Luetuttaako?

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana pteittinen, 10.02.2002.

  1. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Omituisten käänteiden kautta päädyin lukemaan nykyaikaista urbaania fantasiaa - erityisesti Rivers of London- ja Dresden Files -sarjat. Edellisestä on tekeillä TV-sarja ja jälkimmäisestäkin sellaista on näköjään tehty jo aikapäiviä sitten. Rivers of London on kirjoitettu pätevämmin ja tarina vie mainiosti erilaisiin mystisiin tapahtumiin Lontoon kaduilla. Dresden Filesin pari ensimmäistä kirjaa ovat tarinaltaan kiinnostavia, mutta päähenkilön päähänpistot joskus täysin käsittämättömiä - kirjailija itsekin tosin on pahoitellut, että sarjan ensimmäiset osat ovat ajalta, kun hän oli vasta oppimassa kirjoittamaan, eli toivon laadun kohoavan sarjan jatkuessa.

    Hauskoja tuttavuuksia molemmat ja sopivan kevyttä lukemista, joka vie ajatukset pois työkiireistä ja muista arjen huolista.
     
  2. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Kirjastosta löytyi mestari Nolanin tuore elämäkerta Christopher Nolan: The Iconic Filmmaker and His Work (ISBN 978-0-7112-7712-0). Kansikuvan perusteella luulin ensin, että kirja käsittelee Nuuskamuikkusta!

    [​IMG]

    Tämä on Ian Nathanin kirjoittama kevyehkö, kuvitettu versio, joka ulottuu Oppenheimerin tuotantoon asti. Perusasiat selostetaan sujuvasti.

    Pitemmälle ehtineitä saattaa kiinnostaa Robbie B. H. Gohin Christopher Nolan: Filmmaker and Philosopher (ISBN 978-1-3501-3996-1).
     
    nepa tykkää tästä.
  3. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 175
    Saadut tykkäykset:
    1 003
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kuuntelin Robert O'Neillin kirjan The Operator: Firing the Shots that Killed Osama bin Laden and My Years as a SEAL Team Warrior äänikirjana.

    Tämä kirjoitus voi vähän spoilata elokuvaa Captain Phillips.

    Hän kertoo, miten päätyi laivastoon ja SEAL-joukkoihin ja heidän parhaaseen SEAL Team 6 -yksikköön.
    Miksi kiinnostuin kirjasta, niin huomasin, että eräs toinen SEAL-sotilas oli julkaissut kirjan, jossa hän kertoo ampuneensa Osama Bin Ladenin ja sitten huomasin myös tämän kirjan, jossa Robert sanoo ampuneensa Osaman. Miten he eivät voi tietää, kuka hänet ampui...?

    Niin vähän selvittelin asiaa ja päätin kuunnella tämän kirjan. Koska kuitenkin tuon suhteen tämä kirja ilmeisesti on tarkempi.
    Kirja on ihan mielenkiintoinen tarina O'Neillistä ja hänen armeijaurastaan. Hän on itse myös äänikirjan lukijana ja todella hyvin lukeekin.

    Hän on ollut ainakin kolmen elokuvan tapahtumissa mukana.

    Lone Survirorin tapahtumissa hän oli pelastamassa selviytynyttä sotilasta. Sitä ei elokuvassa tietenkään näytetty, mutta alunperin ei haluttu lähettää helikoptereita hakemaan selviytynyttä sotilasta, joten O'Neill lähti pienen joukon kanssa kävellen kylään. Eivät tosin päässeet sinne asti, koska helikoptereita kuitenkin käytettiin. Joten porukka sitten käveli takaisin.

    Captain Phillipsissä hän oli sotalaivalla ryhmänjohtajana sotilaille, jotka ampuivat piraatit.

    Ja Zero Dark Thirtyssä hän ampui Osaman. Tosin en nyt muista, miten tuo ampuminen on kuvattu itse elokuvassa.

