Kiinnostus filttereistä starttasi

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana ohis, 09.05.2003.

  1. DowNtimE

    DowNtimE Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2003
    Viestejä:
    575
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietääkseni valoteho laskee jonkin verran, mutta kontrasti paranee.
     
  2. Robotti

    Robotti Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    199
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jonkin verran vähenee, mutta ei niin paljoa, että (ainakaan moderneilla tykeillä) olisi ongelma. Suurin syy filtterin hankkimiseen itselläni oli mustan parantaminen tavallaan juuri valotehoa vähentämällä. Eli filtterin asennuksen jälkeen musta mustenee ja tumman sävytkin paranevat, kun kirkkautta ja värejä ym. vain jaksaa säätää uudelleen. Säätövara omassa Sanyo Z1:ssäni esimerkiksi riittää filtterin asennuksen jälkeen mainiosti säästötehollakin.
     
  3. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaa eli ei kannata laittaa taustalle mustaa. Mutta mitens jos screeni on valkoisella seinällä niin siihenhän tulee heijastusta? Mustaan taasen ei. Aika outoa että musta seinä muka huonontaisi...
     
  4. jjokivuo

    jjokivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän tuossa sen kummempaa ole kuin että jos laittaa mustaa taustalle niin se kuvan musta on siihen verrattuna vaaleaa. Jos taas on vaaleaa taustaa niin musta kuvassa vaikuttaa mustemmalta.

    En puhu tässä nyt heijastumisien vaikutuksista...
     
  5. mnederst

    mnederst Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2002
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku verrannut filtterin ja harmaakankaan vaikutuksen eroja mustan tason parantamisessa? Kumpi tapa toimii paremmin vai onko näissä mitään olennaista eroa?

    Ymmärtääkseni kontrastin paraneminen perustuu molemmilla tavoilla valotehon tiputtamiseen. Filtteri olisi kuitenkin käytännössä huomattavasti kätevämpi, mikäli jossain vaiheessa haluaa taas nopeasti lisää valotehoa.
     
  6. adent

    adent Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2002
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    2
    Käytän itse Sonyn 11HT:n kanssa sekä filtteriä että harmaata kangasta. Lienee selkeintä vastata kahdessa osassa:

    Mustan taso:

    Filtteri kyllä tummentaa läpivuotavaa harmaata (samalla vuotavan valon sävy muttuu hieman punertavaksi) mutta vaikutus ei ole kovin dramaattinen ellei sitten käytä erittäin voimakasta esim. CC40R suodatinta. Tällöin taas värisävyjen palauttaminen luonnolliseksi ei välttämättä enää onnistu.

    On myös muistettava että osin suodattimen vaikutus mustan tasoon johtuu siitä että se heijastaa valoa takaisin projektoriin. Tämä on väistämätöntä ellei sitten suodattimen pinta ole "antireflection coated". Heijastuksesta johtuen kankaalle saapuu vähemmän valoa.

    Itse käytän CC20R suodatinta. Mustan taso on jonkin verran parempi muttei dramaattisesti. Mutta toki pienikin parannus on aina parannus :)

    Harmaa kangas parantaa myös mustan tasoa. Mitä tummempi kangas sitä parempi mustan taso. Kaupallisista kankaista tummin minkä olen nähnyt on Da-Liten High Contrast Da-Mat (gain 0.8) ja myös Stewartin Grayhawk (gain 0.95) materiaali on tummaa mutta hieman korkeampi gain antaa tälle materiaalille jo hieman erilaisen luonteen. Da-Liten High-Contrast Da-Mat antaa selvästi isomman katselukulman kuin Stewartin Grayhawk eli ei kärsi lainkaan hotspotting ilmiöstä.

    Itse tosin olen päätynyt Stewartin Firehawk kankaaseen, joka on myös erittäin tumma pinnaltaan mutta tämän kankaan korkea gain arvo: 1.35, vaikuttaa käänteisesti ja lopputuloksena mustan taso ei juurikaan parane.

