Olohuoneen akustointi

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Tonitiina, 10.02.2022.

  1. Tonitiina

    Tonitiina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.05.2017
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Avaan uuden keskustelun, kun en löytänyt aiemmista keskusteluista vastauksia.

    Koitan hieman akustoida olohuonetta erittäin voimakkaalla kompromissilla. Tarkoitus on laittaa jotain akustointipanelia takaseinään, jonka koko on noin 5m x 4m (LxK). Huone kaikuu tällä hetkellä kuin holvikirkko, joten suunitelmissa on laittaa myös paksua verhoa ja mattoa. Toinen seinä on melkein pelkkää ikkunaa, joten verho on ainut ratkaisu.

    Mutta takaseinään... Koko seinää ei ole tarkoitus laittaa panelia, mutta osaako joku kommentoida onko mitään apua laittaa n. kuuntelukorkeudelle 150x100x5cm (LxKxS) paneeli? Vai pitäisikö panelointia harkita laajemmalle alueelle?
     
  2. JaLe

    JaLe Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 555
    Saadut tykkäykset:
    75
    Katto on useimmiten huoneen suurin tasainen pinta, joten itse lähtisin ensin siitä. Tällä saadaan yleisakustiikkaan suuri parannus. Tämän jälkeen sitten seinä juttuja.

    Katon akustointi on siinäkin mielessä siistiä, että vaikka kuvissa jotkin ratkaisut näyttävät "rajuilta" niin oikeasti niitä ei juurikaan näe, kun ei sinne kattoon tule kokoaikaa katseltua. Varsinkin jos levyt ovat katon värisiä.
    Itse laitoin Konton levyjä.
     
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Mulla on takaseinässä (eli siis kuuntelupaikan takana) akustiikkalevyjä 240x60cm, ja kyllä niistä on apua, mutta tosiaan katon akustointi olisi tehokkaampi juttu. Itse en ole siihen lähtenyt homman työläyden takia (tällä hetkellä katto paneloitu höttöisillä paneeleilla, jotka eivät ole akustisesti hyviä, mutta joihin ei oikein voi ripustaa mitään).
     
  4. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Jo pelkillä verhoilla on yllättävän suuri vaikutus kaikuihin.
    Vahdettiin makkariin verhot harsoisemmiksi ja heti tuli omiin korviin ainakin tuplamäärä kaikua.

    T: Vesku
     
  5. Tonitiina

    Tonitiina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.05.2017
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mjoo, tää on aika vaikea laji, kun ei olohuoneesta studiotakaan saa tehtyä, mutta tota kattoa olen miettinyt jo pitkään. Voi olla, että sinne pitää ruveta lätkimään paneelia. Mutta pitää edetä yksi muutos kerrallaan.
     
  6. JaLe

    JaLe Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.04.2001
    Viestejä:
    1 555
    Saadut tykkäykset:
    75
    Katto asennuksissa yleisakustiikan parantamiseksi pitäisi päästä yli 50% peittoon jotta siitä on hyötyä. Mitä lähemmäksi 100 niin sitä parempi.

    Tuo takaseinäkin on melko iso joten kyllä siihen jotain melko kookasta pitäisi saada jotta vaikutuksen huomaa. Varsinkin jos siinä ei ole mitään kirja/levyhyllyjä, jotka hajoittavat ääntä.
    Jos oikein ymmärsin niin sen seinän pinta-ala on 20 neliömetriä.
    Kaavailemasi paneeli on 1,5 neliötä, joten teoria tasolla sanoisin että vaikutus on melko pieni.

    Olohuoneesta kun on kyse niin suositeltavaa olisi laittaa sellainen joka sopii muuhun sisustukseen, eikä näin ollen häiritse silmää.
    Diffuusori tyyppiset voisivat olla ihan toimiva. Ne hajoittavat ääntä, ei vaimenna, eli katon akustointi tulee tarpeeseen kuitenkin.

    Akustiikkalevyistä saa tehtyä myös taideteoksia, googleen haku taideakustiikka, aika moni tekee noita Konton levyistä.

    Mikä ratkaisu sitten itselläsi onkaan niin melko massiivisen kokoinen se pitää olla, mikä valitettavasti tarkoittaa sitä että hintaa tulee ihan kivasti.
    Mutta kun valinnan tekee myös sisutus mielessä niin se on investointi omaan kotiin joka mielyttää silmää ja toimii akustisena elementtinä.

    Edelleenkin olen sitä mieltä että ensin kannattaisi akustoida katto ja sen jälkeen tehdä muut ratkaisut, mikäli vielä kokee tarpeelliseksi.

    Tuossa remppa postauksessani ei ole mainintaa mutta asunnossani on kapeahko eteiskäytävä (korkeutta 3,3m), jonka molemmissa päissä ja toisella sivulla muutama ovi. Yhdellä sivulla takanmuuri sekä pari kulkuaukkoa. Tasaista pintaa on paljon.
    Kaikua oli melkoisesti, laitoin pelkästään kattoon levyjä ja kaiku poistui lähes täysin.

    Kontoon ei ole mitään kytköksiä, mutta sain heiltä niin hyvää palvelua että kehtaan mainostaa. Tulevat tarvittaessa paikan päälle tekemään kartoitusta ja suunnitelmaa ilmaiseksi.
     
  7. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Olen samaa mieltä JaLen kanssa. Laitatin itselleni t-listojen avulla alakaton Konton levyistä ja akustiikka parani selvästi. Lisäksi sain tykin johdot piiloon( ja spottivalojen asennukset myöskin). T-lista kannatusta suosittelen-saa kolme kärpästä yhdellä iskulla ja nopeasti hyvää jälkeä.
    Tampereelta tuli 2 kaveria ja yhdessä työpäivässä tekivät katon. Siistiä jälkeä ja kotimainen tuote vielä...
    Vaimokin tykkää!
     
    Viimeksi muokattu: 13.02.2022