Kiljun valmistus!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana masterX, 04.07.2004.

  1. masterX

    masterX Guest Guest

    Liittynyt:
    19.05.2004
    Viestejä:
    267
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen alkanut valmistaa kiljua, ja kun en mitään isoja 40 litran ämpäreitä voi pitää vaan valmistan 2 litran pullossa(ei varmaan vanhemmat ihmettele kun isot ämpärit huoneessa?). Niinpä kysyn haittaako se jos pistän korkin siihen pulloon eikä hiiva saa ilmaa? Vai pitäiskö sen hiivan saada ilmaakin? Miten te yleensä valmistatte kiljua? Oliskos se ihan juotavaa 3 päivän kuluttua kun olen pistänyt hiivan duuniin? Eli käytän tavallista hienoa(?) hiivaa. Kertokaas vinkkejä ja jippoja :thumbsup: !
     
  2. Sami

    Sami Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.08.2000
    Viestejä:
    695
    Saadut tykkäykset:
    2
    "Yleensä valmistatte?" Kyllä kuule mä ainakin yleensä saapastelen Alkoon. No jos kokee ettei sieltä saa mitä haluaa niin sitten kotikonstit kunniaan.

    Voit huitasta liemen liiveihin vaikka seuraavana iltana. E-H-K-Ä saattaa aiheuttaa runsasta ruumiineritteiden tuotosta varpusparven muodossa :D
     
  3. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Laita ihmeessä korkki mahdollisimman tiukkaan kiinni ja sitten puteli vaikkapa vaatekaapin perukoille valolta suojaan :D Laitoithan varmasti riittävän paljon hiivaa? :D

    Jos ihan tarkkoja ollaan, niin kilju on :sick:
     
  4. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Taitaa olla vielä laitonta ##skaa...
     
  5. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Niinhän se taitaa olla laitonta. Mutta tokihan jokaisen kiljun valmistukseta kiinnostuneen on hyvä päästä itse kokeilemaan miten pullo räjähtää kaappiin ja miten ällöttävä kuohukäymisen haju leviää ympäri kämppää :thumbsup:
     
  6. jumase

    jumase Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2002
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vaikka itse en kiljua koskaan ole valmistanutkaan, niin puutunpa nyt ainakin tähän kommenttiin. Muutenkin rupeaa ottamaan pannuun tämä jumalaton laittomuuksista jeesustelu. Kiljun valmistamisessa ei ole mitään laitonta aivan kuten ei ole kotiviineissäkään. Myöskin netistä musiikin ja leffojen imeminen on laillista. Samoin on tien yli käveleminen punaisia päin, kunhan muistaa kävellä yli 5 metrin päässä suojatiestä.

    Asioista saa olla mielipiteitä, mutta tuo laittomaksi leimaaminen on ihan helkkarin naurettavaa. Vaikka oma moraali tai tässä tapauksessa kenties makuaisti kieltää jotkin asiat niin ei niitä tarvii laittomiksi itkeä joka käänteessä.

    Anteeksi vain marcoolio, että purkaukseni tuli vastauksena juuri sinun viestiin, mutta nyt katkesi pinna. On tullut näitä saman tyyppisiä viestejä vastaan viime aikoina asiasta kuin asiasta liian paljon.
     
  7. Softail_200

    Softail_200 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    03.11.2003
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä laita korkkia kiinni, pulloon kehittyy käymiskaasuja ja tosiaan voi poksahtaa.
    Toivottavasti laitoit hiivaa ja sokeria sopivassa suhteessa. Jos hiiva ei ravinnon puutteessa pala loppuun (käymisprosessi), tai juot keskeneräistä mutta hyvää nautinto-/seurustelujuomaa, joudut melkovarmasti istahtamaan hetken kuluttua posliini-jakkaralle.

    Olisiko helpommalla päässyt pakastamalla appelssiini tuoremehua :D

    Onnea kokeilulle.

    T:softail_200
     
  8. ratikka0

    ratikka0 Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    364
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ha haa...

    Jätä alkoholin valmistus ammattilaisille tai valmista sitä edes kunnon käymisastiassa!