    Vähän spoilaamista tuosta Osaman ampumisesta. Ei tosin varmaan ketään haittaa, joten en laita spoilereihin.
    O'Neillia on pidetty kaverina, joka ampui Osaman. Vaikka se ilmeisesti onkin lähimpänä totuutta, niin muitakin kertomuksia on. O'Neill ilmeisesti meni toisena huoneeseen, jossa Osama oli. Ensimmäisenä mennyt ampui Osamaa kohti, mutta oli aluksi sitä mieltä, että ei osunut. Hän näki huoneessa kaksi naista ja pelkäsi, että heillä on itsemurhaliivit ja hyppäsi heidän päälleen ja kaatoi heidät maahan. O'Neill seurasi huoneeseen, näki Osaman seisomassa yhden vaimonsa takana. Osama oli aika pitkä, joten hän oli niin paljon naista pidempi, että O'Neill ampui häntä pari kertaa päähän ja sen jälkeen vielä kerran, kun hän oli maassa.

    En nyt googlettamalla löytänyt sen sotilaan nimeä, joka ensikin oli julkaissut kirjan ja väittänyt ampuneensa Osaman. En ihan tarkkaan hänen tarinaansa tiedä, mutta ilmeisesti hän on kirjoittanut, että meni huoneeseen toisena ja ampui Osaman. Mutta hänen tarinaansa ei voi pitää kovin totena, koska muut SEALit ovat kertoneet, että huoneeseen meni kaksi (koko kerrokseen meni vain kaksi) ja O'Neill oli se, joka oli mennyt perässä toisena. Mutta ilmeisesti Osaman ruumiissa oli useammankin sotilaan luoteja, joten liekö muutkin käyneet ampumassa häntä vain, jotta voivat sanoa ampuneensa Osamaa.
    Mielenkiintoisesti ensimmäisenä huoneeseen mennyt sotilas on myöhemmin sanonut, että hän varmaan kyllä osui Osamaan. Vaikka ei sitä myöntänyt heti ja O'Neill ilmeisesti kuitenkin ampui Osamaa, kun osama vielä seisoi. Nyt myöhemmin, kun O'Neilliltä on kysytty, että kuka oikeasti ampui Osamaa, niin hän on vastannut että "me kaikki" tarkoittaen, että koko operaation oli mukana eikä ketään pitäisi erikseen nimetä. Mutta hän itse on nimennyt itsensä. Joten otappa tuosta sekasotkusta sitten selvää. :D

    SEAL-joukot ovat kärsineet pienen imagotappion näiden SEAL-kirjojen myötä. SEALit ovat koulutukseltaan ihan samaa tasoa kuin Delta-joukot. Varsinkin SEAL Team 6, johon pääsee noin 10% SEAL-sotilaista. Eli ovat kirjaimellisesti parhaista parhaita.
    Mutta ilmeisesti eivät jostain syystä halua pitää samanlaista hiljaisuutta kuin Deltat. Vaikka SEAlien jossain motossakin sanotaan, että kunniaa tai palkkiota yms. ei kaivata, niin SEAL-kirjoja on kuitenkin tullut. Ja ilmeisesti (ainakaan toistaiseksi) ei kukaan Delta-operaattori ole kirjoittanut samanlaista kirjaa Deltojen toiminnasta. He tuntuvat ottavan homman siten vakavammin.

    En tiedä voiko siihen vaikuttaa se, että kun O'Neill pääsi SEAL-joukkoihin, niin SEALit olivat viimeksi olleet isossa operaatiossa mukana 80-luvulla. Muutama SEAL oli Isku Mogadishuun -tapahtumissa mukana, mutta muuten SEALien homma oli vain harjoittelua ja harjoittelua. Kun taas Deltoja on ilmeisesti käytetty jatkuvasti ja ovat tottuneet toimimaan pimennossa. 9/11 jälkeen myös SEALit lähtivät Afganistaniin ja muihin maihin siellä päin toteuttamaan tehtäviä ja O'Neillkin pääsi moneen tulitaisteluun ja tappojakin kertyi.

