Oletko tyytyväinen nettinopeuteesi?

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana ElvisThePelvis, 26.01.2007.

  1. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    Kannattaa tarkistaa, että mesh-purkkien ethernet-portit ovat tosiaan vähintään gigaset. Porttien tarkistuksen jälkeen lueskelee arvosteluista, mihin vauhtiin purkeilla päästään vähänkin kauempana purkeista.

    Itsellä käytössä TP-linkin Deco M4 kolmella purkilla, joissa kaikissa gigaset portit, joten ei ainakaan porteista ole kiinni, etteikö saisi 300 mbps netin vauhdista kaikkea irti. Tosin tämän M4 purkkien nopeudet ovat noin 200-230 mbps eli ei paras ratkaisu omaan tarpeeseen, tosin langaton verkko ei pätki missään kohtaa asuntoa ja kyllä tuolla 200:llakin aika hyvin striimaa videoita. Decoissa on myös asennus tehty erittäin helpoksi ja puhelimen appilla helppo hallita laitteita. Tarjouksesta aikoinaan ostin tämän kolmen purkin viritelmän 130 eurolla, joten hintaansa nähden ok. Rahalla saa parempiakin, mutta ei jaksa päivittää, että saisi 50-100mbps lisää vauhtia langattomaan verkkoon...en ole testaillut langattoman verkon sisäistä vauhtia...
     
    Kaitzu tykkää tästä.
  2. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 173
    Saadut tykkäykset:
    1 003
    nepa tykkää tästä.
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Sinänsä asiaa, mutta ihan noin yksioikoinen asia ei ole. Ja toisaalta vähän rivien välistä voi lukea, että kirjoittajalla ei ole täysin teknologioiden tuntemusta. Liittymän nopeus itsessään ei kerro todellista nopeutta. Vanhemmillani on 50 megainen 4g-liittymä. Asuvat siis keskellä ei mitään keski-suomen alueella. Lisäantennilla päiväsaikaan nopeus on ihan hyvä 20-30 megabittiä sekunnissa. Iltaisin, kun kaikki maalaiset ovat kotona, nopeus on max. 5 megabittiä sekunnissa. Se, kun jaetaan parille läppärille ja telkulle, niin aina ei ole ihan varmaa se, että Netflixit yms. toimivat kunnolla. Tuossa haluaisin nähdä 5g-verkon paremmalla MIMO-tekniikalla. Josko siitä olisi hyötyä.

    Se, miksi operaattorit myyvät 5g-liittymiä on tietenkin se, että verkolle pitää olla käyttäjiä, jotta sitä kannattaa tehdä. Ja myös käytännössä kaikki uudet mobiililaitteet ovat 5g-laitteita. On tietenkin eri asia se, että onko nopeudessa vielä mitään merkittävää eroa.
    Käytännössä 5g mahdollistaa paremmat nopeudet, kun verkko saadaan hyvin toimivaksi. Ja, mikä merkittävää, niin paremman kapasiteetin. Jää tietenkin nähtäväksi se, että miten paljon esim. maaseudulla päivitetään mastoja 5g-verkkoon vai jätetäänkö 4g vielä pitkäksi aikaa ihan vain pienten asiakasmäärien vuoksi.

    Tosin itse näkisin mielelläni maaseudulla myös 5g-verkon toiminnassa. 4g-verkko on monissa tilanteissa jo rajallinen ja mahdollisuus olisi 5g-tukiasemalla korvata se, että pitää tehdä enemmän 4g-tukiasemia.

    Mutta lopulta kyse on siitä, että teknologia kehittyy. Vaikka uusi teknologia ei heti olisi nopeampi, ei se välttämättä ole huonompi. Se, mikä tietenkin on ikävää on se, että 5g-liittymien hinnat ovat korkeampia kuin 4g-liittymien. Mutta itse olen kyllä huomannut sen, että kilpailuttamalla liittymät saa muutenkin aika paljon normaalia listahintaa halvemmalla, joten en kyllä kenellekään noita normaaleja hintoja suosittele.

    Ja nopeudesta vielä, että nykyiset 4g-verkot ovat hitaampia kuin ne olivat muutama vuosi sitten. Ihan vain siksi, että käyttäjämäärät ja palveluiden vaatima liikenteen määrä on kasvanut. Sitä kautta on nähtävissä 4g-verkon kapasiteetin täyttyminen.
    5g ei ole yhtään liian aikaisessa.
     