    Muuten tapahtuu :sick: molemmista päistä!

    Ja tämänlainen alkoholin valmistus ei missään tapauksessa ole laitonta...
     
  9. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    *trööt* Väärin! Suomen Laki määrittelee alkoholijuomien kotivalmistuksen suhteellisen epätarkkaan, mutta kuitenkin. "Kotipoltto" on tietenkin kielletty. Käymisteitse alkoholijuomaa valmistettaessa raaka-aineet ja jopa niiden suhteet ovat määritelty. Kotiviiniin saa lisätä sokeria, mutta aromia antavia aineita tulee olla tarpeeksi(lopputuotteessa oltava selvä aromi raaka-aineista). Mehutiivistettä ei saa käyttää valmistuksessa. Viljatuotteita EI saa käyttää muihin käymisteitse valmistettaviin alkoholijuomiin kuin oluisiin. Pelkkää sokeria ja hiivaa ei saa käyttää alkoholijuoman valmistamiseen. Aivan eri asia on sitten kiinnostaako ketään kiljun valmistamista valvoa... Ja tietenkin, jos tuotteessa on alkoholia(etanolia) vähemmän kuin 2,8 %, niin sitä eivät alkoholilait koske.

    "Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 22.12.1994/1344:

    Valmistus:

    5 §

    Kotitaloudessa yksityiseen käyttöön valmistetulla alkoholijuomalla tarkoitetaan juomaa, jonka yksityinen henkilö valmistaa hänen ja hänen perheenjäsentensä sekä heidän vieraidensa nautittavaksi. Kotitaloudessa valmistetun juoman myynti tai sen tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa on kielletty.

    Olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää mallastettua tai mallastamatonta viljaa taikka tällaisesta viljasta valmistettuja tuotteita tai siitä valmistettua vierrettä tai vierreuutetta sekä sokerivalmisteita. Enemmän kuin puolet uutetta antavista raaka-aineista on kuitenkin oltava peräisin viljatuotteista. Valmistuksen yhteydessä voidaan käyttää humalaa tai humalavalmisteita taikka muita makua antavia kasvinosia.

    Muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää ainoastaan tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita. Valmistuksen tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

    Valmistettaessa alkoholijuomia 3 momentissa tarkoitettuun käyttöön saadaan käymisen edistämiseksi käyttää sokerivalmisteita tai hunajaa sekä valmistuksen kannalta tarpeellisia kemikaaleja, ei kuitenkaan erillisiä aromiaineita tai -valmisteita. Sosiaali- ja terveysministeriö voi rajoittaa kemikaalien käyttöä valmistuksessa. "

    Älä ryppyile elintarvikekemistille... Mutta mitäpä tuosta - kuohahdukset tekevät tästä palstasta vain hauskemman lukupaikan! :p
     
  10. ratikka0

    ratikka0 Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    364
    Saadut tykkäykset:
    0
    No missään vaiheessa ei jutun aloittaja viinan tislauksesta tai poltosta puhunutkaan..!

    Pelkästään käymisteitse valmistettavia juomia saa todellakin tehdä ja kun tarkkaan luet, niin kiljua saa myös valmistaa käymisteitse. Ja eihän tässä sanottu että siihen EI tulisi mitään aromia tuottavaa ainesta mukaan.
    Käymisteitse valmistettava kilju tehdään samalla tavalla kuin kotiviini, joten kiljukin luetaan kotiviiniksi. Tästä on kysytty ja keskusteltu!

    Kiitos ja anteeksi!
     
  11. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Mitä en väittänytkään, kunhan totesin.

    Olet kyllä nyt väärässä. Jos teet "kiljun" samalla tavalla ja samoista raaka-aineista kuin kotiviinin, niin teet kotiviiniä etkä kiljua. Kyllä se Suomen Laki on varsin selkeäsanainen asiassa. Käy kysymässä paikalliselta nimismieheltä, jos et usko. Ei ne kuitenkaan sakottamaan rupea, jos kiljua tekee. Pois voivat tietenkin ottaa, jos kaupungilla nautiskelee. En kyllä ymärrä, miksi kukaan täysi-ikäinen sitä haluaisi tehdä - saatika juoda...
     
