtuu.
     
  15. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuo viimeinenkään lainaus ei ole kyllä minun tekstistäni, mutta olkoon. Moralisoinnista en pidä, mutta hammaslääkärikäynteihin olen niin tottunut että ne ovat lähes arkipäivää.
     
  16. henkka87

    henkka87 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2003
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nuorempana pesin hampaitani todella harvoin. Nyt olen ryhdistäytynyt ja muutaman vuoden ajan olenkin pessyt hampaani joka ilta. Xylitolia vetelin viime vuonna purkan muodossa lähes joka päivä vähintään koko koulupäivän. Tänä lukuvuonna en oo vielä pääsy vauhtiin... Reikiä on ollu 0-2kpl/vuosi...Yleensä 1kpl...
     
  17. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Usein on reikiä. Varmaan kaikki hampit paikattu jossain välissä. Huomenna on edessä hampitohtoori,ja tuntuu olevan iso reikä kun kaikki kylmä vihloo hammasta :OI Jopa vesi :hitme:
     
  18. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Reikiä on ollut aina parin vuoden välein, hammaskiveä joskus vähän.
    Pesen hampaani (kaikki ovat vielä paikallaan ja hyvässä kunnossa) yleensä 1-2 kertaa, aamulla aamupalan jälkeen ja illalla ennenkuin lähden ulos.
    Nyt pitäisi taas varmuuden vuoksi käydä tarkastamassa reiät, edellisestä kerrasta kerta alkaa olla kaksi vuotta. Pidän tärkeänä että on hyvät hampaat ja olen kiitollinen kun sain pitää lapsena hammasrautoja vaikka se ei siltä silloin tuntunut. :)

    Antakaa tällä palstalla myös vinkkejä, miten esim. hajut saa pysymään poissa tai kuinka voin varmistaa että henki ei haise?

    -niiles
     
  19. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Pese ennen ruokailua. Happohyökkäys ruokailun jälkeen pehmittää kiillettä ja harjaus kyseisenä aikana kuluttaa hammasta turhaan.
     
  20. Mahoney

    Mahoney Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2001
    Viestejä:
    3 826
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kun nyt hampilekureitakin taisi olla parikin täällä, niin kertokaapa, onko Elmex-dentaaligeeliä (hammastahnan hienompi nimi on näköjään dentaaligeeli :D) olemassa eri tehoisina? Itse sain nimittäin reseptillä moista kerran viikossa käytettäväksi, mutta sitten huomasin päältäpäin ihan samannäköisen tuotteen tavan kaupan hyllyllä. Onko tuossa kaupan versiossa pienempi fluoripitoisuus?