Audio Pro Sub Focus

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Tuomari666, 20.05.2005.

  1. Relaxant

    Relaxant Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2010
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilin kaapeliverkon johdon ottaa irti, mutta ei vaikuttanut mitään. RCA ei tosiaan ole ollenkaan paikoillaan ja silti JOSKUS hurisee, joskus taas ei. Yritin myös laittaa lisämaadoitusta mutta sekään ei auttanut.
     
  2. Kawinisti

    Kawinisti Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2009
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni oli kärähtänyt joku komponentti! Se sitten huollossa vaihdettiin ja hurinat hävis.:thumbsup:
     
  3. temee99

    temee99 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.08.2002
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löysää vahvistimen ruuveja hieman niin loppuu hurinat, usko pois niin hävis multakin! En muista mikä niistä oli juuri se oikea ruuvi mut kyllä se selviää :)
     
  4. Relaxant

    Relaxant Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2010
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä auttanut tuo.
     
    Viimeksi muokattu: 09.09.2012
  5. Ydinlaskeuma

    Ydinlaskeuma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ongelma:
    Audio Pro Ace Bass Sub Focus B7 hurisee tai surisee hiljaa. Kuulen hurinan neljän metrin päässä, kun subbari on betonisen huoneen nurkassa. Hurina kuulostaa olevan "terävää", eli tasasuuntauksen jälkeistä surinaa/pörinää. Spektrianalysaattori väittää 200 Hz.

    Lisäksi tietokoneen radiohäiriöiden (wifi?) piipitykset kuuluvat subbarista, mikä ei ehkä liity hurinaongelmaan, vaan voi johtua piirilevyjen olemattomasta suojauksesta.

    Piirikaaviot melkein samaan subbariin, jossa vain jakosuotimen piirilevy on eri versio kuin B7:ssani: Avantek Sub MkII
    https://www.hifiengine.com/manual_library/audio-pro/avantek-sub.shtml

    Tarvikkeet:
    Yleismittari, juotoskolvi, irtokomponentteja. Oskilloskooppi puuttuu.

    Tutkimukset:
    Pistotulppa ei ole maadoitettu. Subbari hurisee molemmissa pistotulpan asennoissa. Rungossa tuntuu verkkohurinaa. Hurisee rungon ollessa kytkettynä talon maahan.

    Hurisee ilman signaalijohtoa ja sen kanssa. Hurisee signaalitulon ollessa oikosuljettuna. Signaalin RCA-liittimen runkoa ei ole kytketty subbarin runkoon, vaan piirilevyjen yhteiseen maahan.

    Piirilevyillä ei näy palaneita komponentteja eikä kylmäjuotoksia. Piirilevyillä oli tummanharmaata pölyä suurijännitteisten osien seudulla, jonka pyyhin pois, mikä ei auttanut. Isojen juotosten väleillä oli valkoista, kovaa, haurasta maalin kaltaista ainetta, ehkä hapettunutta tinan juoksutetta, jonka rapsuttelin pois, mikä ei auttanut.

    Jakosuodin välittää subbarin rungon 22 ohm vastuksen ja johtojen kautta vahvistimen ja virtalähteen piirilevyille. Piirilevyjen maadoitusten väliset vastukset ovat yhteensä ~0,15 ohmia. 22 ohm vastuksen oikosulkeminen tai poistaminen eivät muuta hurinaa. Piirilevyjen maan kytkeminen talon maahan ei muuta hurinaa.

    Muuntajan rungon eristys subbarin rungosta oli pettänyt, koska se on typerästi suunniteltu: neljän kiinnitysruuvin pitää olla tarkasti keskitetty reikiinsä, ettei kierre osu runkolevyn reiän reunoihin. Kun subbaria kolhii siirreltäessä, raskas muuntaja liikahtaa ja ruuvit osuvat runkoon. Korjasin eristyksen hiomalla ruuvien tyvestä kierrettä pois ja panemalla kutisteletkua tilalle.
    Eristyksen korjaaminen ei poistanut hurinaa.
    Mikä komponentti olisi voinut mennä rikki eristyksen petettyä?

