Master and Commander

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Jackal, 30.08.2003.

  1. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2

    Okei, samaa mieltä. Olin jopa jo "unohtanut" nuo kohdat, joten eivät ne hirveää tunteellista vaikutusta ole tehneet. Mutta ne sitten kuvasivatkin laivaa elinympäristönä mielestäni hyvin tehokkaasti.

    Tämä oli älyllisesti tyydyttävä kohtaus ja siitä rakennettiin myös hieno dilemma Aubreylle. Jos jotain, niin ehkä sitä olisi voinut käsitellä runsaammin, mutta toisaalta sitten ei välttämättä olisi päästy eteenpäin.
     
  2. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Täytyy sanoa, että pitkästä aikaa mitään sanomattomin leffa mitä olen nähnyt. Yli 2 tuntia yhden paatin jahtausta ja pientä vihaista dialogia. Eikö tuollaisella budjetilla saatu ostettua parempaa käsikirjoitusta? Loppu twisteri oli hauska, mutta samalla hieman hohhoijaa.

    Hahmoihin ei saanut mitään otetta ja lääkärin kitinä rupesi vain ärsyttämään vaikka tykkäänkin näyttelijästä. Miehistöäkin käsiteltiin aivan liian vähän eikä heidän tyytymättömyydestään otettu läheskään kaikkea irti. Taistelut olivat todella huonoja ja kaikki jätettiin mielikuvituksen varaan kun taistelut kuvattiin niin epämääräisesti. Lisäksi juonessa ärsyttivät monet selittämättömät seikat kuten
    sen ranskis veneen ihme ilmestymiset. Välillä se oli 3 viikkoa edellä ja sitten se onkin vieressä. Välillä sitä jahdataan siellä ja sitten ollaan täällä.
    Olisin myöskin kaivannut hieman aika selityksiä. Nyt ei tiennyt yhtään miten pitkiä aikoja kului missäkin välissä.

    Kuten steffe tuossa jo mainitsikin, merielämän kuvaajana tämä leffa on loistava. Varsinkin lapsien käyttö laivoissa ja 12 vuotiaat luutnantit olivat hupaista katsottavaa.

    Taisin jo aikaisemminkin todeta, että leffa ei niinkään kiinnostanut, mutta kun 4 eurolla pääsin katsomaan niin pitihän tämä Gladiaattori merellä nähdä. En kyllä suosittele maksamaan tästä 4 euroa enempää.

    **/*****

    Epäilen, että DVD julkaisu ei ole mitenkään erikoinen, koska ainakaan Plevna 2 ei toistanut mitenkään erikoista ääniraitaa. Lähinnä parissa kohtauksessa basso pisti isommankin ghetto perseen heilumaan, ei muuta. Underworldissä oli paremmat äänet ;)

    Hintti: Pääset 4 eurolla leffoihin kun ostat Jaffan pullon ja nappaat siitä sen 2€ korkin. Sitten menet ennen klo 17 näytökseen kun kaikissa Finnkinon teattereissa on ennen klo 17 näytökset 6€.
     
  3. Bibrok

    Bibrok Guest Guest

    Liittynyt:
    31.07.2003
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse katsoin leffan about puolenyön maissa 12 tunnin ulkoilun jälkeen, väsyneenä, ja sama juttu. Nukahtaa meinasin vain toimintakohtauksissa, muuten erittäin hyvä leffa. Outoa kun sen olettaisi olevan juuri toiste päin. :D
     
  4. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Hieno elokuva. Vaikka Pirates of the Carribeanistakin pidin oli tämä kuitenkin aivan eri luokkaa. Weiriltä taas kerran mainio osoitus miehen taidosta tehdä tinkimätöntä elokuvaa. Kyseessähän oli miehen ensimmäinen varsinainen toimintaohjaus, mutta tämä lupasi paljon silmälläpitäen hänen seuraavaaksi työn alla olevaa aavikkosotaa käsittelevää War Magician -elokuvaansa.

    Tarina oli varsin onnistunut ja "Darwin-sivujuonne" toi juuri sopivasti maustetta mukaan. Crowe sai taas esitellä näyttelijänkykyjään, Gladiaattorimaneerit pysyivät hyvin taka-alalla. Tällaisissa elokuvissa usein mukana oleva päälleliimattu naishahmokin oli ymmärretty jättää pois. Kuvaus oli komeaa ja äänet tekivät vaikutuksen. Varsinkin tiettävästi ensimmäistä kertaa elokuvissa käytetyt aidot kuulanampumisjysähdykset täräyttivät mukavasti penkkejä kaikessa napakkuudessaan.

    Erinomainen kuvaus ajalta jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Tällainen piristää mukavasti kaiken nykyajan teiniyleisöä kosiskelevan nahka-asustesankarihömpän keskellä.

