Uuden television osto.

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana KILLPATRICK, 04.03.2020.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    No ei toki täysin, mutta Samppa on edelleen se, joka tuosta pitää kiinni viimeiseen asti. Pisteet toki mielelläni annan tuosta hyvästä yrityksestä. Avoin teknologia on aina kannatettavaa. HDR10+ on teknisesti huonompi kuin DV, mutta käytännössä eroa ei varmastikaan ole noin käyttäjän näkökulmasta. Siinä mielessä molemmat olisivat meikäläiselle käyneet, mutta kun DV voitti, niin sen kelkassa menen itsekin ja sen vuoksi meidän perheeseen ei Samsungin töllöä tule, kun DV:n olen hyväksi asiaksi todennut. Toki, jos ja kun DV myös Samppaan tulee, niin tilanne on ihan eri ja Samsungin telkut erittäin hyviä vaihtoehtoja. Mitenhän lie tuo VRR Sampoissa...?

    Nämä ovat taas näitä tilanteita, joissa kaksi hyvää teknologiaa taistelevat vastakkain. Harvoin vain yksi jää jäljelle ja useasti häviävä osapuoli taistelee vähän turhankin pitkään. Häviäjäkin tekisi enemmän rahaa, jos luopuisi omasta teknologiastaan ja hyppäisi voittajan kelkkaan. Mutta kun omaa rahaa on johonkin laitettu, niin loppuun asti taistellaan, vaikka häviö olisi jo selkeä ja vaikka rahaa turhaan menisikin.
     
    Viimeksi muokattu: 31.05.2022
    Snäckby tykkää tästä.
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Ihmetyttää kyllä, että miten kauan Samsung roikkuu tuossa HDR10+:ssa kiinni. Ehkä kovin suuri osa asiakkaista ei vaadi Dolby Visionia ainakaan vielä.
     
    Snäckby tykkää tästä.
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 489
    Saadut tykkäykset:
    1 222
    Suurin osa ostajista eivät ymmärrä kuvasta ja äänestä yhtään mitään. Lähinnä on tärkeätä saada liikkeen mainostama kalibrointi, koska ilman sitä menee televisio hukkaan.
    Toki ei heidän tarvitsekaan, kun ovat tyytyväisiä siihen mitä saavat. Salkkareita ja potkupalloa sohvalta, kun tenavat pyörivät jaloissa. Flixiä vähän ennen nukahtamista. Sellainen 500-1000€ Samppa hienoilla Qled kirjaimilla on aivan hyvä.
    Kuinka moni "oikeasti" katsoo televisiosta elokuvia ja sarjoja? Siis silleen pimeässä, istuu keskellä kuvan ja kaiuttimien sweet spotissa, nupit on kaakossa ja keskittyy?
     
  4. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    715
    Saadut tykkäykset:
    97
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Hyvin on Samsungin markkinointi onnistunut, kun QLEDiä ei mielletä LCD tekniikaksi enää.
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Eikös tuo uutinen tarkoita juurikin sitten, että QLEDien valmistus lopetetaan. Ainakin minua tuossa aiemmin hyvin oikaistiin oman väärinymmärrykseni kanssa siinä, että Samsungin uusi QD-OLED on oikea OLED. En ollut edes tästä QD-OLED -tekniikasta itse kuullut aiemmin. Tuossa uutisessa puhutaan QD-LED -tekniikasta. En tiedä onko kumpi termi oikea, mutta ilmeisesti samasta OLED-tekniikasta on siis kyse.
     
  7. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    On vain yksi OLED-tekniikka, loput ovat eri tavoin nimiväännöksiä enemmän tai vähemmän kuluttajan harhauttamiseksi erityisesti niiden taholta jotka moisia harhautustekniikoita valmistavat (Scamsung) oikeiden valmistajien (LG) sijaan.
    Juu ja jopa Samsung on taipunut ostamaan OLED-paneleita LG:ltä ja QD-OLED on ihme sekasikiö eli OLED-paneeli jollain suhteellisen tarpeettomilla Quantum Dot -lisävaloilla...

    T: Vesku
     
  8. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Tuossa käytetään termejä QD-LED ja OLED samassa lauseessa. En olisi ihan varma, että mitä tuossa tarkoitetaan. Tietääkseni Samsung ei ole valmistanut viime aikoina muita OLEDejä kuin QD-OLEDejä. QD-LED voisi huonoimmillaan tarkoittaa LCD-telkkareita, joissa on Quantum Dot -pinnoite, eli markkinointinimenä QLED.

    Siitä, että Samsung lopettaa LCD-telkkareiden valmistuksen, on puhuttu jo pitkään. Myynti ei tosin lopu, mutta jatkossa paneelit ostetaan alihankkijoilta.
     