    Muuntajan rungon ja vahvistimen rungon välinen vaihtojännite on 16,5 V. Piirikaavion mukaan muuntajan rungon pitäisi olla kytketty virtalähteen maahan, jolloin jakosuotimessa olevan 22 ohm vastuksen pitäisi syödä jännite hyvin pieneksi.
    Ehkä muuntajan ylikokoisissa rei'issään liikahtaminen suhteessa piirilevyyn on rikkonut sen maadoituksen piirilevylle, ja hurinajännite kapasitoituu runkoon eristeiden yli?
    Muuntajan rungon liittäminen kaavion näyttämään nastaan yleismittarin johdoilla ei hiljennä hurinaa. Ei myöskään talon maahan kytkeminen.
    En ole kokeillut kytkeä runkoa, muuntajaa, ja piirilevyjen maata yhteen ja sitten talon maahan, koska niiden välinen vastus on jo niin pieni.

    Hurina vaimenee hiukan, kun kosken vahvistimen virtalähteen ison kondensaattorin muoviseen suojakalvoon, jossa tekstit ovat.
    Vaihdoin elektrolyyttikondensaattorit virtalinjoissa +-48V, +-15V, ja S+-15V (standby).
    Uusilla kondensaattoreilla isojen kondensaattorien muoviseen suojakalvoon koskeminen lisää hurinaa hiukan, ei vähennä.
    Olin kuulevinani hurinan ja piipityksen loppuneen, kunhan ei koske mihinkään, mutta koottuani subbarin, se hurisee taas samalla tavalla. Avattuani uudestaan, hurisee edelleen. Koputtelin piirilevyt virta päällä, mutta hurina ei muutu.

    Lisäkapasitanssi lisää hurinaa jakosuotimen linjassa S+15V kondensaattorissa C117 (C121 jakosuotimen uudemman version kaaviossa), ei muissa jännitelinjoissa.
    Olin kuulevinani hurinan ja piipityksen loppuneen lisättyäni kondensaattoreita virtalähteeseen +-15V ja S+-15V rinnalle, mutta vaihdettuani niiden kondensaattorit uusiin, hurina kuuluu taas. Nyt isolla lisäkapasitanssilla niiden rinnalla on niin pieni vaikutus, etten ole varma onko sillä mitään vaikutusta, joten häiriö ei varmaankaan tule S+15V:sta. Sen tasasuuntaimen kaikki kynnysjännitteet ovat samat paikallaan mitattuna. Regulaattorit S+15V:ssa ja +15V:ssa ovat samanlaiset niiltä kynnysjänniteiltään, jotka yleismittari näkee, eikä niiden vaihtaminen päittäin muuta hurinaa.
    Lisäkapasitanssin lisähurinan selittäisi, jos kyseisen kondensaattorin maa jakosuotimessa olisi likainen, mutta 0,15 ohm johtojen päässä oleva virtalähteen maa ei.
    Jakosuotimen äänilähdön liittäminen jakosuotimen maahan 400 ohm vastuksella lisää hurinaa.

    Virtalähteen vastus R326 ja kondensaattori C310 vuotavat virtalähteen maahan diodi D304:n puoliaaltotasaamaa -96 V, joka on suojapiirin TA7317P käyttöjännite. Voisiko tämä olla rungon vaihtojännitteisyyden alkuperäinen syy, suunniteltu noin? Silloin vuoto kulkisi piirilevyt yhdistävää johtoa pitkin vahvistimen kautta jakosuotimelle, sitten 22 ohm vastuksen läpi runkoon.
    Lisäkapasitanssin tai vastuksen kytkeminen noiden rinnalle ei muuta hurinaa.

    Jakosuotimessa on operaatiovahvistimia JRC 072D 3084B ja 3021G. Mitkä ovat niiden tyyppiviat?
     
    Viimeksi muokattu: 19.07.2022
  6. Ydinlaskeuma

    Ydinlaskeuma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mikä komponentti?
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Käyttäjä, jolta kysyt, on logannut plazalle viimeksi 2016.

    Kannattaa ehkä keittää kahvit vastausta odotellessa.
     
  8. pVeli

    pVeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.10.2007
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla kävi niin, ettei B7 ei enää toimi. Virta tulee, mutta ääntä ei lähde. Elementti ei edes rutise edes silloin, kun linjatuloon kiinnittää piuhaa. Oisko ideoita mikä tätä voisi vaivata?
    En päässyt rekisteröitymään tuonne Hifiengineen, että olisin saanut kytkikset ladattua. Voisiko joku auttaa asian kanssa?