    Siten kyllä joukkojen tehokkuudesta kertoo se, että kun vähän kirjaa kuunnellessa laskin, että monta heitä on missäkin kuollut, niin ehdottomasti suurin osa on kuollut helikoptereissa, kun terot ovat päässeet raketilla ampumaan. Yms. muissa samanlaisissa onnettomuuksissa. Myös laskuvarjoharjoituksissa kuoli kavereita. Mutta sitten, kun kaverit laitetaan taistelukentälle, niin tehokkuus on ihan järkyttävän hyvää. Eräässäkin tehtävässä, jossa piti saarelle, jossa oli tienvarsipommien "tehdas", mennä yöllä tappamaan terot, niin tappoivat saaren kaikki parikymmentä vihollista ilman tappioita tai vahingoittumisia. Olikohan SEALeja joku 15 tuolla keikalla. O'Neill kyllä hyvin avoimesti kertoi tappioista taisteluissa, joten hän tuskin tuossakaan valehteli mitään.

    Julkisuuten SEALit tulivat kunnolla kapteeni Phillipsin pelastamisen jälkeen, jolloin mediassa oli isot jutut siitä, että SEAL Team 6 oli hoitanut pelastamisen. Ja tietenkin Osaman jälkeen homma lähti jo vähän käsistä. Samaan aikaan Deltat hoitivat myös isojen Al qaida -pomojen tappoja ilman mitään huutelua.

    O'Neill on joutunut vähän omien hyljeksimäksi kirjan (vai onko jo kaksi... Pitääpä tarkistaa) julkaisun jälkeen. Ilmeisesti jo hänen aktiiviuran lopussa häntä haukuttiin siitä, että on jo mennyt tekemään sopparin kirjasta. No hyvät rahat hän varmasti on saanut.

    Mutta ihan hyvä kirja nykyajan sotimisesta ja erikoisjoukkojen kouluttamisesta ja toiminnasta. Jos ei ihan viiden tähden niin neljän kuitenkin. Ei näitä ihan liikaakaan ole tarjolla.
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2023
  5. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Ei, vaan Deltoja.
    Tuo taas voi johtua Jenkkilän eri aselajien monimutkaisista suhteista ja kulloisestakin rahoitustarvetilanteesta.
    Kun jenkkilässä on tavallinen armeija, ilmavoimat, laivasto ja merijalkaväki, jolla sitten on vielä omat ilmavoimat ja panssarit ja laivat.
    Lisäksi taitaa vielä olla kaikilla omat erikoisjoukot soppaa sekoittamassa.

    T: Vesku
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kyllä Mogadishussa oli myös SEALeja. Niitä ei mainita elokuvassa, mutta kirjassa mainitaan. Niiden toimista ei juuri sen enempää kuitenkaan kerrota.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mogadishu_(1993)
    The force consisted of:
    DEVGRU on juuri tuo SEAL Team 6.

    SEAL on puhtaasti laivaston erikoisjoukko. Delta taas on yleinen, johon voi hakea mistä vain, mutta ilmeisesti kaikilla uusilla alkaa koulutus nollasta, vaikka olisit miten iso kiho hakiessasi.

    SEAL-joukoista kyllä tehtiin kuvittellinen elokuva joskus ysärillä, johon tuli lupa ihan joltain kenraaleilta. O'Neill siitä vähän avautuu, että hänen mielestään on hassua, että erikoisjoukkojen/CIA:n/jne... -pomot ja kenraalit saavat uran jälkeen kirjoittaa kirjoja, jossa kertovat eri operaatioista, mutta jos ne operaatioissa taistelleet kaverit kirjoittavat kirjoja, niin heti vedetään herneet nenään.
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2023
  7. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 175
    Saadut tykkäykset:
    1 003
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tähän liittyen linkitän toisesta ketjusta yhden vanhan postaukseni https://www.dvdplaza.fi/threads/alien-anthology-bd.82156/page-20#post-1721070
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Oppenheimerin elämänkerran innoittamana päätin jatkaa elämänkertojen linjalla.
    Oppenheimer oli kyllä hyvä. En tosin kirjasta ihan samanlaista draamankaarta löytänyt kuin elokuvasta. Varsinkin Straussin kohtalo jää kirjassa hyvin hämäräksi. Eipä kirja tietenkään hänestä samalla tavalla kerro kuin Oppenheimerista.
    https://www.amazon.com/American-Prometheus-Triumph-Tragedy-Oppenheimer/dp/0375726268

