Pankki/luottokortit ja allekirjoitus

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana setae, 24.08.2003.

  1. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä siihen taskuvarastakaan tarvita, kortinkopiointi sujuu sillä samalla laitteella hyvinkin helposti :)
     
  2. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos taas updatea;

    olen tässä tuosta aloituksesta lähtien ostanut pääasiassa pankkikortilla (kolme-neljä palautuspullokuitti/käteisostosta), ja edelleenkään en ole kertaakaan kirjoittanut omaa nimikirjoitustani korttiin.

    Eilen tuli sitten tehtyä isojakin ostoksia, ensin apteekissa (180e), juha mieto oli nimenä tikkukirjaimilla. Tässä yhteydessä näytin kyllä kelakorttini (kuvallinen).
    Heti perään kävin lataamassa ytvn seurantajärjestelmään aikaa, 56 euron edestä. umpi sokea nimenä, tällä kertaa ihan tekstauksella. Ei tarkistanut edes henkilöllisyystodistusta - joskin varmaan on harvassa ne kerrat kuin henkilö tulee ostamaan varastetulla pankkikortilla aikaa varastettuun matkakorttiin.. ;)

    Äsken sitten kävin kaupassa (k-kauppa, taas) ostamassa isomman läjän kodinhoitotuotteita, yhteishinta 45 euroa. Myyjä oli mukava nuori neiti, sama henkilö jolle alkuvuodesta kävin viemässä ohjeet miten Baier (oli heillä myynnissä) saadaan aluekoodivapaaksi. Kirjoitin kuittiin, tikkukirjaimilla, "Olet kaunis!". Siinä sitten kun tavaroita lastasin laukkuun ja ostoskasseihin, myyjä kääntyi katsomaan kovasti hymyillen ja sanoi "kiitos".

    En ole vieläkään onnistunut pääsemään Nordean konttoriin asti kysymään asiaa, pitkälti kiitos sille pitkäkyntiselle joka pyörästäni polkimet varastaessa onnistui murtamaan myös toisen kammen kierteet.. 7 euron (uutena, viedyt olivat ainakin 3v vanhat) polkimet tulevat siis maksamaan itselleni noin 100 euroa.
    Jos harrastaisin noita graafisia hymiöitä, voisin tässä kohtaa käyttää jotain vihaista ilmettä.
     
  3. Sammypiru

    Sammypiru Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2002
    Viestejä:
    283
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi mielenkiintoisimmista toikesta ever :thumbsup: :thumbsup:
     
  4. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Täytyy sanoa, että minulla ei onnistuisi tuollainen ihan ulkonäön takia. Pukeudun hieman ei niin ehjiin vaatteisiin ja letti on mitä on, joten aina kun maksan esim. electronilla, kortin perse ja kuitti kytätään aika tarkkaan. Tosin kertaakaan ei ole pyydetty henkkareita tai mitään. On tässä se hyvä puoli, että aina kun käyn esim. urheiluvaate kassi mukana kaupassa, kassi tutkitaan ja se hien haju kun tavoittaa tutkijan nenän..se on pieni elämys :D
     
  5. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 042
    Saadut tykkäykset:
    97
    Loistavaa! :D
    Tätä pitää ehdottomasti kokeilla kaupassa, kun vaimoke ei ole hollilla.
     
  6. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tänään sitten onnistuin viimein pääsemään pankkiin asti (ja voitteko kuvitella, suoraan kassalle! ei lainkaan jonoa! ei voi olla mahdollista, ainakaan Suomessa), ja samalla koitin udella kortinhaltijan velvollisuuksista ostotilanteessa. Pankkineiti kertoi, että asiakkaan tulee tarkistaa summan täsmääminen sekä maksutapa (luotto/pankki). Koitin sitten udella kuittauksesta, niin sain vastauksen, että se on myyjän velvollisuus vaatia kuittaus, maksajan osa on lähinnä siinä että kuittauksen jälkeen ostetut tuotteet/palvelut siirtyvät maksajan haltuun.

    Kerroin sitten suunnitelmastani ja projektistani, niin sainkin aikaiseksi mielenkiintoisen keskustelun. Tuli ainakin varmistettua, etten syyllisty mihinkään rikkeeseen kirjoittaessani kuitteihin vääriä nimikirjoituksia, eikä korttiani voida sulkea moisten takia. On myyjän velvollisuus tarkistaa allekirjoitusten samankaltaisuus. Jos näin ei tapahdu, voisi myyjä jopa menettää oikeutensa korttiveloituksiin, jos asiakas tekee reklamaation.

