Joulukinkku poll

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana makeH, 21.12.2003.

?

Joulukinkku Poll??

Poll closed 31.12.2003.
  1. Tuore,kokonainen/puolikas harmaasuolattu kinkku

    24,4%
  2. Tuore,harmaasuolattu juhlakinkku potkalla

    4,9%
  3. Tuore,harmaasuolattu kinkkurulla,silavalla,luuton

    2,4%
  4. Tuore,harmaasuolattu kinkkurulla,rasvaton,luuton

    9,8%
  5. Pakaste,kokonainen/puolikas harmaasuolattu kinkku

    22,0%
  6. Pakaste,harmaasuolattu juhlakinkku potkalla

    7,3%
  7. Pakaste,harmaasuolattu kinkkurulla,silavalla,luuton

    2,4%
  8. Pakaste,harmaasuolattu kinkkurulla,rasvaton,luuton

    0 ääntä
    0,0%
  9. Suolaan itse kinkun

    7,3%
  10. Valmis,paistettu kinkku(teollisuuden paistama)

    4,9%
  11. En syö sianlihaa

    14,6%
  1. makeH

    makeH So what?! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    14.01.2003
    Viestejä:
    966
    Saadut tykkäykset:
    4
    Millaisen joulukinkun kimpussa sinä vietät joulusi ja kuka sen paistaa vai ostatko valmiiksi paistetun kinkun?
    Onko se perinteinen harmaasuolattu(hs)vai juhlakinkku,herkutteletko luuttomalla vai luullisella lihalla?
    Entä milloin paistat/paistette tuon joulupöydän kuninkaan?
    Entä onko suolaustavalla väliä:harmaasuolattu vai punasuolattu,suolaatko kenties kinkun itse?
    Pitääkö kinkun olla suomalaista lihaa vai kelpaako ulkomaalainen kinkku?

    Syötkö kinkun lämpimänä vai kylmänä?
     
  2. Corca

    Corca Guest Guest

    Liittynyt:
    28.05.2001
    Viestejä:
    2 244
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tanskalainen harmaasuolattu n. 11kg:n kinkku, kolmatta joulua peräkkäin.

    Ei häviä suomalaiselle kinkulle yhtään, itseasiassa melkein päinvastoin.
    Hyvänmakuista, maltillisesti suolattua ja mureaa kinkkua,
    (tämä puoltopuhe vanhojen "myyttien" rikkomiseksi, jos joku karsastaa tanskalaista kinkkua härmäversion takia.)
     
  3. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Usean vuoden perinteen mukaisesti:

    Noin 5-6 kg (3-5 hlö, pari-kolme päivää) ns. juhlakinkku uuniin aatonaattona n. klo 17, ulos uunista puoliltaöin ja peiton alle.

    Jos jotain jää, 27.-28. päivä iso hernekeitto lopuista. Toimii, ja peitto leijuu!
     
  4. matarvai

    matarvai Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.12.2000
    Viestejä:
    1 466
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsesuolattu iso suomalainen kinkku. Vielä kun sen paistaa hieman "ylikypsäksi" niin johan on mahtavan makuista.
     
  5. xander

    xander Guest Guest

    Liittynyt:
    16.12.2002
    Viestejä:
    1 507
    Saadut tykkäykset:
    1
    "En syö sianlihaa." :p
     
  6. Pekko

    Pekko Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2001
    Viestejä:
    765
    Saadut tykkäykset:
    1
    "Tuore" eli hankin sen suoraan kasvattajalta ja olin paikalla kun sika lahdattiin. Painoa oli n. 10kg ja itse taisin tuon suolata ja paistaa. Lisäksi joulupyödässä oli hirven lämminsavupaisti, siis kokonainen vasan paisti, painoa n. 8,5kg, sekin oli itsepyydetty. Sitten pöydässä oli myös graavilohta, omaa ja norjalaista vertailun vuoksi. Ja tietenkin kaikki muut jouluun kuuluvat sälät. Nyt kinkun ja lohet on syöty, ainoastaan lämminsavua on pieni palanen jääkaapissa.
     
  7. Sarah

    Sarah Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2001
    Viestejä:
    378
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänä jouluna iski ällötys. Kinkkua ei meille tullut, en olisi huolinut vaikka olisi ilmaiseksi saanut. Aattonakaan vanhempien luona en halunnut syödä juuri muuta kuin porkkanalaatikkoa, edes entinen herkkuruoka maksalaatikko ei maistunut. Kinkkua söin perinteen vuoksi yhden pienen siivun, mutta se oli pahaa. Äidin ennen-niin-ihana karjalanpaistikin saa aikaan melkein oksennusreaktion. Edellisinä jouluina kinkku on ollut hyvää, ja sitä on tehnyt jopa mieli. Nyt voin pahoin jo pelkästä ajatuksesta, että joutuisin kinkkua omassa uunissa paistamaan (haju on todella ällöttävä). Ei tee muutenkaan mieli mitään missä on lihaa, ei sitten ollenkaan. Leivän päällä söin tänään pari siivua ylikypsää maalaispalvia, senkin olisi kyllä voinut korvata jollain muulla.