  12. Nice Guy Eddie

    Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.07.2001
    Viestejä:
    4 660
    Saadut tykkäykset:
    6
    ite nuoruudessa tein joskus kiljua seuraavalla kombolla: sokeri, hiiva, vesi, appelsiini ja rusina. Eikä tuo todellakaan mitään kotiviiniä ollut ;) Ja noita hedelmiä oli kyllä ihan reilusti eli mistään ns. "mäskistä" ei siis ollut kyse.

    btw, google näytti taas kyntensä.
    http://www.sunpoint.net/~markoking/kilju.htm
     
  13. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiljuun liittyy omasta mielestäni olennaisesti vesilukon puute ja p*skan makuiset super- tai leivontahiivat joilla tuotteen maku saadaan lopullisesti pilattua. Makua antavia ainesosiahan ei tosimies mukaan laita, ja kirkastuskin on syytä jättää väliin. Samean harmaa väri todellakin kuuluu asiaan, samaten kuin kunnon kasa hiivasakkaa pullon pohjalla :sick: ...tätä kiljukeskustelua varten tarvittaisiin joku vessanpyttyhymiö :D

    Urheilusuorituksena? ;)
     
  14. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Just, tuota olen kerran maistanut ja olihan mielenkiintoinen "makuelämys". Itse en ole tehnyt, mutta kotiviinejä on tullut käytettyä, eilen muuten tuli pari lasillista otettua 10kk:tta sitten pullotettua valkkaria, olihan hyvää, NAM :thumbsup:
     
  15. Pura

    Pura Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2003
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostalgian tuulahduksia.. (n. 5 vuotta vanhoja kotiviinejä lojuu vieläkin kellarissa..)
    masterX: Älä nyt missään nimessä käytä sitä ainetta suljetuissa pulloissa, ainakaan lasisissa. Kerää painetta aikalailla.. Astia + vesilukko on tarpeen, mutta hajua ei kyllä voi välttää.

    Laillisuudesta sen verran, että kuka määrittelee kiljulta maistuvan kotiviinin ja kotiviiniltä maistuvan kiljun rajat ? Samoista raaka-aineista saa aika monenmoista huttua käytettyä..
     
  16. Topias

    Topias Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2003
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    0
    1,5 litran mehutiivistepulloja, joiden korkkiin pieni reikä. Reikään liimataan polkupyörän ventiili (ei semmoinen kumiletkuventtiili, vaan semmoinen "uudemman" mallinen). Näin myö poikain kanssa pienenä tehtiin. Ja hyvää oli...
     
  17. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kiljuhan on jumaltenjuoma :thumbsup:

    Laitontahan se myös on, mutta uskaltaudun silti pistämään Usenet-ryhmän tähän: finet.harrastus.kilju

    Ohjeita ja vinkkejä löytää myös sieltä :)
     
  18. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiljun käymisaineena kannattaa EHDOTTOMASTI käyttää esim. Fast:in, mutta vielä mielummin jonkun amerikkalaisen lisäravinnevalmistajan Dextrosea sokerin sijaan. Nämä ultrapuhdistetut ja kaikkien tutkimusten mukaan 294% nopeammin imeytyvät sokerit tuottavat jo kolapullossa ilman korkkia käytettynä yli 29% alkoholipitoisuuden, jopa ilman hiivaa!
     
  19. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    :p :rolleyes:
     
  20. Nice Guy Eddie

    Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.07.2001
    Viestejä:
    4 660
    Saadut tykkäykset:
    6
    kuten kaikki lisäravinteita käyttävät tietävät, niin rypälesokeria saa paljon halvemmallakin tavalla ostettua. Esim ihan viinitarvikkeita myyvistä kaupasta, mutta jos jatketaan (sarkastisella?) linjalla, niin mukaan kannattaa sitten sotkea myöskin kreatiinia, koska se imeytyy paremmin dextorsen eli rypälesokerin kanssa ja näin saadaan vielä nostettua suoritus tehoa, jaksaa siis ryypätä pidempään ;)