    LCD-projektorin huonon mustan korjaaminen ei kuitenkaan ole koskaan täysin mahdollista kankaan avulla. Uteliaille suosittelen kokeilemaan kuvan heijastamista mustalle lakanalle tai pimennysverhon mustalle pinnalle - kuva näkyy erittäin tummana ja värittömänä mutta hyvin pimennetyssä huoneessa LCD tykin vuoto saattaa SILTI VIELÄ olla näkyvissä... siis täysin mustalta kankaalta! :hitme:

    Mutta toki tumma kangas mustan tasoa parantaa. Matalan gain arvon omaavan harmaan kankaan väittäisin parantavan mustan tasoa jopa enemmän kuin suodattimen. Hintana on sitten kuvan valkoisten alueiden selkeä tummeneminen ja sävyttyminen hieman harmaaksi eli toisin sanoen valkoiset kohdat eivät enää ole 'ultrapuhtaita' (pesuainemainoksia lainaten). Toki jos tykki on poikkeuksellisen valovoimainen, esim. yli 1500 ANSI, ei valkoisten hiipuminen ole kovin näkyvä ongelma.


    Kontrasti:

    Värisuodatin EI yksinään paranna kontrastia. MUTTA joissakin tapauksissa on mahdollista saavuttaa iso parannus johtuen LCD tykkien rakenteesta: Esim. Sonyn 10HT, 11HT ja 12HT projektoreissa lampusta on tarjolla punaista valoa kaikkein vähiten jolloin punaisen LCD paneelin 'gain' on asetettu maksimiin. Vihreä ja sininen paneeli hyödyntävät vain osan paneelien tarjoamasta dynamiikasta koska ne joudutaan asettamaan pienempään gain arvoon kun halutaan projektorista ulos neutraali väritasapaino. Kun tällaiseen projektoriin lisätään punainen suodatin voidaan vihreän ja sinisen paneelin gain arvoja kasvattaa ja niiden dynamiikka päästään hyödyntämään kokonaisuudessaan. Lopputuloksena kontrasti paranee. Lyhyesti sanottuna - kirkkain valkoinen säilyy valkoisena ja yhtä kirkkaana kuin ilman suodatinta MUTTA mustan tasoa saadaan paremmaksi, eli siis saavutetaan lisää kontrastia. Jos sinisen ja vihreän paneelin gain arvoja ei säädetä, suodatin ei paranna kontrastia. Tarkemmin aiheesta löytyy menetelmän kehittäjän Steve Smallcomben sivuilta:

    http://home.pacbell.net/steve367/Intro.html

    Tumma kangas EI myöskään yksinään paranna kuvan kontrastia. Tämä pätee jos katseluhuoneen seinät katto ja lattia ovat täysin tummennetut. Tavallisessa kodissa tämä ehto tosin täyttyy äärimmäisen harvoin. Vaalean sävyisessä huoneessa tumma kangas parantaa kontrastia koska kankaalta huoneeseen siroava ja huoneen pinnoista takaisin kankaalle heijastuva valo ei haalista tumman kankaan pinnalle projisoidun kuvan mustia kohtia yhtä pahasti kuin valkoisen kankaan tapauksessa. (pahoittelut virkehirviöstä - asia on hankala puristaa yhteen lauseeseen)

    Vaikka kyseessä on tietyssä mielessä sekundäärinen vaikutus, voi näennäinen kontrastin paraneminen olla hyvinkin näkyvä. Korkean gain arvon omaava tumma kangas (kuten esim. Stewart Firehawk) sietää poikkeuksellisen hyvin vaalean huoneen pinnoista heijastuvaa hajavaloa ja pystyy siten huomattavasti parantamaan kontrastia kuvan kirkkaiden ja tummien kohtien välillä. Lisäksi suuri gain saa kuvan kirkkaat osat näkymään kirkkaampina jolloin näennäinen kontrasti kasvaa vieläkin suuremmaksi. Omalla kohdallani juuri tämä 'summavaikutus' johti Firehawk materiaalin valintaan.

    Yhteenvetona voisi sanoa että mustan taso paranee kyllä molemmilla konsteilla, sekä lisäämällä filtteri että käyttämällä tummaa kangasta. Kontrastin lisääntyminen onkin sitten jo monimutkaisempi juttu ja riippuu filtterin kohdalla projektorin säädettävyydestä sekä kankaan osalta huoneen pintamateriaalista ja sisustuksesta.

    I hope this helps,

    - adent -
     
  7. mnederst

    mnederst Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2002
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia, juuri tällaista tarinaa hain. Tämä ratkaisi asian omalta kohdaltani. :)
     
  8. Klemmari

    Klemmari Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2001
    Viestejä:
    2 404
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lyhyempi versio edellisestä: mikäli huonetta ei saada täysin pimennettyä ja seinissä ja katossa on muitakin kuin mustia sävyjä - kuten yleensä on asianlaita tavanomaisessa katseluhuoneessa - nimenomaan harmaa kangas on se, mikä parantaa kontrasteja.

