Erilainen HTPC

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana JuhaN, 22.07.2004.

  1. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aloitetaanpa sitten uusi ketju HTPC-käytössä oleville ompuille...

    Olen seurannut tätä Intel-maailman HTPC-pyöritystä tovin ja on pakko kertoa omista kokemuksista Apple-merkkisellä HTPC:llä. iMaccini (ensimmäinen Maccini) on ollut jo puolisen vuotta leffojen pyörittimenä makuuhuoneen puolella ja mielessä on koko ajan pyörinyt kakkostelkkarin ja jonkinlaisten videoiden hankinta kotiin. Ajatus kypsyi ja ratkaisun tarjosi Elgato, joka valmistaa analogisia ja digitaalisia tv-virittimiä Macille.

    Asensin eilen DVB-T-virittimen iMacciini ja ei voi muuta kuin ihmetellä taas MacOSX:n vaivattomuutta. Elgaton EyeTV 400 (DVB-T) on ulkoinen firewire-liitäntäinen digitvpurkki, jonka laatikosta purkamisesta live tv-kuvan katseluun meni melkein kaksi minuuttia!! Laatikko auki, purkki ulos, firewire kiinni, antennijohto kiinni, softan asennus, patterit kaukosäätimeen ja katselemaan... Ensimmäisenä iltana oli pakko kokeilla myös ajastettu ohjelman tallennus: Ajastettu tallennus toimi täydellisesti! Herätti koneen ajallaan tallensi ohjelman ja laittoi ompun taas unten maille.

    Jotain päänvaivaa ensimmäinen omppu ja tykki ovat kuitenkin aiheuttaneet. Seuraava kysely on julkaistu myös Hopeinenomena.net:ssä, mutta vastauksia ei kuulu. Kysytäänpä täälläkin!!

    "Kotosalla löytyy kokoonpano 1,25GHz 17" FlatPanel iMac ja Hitachi PJTX10 -projektori. Paras kuvanlaatuhan yleensä saavutetaan kun annetaan tietokoneen hoitaa skaalauksen ja pusketaan kuva tykille natiiviresoluutiolla. Hitachin tapauksessa tämä on 854x480. Kun kytken tykin VGA-adapterilla kiinni Macciin ehdottaa iMac näyttöresoluutioksi 856x480 ja tykki ilmoittaa tulevalle signaalille 484x480. Screen Spanning Doctor on käytössä.

    Kannattaako asiaa murehtia enempiä, koska kuvanlaatu on vähintäänkin tyydyttävä, vai voisiko tuon resoluution saada kohdalleen ettei parinkaan pikselin skaalailuja tarvita?? ...vai olisiko resoluutio oikein ja automaattitunnistus vain näyttää sen jostain syystä väärin?"

    Kertoilkaahan omista kokemuksistanne Macin käyttämisessä digitaalisen elämäntyylin keskipisteenä, josta Stevekin niin paljon puhuu...

    =)juha
     
  2. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    (Tykki ilmoittaa varmaankin 848x480.)

    Kaikilla laitekombinaatioilla natiiviresoluutiota ei ole mahdollista saada näkyviin, mutta kuvan voi kuitenkin saada "pixel perfect" siten, että muutama pikselirivi jää käyttämättä. Oma plasmani näyttää DVI:n kautta 1362x768 resoluution oikein, vaikka natiivi onkin 1365x768, jolloin toiseen reunaan jää 3 mustaa pikseliriviä. Käytössä siis PC Radeon 8500 LE:llä.

    Jos pystyt asettamaan näytönohjaimelle 848x480 -resoluution, voisi homma toimia samoin Hitachisi kanssa.
     
  3. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikeassa olet 848x480, lipsahduksia sattuu...

    Hetkisen aikaa omppua viilattuani ja SwitchResX (saa lisää näytönohjaimen tukemia resoluutioita käyttöön) ohjelman asennuksen jälkeen pääsimme iMacin ja Hitachi PJTX10:n kanssa yksimielisyyteen juuri tästä 848x480 tarkkuudesta. Uskoisin ettei tykki skaalaa mitään, vaan jättää nyt muutaman pikselin piirtämättä.