    :):):):)1/2

    Pientä säröä muuten onnistuneeseen elokuvailtaan toi saliin päälle jääneet pari spottia. Pakkohan sitten oli itse elokuvan alussa käydä asiasta huomauttamassa henkilökunnalle. Onneksi homma hoitui nopeasti ja näkemättä jäi vain muutama minuutti.
     
  5. jaritt

    jaritt Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.03.2000
    Viestejä:
    2 104
    Saadut tykkäykset:
    6
    Yhdyn kehuihin. Ehdottomasti yksi parhaita ja ennenkaikkea realistisimpia elokuvia lajityypissään kautta aikojen. Peter Weir hallitsee yhä hommansa vaikka elokuvia varsin harvakseltaan tekeekin. Kerrankin merisotaelokuva jota uskaltaa verrata lajityypin ykköseen Das Bootiin.

    Näyttelijät tekivät roolihahmoistaan uskottavia ja elävänmakuisia. Jopa Russell Crowe onnistui hillitsemään Gladiator -maneerinsa ja Paul Bettany taisi tehdä ensimmäisen hyvän roolisuorituksen urallaan. Niinikään sivuroolien näyttelijät tekivät kautta linjan mainiota työtä.

    Kuten moni täälläkin on todennut elokuvan ainoat pitkäveteiset hetket osuivat taistelukohtauksiin jotka kaikessa kaoottisuudessaan olivat kuitenkin jotenkin liian "tavalliset" tähän elokuvaan. Olkoonkin että se viimeinen taistelu kahden purjelaivan välillä oli melkoisen komeaa katsottavaa.

    Galapagos -saarilla kuvatut kohtaukset puolestaan toimivat mainiona suvantovaiheena tarinassa.

    Mehän emme missään vaiheessa päässet läheltä seuraamaan mitä Acheronilla tapahtui ja millaisia reittejä pitkin se liikkui. Kyseessä oli kuitenkin ensisijaisesti kaapparialus joten sen ilmaantumisessa valaanpyytäjien suosimalle Galapagos -saarten alueelle ei ollut mitään kummallista, tuohon aikaanhan ei tietenkään ollut käytössä tutkaa eikä mitään muutakaan keinoa varmasti seurata vihollisen liikkeitä. Eiköhän Surprisen miehistön Acheronille antama nimitys, Aavelaiva tullut osittain juuri siitä että alus tosiaan saattoi ilmestyä näkyviin missä ja milloin tahansa.

    ****½
     
  6. Hirudroid

    Hirudroid Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 245
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ei olla tätä eeposta turhaan kehuttu. Elokuvan alkukohta hakee vertaistaan, sillä viimeksi on Gladiaattorissa nähty ja koettu samanlaista sydämentykytystä. Lisäksi läpi elokuvan merenkäynti oli uskottavan tuntuista, vaikka suurin osa oli kuvattu studiotiloissa isossa altaassa.

    Loppua kohti fiilis turhan frendeilyn takia hieman lopahti, mutta jäi reilusti plussan puolelle... Laivat oli puuta ja Russell rautaa.. ;)

    4-/5

    PS: Pari asiaa pisti tosin hieman silmään
    1. Brittien laivasta löytyi ylenmäärin korjaustarvikkeita (huolloista huolimatta)
    2. Ranskalaisten veneessä oli puolet enemmän miehistöä ja tykkejä, mutta siitä huolimatta sinne mahtui valaanpyytäjät sekä heidän saaliinsa (laivan suuresta koosta huolimatta)
    3. Lopputaistelu jäi avauksen varjoon ja englantilaiset näyttivät olevan selvästi parempia taistelemaan jos bodycount'ia katsotaan.
     
  7. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Aivan aivan, mutta et näköjään ymmärtänyt ihan mitä tarkoitin. Eli siis juuri noiden aika selvennyksien puuttumisen vuoksi minusta oli typerää se miten se muka pystyi olemaan ensin 3 viikkoa edellä ja sitten yhtäkkiä takana. Lisäksi tutkan puutteen vuoksi miten Acheron sitten aina löysi tämän Surprisen? Tottakai se oli osa tarinaa, mutta minusta tarina oli leffassa aika köykäinen ja sen olisi voinut helposti tiivistää yhteen tuntiin leikkaamalla turhat sinne ja takaisin osat pois. Noiden leikkauksien jälkeenkin elokuva olisi ollut ihan samanlainen kuin nytkin. Juoneenhan nuo sinne ja takaisin osiot eivät lisänneet yhtään mitään.