  9. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Seison korjattuna. QD-LED on tosiaan eri asia kuin QLED. Ja muutenkin olisi pitänyt lukea ajatuksella ennen kirjoittamista. Eiköhän Samsung tee LCD telkkuja edelleen, ostaa vaan paneelit muualta.
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    No en sanoisi noita tarpeettomiksi. Ymmärrykseni toki on vielä vähäistä, mutta se, mitä olen netistä lukenut, niin QD-OLED toimii melko hyvin. Sinistä valoa käytetään tuossa pikselien muiden värien tuotossa. Pitäisi jokin tekninen sivu tuosta lukea, jotta kunnolla ymmärtäisi.
    Mutta mielestäni on ihan loistavaa (pun intended), että saadaan kilpailua tavalliselle OLED-tekniikalle. Se ei kuitenkaan ole viime vuosina kehittynyt kovinkaan nopeaa vauhtia. Jos tuo Samsungin keksintö saa myös LG:n insinörtteihin vähän vauhtia, niin hyvä vain. :)
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  11. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 489
    Saadut tykkäykset:
    1 222
    Juuri kun ajattelin, että tämä voisi olla se vuosi ostaa uusi töllö, niin Samsung meni tekemään QD-OLED paneelin ja nyt on muilla valmistajilla kaikki tuotekehitysportit avattu täysille, kun ei kenelläkään ole varaa jäädä kategoriaan "on nämäkin hyviä, mutta tämä Samsung QD-OLED on paras"

    Ennustan, että ensi vuonna julkaistaan ilmiömäisen hyviä televisioita.
     
  12. Daagen

    Daagen Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.05.2017
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    113
    Vuodesta 2020 halpismalleja lukuunottamatta Samsungin töllöistä VRR löytyy.
     
    nepa tykkää tästä.
  13. Higher

    Higher 1. Stanley Kubrick Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    845
    Saadut tykkäykset:
    15
    Joku mainitsi ettei OLEDit ole juuri viime aikoina kehittyneet.

    Asia on täysin päinvastainen, 2021-2022 ovat kehittyneet enemmän kuin edellisenä 10 vuotena yhteensä.

    Viime vuonna (2021) markkinoille tuli LG:n EVO paneelit joissa on kirkkautta enemmän eivätkä polta enää niin herkästi staattista kuvaa ruutuun (esim.kanava banneri) josta kiitos parempien LEDien ja kehittyneempien palamisen esto-aliohjelmien.

    Esimerkiksi oma Sony A84J (LG Oled 2021 paneeli) suorittaa aina 5h katselun jälkeen TV-sammutettuna paneelin LEDien "puhdistusta".

    Täytyy muistaa että toi lisääntynyt maksimi kirkkaus ei pelkästään tarkoita että joku (HDR) kohtaus jossa aurinko tai tähtiä loistaisi kirkkaammin vaan myös värien volyymi on korkeammalla tasolla eli toistuvat puhtaammin kun Nitsejä eli kirkkautta laitetaan ruudulle värien kanssa.

    Samppa kehitteli tuon QuantumDot "kalvon", vai mikä nyt oikeasti onkaan parantamaan kontrastia eli mustasta hieman mustempaa mutta ennen kaikkea paremman väritoiston takia.

    Sampan tulo OLED markkinoille 2022 mallistolla (QD-OLED) on perinteinen Oled paneeli (Sampan itsensä valmistaja) boostattuna lisäksi Sampan omalla QuantumDot tekniikalla.

    Samaa QD-OLED paneelia löytyy mm. Sonyn v.2022 OLED malliston parhaimmasta mallista kun toi QD-OLED tekniikka meni heti ensiyrittämällä ohi LG:n parhaimman OLED paneelin (G2).

    Sampan QLED telkkarit ovat normaaleita LCD telkkareita joissa on QuantumDot tekniikka ja taustavalon tuottaa LEDi ryppäät, esim. 80 tai 800 taustavalon lähdettä /per paneeli.

    4K OLED:ssa kun pikseleitä ~8.29 miljoonaa ja kuten tiedätte, yksi yksittäinen pikseli = 1 fyysinen mikro-mikro-mikro kokoinen ledi, kokoluokkaa 0.1mm?
     
  14. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Ei se nyt ihan perinteinen OLED ole. Samsungin QD-OLEDeissä OLED-paneeli on yksivärinen ja värit tuotetaan quantum dot -matriisin avulla. Tällä saadaan parempi värintoisto. LG:n OLEDeissä on punaisia, sinisiä, vihreitä ja valkoisia OLED-väripisteitä. Valkoisia väripisteitä käytetään kirkkaissa kohdissa. Tällä on kuitenkin sellainen sivuvaikutus, että kirkkaimmissa kohdissa värintoisto heikkenee. Useinhan kirkkaimmat kohdat ovat valkoisia, mutta arvostelujen perusteella Samsungin ratkaisulla saadaan selvästi parempi lopputulos.
     
