Pankki/luottokortit ja allekirjoitus

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana setae, 24.08.2003.

  1. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakaan en löytänyt searchilla mitään tähän sopivaa aihetta..

    Tilaan itselleni Bruce Schneier:in "Crypto-gram" uutiskirjettä, jossa on ajankohtaista asiaa tietoturvasta, sekä mm. hauskoja linkkejä asiaan liittyen. Viimeisimmässä kirjeessä (tämä ja aiemmat ovat luettavissa counterpanen sivuilta) oli linkki luottokorttikuittien signeerauksista. John Hargrave oli tehnyt kokeilun, signeeraamalla kuitit "väärillä" nimillä, aina tässä onnistuen.

    Idea sytytti myös minulla kipinän - myyjät kun eivät koskaan tunnu niitä kuitteja edes katsovan. Oli siis käytännön kokeilun paikka.

    1. kerta, Seston kassa (noin 30e ostokset): "Varastin tämän kortin". Läpi meni, vaikkakin signeerauksen kirjoittamiseen meni tavallista enemmän aikaa - kirjoitin tikkukirjaimilla, että sokeampikin sen tekstin tunnistaisi.

    2. kerta, K-kaupan kassa (noin 8e ostokset): "Olen varas". Ei myyjä edes vilkaissut.

    3. kerta, Seston kassa (7e ostokset): "Oletko sokea?", isoilla tikkukirjaimilla ja ihan väärään kohtaan. Myyjä rupesi vielä käymään kuitteja läpi ostokset maksettuani, kun muita asiakkaita ei jonossa ollut. Hidastelin tahalteni ostosten pakkaamisessa, että myyjä ehtisi käydä kuittini läpi. Kävi, eikä edes reagoinut mitenkään. Olin pettynyt.

    4. kerta, Helsingin vanhan jäähallin lipunmyynti (5e): "V A R A S". Ei myyjä edes vilkaissut kuittia.

    5. kerta, jäähallin pubi (4.20e): "Olen varas". Ei reagointia.

    6. kerta, Alepan kassa (noin 6e ostokset): "X", iiiiso tikkukirjain. Myyjä vilkaisi kuittia, sen jälkeen minua, uudestaan kuittia, ja tämän jälkeen veloitti perässäni tulleen kaverini ostokset. Ei sanonut minulle mitään.

    Miksi ihmeessä ne kuitit edes pitää signeerata, jos sillä signeerauksella ei ole väliä - senhän pitäisi täsmätä kortin signeerauksen kanssa? Aion nyt jatkaa tätä kokeiluani vielä jonkin aikaa. Täytyy koittaa jättää signeeraus kokonaan tekemättä, mukamas vain heilutella kynää kuittipaperilla, sekä piirrellä siihen kukkasia ja tikku-ukkoja. Jos nämäkin menevät läpi, aion alkaa kieltäytymään signeeraamisesta, edellä olleiden perustelujen johdosta.

    p.s.
    Land of Bravessa ei kuulemma pikaruokaloissa pyydetä kuittausta korttiostoista, koska se veisi liikaa aikaa.

    Edit:
    7. kerta, Posti: noin 37e. Nimellä "Aku Ankka". Liikenneyhteys toimipisteestä ei onnistunut, eli kortti piti höylätä "perinteisellä" tavalla. Oletin että edes nyt nimikirjoitusta olisi vähän katsottu.. mutta ei.

    8. kerta, Sesto, taas. Sama myyjä kuin aikaisemmillakin kerroilla. Nimellä Pelle Peloton tällä yrittämällä. Ostokset 8 euroa, ja kiltisti meni läpi.
     
  2. Imlego

    Imlego Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2003
    Viestejä:
    1 416
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyvä testi, vaatii uskallusta. Kokeilepas jonkun isomman ostoksen, sanotaanko yli 100 euron, kanssa - silloin niiden pitäisi jo ehdottomasti olla tarkempia.

    Pelottavaa, jos ovat jatkossahan yhtä välinpitämättömiä.
     
  3. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei tuo niinkään uskallusta vaadi - mitä siinä voin menettää, paitsi hetken aikaa? Ehkäpä vartija vie minut takahuoneeseen puhutteluun (oh la laa :D), poliisien paikalle hälyyttämisen todennäköisyys lienee yhtä suuri kuin loton päävoiton osuminen kohdalleni - etenkin kun en lottoa.