    MKL
     
  9. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    eli mdf ja tikkurilan harmony ;)? ja jos tuohon lisää vielä hoyan suotimen(ei harmaasuodin) niin tulos taitaa olla aika hyvä lcd tykillä? Meinaa siihen alku pisteeseen verrattuna
     
  10. JariAarne

    JariAarne Guest Guest

    Liittynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Testailin Pana AE300:sella tuota Hoya FL-DAY filtteriä. Musta on ehdottomasti mustempaa.... Minua kuitenkin ärsytti se että valkeat pinnat muuttuvat hiukan punertaviksi. Sitä varmaan saa säätämällä hiukan korjattua mutta se oli ensi tunnelma.

    Näin ollen en vielä laittanut filtteriä pysyvästi kiinni tykkiin. Maalailen ensin valkokankaan (nyt on vain maalarin valkealla maalattu rapattu betoniseinä) ja katson sitten uudestaan!
     
  11. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu säätöä se kaipaa parhaan kuvan saamiseksi.
    Tämä yksi kauppa jonka nimeä en muista(myy näitä fl-day suotimia netissä) kirjoittaa sivuillaan juuri näin.
     
  12. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Prismasonic näyttää kauppaavan Hoya HMC FL-DAY 52mm 35€ hintaan: http://www.prismasonic.com/finnish/hinnat.asp
     
  13. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    juuri tuota liikettä tarkoitin. Se vaan on kallis. Itse tilasin Mikkelin jostain valokuvausliikkeestä tuon hoyan suotimen 65mm ja hintaa n.30€

    Askin tykkiin ei ole helppo tuota kiinnittää kun filtterikin pitää olla jo tuon kokoinen. 65mm ja voisi olla vielä isompikin
     
  14. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei niin tarpeellista "ehkä" mutta saisiko joku kuvaa suotimen ollessa kiinni tykissä?
     
  15. Robotti

    Robotti Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    199
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohis, tarkoitatko kuvaa itse suotimen kiinnityksestä vai vertailua tykitetystä kuvasta suodattimen kanssa ja ilman?
     
  16. ohis

    ohis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2003
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    0
    no itseasiassa nyt kun mainitsit niin molemmista :p

    Mutta lähinnä tarkoitin tuosta itse suotimesta kiinni laitteessa.
    Ei olisi paha vertailun vuoksi vaikka screenshotteja tulisi myös eri tykeillä suotimen kanssa ja ilman :thumbsup:
     
  17. Robotti

    Robotti Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    199
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä laitan illalla ainakin tuosta kiinnityksestä. Saa nähdä, löytääkö digikameralla mitään eroa sitten niistä seinäkuvista.

    [edit] Niin joo, eipä niistä seinäkuvista varmaan juuri iloa ole, kun ei ole enää tallessa tykin asetuksia, joita käytin silloin kun ei ollut vielä filtteriä. Eli jos otan filtterin pois, niin kuva on väärän värinen ja liian kirkas. En ehkä viitsi hakea enää niitä vanhoja säätöjä, mutta katsotaan...
     
  18. DowNtimE

    DowNtimE Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2003
    Viestejä:
    575
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä myös olisin kiinnostunut näkemään filtterin kanssa ja ilman otettuja screenshotteja. Ja sikäli mikäli kiinnostusta jollain löytyy, olisin myös kiinnostunut kuulemaan kommentteja filtterin omistavilta henkilöiltä. Eli lähinnä onko filtteri parantanut kuvaa olennaisesti vai onko se vain sellainen "nice to have" lisä tykkiin?
     
  19. Robotti

    Robotti Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    199
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä threadissahan on ollut jo ihan hyviä kommentteja, mutta omalta osaltani voisin lisätä, että kyllä oikeanlainen filtteri LCD-tykillä on mielestäni hintansa arvoinen satsaus. Lue uudestaan tuo adentin pitkä postaus, siinä oli tärkeimmät seikat läjässä.
     
  20. DowNtimE

    DowNtimE Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2003
    Viestejä:
    575
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lueskelinkin sen läpi tuossa aiemmin jo.
    Uskon kyllä että filtteri parantaa kuvanlaatua olennaisesti, ehkä vielä enemmän vanhemmilla LCD-tykeillä. Tai tässä uskossa elän, oma tykki kun sattuu olemaan luokkaa tosi vanha. Tänään pitäisi oma filtteri saapua joten pääsen sitä testaamaan itse, mutta jos on mahdollista nähdä screenshotteja, ne ovat aina tervetulleita ;)