Keskustelua Mulholland Drivesta.

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Superman77, 29.08.2002.

  1. Superman77

    Superman77 Guest Guest

    Liittynyt:
    29.08.2002
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve kaikille,

    Olipas muuten loistava elokuva. Jäi vaan mietityttämään elokuvan lopun tarkoitus. Meni yöunet kun mietin mikä olikaan koko elokuvan juoni ja tarkoitus. Oletteko fiksumpia ja saitteko palaset loksahtamaan kohdalleen, kertokaapas teidän näkemyksiänne.
     
  2. iguana

    iguana Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuohan on hyvän elokuvan merkki.

    Itse olin kuin halolla päähän lyöty, kun astelin leffateatterista ulos. Vasta yöllä ja seuraavana päivänä alkoi leffa vaivaamaan mieltäni.
    Siitä tuli niin suuri pakkomielle, että vuorokausi näkemisen jälkeen olin jo tilannut sen USA:sta:hitme:

    Mielestäni Lynch on onnistunut jälleen kerran täydellisesti.:thumbsup:
     
  3. premier

    premier Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 687
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kyllä.. mutta mikä olisi parempi juoni kuin tehdä elokuva, jossa ei ole tarkotuskaan olla mitään järkeä, mutta joka saa katsojan olettamaan, että siinä on jokin idea, jota katsoja ei ole tajunnut. Sitten pahaa aavistamaton katsoja menee hämmentyneenä katsomaan elokuvan toisen ja ehkä kolmannenkin kerran, ja päätyy vielä ostamaan siitä DVD-version, jotta voi kryptata elokuvaa omassa rauhassa kotonaan.

    Katsoja tekee toinen toistaan järjettömämpiä oletuksia puuttellisten todisteiden perusteella ja kehittää päässään outoja uskomattoman kaukaa haettuja ideoita, joilla elokuvan juoneen saadaan jotain järkeä. Rakenteeltaan huonosti rakennettua himmeliä muistuttava tarina leviää internetin välityksellä ympäri maailmaa ja kypsyy fanien päässä edelleen, kunnes elokuva saavuttaa kulttimaineen. Elokuvan nerokkuutta päivitellään tulevien vuosikymmenien aikana sadoissa fanikokouksissa ja internetfoorumeissa.

    Elokuvan tuottajat hykertelevät Bahama-saarilla kookos cocktailit kädessä, kun rojaltit tipahtelevat sveitsiläiselle pankkitilille ja naureskelevat ihmisten uskomattomalle hyväuskoisuudelle ja loputtomalle mielikuvitukselle, joka epätoivoisesti yrittää löytää logiikkaa tarinasta, jossa ei sellaista ollut tarkoitus ollakaan.


    premier

    PS. Älkää ottako liian tosissaan =) mä tykkäsin elokuvasta ja luultavasti ostan DVD:nkin =)
     
  4. jukkis

    jukkis Guest Guest

    Liittynyt:
    12.11.2000
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, kieltämättä tämä oli aivan loistava, ei ehkä ihan niin hyvä kuin Lost Highway mutta loistava kuitenkin. Esityksen jälkeen vetäydyttiin lähimpään oluthuoneeseen miettimään mitä oikein tapahtui ja loppujen lopuksi pääsimmekin kaverin kanssa suurinpiirtein samaan ratkaisuun...

    Diane ja Betty on sama henkilö

    ...mutta tämähän on vaan osa tarinaa. Monesta muustakin oltiin hämmäsyttävän samaa mieltä kuin tuo sivusto jossa asiaa on mietiskelty enemmänkin: (alussa on sitten tapahtumien kertaus)

    http://archive.salon.com/ent/movies/feature/2001/10/23/mulholland_drive_analysis/
     
  5. Heka

    Heka Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2001
    Viestejä:
    222
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän leffan mietiskelystä on jo kulunut hetki aikaa, mutta yritetääs silti. Mulholland on kyllä elokuva jota ei ole tarkoituskaan ymmärtää. Kysymyshän on kai loppujen lopuksi hollivoodiin saapuvan näyttelijättären elämästä. Ja kukapa osaisi selittää elämää?

    Mutta sitten siihen tulkitsemiseen:
    Olen samaa mieltä jukkiksen kanssa siitä, että Diane ja Betty ovat sama henkilö. Mielestäni alku on Diane/Bettyn kuvitelmaa. Hän on saapunut etsimään töitä elokuvamaailmasta, mutta loppuosa paljastaa, että kaikki ei menekään unelmien mukaan. Kaukorakkaus saavuttamattomaan Ritaan vie lopulta järjen Diane/Bettyltä (varsinkin kun hän ajattelee Ritalla olevan käsissään hänen elämänsä salaisuus). Korruptoitunut ja mätä Hollywood ei helpota tuskaa.

    Sitä en tiedä onko tässä tulkinnassa järjen hiventäkään, mutta järkeä ei ollut leffassakaan. (Silti 5/5)

    Silencio.
     