    Tarkoituksenani onkin kokeilla juuri erisuuruisten ostosten kanssa, miten tuohon reagoidaan - etenkin isojen ostosten. Isommat ostokset vaan vaativat tuota pääomaa, jota en juuri nyt omista tarpeeksi :D
    Ajattelin myös tehdä valmiiksi onnittelukortin ensimmäiselle myyjälle, joka nimikirjoituksestani huomattaa.

    Kannan tietysti mukana myös henkilöllisyystodistustani, joten jos epäselvyyksiä tulee, voin todistaa olevani kortin haltija, ja kirjoittaa kuitin uudestaan. Kassathan saavat uuden kuitin ulos - vai saavatko? Jos eivät, mitä tapahtuu, jos myyjä vahingossa pudottaakin kuitin, ja tämä menee esim. liukuhihnan väliin?
    Se on liikkeen ongelma, ei minun.
     
  4. leemi

    leemi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.06.2003
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muodollisuuksia tuollaiset allekirjoitukset, sanon minä.
     
  5. Lassi

    Lassi Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2000
    Viestejä:
    2 464
    Saadut tykkäykset:
    1
    Entäpä jos joku muu, kuin se huolimaton kassanhoitaja, tutkii noita kuitteja myöhemmin ja huomatessaan nuo "OLEN VARAS" -raapustukset ottaakin yhteyttä pankkiisi, jossa taas havaittuaan epäilyttävän tai "korttiehtojen vastaisen käytön" (enpä kyllä tiedä, onko tuo sitä...) kuolettavat korttisi ja maksattavat sinulla kortin uusimisen tai jopa poisottopalkkion, joka onkin sitten jo aika mukava summa. :rolleyes:

    No, onneksi ainakaan isommissa kaupoissa ei liene aikaa lueskella noita kuitteja, joten melko epätodennäköinen skenaario tuo on.
     
  6. Pallo

    Pallo Guest Guest

    Liittynyt:
    09.06.2003
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei minulla kyllä olisi pokkaa lähteä tuollaiseen testailuun. Itseänikin on toki tuo ihmetyttänyt, kun eivät näytä välittävän mitä siihen kirjoittaa.

    Se on jännää, että DHL vaatii paperiin vain allekirjoituksen, ei väliä keneltä. Se voi olla vaikka naapurin Jorma, joka on tullut lainaamaan pölynimuria.:D

    Olen kyllä omalla kohdalla huomannut parissa vaateliikkeessä, että myyjä jopa katsoo sitä allekirjoitusta. Kerran myyjä jopa uskalsi vertailla henkkareiden ja kuittiin kirjoitetun allekirjoituksen yhdennäköisyyttä. Se vähän hirvitti -allekirjoitukseni on nimittäin joka kerta hieman eri näköinen.:rolleyes:
     
  7. Daniel

    Daniel Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2003
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun hain uuden Visa-korttini viime huhtikuussa niin unohdin laittaa allerkirjoituksen siihen. Testimielessä menin sitten shoppailemaan jonka jälkeen unohdin koko nimen kirjoituksen korttiin. Olin mä joku toistakymmentä kertaa sillä maksanu eikä koskaan valitettu. Laitoin kyllä siihen sitten nimmarin myöhemmin kun pelotti että jos joutuis vääriin käsiin niin olis aika helppoa varkaalle tehdä siihen nimmari ja samanlainen kassakuitteihin. On noi luottokortit kyllä aika turvattomia maksuvälineitä. Se systeemi mikä on bensiksissä että voi laittaa PIN-koodin allekirjoituksen sijasta on mun mielestä paljon parempi ja jopa nopeampi tapa asioida.
     
  8. Topias

    Topias Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2003
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen itse myös ihmetellyt asiaa kovasti. Usein sitä baarissa on hauska (kukapa ei...) ja kuittaa ostetut juomat X:llä tai pelkällä lempinimellä ja olen myös Jorma Pulkkista käyttänyt (tämä ei ole hauskaa selvinpäin, myönnän). Joka kerralla on rahat oikealta tililtä otettu, eikä minkäänlaisia kyselyitä ole tullut baarin, eikä pankin taholta. Olen siis aina käyttänyt pankkikorttia, enkä visaa, joten luottokunnasta ei ole mitään kokemuksia tältä taholta.

    Olemme myös useamman kaverin kanssa ostaneet (baarissa tietenkin, kuinkas muuten) toistemme korteilla ja nimikirjoitukset ovat olleet ala-astetasoa, eikä todellakaan vastanneet kortin allekirjoitusta. Aina mennyt läpi.