    Eipä voi muuta sanoa kuin wow! DVD:t näyttävät erittäin kauniilta ja DigiTV:n kuva on kuin toiselta planeetalta verrattuna XSatin RGBs-kuvaan...

    =)juha
     
  4. hrantala

    hrantala Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2001
    Viestejä:
    1 288
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämähän on helppo varmistaa kun menet katsomaan kuvaa läheltä. Tee vaikka valkoinen 848x480 resoluutioinen kuva ja laita siihen pari mustaa pistettä. Mikäli pisteet ovat täsmälleen pikselin kokoisia kun katsot läheltä kangasta, skaalausta ei tapahdu. Kyllä sen skaalauksen näkee ihan desktopiltakin, kun fontteja katsoo. Ne ovat joko tarkkoja (ei-skaalattu) tai sitten hivenen pehmeitä (skaalattu).
     
  5. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on testailtu editointi ja DVD:lle polttokin...

    Tallensin Cliffhangerin Neloselta sunnuntaina. EyeTV:n omalla softalla sai muutamassa minuutissa ylimääräisen alun ja lopun sekä mainokset pois. Sitten exporttaus transport streamista program streamiksi (n. 10min -> 3,5GB). Authorointi ja poltto DVD:ksi (10+25min). Leffaa ei tarvinnut pakata uudelleen, koska Nelonen lähetti sen kaikessa ystävällisyydessään suoraan DVD-speksien mukaisena...

    En halua aloittaa mitään Mac vs. PC -sotaa, mutta kyllä tämä ompun kanssa peuhaaminen tuntuu helpolta usean Wintel-vuoden jälkeen!!

    =)juha
     
  6. MooseX

    MooseX Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    308
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tiedätkös muuten että löytyykö Macille mitään htpc-frontendiä, tyyliin myHTP Showshifter tms?
     
  7. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä ole tuollaista softaa kävellyt vastaan. Tosin en ole lainkaan varma tarvitsisinko moista mihinkään... EyeTV:llä on oma infrapunakaukosäätimensä ja loput voi hoitaa ihan perinteisesti työpöytää ja hiirtä käyttämällä. Kaukosäätimen virkaa muille tärkeille ohjelmille toimittaa Romeo niminen softa, jolla voi ohjastaa Maccia bluetooth-kännykällä (monet SonyEricssonit ja Nokian Series60-puhelimet). Bluetooth-hiirulainen on myös ostoslistalla, jotta saisi sen paremmin käyttöön.

    Hardware "frontend" toki löytyy Macillekin (vrt. Pinnacle Showcenter). Sekin on elgaton valmistama ja kulkee nimellä EyeHome. Sillä toistaa leffat, soittelee musiikit, katsoo kuvat ja tärkeinpänä siinä on EyeTV-tallennusten katselumahdollisuus. Yhteys Macciin Ethernet-verkolla (langalla tai ilman). EyeHomessa on myös infrapunakaukosäädin käyttöä helpottamaan.

    Kertokaahan Mac-immeiset jos moinen frontend-softa on tarjolla! voisihan sellaistakin kokeilla...

    =)juha
     
  8. eivola

    eivola Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2002
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    2
    Juha toivoi tuolla vapaan puolella tämän keskustelun keskittyvän tänne, joten lainaan hieman omaa tekstiäni tuolta toisaalta:

    Kuulisin mielenkiinnolla kommentteja ihmisiltä, jotka ovat käyttäneet Macciä osana HTPC-ketjua.

