Valkokankaan pingottaminen puukehikkoon?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana poku, 20.02.2022.

  1. poku

    poku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2001
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    15
    Laitoin asiasta jo postauksen ostetaan-palstalle: https://www.dvdplaza.fi/threads/o-palvelu-alr-kankaan-pingottamiseksi-puukehikkoon.96699/

    Mutta ajattelin ylipäätään pyytää vinkkejä tuosta, miten ihmeessä elastinen kangas oikein saadaan pingotettua nitojan kanssa kehikkoon? Kaverini kanssa koitettiin pingottaa kangasta ja nitojoida sitä sitten sitä mukaa, kun kangasta jännitettiin, mutta niitit tuntuivat menevän aina väärään paikkaan ja vekkiä syntyvän.

    Kangas on kaareva ja tehtiin työtä lattialla. Ilmeisesti tuossa tehtiin virhe, nostettiin illalla sitten kangas takaisin seinälle ja siinä kangas nyt ainakin laskostuu alaspäin sitten vapaasti, eli taitaa olla parempi tehdä pingotustyö seinälle nostettuun kehikkoon? Tänään irrottelen tekemäni niitit ja toivon, että kovin moni ei ostunut kuvan pinta-alalle. Miten noita reikiä kannattaisi paikata?

    Onpahan aikamoinen projekti! Ja edelleen, viittaan tuohon osto-ilmoitukseeni, paras olisi, jos löytyisi Helsingistä osaava tyyppi tekemään homma, niin ostan tuon homman sitten palveluna ja tyydyn vain auttamaan osaajaa.
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Nitomisjärjestyksellä tuossa toki on myös väliä. Kaarevuus voi tuoda omat lusikkansa soppaan.

    [​IMG]
     
    poku tykkää tästä.
  3. Back In Black

    Back In Black Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.08.2020
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    32
    Itse olen myös pari vuotta sitten yrittänyt pingottaa kangasta kehikkoon ja todennut, että siitä ei synny lasta eikä paskaa, ainakaan meitsin kädentaidoilla. Niitin kohtaan syntyy pistemäinen veto, oli se niitti sitten kehikon takana tai missä hyvänsä, ja kangas elää joka kohdasta eri tavoin. Hylkäsin tämän etenemissuunnan ja oli vimonen kerta tuolle farssille. Nyt odottelen moottorikangasta saapuvaksi italiasta. Voimia pingottajille ja muille puuhastelijoille :D:D:D:D:D
     
    poku ja nepa tykkäävät tästä.
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Onhan noita ongelmitta tehty. Ainut mikä noissa aina vähän jurppii on kulmat. Sinne kertyy sitä matskua sellainen "läjä". Tietty hyvä olla joku mitta että pingotus muodostuu tasaiseksi. Yksin tuo on kyllä aika perseestä tehdä. Säästyypähän isosti rahaa jotka voi sijoittaa uuteen tykkiin :). Harmi ettei stewartin perkele myy refu pintoja erikseen.

    Rei'itys (purjerenkaat) ja esim. narulla sitominen on kanssa vaihtoehto (tai kumilenkeillä pingotus).
     
    Viimeksi muokattu: 21.02.2022
    poku tykkää tästä.
  5. poku

    poku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2001
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    15
    On tämä aika haastava projekti, mutta viimeksi kun tätä yritettiin, niin ei ollut tietoa tuosta oikeasta pingotusjärjestyksestä, joten ehkä nyt onnistuu paremmin. Tässä kovasti haluaisin vanhan kangaspuitteen säilyttää maskeeraussysteemeineen, mutta jos ei tämä onnistu, niin ei siinä oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin koko systeemin uusiminen.

    Sen vähän, mitä tässä olen katsonut roikkumaan pistämääni ALR-kangasta, niin hienosti toistaa värejä ja musta on mustempaa, joten sinällään tuo kangas on silmääni miellyttänyt.