    Olen myös ollut kassalla töissä ja ainakin itse katsoin, mitä asiakas kirjoitti kuittiin (ainakin sen, että nimmari näytti nimmarilta). Ja jos siinä olisi lukenut varas, niin olisin pyytänyt henkkareita ja uuden nimmarin. Joskus kuitenkin nimmari unohtui kokonaan ja itsekkään en sitä huomannut. Kauppa sai rahat ja minä nuhteet huolimattomuudesta (ostokset olivat kyllä onnekseni pieniä).

    Lopputulos: varastettua korttia voi ilmeisesti käyttää niin kauan, ennen kuin omistaja kuolettaa kortin ja kunhan ostaa alle 50 €:n ostoksia (jollaoin vaaditaan henkkareiden näyttöä).

    Edit: Ainiin, tarkoituksenani ei ole rohkaista varastamaan, vaan ihmetellä outoa toimintaa.
     
  9. setae

    setae Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 276
    Saadut tykkäykset:
    1
    Korttini kuoletus ilman tietoani asiasta olisi varsin omituista, en oikein usko että korttiani voitaisiin kuollettaa ilman että siitä minulle ilmoitettaisiin (tai yritettäisiin ilmoittaa). Kannan kuitenkin lähes aina puhelinta mukanani, joten soitto pankilta ja vastaus siihen, että kortti on käytössäni, ja selvitys siitä miksi olen kuittiin noin kirjoittanut varmaankin estäisi kuoletuksen. Ja poisottopalkkiotahan ei voida minulta periä, jos kortti minulla edelleen on :) Poisottopalkkiohan maksetaan, jos kuoletettuakorttia yritetään käyttää.

    Koitin myös lueskella Nordean korttiehtoja, mutta en löytänyt mainintaa nimikirjoituksen oikeellisuudesta. Tästä ei oikeastaan puhuttu mitään. Päätin sitten lähteä pyöräilemään lähimpään Nordean konttoriin kyselläkseni asiasta tarkemmin, havaitakseni vain, että joku idiootti oli varastanut pyörästäni polkimet! Kaikenlisäksi huonot sellaiset - en voi ymmärtää. Pyörässäni oli myös digitaalinen nopeus/matka/keskinopeus/maksimi/kalori/jne. mittari kiinni, mutta tämä ei varasta ollut kiinnostanut.

    Nimim. 2 pyörää ja nyt vielä polkimet
     
  10. IsoArska

    IsoArska Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2003
    Viestejä:
    1 794
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kuka nyt olikaan varas? :D Näin se taivaan isä rankaisee. - Päivi Räsänen

    Niin, kyllähän sitä itekkin on tullut osteltua kaverin Visalla baarissa. :rolleyes:
     
  11. Zester

    Zester Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    13.04.2002
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin täällä Kajaanissa vilkaisevat noissa tavarataloissa (Prisma,makasiini) tuota itse kortin allekirjoitusta ja sitten tsekkaavat sitä kuitin allekirjoitusta. Eivät tietenkään vertaa niitä yhtäaikaa, mutta selvästi on havaittavissa tietynlaista tarkkailua noiden nimikirjoitusten suhteen.
     
  12. dia

    dia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.10.2001
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaverilla oli ollut pankkikortti ravintolassa "piikissä", jotta voi tilailla juotavaa sujuvasti. Jossain vaiheessa tarjoilija huomasi, että kortti on viety. Siitä sitten korttia sulkemaan.

    Kortilla oli ostettu monissa paikoissa ennen kuiin ostajat jäivät jossain kiinni. Kaikkien ostosten kuitit kuulemma tarkistettiin jälkikäteen ja niiden perusteella sitten hän ei joutunut niitä maksamaan, jos allekirjoitus ei vastannut oikeaa. Muistelisin, että kuitteja oli näytetty hänelle ja hän niitä sitten kiisti.

    Kuitenkin tässä tapauksessa allekirjoituksilla oli merkitystä ja ilmeisesti liike kärsi itse ostosten summan, jos allekirjoitus oli selvästi väärä.


    Toinen kaveri kävi bensa-asemalla maksamassa kaverin kortilla, joka oli autossa. Kassalla oli sitten laite, johon naputellaan kortin tunnusluku. Kaveri sitten siihen: Eikun mä haluan allekirjoittaa. Ei mitään epäilyksiä ja allekirjoituksella (joka ei tietenkään ollut ihan sama kuin kortissa) selvisi ostoksesta. Luulisi, että edes tässä olisi kassa katsonut allekirjoitusta tarkemmin.
     
  13. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuossa ei ole mielestäni mitään ihmeellistä, yleensä ovat kysyneetkin että näpytteletkö vai kirjoitatko. Toisaalta ainakaan shellin koneet eivät edes huoli Sammon korttia näpytellen.
     