    Nyt kun en ole yhtä tuohtunut enää leffan keskinkertaisuudesta, olen harkinnut pisteytyksen uusiksi:

    Elokuvana: **½/*****
    Merimies elämän kuvauksena: ****½/*****
     
  8. jaritt

    jaritt Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.03.2000
    Viestejä:
    2 104
    Saadut tykkäykset:
    6
    Mehän emme tiedä vaikka Acheronilla olisi puhjennut joku tautiepidemia tai se olisi jonkun teknisen vian takia joutunut vetäytymään kuukaudeksi parkkiin johonkin suojaiseen paikkaan. Tai kukaties se oli metsästämässä valaanpyyntialuksia. Syitä aluksen "outoon" käyttäytymisen on helppo keksiä.

    Vastasit itse kysymykseesi. Toisaalta elokuvan tapahtumat kestivät arviolta vähintäänkin useamman kuukauden ja sinä aikana Surprise ja Acheron kohtasivat kolmisen kertaa niin ei tuo nyt niin kamalan usein ole. Ottaen huomioon että Surprise nimenomaan oli jäljittämässä Acheronia.

    Tästä olen erittäin vahvasti eri mieltä. Sitä löysää poisotettavaa olisi ollut lähinnä taistelukohtauksissa, mutta nekin olivat tarinan kannalta enemmän tai vähemmän pakollinen paha. Sensijaan laivan arkirutineeja ja elämää 1800 -luvun sota-aluksella olisin mielelläni seurannut vaikka pidempäänkin. Puhumattakaan Galapagos -saarten huikeista maisemista joita ei koskaan aikaisemmin ole missään elokuvassa nähtykään paikan päällä kuvattuna.

    Tietenkin jos joku odotti Master and Commanderin olevan Gladiaattori purjelaivalla niin pettymys on ymmärrettävä. Tosin tässä tapauksessa on tainnut jäädä myös huomioimatta kuka on ohjannut Master and Commanderin. :p

    No, makuasioistahan tässä on lähinnä kyse.
     
  9. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Asiaa selittää myös osaltaan tuon ajan vakiintuneet purjehdusreitit. Mm. haluttaessa Amerikan mantereen länsipuolelle oli Kap Hornin kiertäminen pakollinen paha. Acheron kaapparialuksena tietysti pysyi laivareittien tuntumassa kerätäkseen saalista ja tämän avulla taasen Surprisekin pystyi päättelemään Acheronin reittiä. Eihän noita kohtaamisia nyt kovin montaa ollut ja viimeinen (ehkä myös ensimmäinenkin) voidaan juonen osalta laittaa sattuman piikkiin.
     
  10. steffe79

    steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    04.05.2002
    Viestejä:
    4 147
    Saadut tykkäykset:
    7
    Voi olla, että muistini tekee tepposet. Mutta eikös Sturgesin Old Man and the Sea-elokuvaa myös kuvattu Galapagos-saarilla - ainakin vähän aikaa. No, samapa tuo.

    Syitähän löytyy monia siihen, että minkä takia Acheron aina löysi Suprisen. Eihän sitä elokuvassa missään sanottu, että Acheron olisi todellakin kolmen viikon etumatkan saanut. Aubrey ja kumppanit vain pohtivat näin ja tulivat siihen johtopäätökseen, että jos Acheron olisi purjehtinut täysiä, niin silloin heillä olisi kolmen viikon etumatka.

    Ja kuten tuolla ylhäällä jo todettiin, niin Acheronhan nimenomaan väijyi muita aluksia siellä merellä, eikä purjehtinut täyttä päätä eteenpäin.

    edit: Ja nyt, kun elokuva on nähty toiseen kertaan, voinen sanoa, että toimii edelleenkin ja arvosanaa uskaltaa hinata sen puolikkaan verran ylöspäin.

    edit: typo
     
  11. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    No joo, kuten jaritt jo totesi, mielipiteitä on monia. Omani voi lukea tuosta hieman ylempää. Turhaa sitä on toistaa :)

    Galapagosin maisemat eivät ainakaan minua niin hetkauttaneet, mitä luultavimmin kuittasin ne CGI:ksi leffaa katsoessani.
     
  12. jaritt

    jaritt Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.03.2000
    Viestejä:
    2 104
    Saadut tykkäykset:
    6
    Oikeassa olet. Löytyi pari muutakin leffaa joita on kuvattu Galapagos -saarilla. Ainakin John Hustonin La Bibbia (The Bible) vuodelta 1966 ja Jack Coufferin v. 1972 ohjaama The Darwin Adventure on kuvattu osaksi paikan päällä. Sturgesin leffa on näistä vanhin (1958) eli se on siis ensimmäinen osaksi Galapagos -saarilla kuvattu fiktiivinen elokuva.

    Lisäksi tuolla on tietenkin kuvattu useitakin luontodokkareita.
     