    Burkitsville tykkää tästä.
  4. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Käytännössä nopeille 4G-liittymille on tehty vain se, että niihin on lätkäisty mukaan 5G-tuki hinnan pysyessä samana. Sen sijaan kirjoittaja puhuu toisessa yhteydessä 100 megan 4G-yhteydestä, jota en itse kutsuisi vielä erityisen nopeaksi. Se on kyllä ollut nähtävissä, että nyt pitää hankkia joko 300 megan 5G (joka oli ennen 4G) tai sitten hyvin hidas 4G-liittymä (10 megaa). Välimallin yhteydet on tiputettu pois. Moi mobiililta sellainen tosin vielä löytyy.
     
    nepa ja Burkitsville tykkäävät tästä.
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ja kun muistetaan vielä ettei 5G ole SA vaan NSA -tekniikkaa (standalone vs non-standalone) eli 5G ei voi toimia tällähetkellä ilman 4G:tä vaan se 5G käyttää 4G:tä pohjanaan. Myös upload puoli kulkee kokonaan 4G:ssä. Varmaan 4G:tä raahataan vielä piiiitkään mukana.
     
    nepa tykkää tästä.
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    100 megan 4g on varmasti vähän tarpeesta riippuen joko hidas tai nopea. Jos sen saisi toimimaan vakaasti luvatulla nopeudella 24/7, niin kyllä se meikäläiselle riittäisi vuosiksi ja monelle muulle tavikselle myös.

    Ihan vain vertailuksi, että vaikka itsellä on 600 megainen kiinteä netti, niin sekin on vain sen vuoksi, että uplink on siinä 20 megainen, kun hitaammiissa liittymissä se on joko 10- tai 5-megainen. Kun itse siirrään ylöspäin tavaraa paljon, niin 5g voisi olla jopa parempi uplink-nopeuden suhteen. Mutta asun tosi pahalla 4g-katvealueella ja 5g:kään ei paljoa paremmalta näytä. Aikani tappelin ulkoisen antennin ja 4g-verkon kanssa, mutta luovutin sitten. edit: Tuossa latexii toteaa, että uplink menee vielä 4g:n kautta, joten liekö edes 5g tuossa auttaisi. Tuo on jännä homma, että vaikka itse työskentelen nykyään 5g-tukiasemien kanssa, niin sen verran tulevaisuuden mallien kanssa, että välillä olen pihalla siitä, mitä nykyään oikeasti käytössä on.

    Kuten tuossa jo aiemmin kirjoitin, niin liittymien hintakehitys on tietenkin ikävä, mutta kilpailun vuoksi hinnat luultavasti laskevat tulevaisuudessa, ja aina kannattaa muistaa tuo kilpailutus. Yhdellä tai kahdella puhelinsoitolla voi saada useamman kymmenen prosenttia hinnasta pois.
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ja eiköhän jossain vaiheessa tule myös prepaid liittymät 5G:n puolelle joten voi itse kukin testata miten kuuluu vai kuuluuko. Itsellä kuuluu Elisa parhaiten vaikka matkaa on mastoon 1,2km kun Telian mastoon on matkaa vain 350m. Todella paljon vaikuttaa lähettimet ja niiden suuntaus. Ruuhkalla ei ole tässä tapauksessa mitään merkitystä koska molemmat mastot ovat vähällä käytöllä (vähän asukkaita kys .mastojen ympäristössä, teollisuusalue)

    Tällähetkellä onneksi oma pääsee (speedstestin ja nperf -sivuston mukaan) lähes jatkuvalla syötöllä yli 500mbit/s -nopeuteen uploadin ollessa 50mbit/s (lyö rajoitinta vasten)
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2022
  8. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Mä kyllä luin jostain, että 5G NSA:ssa voidaan käyttää 5G:tä myös uploadiin. Voi mennä toki myös 4G:n kautta tapauksesta riippuen.
     