  14. T-800

    T-800 Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2002
    Viestejä:
    437
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmmm... Eli jos itse kirjoittelee ensim tahallaan kuitteihin vääriä nimikirjoituksi, sitten ilmoittaa kortin varastetuksi ja lopulta kiistää tehneensä itse kyseisiä ostoksia. Täydellinen(kö) rikos..? :rolleyes:
     
  15. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kokeilkaapa kirjoittaa pankkikorttinne allekirjoitus-kohtaan "Tarkista Henkilöllisyys".
     
  16. zamuel

    zamuel Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2002
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä niitä allekirjoituksiakin joku joskus katselee. Alkon-täti pyysi nähdä henkkareita, kun allekirjoitukseni oli hänen mielestä liiaksi kortissa olleesta poikkeava (ostokset olivat alle 50 rahaa). Tähän varmaan vaikutti epäilyttävä ulkonäköni, kun olen perussuomalaista tummempi eli suoraan rikolliskriminaaleihin, kuten mannet ja turkmeenialaiset, rinnastettavissa.

    Toisaalta protestina "kanta-asiakkuuksia" kohtaan Plussa-korttini takana lukee "Joulupukki". Ei Plussa-kortin allekirjoitus ole vielä ketään kiinnostanut, vaikka kortti on ollut käytössä yli kolme vuotta.

    Setaelle vinkkinä: voisit kokeilla epäilyttävää ja hermostunutta käytöstä ostosten yhteydessä. Pälyile ympärillesi ja liikehdi muutenkin hermostuneesti, totea värisevällä äänellä odotellessasi kuittia vaikkapa "o-o-on muuten ilmoja pidellyt" tms. todella typerää ja pukeudu hieman epäsiististi. Tämän jälkeen vielä allekirjoitat kuitin väärällä nimellä ja käytä kirjoittamiseen aikaa. Jospas kassatäti, jos ne yleensä edes vilkaisevat asiakasta kohti, alkaisi ihmetellä edes hiukan.
     
  17. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo itselleni tuli heti sama asia mieleen. No tuollaisia ongelmia sitten ei ole paljoa ollut kun kerta niitä nimikirjoituksia ei paljon katsella. Eikö olisi parempi jos visa ostosten yhteydessä pyydettäisiin aina kuvallista henkilökorttia?
     
  18. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itse en ole varmaan kahta yhdennäköistä nimikirjoitusta saanut elämäni aikana aikaiseksi. Ja yritäppä kirjottaa siihen vitun pieneen liuskaan siellä kortin takana kunnolla mitään nimmaria. Mulla ei ainakaan onnistu.

    Yleensä kuittaan nuo kuitit kiireessä pelkästään nimikirjaimilla. En todellakaan jaksa alkaa kirjottamaan koko nimeäni johonkin vitosen kuittiin. Laiskuuttahan se, mutta kun tiedän miten turhaa se on, niin motivaatiokin on aika alhaalla. Ei ole kukaan vielä valittanut.

    Itse en kassalla katso ikinä nimmaria. Aina ei meinaa edes muistaa kattoa, että nimi kortissa täsmää. Kassaohjelma kertoo aina "Tarkista henkilöllisyys", kun summa on tarpeeksi iso. Silloin katon henkkarit ja kirjotan sotun loppuosan kuittiin. Sen enempää en yleensä panosta.
     
  19. Tatexi

    Tatexi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2002
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paikallisessa ruokakaupassa katsovat aika usein kortin taakse, mutta harvemmin sitten vilkaisevat enää kuittia. Ja kun vielä oli aika vaalealla kynällä nimmari kirjoitettu niin ne joutuvat tutkimaan sitä korttia joskus pitemmänkin hetken =).

    Yhden ainoan kerran olen PINillä saanut ostokseni kuitata, tänä kesänä Prahassa ravintolassa - mikä sitten taas oli äärimmäisen typerää kun piti pöydästä nousta ja kipittää tarjoilijan perässä tiskille naputtelemaan koodia masiinaan. Mutta noin muuten ihan hyvä juttu, saisi kyllä minun puolestani yleistyä tuo, paljon mieluummin turvaisin rahani koodin kuin väsyneen kassaneidin taakse.

    EDIT: Typo
     
  20. kebek

    kebek Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 623
    Saadut tykkäykset:
    9
    Mitä nyt Igor on kumppaneineen tehtaillut laitteen joka tallentaa näpytellyn numeron ja sitten ravintolasta poistuessa joku näppärä taskuvaras vie lompsan kortteineen, että pääsee tuhlaamaan. :D