    Äänikirjana kuuntelin yhden Richard Feynmanin elämänkerroista. Miehestä on kirjoja aika lailla ja noista oman suosikin löytäminen on varmaan vähän tuurista kiinni. Tietenkin hänen omat kirjansa ovat hyviä, mutta eivät oikeastaan elämänkertoja.
    https://www.amazon.com/Genius-James-Gleick-audiobook/dp/B004LQ6MBA/
    Oikein mainio oli. Elämänkertoja on helppo kuunnella äänikirjoina, koska eivät vaadi samalla tavalla keskittymistä kuin romaanit, joista helposti tippuu kärryiltä, jos ei keskity.
    Varmasti tulee jossain vaiheessa luettua/kuunneltua noita muitakin. Mutta tuota voin suositella ja tietenkin Richardin omia kirjoja.

    Tuon jälkeen kuuntelin äänikirjana kirjan The Double Helix, joka kerto dna-molekyylin tutkimista ja löytämisestä. Kertoo hyvin siitä, miten oikea luonnontieteen tutkimus menee välillä ihan hakoteille. Monet tätä ovat suositelleet juuri siksi, miten hyvin se kertoo tutkimuksen tekemisestä, mutta en ehkä itse kokenut samanlaista valaistumista. Voi tietenkin johtua siitä, että olen muutenkin luonnontieteilijä, niin asia on aika tuttua. Dna:n näkökulmasta kirja taas on todella mielenkiintoinen. Lyhytkin. Äänikirjana vain neljä tuntia, joten sen kuuntelee parissa päivässä muun touhuamisen ohessa.
    https://www.amazon.com/The-Double-Helix-James-D-Watson-audiobook/dp/B005GIHD9M/

    Seuraavaksi taidan kuunnella Alan Turingin elämänkerran. Ja sitten Einsteinin. Niitä on jo pari tullut luettua, mutta onneksi sen verran kauan sitten, että muistikuvat ovat jo vähän huonot.
     
  10. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Apollomurhat. Chris Hadfield.
    Sellainen Andy Weir fiilis + päälle vähän For All Mankind TV-sarjaa. Loppua kohti lähtee henkilökuvaus vähän lapasesta ja tarina laukalle, kun olisi pitänyt jatkaa alun rauhallisella tyylillä, mutta siinä vaiheessa koukku on jo tukevasti kiinni. On ollut vähän kiireitä, niin on joutunut pienissä siivuissa kirjaa lukemaan, mutta pitkästä aikaa on sellainen kuumotus, että miettii kirjaa ja sitä, että kohta voin sen avata ja jatkaa tarinan lukemista...
     
    Hippo ja nepa tykkäävät tästä.
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Olisihan tämän voinut Star Trek -ketjuunkin laittaa. Tässä voisi olla itselle seuraava kirja Alan Turingin elämänkerran jälkeen.

    https://www.amazon.com/Making-So-Memoir-Patrick-Stewart-ebook/dp/B0BV11H7CH/

    Taitaa tämäkin mennä äänikirjaksi nyt varsinkin, kun Dyyni-sarjaa aloitin lukemaan kirjana, niin ei montaa eri kirjaa jaksa yhtä aikaa lukea.
    Ja elämänkerrat ovat helppoja kuunneltavia, kun se ei haittaa, jos välillä jotain ohi meneekin.

    [​IMG]
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  12. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    "Arnold Schwarzenegger: Ajattele isosti - 7 oppia menestymiseen" tuli ostettua. Liekö Arska sanaakaan itse kirjoittanut, mutta kyllä sieltä Arskan äänen kuulee lukiessa. Sopivan lyhyt.
     
    nepa tykkää tästä.
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Somessa Arska on tuota ainakin markkinoinut kovasti. Vaikka yrittäjä olenkin niin jotenkin en jaksa innostua noista julkkisten kirjoittamista "näin tulet miljonääriksi" -kirjoista. Maailmassa ei kuitenkaan kovin montaa Isoa Arskaa ole, vaikka moni on varmasti samoja oppeja käyttänyt...
     
    scented tykkää tästä.
  14. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Eikö tämä ole enemmän elämänkerta, kuin opas?