  6. Superman77

    Superman77 Guest Guest

    Liittynyt:
    29.08.2002
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, itsekin pidän elokuvaa erinomaisena. Mitä mieltä olette elokuvan lopusta kun sielllä Silencium-teatterissa se nainen istuu parvella ja sanoo silencuim, niin oliko se tämä tummahiuksinen nainen Camilla Rhodes??? Entäs miksi Camilla Rhodes oli yhdessä vaiheessa se blondihiuksinen nainen kuka lauloi siinä koe-esiintymisessä?

    Se tarjoilija oli siinä alussa Diana, oliko sillä merkitystä, entäs lopussa se tarjoilijan nimi oli Betty???

    Todella mielenkiintoista kuulla muittenkin näkemyksiä...
     
  7. Tidus

    Tidus Guest Guest

    Liittynyt:
    13.06.2002
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0

    koe-esiintyminen:
    Nimen Camilla hän oli kai antanu sille "this is the girl" muijalle joka suutelee oikeaa Camillaa Adamin juhlissa. Ja kun hän koe-esiintymisen yhteydessä näkee tämän hupakon Diana ei sitä kestä ja säntää pois...

    Tarjoilija:
    Ehkäpä siinä sen omassa unimaailmassa todellisuus meinas pukata peliin ilmoittamalla hänelle oikean nimensä koska otti tarjoilijalta nimen Betty itselleen siihen omaan kuvitelmaansa...

    Aika sekavalta kuulostaa, mutta voisi olla näin.

    Teatterin muijasta en saa selvää mikä sen rooli on tässä jutussa.
     
  8. feikki-elvis

    feikki-elvis Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä se noin on ku premier sanoi. David Lynch on huijari. Itse tekisin samantapaisen filmin tai vielä paremman jos vaan olis rahaa.

    P.S. Mitä vittua se gorilla sie kahvilan takapihalla oli? Ja ne s*atanan kääpiöt mikkä tuli sieltä paperipussista? Selittäkää ne.
     
  9. Heka

    Heka Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2001
    Viestejä:
    222
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä se gorilla sie kahvilan takapihalla oli?
    Purkautuva mielen patoutuma?

    Ja ne kääpiöt mikkä tuli sieltä paperipussista? Selittäkää ne.
    Diane/Bettyn painostavat vanhemmat jotka kummittelevat Bettyn mielessä?
     
  10. Heka

    Heka Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2001
    Viestejä:
    222
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eilen tuli katsottua Mulholland toistamiseen ja on edelleenkin sanottava että elokuva on suorastaan nerokas. Toisen katselukerran jälkeen myös omat ajatukseni tarinan kulusta vahvistuivat. Jos tämä nyt jotakuta kiinnostaa niin laitan tähän oman tulkintani..

    SPOILERI!! Ottakaa huomioon, että se mitä kerron seuraavassa spoiler-tagien sisällä, pitäisi olla oikeastaan kaksinkertaisesti suojattuna. Spoilaan sekä juonta että MYSTEERIN TULKINTAA joten tämä VIE KAIKEN ILON LEFFAN KATSOMISESTA JA ARVOITUKSEN RATKAISEMISESTA! Jos taas haluat tietää miten minä henk.koht. elokuvan 'ratkaisen' niin siitä vain sitten vilkaisemaan.

    Edetäänpä minun mielestäni jotensakin kronologisessa järjestyksessä. Kanadalainen Diane Selwyn voittaa jonkin kilpailun ja pääsee Hollywoodiin. Hän haaveilee näyttelijän urasta ja tekeekin pieniä rooleja Camillan myötämielisellä avustuksella. Diane rakastuu Camillaan joka vie suuret roolit hänen nenänsä edestä. Ohjaaja Adam eroaa vaimostaan ja Dianen haaveet Camillaa kohtaan romuttuvat viimeistään siinä vaiheessa kun Adam ja Camilla ilmoittavat menevänsä naimisiin, hän on tulkinnut Camillan 'viestit' aivan väärin. Myös seksuaalisesti Diane on epätoivoisessa tilanteessa, vain Camilla olisi kyllin hyvä hänelle ja pystyisi purkamaan patoutumat. Diane kuvittelee/näkee unta jossa sekottuvat todelliset tapahtumat ja ihmiset hänen haluunsa saapua kiiltävään ja mukavaan Hollywoodiin. Unelmissaan Dianen alter ego on nimeltään Betty, jonka hän on bongannut kahvilan tarjoilijalta. Betty saa oman Ritansa, Ritalta löytyy avain Bettyn sisimpään jota laatikko symboloi. Laatikko vain lienee tyhjä ja vieläpä ruman kulkurin hallussa (joka mielestäni myös symboloi Dianen psyykettä). Dianen vanhemmat (tai muut riivaajat) piinaavat häntä, Dianen kuvitelmissa he kuitenkin ovat hyvää pataa, kuten elokuvan alusta voi päätellä. Diane luulee, että Camillaa ajaa suuriin rooleihin jonkinlainen 'mafia', joka pakottaa ohjaajat ottamaan Camillan pääosaan. Lopulta Diane päätyy toivottomaan ratkaisuun, hän lähettää palkkamurhaajan tappamaan Camillaa. Osoituksena siitä, että työ on suoritettu, jättää tappaja avaimen Dianen pöydälle. Tämän tajuttuaan ja riivaajien edelleen häiritessä, Diane tappaa itsensä.
    Leffan alkupuolisko on siis suurimmalta osin Dianen kuvitelmaa johon on sekaantunut todellisia elementtejä. Sen jälkeen kun Cowboy on herättänyt Dianen, on todellisuudella suurempi osa kuin kuvitelmilla.
    No hay banda! Ei orkesteria, mutta silti kuulet musiikin! Silencio-teatteri on jonkinlainen käännekohta. Diane tajuaa, että elämä on ollut pelkkää kuvitelmaa. Tai sitten toisinpäin, tajuaa että kuvitelma on parempaa kuin oikea elämä, siihen on hyvä paeta. Mutta mitä on lopussa? Vain tyhjä laatikko jossain sisimmässä. Sekä hiljaisuus.
    Silencio.
     