    nepa tykkää tästä.
  9. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Tässä ketjussa taidetaan enemmän puhua 4G/5G -yhteyksistä, mutta kerrotaanpa jotakin omaltakin kohdalta vastaten ketjun otsikkoon. Olen tyytyväinen nettinopeuteeni. Nykyään asutaan neljättä kautta omakotitalossa, johon tulee FTTH-kuitutekniikalla kuitu ihan omaan eteiseen ja siitä eteenpäin mediamuuntimen kautta kaapeli-TV ja netti Ethernet-tekniikalla jako lähes kaikkiin tiloihin. DNA:n 200 Mbps yhteys on kyseessä, ja kuten arvattua, nopeus on 24/7 tasalaatuinen ja aina sen 210-220 Mbps alas ja ylöspäin rajattu nimellinen 50 Mbps. Uppikin on käytännössä aina jossain 55 Mbps tuntumassa. Eteisen kytkinkaapissa on DNA:n kuitumodeemi sillatussa tilassa ja siitä menee ethernet varsinaiseen Asuksen reitittimeen, joka luo pelkästään 5 GHz wi-fin ja jakaa gigabit Ethernetin useisiin eri huoneisiin. Ihme kyllä wi-fi toimii joka paikassa missä tarvii hyvin ilman laajentimia tai meshejä yläkerta mukaanlukien. Ehkä sauna ja pesuhuone ovat selvästi hitaampia alueita.

    Asuin ennen nykyistä taloa yhteensä n. 15 vuotta rivarissa ja opiskelijakämpässä, joissa molemmissa oli nopeat Ethernet nettiyhteydet tarjolla. Kokeilin pari kuukautta taloon muuttaessa silloista 3G:tä, mutta oli aika puistattavan heikkoa nopeudet ja ennen kaikkea nopeuden vaihtelut sietämättömiä. Siispä kuidun kytkeminen nykyiseen taloon oli "järkiratkaisu", vaikka hintaahan sille tuli. Onneksi oli kuitenkin jo rakentamisvaiheessa vedetty pötkylä perille asti ja asennushommiksi jäi vain kuidun pään tekeminen ja kytkennät.

    Tällä hetkellä näyttäisi saatavilla olevat nopeudet olevan:
    200M/50M
    400M/100M*
    1000M/200M*

    *Noi kahden nopeamman luokan upit ovat ulkomuistista, kun DNA ei niitä niitä niin näkyvästi mainosta ainakaan tilaussivulla.

    400M irtoaisi nyt 12kk ajaksi samaan hintaan, mutta sitten nousee hinta 5 eurolla. Periaatteessa ei väliä nopeuden puolesta, mutta pitäisköhän kysyä voiko nopeuden siirtää ylöspäin 400M luokkaan ja sitten downgreidata takaisin 200M vuoden päästä. Voihan ne hinnat tietenkin laskea tuossa vuoden aikana taas.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2022
    vemkki ja nepa tykkäävät tästä.
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kuitu olisi nopeudeltaan ihan jees, mutta siinä on se hauska juttu, että monissa kaupungeissa sitä ei saa, koska kuitua ei ole vedetty kaupungin alueelle. Pienissä pitäjissä kuitua vedetään melkein enemmän nykyään. Itse en ole koskaan asunut missään, missä kuitu olisi ollut tarjolla.
    Toki kaupunkien uudet asuinalueet ovat yleensä sellaisia, joihin kuitu vedetään, mutta vanhat alueet ja keskusta ovat hankalampia.
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Sama juttu. Langattomalla laajakaistalla saa ihan riittävät nopeudet, mutta kuidun tarjoama latenssi olisi ihan omaa luokkaansa.

    Monissa taloyhtiöissä valokuitu tulee talojakamoon asti, mutta siitä eteenpäin mennään sitten VDSL:n tai muun tekniikan avulla eteenpäin. Putkiremonttien yhteydessä saatetaan parantaa taloyhtiön kaapelointia, tai sitten ei.
     
    nepa tykkää tästä.
  12. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Soon siten ihan eri juttu onko sitä kuitua tarjolla nettikäyttöön, vaikka olisi vedetty eteiseen.
    Täällä kaupungin vuokraladossa kuitu on vedetty viime kesän alussa, mutta töllöt on vain hyötyneet kaapelin muodossa.
    Kysyin kesällä mitä maksaisi, en ole kuullut sanaakaan.

    T: Vesku
     
    nepa tykkää tästä.
  13. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Toki ja siis onhan 5G SA (standalone) versiotakin jo käytössä. Helsingissä, keskustassa. Siis siellä missä saa kotio paksulla liidulla jopa 10gbit/s kuidun. Syrjäisillä seuduilla missä ei ole muuta kuin 4G/5G (NSA) käytössä niin tuskin uppi kulkee 5G:ssä. Toki voin olla väärässä, mutta tuohon liittyen sitten mielellään näkisi jotain kättä pidempää :)

    Tännekin toki saisi kuidun, mutta perhana, ei ole takataskussa 50 000€ ylimääräistä jotta voisi maksaa omasta pussista kaivamiset mm. maantien alta ja pitkän kaavan mukaan.