  15. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 751
    Saadut tykkäykset:
    537
    Nimenomaan merkittävin ero on Samsungin RGB-pikselirakenne ja vieläpä kolmion muotoisessa alipikseliasetelmassa. Tällä ei kuulemma ole merkitystä videokatselussa, mutta voi olla tarkkasilmäisille tiiraajille ongelma työpöytää esittäessä, koska pikselikokonaisuudet eivät ole säännöllisessä matriisikuviossa*. Perinteinen LG Displayn paneelihan on tosiaan RGBW alipikseleillä, jotka on sijoitettu aika tarkkaan neliön sisällle. Jonkin verran alipikselien keskinäinen muoto ja koko on vaihdellut paneelien kehittyessä. Valkoinen pikseli tosiaan laimentaa värisaturaatiota HDR-toiston kirkkaimmissa osissa. Uusi Samsungin paneeli erottelee RGB-värit todella selkeästi toisistaan LG:n RGBW-paneeleihin verrattuna, kun tarkastelee ihan spektriä, eikä saturaation laimentumista ilmene edes kaikista kirkkaimmissa HDR-kuvan osissa (koska ei ole sitä valkoista boostausalipikseliä). Tästä huolimatta ymmärtääkseni näistä uusista Samsungin paneeleista on mitattu kalibroituna korkeimmat ~1000 NIT tason kirkkaustulokset koskaan OLED:lla (10% ikkunassa).

    *Korjaus. On ne kuitenkin säännöllisesti matriisimaisesti. Muistin väärin :D. Katsokaa kuva pari postausta eteenpäin.
     
    Viimeksi muokattu: 01.06.2022
  16. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 704
    Saadut tykkäykset:
    362
    Eikös OLED paneelissa jokainen alipikseli on oma ledi. Eli esim. RGBW toteutuksessa on neljä alipikseliä per pikseli, ja "ledejä" siten yli 33 miljoonaa?
     
  17. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 751
    Saadut tykkäykset:
    537
    [​IMG]

    Uusissa Samsung Displayn OLED-paneeleissa pikselin fyysinen alipikselirakenne on kolmiomainen.

    [​IMG]

    Tässä vielä vertailukuva LG Displayn ja Samsung Displayn OLED paneelien eroista. Alienwaren pelinäytössä käytetään Samsungin uutta paneelia. LG:n osalta punainen alipikseli on pois päältä. WRGB vs RGB.jpg
    Kuva on napattu täältä.
     
    Viimeksi muokattu: 01.06.2022
    vemkki tykkää tästä.
  18. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    LG C1 tuli tuossa muutama kuukausi sitten ostettua. Eipä ole ollut valittamista. Toki koko ajan tulee vielä hiukkasen parempaa kuvaa uusiin telkkuihin, mutta joskus se uusi tv on vain ostettava. Ei ainakaan vielä ole palanut kuva kiinni, tosin tuli Gigantista otettua 5v takuu, joka kattaa kiinni palamisen ja esim. vialliset pikselit. Saa nähdä, joutuuko takuuta joskus käyttämään...ja onko takuu minkään veroinen...
     
  19. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    Jos en minä ole omaan C8:n (ostettu joulukuussa 2019) saanut kuvaa palamaan pohjaan vuorokautisesta n.10 tunnin tietokonekäytöstä huolimatta, voinet olla aika huoleton tuon pohjaanpalamisen suhteen.

    T: Vesku
     
    scented tykkää tästä.
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Kommenttini koskikin lähinnä juuri tuota viimeistä melkein 10 vuotta. OLEDien kehitys on ollut luvattoman hidasta ehkäpä kilpailun puuttumisen vuoksi. Nyt vuoden parin aikana tapahtunut kehitys on toki hyvää kehitystä, mutta ei silti ole ratkaissut OLEDin isointa ongelmaa eli 1000 nitin maksimikirkkauden rikkoutumista. Toki muita kehitysaskelia on tullut, mutta en itse niitä ole niin merkittävinä kokenut. Ennemminkin voisi sanoa, että eri tv-valmistajat ovat paremmin osanneet hyödyntää OLED-paneeleja ja niiden ympärillä oleva teknologia on kehittynyt kuin se, että paneelit tai oled-teknologia itse olisivat ottaneet isoja kehitysharppauksia.

    Eikä myöskään oma C9 ole vielä näyttänyt mitään kiinnipalamisen merkkejä, vaikka on jo vähän vanhempi malli ja paljon käytetään myös tietokoneen kanssa. Eli siinä mielessä itse olen kyllä ollut hyvin tyytyväinen tuon suhteen. Toki, jos asiaa on saatu vieläkin paremmaksi, niin onhan se mainio juttu. Mutta hyvällä tasolla tuossa on jo oltu aiemminkin.

    Jännä hommahan tuossa on, että muut tv-valmistajat ovat jopa saaneet parempaa kuvaa LG:n paneeleista kuin LG itse. :)

    Vuosi sitten luin toiselta nettifoorumilta tarinan siitä, miten uuden LG:n töllön paneeli oli mennyt vaihtoon ja LG:n huoltomies oli vaihtanut telkkuun paria mallia vanhemman telkun paneelin. Kuva oli kuitenkin ihan sama kuin alkuperäisellä paneelilla, mikä vain kertoo siitä, että kuva on parantunut lähinnä muiden asioiden vuoksi kuin itse paneelin.

    Mutta varmasti paneeleissakin on tapahtunut kehitystä, mutta toivottavasti Samsung nyt saa vielä enemmän vauhtia kehitystyöhön ja kilpailua markkinoille.