    Pääsimme keskustelussa jopa niin pitkälle, että kertoivat pankista aikoinaan, kun kuvallisia pankkikortteja vielä jaeltiin, olleesta kokeilusta, jossa pankkikortissa oli ollut koiran kuva. Hyvin oli ostokset sujuneet.

    Tein kyllä tänään pienen virheenkin asian suhteen. Sestosta ostoksillani ollessa kirjoitin kuittiin omaa nimikirjoitustani etunimen verran, mikälie ajatuskatkos. Sukunimeksi laitoin ristinolla-pelialueen täytettynä (x voitti).
     
  7. DVD_fan

    DVD_fan Guest Guest

    Liittynyt:
    12.11.2000
    Viestejä:
    915
    Saadut tykkäykset:
    1
    Alkaa tuntua ettei ne myyjät uskalla sanoa mitään, luulevat sinun karanneen suljetulta osastolta tai jotain :D
     
  8. Lii-Lii

    Lii-Lii Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2003
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen ollut joitain kertoja kassalla hommissa, eikä kukaan ole neuvonut millään tavalla, mitä pitää tehdä tuollaisessa tilanteessa. Uutta kuittia en saa tulostettua ilman, että veloittaisinkin uudelleen. Siksipä onkin helpompaa olla katselematta liikaa niitä allekirjoituksia...
     
  9. Aulis_G

    Aulis_G Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0

    Uskomatonta. :eek:
     
  10. IsoArska

    IsoArska Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2003
    Viestejä:
    1 794
    Saadut tykkäykset:
    4
    Oli kyllä naurussa pitelemistä kun kävin Verkkokaupassa ostamassa viime perjantaina. Tai en minä käynyt vaan Pikku G kävi... :D

    Edit-

    Paavo Lipponen iski Euromarketissa.
     
  11. Lii-Lii

    Lii-Lii Guest Guest

    Liittynyt:
    02.04.2003
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja uskomatonta siinä on, että...?
     
  12. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    - Myyjä lyö vahingossa pankkikortille, vaikka asiakas sanoi luotto. Asiakas ei menettelyyn suostu, vaan haluaa ostokset luottopuolelle huomattuaan virheen kuitissa. Ostoksia on usean sadan euron edestä (automarkettien ruokakaupoilla ei kovin harvinainen näky).
    - Myyjä antaa kuittia, mutta hurrikaani chilestä iskee sopivasti väliin ja kuitti menee esim. liukuhihnan väliin. Olen itse todistanut vastaavaa tilannetta biltemassa, kyseessä ei kyllä ollut hurrikaani, eikä edes chilestä, ja kuitti oli asiakkaalle jäävä lappunen, mutta näin silti kävi.
    - Jotain muuta tapahtuu, jonka seurauksena asiakas ei voi luovuttaa allekirjoitettua kuittia takaisin myyjälle.

    On suorastaan epätaloudellista, jos tälläisissä tilanteissa joutuu koko jono odottamaan, kun kassa yksitellen keräilee tuotteet myyntitiskin laarista takaisin (liukuhihnalla kun on seuraavan asiakkaan ostokset jo tulossa) ja laskuttaa ne uudestaan. Luulisi jo järjen kiljuvan, että - oli syy mikä tahansa - uusintakuitti tulisi olla mahdollista tulostaa.
     
  13. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vihdoin ja viimein.

    AKU ANKKA ei kelvannut myyjälle nimikirjoituksesta, missäpä muualla kuin Radioduossa. Etsintäni on siis päättynyt. Noin 100 ostosta siihen väliin mahtuikin.
     
  14. Sammypiru

    Sammypiru Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2002
    Viestejä:
    283
    Saadut tykkäykset:
    0

    En tunne kyseistä kaupaa, mutta voinet tehdä heille kunniakirjan kassan taakse, josta tulevatkin asiakkaat näkevät, että tässä kaupassa huijaus ei onnistu. Voit jatkaa tätä rumbaa edelleen ja aina kun joku äkkää "virheesi", niin ojennat hänelle kunniakirjan. Voisit jopa suunnitella kansallisen kunniakirjan, jota myös muut urheat väärän nimmarin kirjoittajat voisivat jakaa tarkkaavaisille myyjille.
     
  15. MVal

    MVal Guest Guest

    Liittynyt:
    15.03.2003
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sillä ei ole paljonkaan merkitystä mitä kirjoitat kuittiin. Monellahan käsiala on täysin tulkitsematonta sotkua eli aivan sama onko paperilla ns.narukerä vaiko "HessuHopo". Allekirjoitus vaaditaan että voidaan todistaa Sinun ja korttisi olleen paikalla samaan aikaan. Jos itse alat kiistää tätä voidaan tapahtumat todentaa esim. valvontanauhoilta. Asia jokatapauksessa menee poliisitutkintaan sillä kyseessä on joko korttivarkaus tai petosyritys. Jos kortin vastaanottajalla on vanhaa tai epäkuntoista tekniikkaa joka rajoittaa tarkastuksia on vastuu hänellä, yleensä vastuun kuitenkin kantaa kortinmyöntäjä.