    Mittasin ja tuo purjerenkaiden käyttäminen ei onnistu: musta resoori peittää kehikon, mutta ei muuta, eli renkaat olisivat kuva-alassa. In Nitoja We Trust :p
     
    Viimeksi muokattu: 21.02.2022
  6. Back In Black

    Back In Black Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.08.2020
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    32
    En ole koskaan kuullut että joku asentaisi irtokankaaseen purjerenkaat JÄLKIKÄTEEN, joten olisi aivan pirun mielenkiintoista tietää että miten se onnistuu DIY-hermanneilta... :p:p:p Sen tiedän että sen kankaan saa tilattua purjerenkailla ja jotka ovat siis reiät kankaassa ja reunassa metallivahvikkeet. Mutta laita kuitenkin kuvaa tänne lopputukoksesta, koska moni haluaa nähdä että miten nidonta meni. Yhden kuvan voit ottaa kankaan sivulta lähes pinnan suuntaisesti jotta näkee hyvin. Tai tässä tapauksessa kankaan alhaalta yläviistoon koska värkkäät kaarevan plätyn.
     
  7. Back In Black

    Back In Black Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.08.2020
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    32
    Omalla kommentillani tarkoitin siis sitä paradoksia joka tuohon tekstiin sisältyy, eli siis jos oletetaan että sinulla on ne renkaaat siinä kankaassa niin luultavasti olet tilatessa tiennyt kankaan mitat ja ajatellut käyttäväsi niitä renkaita, mutta nyt kuitenkin sinun täytyy erikseen mitata että mikä jää näkyviin ja mikä ei. Eli siis kehikon mitat olet vetänyt hatusta, tuossa vaihtoehdossa. Tätä siis ihmettelen ja kiinnitän yleensä huomiota kun kaikki ei ihan täsmää jossain jutussa.
     
  8. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tuossa pokun kangas, hyvin meni. Suora on. Tiedän koska yhteistuumin tekelettä työstettiin, itse varmaan ehkä jollaintapaa konsultoiden.

    Nidontahan on abouttirallaa tuota luokkaa, (tuo kuva omasta rätistä) mutta niittejä voi olla enempi tai vähempi, riippuen tekijästä ja nidottavasta materiaalista, sekä mm. kehyksen koosta. Sillä miltä se näyttää takaapäin, onko kurttu ja ruttua, ei ole paskankaan merkitystä. Noilla ei mitään kauneuspalkintoja haeta vaan best bang for the buck. Voishan tuosta leikellä noi räippeet pois jos siltä tuntuu.

    Valitettavasti joudut nyt pärjäämään noilla kuvilla, koska kiviäkin kiinnostaa lähteä kapuamaan kankaan yläpuolelle yläviistoon tahi irroittelemaan maskeja jotta saadaan mieluisia kuvia.

    Näissä ei käytetty purjerenkaita, eikä missää sanottu että käytettäisiin, se on vaan yksi vaihtoehto esim. kankaille jotka eivät omalta pinnaltaan pingoitu helposti. Rapakon takaa noitakin löytyy paljon, niin etupeltoon rei'itettyjä kun jälkikäteenkin. Nähnyt esimerkkejä missä joistain aaltoilevista kankaista on koitettu pelata noilla rengasvirityksillä aaltoja pois.

    Joissain kankaissa ehkä saattaa olla mainitsemasi metallivahvikkeet, en kyllä tiedä missä ja miksi. Ei noi materiaalit ala rispaantumaan tai repeilemään. Kankaan kiinnityskehyksissä on metallia koska pitäähän se perkele pysyä mitoissaan ja nurkkapäätyjen olla 90-astetta.

    Mut eikös se niin mene että ne tekee ketkä osaa ja ne piirtää kell' on liituu.
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2022
    KILLPATRICK ja aarno2815 tykkäävät tästä.
  9. poku

    poku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2001
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    15
    Suurkiitos latexiille avusta projektia koskien!
     
    KMOK ja latexii tykkäävät tästä.
  10. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Hyvinhän tuo meni. Itse olen nähnyt tyykin pari kertaa ennen uutta kangasta joten tiedän rätin koon ja mallin. Aika vaativa tuollaisen kaarevan kankaan nitominen. Hyvä, että pääsi käyttämään vanhan kankaan kehikkoa hyväksi. Eihän noissa projekteissa kannata heti nostaa käsiä ylös, vaikeitakin tapauksia kannattaa yrittää.:)
     
    poku ja latexii tykkäävät tästä.