Star Trek - Enterprise

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana prosurfer, 26.05.2002.

  1. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sain juuri viimeisenkin jakson uuden trekin ensimmäistä kautta katsottua, ja ajattelin kirjoittaa pari lausetta aiheesta. Itse olen yleensä varsin spoileriherkkä, joten en tässäkään aio enemmälti avata tapahtumia muiden kiusaksi, mutta jotakin pieniä pääjuonen kannalta merkityksettömiä asioita mainitaan alla, joten jos et niitäkään siedä, kannattaa jättää lukematta.

    Ja niille jotka jatkavat, luitte aivan oikein, sarjalla on jatkuva pääjuoni, joka ei itse asiassa kehity kovinkaan pitkälle ensimmäisen kauden aikana. Kauden 26 jaksosta alle puolessa pääjuonta viedään eteenpäin - mutta eihän sitä tiedä, millaisia viittauksia näihin nyt täytejaksoilta tuntuviin tapahtumiin tulevaisuudessa tehdään ala Babylon...

    Tarina alkaa vuonna 2151 (noin sata vuotta ennen James T. Kirkiä), jolloin Starfleet lähettää ensimmäisen "Enterprisen" tehtävälle ulos aurinkokunnastamme. Ihmiset ovat vulkaanien holhottavina, ja laivan kapteenin Johnathan Archerin (Scott Bakula) tiedeupseeriksi nimetään vulkaani T'Pol, joka ei ulkomuodoltaan suippokorvien lisäksi kuitenkaan aivan Mr. Spockia muistuta (näyttelijänä Maximistakin tuttu Jolene Blalock). Ihmisten irtautuminen vulkaaneista kasvukipuineen näyttääkin muodostuvan yhdeksi kantavista elementeistä sarjassa.

    Sarja on selvästi suunnattu entistä laajemmille massoille, ja hetkittäin valutaan selvästi avaruussaippuan puolelle, ja kymmenenteen jaksoon mennessä Enterprisen ylimmät miesupseerit ovat päässeet enemmän tai vähemmän läheiseen kanssakäymiseen vastakkaista sukupuolta olevien alienien kanssa. Eikä se siihen lopu.

    Hetkittäin tyypilliset maailmanpoliisi-asenteet tulevat esille, ja totuttuun tapaan ihmiskunnan edustajat ovat moraalisissa kysymyksissä galaxin eliittiä. Välillä ollaan kuitenkin alleviivatun itsekriittisiäkin oman kaikkivoipaisuuden suhteen, nenän jatkuva työntäminen muiden asioihin sattuu välillä pahastikin otsaan.

    Kokonaisuutena sarja vaikuttaa olevan tehdyn rahaa säästelemättä, eikä puitteiden puolella ole mitään valittamista. Myös näyttelijäkaarti selviää kunnialla, mutta HC faneille sarjan saippuoituminen aikaisempia trekkejä pidemmälle saattaa olla vaikeaa nieltävää. Nyt ollaan selvästikin pyritty laajempaa yleisöä viehättävään helppoon viihteeseen - ja tässä ollaankin onnistuttu mukavasti. Viimeinen jakso jätti luonnollisesti sellaisen cliffhangerin, että ensi kautta jään mielenkiinnolla odottelemaan.
     
  2. luolamies

    luolamies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2000
    Viestejä:
    506
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    vaikka tuossa toisessa threadissa oli enemmän juttua, uppaan tämän koska tässä on parempi otsikko ja threadin perustaja on Prosurfer ;)

    eikö Enterprisea todellakaan seurata?

    mulla just kesken toissapäivän jakso "Chosen Realm" , joka on hiukan liian ajankohtainen allegorioineen (en spoilaa enemmän)

    siitä tämä uusi sarja on erilainen kuin aiemmat Star Trekit että 2 kaudesta lähtien seurataan pitkää tarinaa, jossa tosin on sivujuonia erillisosineen. aiemmissa annettiin löyhät kehykset ja sitten oli erillisosia, joskus kahdessa jaksossa

    sisällöstäkin voi jutella metatasolla, spoilaamatta
     
  4. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Parissa seuraavassa jaksossa näyttäisi taas pääjuoni etenevän reippaasti (kauden 3
    Xindi-pääjuoni
    , joka näyttäisi olevan sivujuoni kausien läpi menevässä
    Suliban-pääjuonessa
    ).