    Oma viive tässä 5G:ssä ollut Jyväskylän ja Tampereen suuntaan ~15ms eli ei kovin paha. Olishan se parempi kun olisi luokkaa ~5ms mutta missä käytönnön tilanteessa tuon eron huomaisi ? Vaikka lähes kilpatasolla tuleekin fps -pelejä räiskittyä, mutta en usko että "paskuus" jää tuosta kiinni.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2022
    nepa tykkää tästä.
  14. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Täällä Oulun seutuvilla on todella paljon pykätty pystyyn kuituosuuskuntia, joiden kautta saa nopeaa kuitunettiä pilkkahintaan melkein "joka taloon". Yleensä noissa on mainostettu naurettavan halpaa 100eur kytkemishintaa. Jostain syystä se alue, jossa nyt asun ja jolla aikaisempi rivarikin sijaitsee, on joskus 2000-luvun alkupuolella rakennettu valmiiksi DNA:n kuitutekniikalla ilmeisesti samaan aikaan, kun kunta on kaivanut kunnallistekniikan maahan. Tai silloinhan se ei ollut vielä DNA, vaan Oulun Puhelin Oy.
     
  15. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kyllä ne nettisivutkin latautuvat nopeammin kuidun kanssa. Nettisivut koostuvat lukemattomista tiedostoista, ja vaikka niiden latautumista pyritäänkin optimoimaan, niin edelleen usein odotetaan tietyn osasen latautumista ennen kuin pyydetään siitä riippuvaista seuraavaa tiedostoa. Tästä tulee clientin ja serverin välistä pingpongia, ja siinä ne latenssin millisekunnit kertautuvat.
     
  16. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Teoriassa ehkä näin. Empä tuota omakohtaisesti ole kokenut millään tavalla käytännön ongelmaksi kun jokatoinen pvä olen kuidun päässä konttorilla ja joka toinen pvä etänä 5G : ssä kiinni. En huomaa mitään eroja. Tuossa toki vaikuttaa myös moni muukin asia kuten välimuisti etc.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2022
  17. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    500/500 yhteys tuli taloon ja onhan tuo nopea - tosin upload on vain 400. Aiemminkin oli tosin 300/10 yhteys, mutta varsinkin upload-vauhti oli auttamatta hidas, jos esim. jotain videota yritti ladata pilveen. No nyt ei kestä enää kauaa latailla :).
     
  18. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tänne tuli myös 500/500 joka mitatusti antaa kuitenkin ~530/510. Tosi hieanoa että nykyään tällä g-fast tekniikalla voidaan toteuttaa se 1gbit/s nopeus vanhojen asuntojen lankapuhelin kupareita pitkin.
     
  19. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    Joo samaa tekniikkaa täälläkin. Menee kuparia pitkin (puhelinpiuhaa) jakamoon ja siitä valokuitua pitkin etiäpäin. Ja hintakin on 20 euroa kuussa, niin eipä hirveästi voi valittaa.
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Halpoja ja nopeita internettejä teillä.
    Itse muutin taloon, johon ilmeisesti olisi mahdollista laittaa valokuitu, mutta kun talon omistaja ei ole tehnyt tuosta päätöstä, niin en ole jaksanut alkaa kyselemäänkään. Kun en tiedä, minkä aikaa tässä edes tulee oltua.

    Laitoin sitten Elisalta 5g-reitittimen. Ilmoitettu nopeus on alaspäin 300 ja ylöspäin muistaakseni 10.
    Mutta kivasti todellinen nopeus alaspäin on 300-400 (vaihtelee vuorokaudenajan mukaan) ja ylöspäin vaihtelee välillä 15-20.

    Tämä varmaan siis siihen asti, kunnes porukka alkaa urakalla vaihtamaan 4g:stä 5g:hen. 4g täällä on jo ihan tukossa. Aivan sama, mikä teoreettinen nopeus on, niin todellinen on välillä 10-50 riippuen vuorokaudenajasta.

    Ajoin speedtestin nyt ja alaspäin 340 ja ylös 17.