  13. Kaltsu

    Kaltsu Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sunnuntaina tämä tuli nähtyä. Tykkäsin kyllä, Peter Weirin ohjauksessa merelliseen sodankäytiin saatiin uusi mielenkiintoinen näkökulma. Näyttelijät onnistuivat hyvin ja paljon kehuttu laivan lääkäri Paul Bettany oli mielestäni leffan paras henkilöhahmo. Russell Crowe on taas mukana onnistuneessa elokuvassa. Galapagossaaret antoivat onnistuneesti värikkään vivahteen lopussa jo hieman puuduttavalle merenkäynnille. Kesto ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt yllättämään negatiivisesti.

    ****
     
  14. matarvai

    matarvai Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.12.2000
    Viestejä:
    1 466
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse kävin eilen tämän elokuvan katsomassa ja täytyy sanoa että kyllä oli hienosti tehty. Taistelukohtaukset ja mahtava Kap Horn myrsky oli uskomatonta katsottavaa. Eikä pidä unohtaa itse laivoja. Russell Crowe oli jälleen todella hyvä roolissaan. Tuntuu että tuo mies saisi pidettyä mitä tahansa leffaa itsenäänkin pinnalla. Mutta silti parhaiten jäi mieleen noista roolihahmoista nuori Blakeney. Kuka olikaan tuo näyttelijä niin minun mielestä teki todella hyvän roolisuorituksen.
     
  15. Chaplin

    Chaplin One for all, all for me Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.02.2003
    Viestejä:
    645
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kävin sitten minäkin eilen katsomassa tämän ja pidin paljon. Russell Crowe oli taas tyylilleen uskollisena hyvä ja uskottava. Lekurikaan ei jäänyt Russellin karisman jyräämäksi. Laivat olivat upeita ja kaikki toimi muutenkin hyvin. Taistelut olivat mielestäni hyviä, mutta teatterin äänet olivat liian kovalla, joten sitä alkoi toivomaan, ettei tykin pauketta olisi paljoa. Ja eihän sitä sitten liikaa ollutkaan. Neljän tähden leffa näin ensimmäisellä katselulla.
     
  16. tumppi

    tumppi Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2003
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä lehva, täytyy todeta. Hatunnosto tekijöille, koska jättivät pois ne turhat rakkaushömpötykset.
    Oliko elokuvan ainoa nainen siellä jonkun kylän rannalla veneessä, josta sitten nostettiin ruokaa ja juomaa laivaan? Itse en havainnut muita.
     
  17. leemi

    leemi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.06.2003
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    0
    En kyllä mäkään nyt muista näin nopeasti muita nähneeni.

    Kyllä se lääkäri oli ainakin russelin arvoinen siinä näyttelijän työssään. ;)
     
  18. Patu

    Patu Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.12.2002
    Viestejä:
    2 834
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seitsemän leffalippua joulupukilta joten olihan tämäkin sitten vihdoin käytävä katsomassa. Odotukset eivät todellakaan olleet korkealla. Odotin pitkäveteistä ja tylsää elokuvaa, mutta mitä vielä.

    Elokuva tempaisi mukaansa heti alkuhetkillä eikä päästänyt otteestaan. Loistava ja todentuntuinen kuvaus Napoleonin ajan meritaisteluista ja -elämästä. Roolisuoritukset olivat kauttaaltaan hyviä.

    Loppu jäi vähän kaivelemaan, kun
    jäi kiinnostamaan ranskalaiskapteenin kohtalo, jota ei sitten näytetty.
    Muuten kyllä loistava pätkä.

    4/5
     
  19. KirBy

    KirBy Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2002
    Viestejä:
    1 050
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minulle jäi tuosta elokuvasta todella ristiriitaiset fiilikset. En osaa päättää että pidinkö siitä vai en. :( Tällä hetkellä antaisin varovaiset 3,5 tähteä. Siitä voi lipua ehkä hieman ylöspäin, ja rojahtaa vähän alaspäin.

    Muistan että jossain kohdassa teki mieli itkeä, mutta en muista missä. Ainakin se
    köyden katkaisu oli surullista tavaraa
    . Billy Boydinkin huomasin, mutta rooli jäi suhteellisen pieneksi. Pidän hänen aksentistaan erinomaisen paljon, joten se oli vähän harmi.

    Itse asiassa suurin asia mikä elokuvassa jäi kummastuttamaan oli loppu. Arvasin että siihenhän se loppuu, mutta se oli jotenkin - outo. En osaa edes kuvailla tuntemuksiani asian tiimoilta; toisaalta elokuva loppui ihan hyvin, mutta toisaalta taas... Örh.

    Elokuvasali oli muuten hiljainen, mutta takanani istui lauma nauravia naisia. Kuulostaa teistä kenties koomiselta, mutta 'oys, it was 'ell!
     
  20. Hirudroid

    Hirudroid Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 245
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuli vähän samanlainen fiilis kuin Lost In Spacen lopussa tyyliin "ja sitten mennään taas..."