    Enterprisessä toimii hyvin se, että päähenkilöt ovat välillä paljon pahemmin pihalla kuin valistunut katsoja (joka on päässyt kurkistamaan tulevaisuuteen ST-sarjoissa ja -elokuvissa). Juonekkaat käsikirjoittajat ovat onneksi osanneet käyttää tätä tyydytystä tuovaa aspektia varovaisesti, eikä kyllästymistä ole päässyt tapahtumaan.
     
  5. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ei ole Enterprise nykyisellään kovin kummoinen verrattuna TNG:en ja DS9:ään. Ensimmäinen tuotantokausi oli jopa todella hyvä; löytyi aitoa tutkimusfiilista, kun porukka harhaili ensimmäistä kertaa kauempana avaruudessa tekemässä virheitä toisensa perään. Teknologiakin temppuili.

    Kakkoskausi olikin sitten ehkä puolenkymmentä jaksoa lukuunottamatta aivan kauheaa roskaa. Vain Minefield/Dead Stop, sekä kauden muutama viimeinen jakso olivat katsottavia ellei sitten loistavia.

    Kolmoskausi on tähän asti ollut ihan siedettävä, mutta jostain syystä Enterprise ei imaise niinkuin muut Trekit. Sitä ei tule seurattua yhtä intensiivisesti ja innolla kuin muita, vaan jaksot saattavat lojua vcd:llä viikkotolkulla ennen kuin tulee pistettyä pyörimään. Deep Space Ninen viidettä tuotantokautta on tuijotettu neljä jaksoa parissa päivässä, sitä ei yksinkertaisesti pysty olemaan katsomatta. Sääli, että näin ei Enterprisen kanssa ole. Tuotantoarvot on kohdallaan eivätkä näyttelijätkään huonoja ole - käsikirjoituksissa vaan ei tunnu olevan hirveästi sisältöä.

    Enterprise kärsii aika rankasti siitä, että on neljäs Trek-sarja: samat tarinat on nähty useampaan kertaan, ja yleensä vielä paremmin tehtyinä. Esimerkiksi Twilight olisi tyylilajissaan ensimmäisenä nähtynä ollut hyvä, mutta kun sen näki monen muun paremman "aikamatkustelun" jälkeen, se oli aika ponneton ja mielikuvitukseton. Voi olla, että Enterprisen pitäisi serialisoitua vielä pidemmälle: jokainen jakso on kuitenkin edelleen varsin pitkälle itsenäinen eikä kunnollista henkilökehitystä ole vielä näkynyt. Mutta odotellaan, kyllähän tuota katsoo.
     
  6. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itse taas pidän Enterprisestä - uusimmistakin jaksoista - paljon enemmän kuin DS9:stä, jonka kanssa en oikein päässyt koskaan sinuiksi - voi kyllä johtua siitäkin, että B5 otti sarjasta niskalenkin.

    Teknologian temppuilusta tuli mieleen, että (erittäin pieni spoileri viimeisimmästä jaksosta)
    otetaankohan Enterprisellä tiedostoista backuppeja
    :D

    Heretic!