    Ilmiö on tullut pikkuhiljaa parin kuukauden aikana, ja olen vähän hädissäni. Elimistö (vaiko mieli?) ei selvästikään halua lihaa, kana on ainoa mitä voi edes ajatella, kalaa olen inhonnut koko elämäni. Mikä minua vaivaa? :confused: Onko minusta tulossa kettutyttö? ;)
     
  8. Negotiator

    Negotiator Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    30.09.2002
    Viestejä:
    1 872
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuore,kokonainen/puolikas harmaasuolattu kinkku, tuollainen 7.2 kiloinen kinkku löytyi joulupöydästä ja se tuhoutuikin tänä vuonna ennätystahtiin. Neljään pekkaan popsittiin se n. 48 tunnissa :D Tosin kyllä siitä sai sitten tarpeekseenkin ;) Ensi jouluna uudestaan :p
     
  9. Sinclair

    Sinclair Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2001
    Viestejä:
    594
    Saadut tykkäykset:
    1
    = foxy lady ? :confused: :D
     
  10. Meizi

    Meizi Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    1 308
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ootkos raskaana? Eikös se aiheuta käsittämättömiä ruokailutottumuksia?
     
  11. Akkuli

    Akkuli Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.01.2003
    Viestejä:
    2 015
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jostain kumman syystä tänä jouluna kaikki muut, paitsi minä, halusivat kinkun sijasta kalkkunaa, mutta minä kun en mitään kalkkunaa suostunut syömään, niin minulle ostettiin omaksi 6,3 kilon kinkku. Valitin kyllä asiasta ja sanoin, ettei se tule riittämään ja, että haluaisin sellaisen 13 (tai enemmän) kilon kinkun. Vastaus oli, että jos tämä ei riitä, niin sitten ostetaan lisää. Eihän siinä mennyt kuin kolme päivää, niin olin syönyt yksiksen koko 6,3 kilon kinkun, joten eihän siinä muu auttanut, kuin mennä kauppaan ostamaan uusi kinkku (tällä kertaa n. 5 kiloa). Juuri tällä hetkellä mutustelen sen viimeisiä rippeitä.:D
     
  12. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli poistettua Sellon cittarista 3kg viljapossun kinkku (ei pakastettu) ja mietin tässä kuinka tuon valmistan. Hans Välimäen ohje oli ollut maikkarin kokkijutuissa 62-64 sisälämpötila mahdollisimman miedossa lämmössä (kypsyyhän se vielä sitten uunin jälkeen). Itsekkään en välitä kuivasta skeidakinkusta mitä tuntuu useimpien ihmisten joulupöydistä löytyvän. En ajatellut mitään kuorrutusta vääntää mutta palstaveljien ohjeet lämpötilojen suhteen kelpaisivat.
    Joku viinisuositus olisi myös paikallaan :)
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    62-64°C kuullostaa todella alhaiselta sisälämpötilalta. En ole koskaan tehnyt isoa 8-12 kg kinkkua. Siinä tuo saattaisi toimia, ehkä. Marinointi ei mielestäni sovi joulukinkkuun ollenkaan. Tyylirikko edes esittää moista. Tykkään myös mehukkaasta kinkusta. Meillä se on yleensä tehty 1.5 kg kinkkurullasta seuraavalla ohjeella:

    Laita kinkku 100°C uuniin silavapuoli ylöspäin ja varaa jokaista paistokiloa kohden n. 1,5-2 tuntia aikaa. Käytä lihalämpömittaria. Kun mittari näyttää 77°C, kinkku on hiukan punertava ja mehukas sisältä. Poista silava kinkun pinnasta, sivele kinkku voimakkaalla sinapilla ja ripottele pintaan korppujauhoja. Ruskista kinkku 5-10 minuuttia 250°C uunissa. Koristele kinkun pinta kokonaisilla neilikoilla.
     
  14. Jasu1

    Jasu1 Guest Guest

    Liittynyt:
    02.07.2007
    Viestejä:
    125
    Saadut tykkäykset:
    0
    8 kg punasuolattu leivinuunissa, 25°C tällä hetkellä. Vielä jokunen hetki odottelua ja viinin siemailua.
     
  15. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tänä vuonna Chef Wotkin´sin herkkukinkku 3,7 kg. Ei pakaste. Kohta joutuu uuniin. [​IMG]
     
  16. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällä hetkellä sisälämpötila 65°C, uunin lämpö vain hivenen korkeampi. On ollut jo seitsemän tuntia uunissa, katotaan tuleeko tällä metodilla hyvää.
     
  17. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    10kg Atrian kinkku paistettu 80 asteiseksi 100 asteen uunissa ja painosta lähti 4,8 kiloa, eli lopullinen paino 5,2kg. Oli pakko mitata kun mediassa on tänä jouluna kerrottu kovaan ääneen kuinka "valmistajat" tunkevat kinkkuihinsa yhä enemmän suolavettä.