    Jos kortin magneettiraita on vioittunut joudutaan kortinnumero syöttämään käsin, tällöin jostain syystä pitäisi paperit takistaa ja henkilötunnus kirjata kuittauslappuun. Ilmeisesti tällä estetään ettei petollinen lukulaitteen haltija näppäile hatusta otettuja sarjoja tai vaikkapa intternetistä ostettuja korttinumeroita.

    Varkaustapauksia vartenhan on reaaliaikaiset sulkulistat. Sitä miten vastuu jakaantuu varastetun kortin väärinkäytössä en tarkalleen tiedä. Kaikki tuollaiset tapaukset joita tiedän ovat ratkenneet kun varkaat eivät malta lopettaa kortin vingutusta ja käry on lopulta käynyt.

    Jos kassalla tarkistettaisiin maksajan paperit samalla huolellisuudella kuin entisen Neuvostoliiton tullissa niin kyllähän sen tietää mitä siitä seuraisi...
     
  16. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joten miksi sitten edes kirjoitan sen kuitin? Luulisi kassajonojenkin virtaavan nopeammin, jos kortti vain vilautettaisiin ilman sitä kirjoituspaperin tulostumisen odottelua ja signeerausta.

    Tämähän oli siis tuo perimmäinen syy koko tähän projektiini.
     
  17. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ja taas tätä aihetta vähän ylemmäs :)
    Olen alkanut käyttää kaverini taiteilijanimeä nimikirjoituksissa, kun vissiin mielikuvitus alkaa loppumaan kesken nimiä keksiessä.

    Viimeisimmät tempaukset; apteekissa 120e, en näyttänyt henkilöllisyystodistusta (en edes kela-korttia! ja reseptilääkkeitä hain), tikkukirjan-nimmari meni läpi ok.
    Verkkokaupasta 320e, näytin kyllä henkkarit mutta nimmari oli mitä sattui, väsytti kamalasti niin en edes kirjoittanut mitään vaan heilutin kynää.
     
  18. Bob Fleming

    Bob Fleming Great Bird of the Galaxy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2002
    Viestejä:
    1 259
    Saadut tykkäykset:
    1
    LOL :D

    Btw, mikähän siinä on että esim. 10 vuoden passiin tulee aina rävellettyä se kaikkein onnettomimman näköinen signeeraus jota saa sitten vuosikausia "ihailla"... :p
     
  19. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19

    Norjassahan useimmissa kaupoissa on sellainen luottokorttikone, jossa asiakkaan tulee painaa pienen lisämokkulan (asiakkaseen päin kirjoituskorkeudella) vihreätä "hyväksyn" nappulaa, eikä kirjoitella kuittiin harakanvarpaita

    nopeuttaa hieman kun odotellaan vain kerran kuitin kirjoitusta transaktion jälkeen
     
  20. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tästä nimikirjoitusasiasta on ollut joskus firman palaverissa puhetta ja Sampo-pankissa oli sanottu, että jos kuitin nimikirjoitus ei vastaa pankissa olevaa 'alkuperäistä' -korttia tilatessa kirjoitettua- nimikirjoitusta, ei tarvitse hyväksyä tiliveloitusta.

    Siis jos kuittiin on kirjoittanut vapisevin tikkukirjaimin Aku Ankka ja kassahenkilö on hyväksynyt tämän, riitautettaessa kassahenkilön edustama firma kärsii tappion nahoissaan. Ellei satu omistamaan valvontakameran tallennetta ostotapahtumasta.

    Mutta noin periaatteessa voisit väittää, ettet ole noita 'väärennettyjä' kuitteja kirjoittanut ja saada ostokset hyvityksenä. Tässä lienee kuitenkin jokin aikaraja, jonka puitteissa pitäisi huomata kortin väärinkäyttö?

    Tuota nimmarileikkiä olen itse harrastanut viattomasti tutussa videovuokraamossa. Ex oli siellä töissä, joten liikkeen pomo tunnistaa naamani. Kirjoittelin näyttelijöiden nimiä randomilla, kunnes siirryin nopeaan, mutta kovin tylsään X:ään. Yhden kerran uusi työntekijä vaati piirtämäni rastin tilalle nimmaria, koska "kuitissa pitää olla nimi".