    TOS+TNG+DS9+Voyager+Enterprise=5
     
  7. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    unohdit piirrossarjan joka taisi tulla TOSin jälkeen

    [​IMG][​IMG]


    "the Animated Series" tai The Forgotten Series :D

    katso vaikka täältä

    [​IMG]
     
  8. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tällä mielipiteellä kaivaa kyllä Plazalla verta nenästään, mutta itse olen alkanut pitää DS9:sta B5:sta enemmän - lähinnä aidompien henkilöhahmojen vuoksi. B5:n tarina on hyvä ja eeppinen, mutta kyllä DS9 alkaa myös neljännen tuotantokauden paikkeilla rakennella sellaisia kuvioita, että ei tarvitse tarinankaan puolesta hävetä B5:n rinnalla.

    Mutta kyllähän DS9 vaati aika paljon totuttelua - itsekin jätin aikanaan kesken, kun sitä Nelosella näytettiin. Nyt vanhempana ja viisaampana olen nauttinut siitä aikalailla.

    Mutta ei Enterprise tosiaankaan mitenkään huono ole: yllättäen pidin varsin paljon mm. North Starista. Joka tapauksessa 3. kausi on valtava parannus kakkoskauteen.

    Ups... :)

    Voi olla, että syystä tai toisesta Voyager jäi laskuista. Alitajunta on ihmeellinen.

    Todellisuudessa taisin laskea TOS+TNG+DS9+Voyager=4 eli että Enterprise on neljäs sarja. Olenko maininnut, että luin lyhyen matikan? Vähän noloa...
     
  9. Sabbe

    Sabbe Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2003
    Viestejä:
    736
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan tuo enterprise nyt kolmoskaudella parannellut sen verran, että tykkään siitä jopa paljonkin. 2 ekaa kautta oli aika löysähköä ja huonoja jaksoja löytyy vaikka kuinka. Nyt kolmannella kaudella huonoja ei ole ollut kuin pari ja loistaviakin tullut pari kappaletta. Loput "ihan hyviä".

    Jos nyt mielipidettä muihin sarjoihin sanoisin niin, kyllä se DS9 on paras trekkisarja. TNG on #2. Ne olen nähnyt kokonaan, Voyageria en ole vielä nähnyt ollenkaan paitsi jotain ykköskautta telkusta joskus. Mutta jos enterprise jatkaa tätä kolmoskauden tahtiaan niin siitä voi jopa tulla oikein hyvä sarja lopulta. En ole nähnyt näin pääjuoni-painotteista kautta missään sarjassa aikaisemmin. B5:ssä tosin on kolmoskaudella pari pääjuonta aika pitkälti pääosassa, mutta ei kuitenkaan niin yksimielisesti kuin tämä enterprisen S3.

    DS9:ssä on loistavia monen jakson putkia tosin ja pari kautta siinäkin on suht pääjuonipainotteisia. Tätä taas ei voi sanoa TNG:stä, joka on irtojaksoja melkein koko sarja. Mutta loistavalla crew:lla ja paljon loistavia jaksoja löytyy.

    Mutta se B5... ei mikään muu sarja pärjää sille omassa taulukossani. Siinä tulee sellasia fiiliksiä, että muut sarjat ei edes pääse lähelle. Ainoat sarjat, jotka pääsee lähelle ovat Farscape ja EFC. (top-3 omassa listassani sarjoista on 1. B5, 2. Farscape, 3. Earth: final conflict lukuunottamatta sen viimeistä kautta joka on perustasoa)

    Seuraavalle tasolle listassani kuuluu sitten useita sarjoja: Outer limits, DS9, TNG, Jeremiah (varsinkin kakkoskausi joka on ollut loistava) Stargate osittain (hieman vaihteleva, mutta keskimäärin selvästi parempi nyt myöhemmillä kausilla), Andromeda osittain (kolmoskausi oli vaihteleva ja neloskausi on ollut nyt aika heikko), John Doe, Odyssey 5, Lexx ;) jne

    Noihinkin kyllä pystyn tarvittaessa pistämään jotain epämääräistä järjestystä, mutta se ei liene tarpeen. Ne ovat ns. hyviä tai todella hyviä sarjoja, jotka eivät kuitenkaan pärjää kolmelle mahtavalle jotka kerroin aikaisemmin.