    Tuossa aiemmin tuli jo muutama kommentti, mutta kiinnostaisi kuulla lisää eri mallien soveltuvuudesta tuohon käyttöön. Olen itse pyöritellyt tätä optiota päässäni jo jonkin aikaa, mutta kokemukset ja tiedot puuttuvat. Tällä hetkellä vanha Sonyn soitin syöttää kuvaa Panasonicin 32-tuumaiselle, mutta se kuva on liian pieni. Eli projektori tulee hankittavaksi ja samalla myös soitin on pakko uusia kun tuo nykyinen ei ole progressiivisuudesta kuullutkaan.

    Miten esim. tuo uusi iMac G5 pelittäisi yhteen Panasonicin 500:n kanssa? Kuva VGA:na Macistä ulos ja adapteri väliin, jotta saadaan kytkettyä projektorin liittimiin. Pystyykö signaalisäädöt todella hallitsemaan puhtaasti käyttöjärjestelmän säätimillä vai tarvitaanko väliin jotain ohjelmallista lisähärpäkettä? Kuinka pitkän kaapelin tuohon väliin uskaltaa lyödä ilman kuvanlaatuongelmia.

    Miten Macillä pystyy kiertämään aluekoodit, kun noin 40% levyistäni ovat tiettävästi jotain muuta kuin 0/2-koodia?

    Ja sitten se äänipuoli. Miten saan vietyä äänisignaalin 2-kanavalaitteestooni, johon se on syötettävä linjatasoiseen rca-tuloon? Kyseinen laitteisto ei ole menossa vaihtoon, joten HTPC:n pitää toimia sen kanssa yhteen.

    Näihin kysymyksiin olisi kiva kuulla vastauksia ja kommentteja. Macit ovat tuttuja laitteita, kun niiden kanssa on tullut työskenneltyä vuosikausia. Kotikoneena on pitkään ollut PC, mutta nyt kun tuo pelaaminen on vähentynyt olemattomiin en näe mitään syytä miksi kotikone ei voisi vaihtua Maciksi. Jos se Macci vielä taipuu HTPC:ksi siinä sivussa niin se olisi loistavaa!
     
  9. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitihän mun pariin kysymykseen vastata jo tuolla toisellakin puolella, mutta kun unohtui...

    Pisti silmään tuosta tekstistä tuo progressiivisuus. Mikään tykki ei vaadi progressiivista signaalia, useat ymmärtävät sitä ja kaikki ne jotka ymmärtävät, hyötyvät siitä suuresti. Eli kaikki ja heti on hyvä periaate, mutta ei pakollinen kotiteatteria rakentaessa...

    Mitä kuvaan tulee, niin ainakin G4 iMac (sama näytönohjain kuin G5 iMac) antaa loistavaa kuvaa ulkoiselle näytölle komposiitti, S-Video sekä VGA -muodoissa. Videosignaaleille tarvitset oman adapterinsa ja VGA:lle omansa. Kumpikin kytketään Macissa ns. mini-VGA-liittimeen. Mulla on laadukas 10m VGA-letku enkä ole huomannut kuvassa ongelmia...

    iMac tukee suoraan paketista vain näytön kahdentamista ulkoiselle ja rajallisesti resoluutioita. Kummastakin pääsee eroon lisäsoftilla: ScreenSpanningDoctor (en tiedä tukeeko vielä G5 iMac) palauttaa Apple poistaman näytönohjaimen tuen kahdelle erilliselle näytölle. Näin saadaan molemmille näytöille natiivi resoluutio käyttöön ja voi katsella leffaa tykillä samalla kun parempi puolisko hommailee koneella. SwitchresX taas tuo kaikki näytönohjaimen tukemat resoluutiot myös MacOSX:lle ja näin saadaan esim 16:9-suhteisille tykeille oma reso käyttöön.

    Äänet ovat se pienin murhe tässä. Kaikista nykypäivän Maceista löytyy linjatasoinen äänilähtö eli tarvitset vain miniplugi-RCA-kaapelin väliin. Macin oma DVD-soitin downmixaa audioraidat stereoksi. iMac G5:stä löytyy tulevaisuutta varten myös optinen ulostulo äänille, jolla saadaan DD ja DTS -bitit monikanavavahvistimelle sitten kun sellaisen hommaa.