  11. Jan

    Jan Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    1 602
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elokuvan tarkoitus on se että katsojilta menisi yöunet kun pitää miettiä mikä oli elokuvan tarkoitus. Eli ihan vaikio David Lynch kamaa... :)
     
  12. Tidus

    Tidus Guest Guest

    Liittynyt:
    13.06.2002
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. kirves

    kirves Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2001
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän selvis, mutten vieläkään tajua tätä leffaa :confused:
     
  14. Jumpe83

    Jumpe83 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.10.2000
    Viestejä:
    903
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulholland Dr. on todellakin aivan uskomaton elokuva, paras näkemäni moneen vuoteen. Yhden aidon tulkinnan löytäminen on mahdotonta ja tuskin edes Lynch on itse varma mitä kaikki tämän elokuvan tapahtumat merkitsevät.

    Muutama asia jäi askarruttamaan:

    Oliko Aunt Ruth oikeasti kuollut vai valehteliko Diane vain sen, koska hän ei oikeasti ollut päässyt tätinsä kotiin asumaan vaan oli saanut tältä vain hieman rahaa?

    Ja mitä Mulholland Drive onnettumuuspaikkana merkitsee? Adamin kotihan on siellä, mutta symboloiko se Camillan murhaa joka tapahtui Adamin kotona vai sitä kun Camilla suuteli uni-Camillaa siellä ja Diane tajusi ettei Camilla rakasta häntä?
     
  15. Jumpe83

    Jumpe83 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.10.2000
    Viestejä:
    903
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin leffalle ehdottomasti viisi tähteä.
     
  16. emaasalmi

    emaasalmi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2003
    Viestejä:
    591
    Saadut tykkäykset:
    1
    Missä vaiheessa sanotaan hänen kuolleen? Mielestäni kerrottiin vain että aunt Ruth lähti Kanadaan jonkin elokuvan kuvauksiin?
     
  17. simbahh

    simbahh Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2003
    Viestejä:
    285
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elokuvan lopussa (eli mielestäni elokuvan oikeissa tapahtumissa), Diane kertoi sen muistaakseni leffaohjaajan kekkereillä. Mielestäni elokuvan alkuosassa (Uni/haave) Bettyn tädin kerrottiin olevan kanadassa. Eli olen varmaan samaa mieltä monen muunkin kanssa, että elokuvan alku on jonkin sortin unta ja sinisen laatikon avaamisen jälkeen nähdyt tapahtumat ovat enemmän tai vähemmän totta.

    Tiedä sitä sitten. Loistava elokuva kaikinpuolin.
    Ois muuten kannattanu laittaa jo otsikkoon Spoiler alert. Ärsyttää lukee/kirjoittaa näitä Spoiler: viestejä.

    Mutta menköön tämän kerran :)
     
  18. ForAnAngel

    ForAnAngel Guest Guest

    Liittynyt:
    03.06.2003
    Viestejä:
    385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hah, miten leffa jonka juonta ei edes tajua voi saada täydet pojot :rolleyes:. EI hemmetti.
    Pojot kotiin Hekalle, noin se juoni varmaan meneekin, ainakin itseni mielestä. Leffa ei sentään yltänyt Donnie Darkon kaheliasteikolle. :hitme:
     
  19. Antti29

    Antti29 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.12.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mulholland Drive aiheutti minussa ainakin pienen epäilyksen siitä, että josko näinkin hieno lopputulos (juonellisesti) olisi saatu kasaan ikään kuin vahingossa? Jotkut ovat sitten tulkinneet sen ja ymmärtäneen jotkut asiat niin, että juonikuviosta tulee ehyt ja kokonainen.

    Asia jäi kylläkin vain epäilyksen asteelle, sillä uskon ja luotan Lynchin tienneen koko ajan, mitä oli tekemässä. Täysi kymppi muutenkin ko. elokuvalle.
     
  20. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eiköhän Lynch ole tiennyt koko ajan mitä elokuvallaan yrittää sanoa, kun dvd:ltäkin löytyy se "10 vihjettä ratkaista mysteeri"-ominaisuus.