    Olen antanut itseni käsittää että tässä on niitä asioita ja henkilöitä joiden avulla se on saanut menestystä, historiikkiä siis.
    Joku haastattelunpätkä jonka satuin näkemään Youtubesta, jossa se viittasi kirjaansa ja kielsi kutsumasta itseään "self-made man" -termillä koska hänellä on aina ollut apua, oli käsittääkseni osa tätä kirjaa koskevaa haastattelukierrosta.

    Alkuperäiseltä nimeltään "Be Useful: Seven Tools for Life" on muuten aika erikuuloinen kuin tuo suomennos.
     
    nepa tykkää tästä.
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Okei. En niin tiedä tuosta kyseisestä kirjasta. Somemainokset ovat antaneet ymmärtää, että kirja on vähän sekä oman elämän asioista, joita ilman Arska ei olisi voinut menestyä, mutta myös kirja muille siitä, miten menestyä. Toivottavasti tuo kertoo vain niistä asioista, joita Arskalla oman omassa elämässä ollut menestymisen edellytyksinä. Sellaista olisi mielenkiintoista lukea. Toisin kuin kirjaa, joka joka sivulla toitottaa, että tee sinäkin näin ja menestyt.

    Ehkäpä pitää vähän tutustua ensin, niin ei tule sitten turhaan haukuttua.
     
  16. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Taidan olla samalla tasolla tietämykseni kanssa, olettelen muutaman pätkän perusteella ja toivon parasta.
    Joku joka on kirjaa jo lukenut voisi valaista vähän mistä on kyse.
     
  17. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    Juu tämä Arskan uusin kirja antaa seitsemän tapaa/oppia elää parempaa elämää. Kaikki neuvot ovat täynnä esimerkkejä Arskan omasta elämästä ja sitten tuodaan niitä lähelle lukijaa eri esimerkein. Tosiaan tuo englanninkielinen nimi (Be useful: Seven Tools for life) kuvaa paremmin kirjaa ja yksi kirjan opeista onkin olla hyödyksi muille. Esimerkiksi ensimmäisessä kappaleessa Arska kertoilee, miten on nähnyt selkeänä mielessään kehonrakennuskisan voiton, ja selkeä visio tulevasta on helpottanut tekemään töitä voiton eteen. Sitten Arska kertoilee, että jokainen voi visioidan parempaa elämää ja pyrkiä sitä kohden. Muita pääotsikoita ovat esim. "Tee ankarasti töitä", "Vaihda näkökulmaa" ja "Älä koskaan ajattele pienesti". Mutta yleisesti ottaen aika kevyttä kamaa, mukavaa lukettavaa, ei liian vakavaa.
     
    nepa tykkää tästä.
  18. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Toivottavasti Arnold ei suosittele anabolisia steroideja tai muuta vastaavaa kenellekään.

    P.S. Se on elämäkerta. Se ei ole elämänkerta.
     
    nepa tykkää tästä.
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Ok. Eli ei ehkä ihan semmoinen, jota itse jaksaisi. En jaksa aina ajatella isosti. Hiihtoladulla on ihan kiva olla vain tavallinen harrastaja. Ei enää yli nelikymppisenä jaksa treenata mm-kisoihin. (hehe).
    Varmasti joillekin ihan hyvä kirja.

    Tuo on muuten vitsistä huolimatta ihan aiheellinen kysymys. Arska on ihan avoimesti kertonut steroidien käytöstä. Missä menee raja?
    En tiedä olivatko steroidit laittomia aikanaan ja varmasti kaikki niitä käyttivät, mutta silti...

    Niinpäs muuten näyttää olevan elämäkerta. Aina oppii uutta... :)
     
  20. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    ^Olemme tästä elämäkerta-asiasta keskustelleet aikaisemminkin.