    Aluekoodeista en osaa sanoa mitään, mutta kuulisin mielelläni minäkin!!

    =)juha
     
  10. fjonga

    fjonga Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2004
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    OSX:ssähän on se parhain tuki Pioneerin DVD vermeille, ne kun ovat nuita PowerMacesissä ainakin Superdriveja. Uusimmista en osaa 100% sanoa löytyykö region hackejä, mutta ainakin vanhemmille Superdriveille löytyi vielä omat Mac hackit. Nyt OSX osaa jo käyttää aivan tavallista (PC) DVD-RW:tä (esim ulkoisessa kotelossa) mukisematta. <Mutua> Luulisin aivan tavallisen DVDn firmware updaten (region hack) poistavan tuon rajoitteen myös Mac puolella.</mutua>. Omassa käytössäni on hackatty Pioneer DVR-106 (tjsp) PC:ssä (HTPC) ja PowerMacissa vastaava Superdrive (ei hackatty). Valitettavasti mulla ei ole ulkoista koteloa jonka kanssa voisin testata ton hackatyn Pioneerin toimivuuden Macissa.

    Jos vain löytyis rahhoo tarpeeksi niin kyllä toi HTPC:kin muuttuisi Maciksi. Nyt pitää vaan odotella ihan pikkasen aikaa että saa ton PowerMacin "kuoletettua" pois :) Vai josko se Steve lykkäis ulos AirPort Expressin ja siinä ominaisuutena AirVideos ;) Paljonkos tota kaistaa pitäs löytyä DVD tason kuvalle ja DTS äänelle? Ei taida vielä langattomat G-verkot tohon kyetä...

    Ja vielä tosta ScreenSpanningDoctorista... Se ei toimi kaikilla Applen koneilla. Omassa iBookissa ei kyseinen scriptihässäkkä saanut näytönohjaimen rajoituksia poistumaan.
     
  11. S/Pete

    S/Pete Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    30.06.2003
    Viestejä:
    172
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kykenee. Ääriesimerkki: DVD täynnä leffaa, 9GB = 72Gb. Jos leffa olisi vaikka tunnin mittainen = 3600s, saadaan bitrate n. 20,5 Mbps. Eikö noissa 54Mbps g-standardin WLANeissa käytännön siirtonopeus ole ollut tuota 20-30Mbps luokkaa.
     
  12. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käytännön toteutus tästä aiheesta on Elgaton EyeHome. Laite pystyy toistamaan langallisen tai langattoman ethernetin yli videotiedostoja Macilta. Ompun DVD-asemaa se ei pysty käyttämään, mutta teknisten tietojen mukaan toistaa DVD:ltä ripatut ja dekryptatut VIDEO_TS folderit.

    =)juha
     
  13. Port-o-san

    Port-o-san Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2004
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkäs nuo digi-tekstitykset Ylen kanavilla, toimivatko/tallentuvatko EyeTv:llä? Saako tekstitykset vietyä dvd:lle asti authoroitaessa dvd? Entä onko mahdollista iMacilla tehdä parista nauhoituksesta dvd menuilla ilman kalliita ammattisoftia?

    Kyllä tuo uusi iMac pirusti houkuttelisi: käytön helppous, toimintavarmuus ja tyylikkyys ovat vähän toista luokkaa kuin nää pc:t.
     
  14. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä onkin EyeTV 400:n heikkous tällä hetkellä...

    DVB-tekstit luonnollisestikin tallentuvat ohjelman mukana, sillä EyeTV tallentaa TransportStreamin sellaisenaan ja muokkaamatta. Tämän hetkinen softa ei kuitenkaan pysty näyttämään DVB-tekstejä eikä teksti-tv:tä. Nämä lisäykset on luvattu Elgaton supportin toimesta tämän vuoden lopulla.

    Menuja en ole DVD:lle tehnyt, mutta muistaakseni Toast osaa tehdä jonkinlaisen perusvalikon ja Sizzle tekee enemmänkin. Kumpaakaan en ole kokeillut...