    Vielä vähän enterpriseen liittyen:

    Itseänikin mietitytti tuo asia jonka prosurfer pisti spoilertageissa
    viimeisimmästä enterprisejaksosta. Ei ollut mikään erityinen jakso, mutta "ihan jees". Paras jakso mun mielestä kolmoskaudella tähän mennessä oli tuo Twilight joka on selkeästi paras jakso koko sarjassa. Siinä jaksossa oli niin paljon fiilistä, että pärjää vertailussa kolmelle mahtavalle. :) On tässä kolmoskaudessa muitakin loistojaksoja ollut tosin.

    Toivotaan, että sama tahti jatkuu...
     
  10. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    upataan

    3x21 kesken juuri nyt. omasta mielestä "hlevetin hyvä" jakso.
    tykkään tästä teemast (en spoilaa).

    tuli ke iltana jenkkilälässä eli to aamuyöllä meidän aikaa mutta eilen en saanut tuota DivXää säällisen aikaan joten jäi täksi illaksi
     
  11. Sabbe

    Sabbe Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2003
    Viestejä:
    736
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jepjep, hyvää settiä ollut kokoajan nyt. 3x21 oli ihan hyvä jakso, sitä edeltävä Forgotten samaa tasoa ja Damage oli hieman parempi vielä.

    Azati Prime oli aivan loistava, melkein Twilightin tasoinen.

    Kyllä on tämä toinen puolisko kolmoskaudesta lämmittänyt erittäin paljon, voisin kuvitella että kauden viimeiset 3 jaksoa ovat todella intensiivisiä. 24 jaksoa tällä kaudella vaan, toivottavasti tulee neljäs kausi.
     
  12. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
  13. mimarjam

    mimarjam Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    03.09.2001
    Viestejä:
    553
    Saadut tykkäykset:
    2
    Moro,

    Ruotsin SVT2 aloittaa tänään 10.5. klo 19:15 (Suomen aikaa) toisen tuotantokauden esitykset.

    #mika
     
  14. Hengga

    Hengga Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2002
    Viestejä:
    353
    Saadut tykkäykset:
    0
    ARGH! Ollappa tiennyt aiemmin :OI
     
  15. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Et menettänyt paljoa. Shockwave Part II on surkea verrattuna ykkösosaan. Kakkoskaudelta kannattaa katsoa Minefield/Deadstop, Vanishing Point, sekä noin viisi viimeistä jaksoa. Muut voi huoletta ohittaa, sen verran kauheaa sontaa ne ovat.
     
  16. tnjrp

    tnjrp Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2002
    Viestejä:
    301
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt jännittää...

    Huomenna UPN kertoo virallisesti, saako Enterprise 4. kauden vai päättykö tämä trekkisarja lähes ennenkuulumattoman lyhyeen elikä 3. kauden finaaliin. Eilen ilmestyneen Varietyn mukaan vastaus on vankka "saa", joskin sarjan esityspäivä vaihtuu perjantaiksi.

    Saman uutisen voi lukea vaikka Cinescapelta.
     
  17. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jep. Tripin ja Malcolmin näyttelijöiden mukaan porukkaa oli kutsuttu jo takaisin töihin.
     
  18. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Sarja tosiaankin jatkuu:

     
  19. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ja actionia enemmän. Samapa tuo - eivätpähän nuo hirveän hääppöisesti draamapuolta ole hallinneet. Kieltämättä Azati Primessa näytetty actionkohtaus oli sen verran upeaa cgi:tä että mikäpäs siinä. Load up!
     
  20. JRS

    JRS Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2003
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä että sai 4.kauden :) .
    Toivottavasti tällä tulevalla kaudella saadaan Romulanit sarjan juoneen kunnolla mukaan (kerran jo yhdessä jaksossa piipahtivat). Aikajanaa katsoessani huomasin ettei tuohon Romulan Vs. Earth sotaan niin montaa vuotta nimittäin ole aikaa... :)