    =)juha
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tää tietysti on suhteellista, mutta jos haluaa koneen uppoavan hifihyllyyn tulee macin kanssa ongelmia :(

    Muuten kyllä todella erinomaista luettavaa tämä topic :)
     
  16. fjonga

    fjonga Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2004
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutkumutku. Käytettävyyden kanssa on vähän niin ja näin tollasessa skenaariossa. Toi kuulostaa ihan PC -hommilta :p (säätämistä) Langattoman leffaelämyksen pitäs olla luokkaa;

    - DVD koneeseen,
    - Kävelet leffahuoneeseen
    - Laitat tykin päälle
    - Näet AirPort Video -laitteesta saman mitä näkisit esim jostain HTPC frontendistä
    - Leffa pyörimään
    - Bitit alkaa viuhumaan WLANin yli, tietysti täydellä bitratella -> täydellinen kuva ja DTS äänet langattomasti
    == Vaivatonta ja helppoa == Maccimäistä

    Tässä siis Macin AirPort Extreme lähettää ton bittivirran AirPort Video:lle jossa on sen verta omia ominaisuuksia että siitä saa tämmöttisen frontendin. Lisäksi siinä on DVI / digitaalinen iäni -ulostulot.

    Tällasta tuotetta odotan. Kun se tulee, tämä poika ottaa makuupussin kainaloon ja lähtee odottamaan lähimmän Apple -kauppiaan oven luokse :hitme:

    <offtopic>Mitäs rippaussoftia OSX:lle sitten löytyy? Olen nui hommat tehnyt pääsääntöisesti PC:llä joten Mac puolella toi on vielä tutkimatta. Mahtaako Toast osata tuota?</offtopic>
     
  17. Kelvin

    Kelvin Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pystyisikö Macissa käyttämään java-ohjelmaa ProjectX streamin demultipleksaukseen ja koostamaan ja polttamaan tallenteen dvd-r:lle?

    Kelvin
     
  18. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainoa, mitä et tuolla EyeHomella pysty tekemään on tuon DVD-aseman käyttäminen. "Tosi harrastajathan" säilyttää leffansa (DVD-ripit täysillä biteillä) kovalevyllä... ;)

    EyeHome on telkkarin rinnalle laitettava oma boksi jossa on oma ir-kaukosäätimensä. Liitäntöinä RGBs/S-Video/Composite ja ana/digi-äänet. Lisätietoja www.elgato.com. Sieltä löytyy myös screenshotteja laitteen käyttöliittymästä. Tykkiharrastajien kannalta valitettavasti tuon EyeHomen euroversiosta löytyy SCART eikä Component kuten jenkkipurkista.

    =)juha

    edit: Käytän DVD-rippaukseen DVDBackup nimistä softaa ja hyvin toimii... Google osaa kertoa ison läjän muitakin!
     
  19. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienessä olehuoneessa 20" G5 iMac laitetaan tv-tasolle ja käytetään sitä uutisille... Kaikki muu taas katsotaan tykillä!! Mitä sä sinne hifi-hyllyyn haluat?! ;)
     
  20. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tutkiskellut tuota softaa vielä sen tarkemmin... Löytyykö tuosta mahdollisuus DVB-tekstin erottamiseen TransportStreamista??

    Ihan perinteiseen Authorointiin ja DVD:n rakentamiseen OSX:lle löytyy ihan omiakin työkaluja... EyeTV:n softa osaa ihan perusjutut kuten videon leikkaamisen ja sitten Toastin kautta levylle koodaamatta uudelleen. Tuossa featuressa on ollut viimeisimpään versioon asti inhottava bugi, joka pakotti Toastin koodaaman DVD-speksien mukaisen videon (turhaan) uudelleen. Olen siksi käyttänyt FFmpegX:ää demultipleksaukseen, multipleksaukseen ja authorointiin... Toimii kuin se kuuluisa junan vessa!!

    =)juha