Babylon 5:n paluu?

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana tnjrp, 02.12.2003.

  1. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Saadaankohan me koskaan laillisesti näkyvillemme Babylon 5 Remasteria.

    Discshop kuopattiin ennen tiedossaan ollutta BD-julkaisupäivämäärää (31.12.2021), mikä tietenkin oli sekin vain toivotaan toivotaan -tason tieto.

    Tänään meni murskaksi ehkäpä "last best hope" HBO Maxin aloitettua ja Babylon 5:n sieltä puututtua.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    No onpa ainakin hyvä syy olla tilaamatta palvelua.

    Voihan se olla, että se vielä sinne tulee, mutta ei välttämättä ole heti alussa se, jolla ihmisiä houkutellaan. Sarjan kääntäminen ei kuitenkaan ole ihan parin päivän juttu.
     
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 482
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Veikkaan, että vaikka vanha Babylon 5 olisi valmiina laitettavaksi ulos, menivät suunnitelmat uusiksi tämän uuden tekemisen takia.

    Nyt varmaan katsellaan, tuleeko uutta sarjaa vai häviääkö se vähin äänin. Jos tulee, niin sijoitetaan vanhan julkaisu tukemaan, uuden sarjan alkua. Vaikka puoli vuotta ennen julkaisu päivämäärää, ulos sekä HBO Maxissa, että Blu-ray kiekkona mukana suuri joukko mainontaa uudesta sarjasta herättämään kiinnostusta siihen.
     
    Viimeksi muokattu: 26.10.2021
  4. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minusta taas tuntuu, että WB:n mielenkiinto vanhaa sarjaa (TOS vai miten sitä pitäisi alkaa kutsua?) kohtaan tipahti takaisin aikaisemmalle tasolle, kun saivat sen pukattua isoille markkinoille HD:na ulos iTunesissa, Amazonissa ja HBO Maxissa.

    Uusi (mahdollinen) sarja on sitten uusi juttu uusille sukupolville (kohta 30 vuotta jo alkuperäisestä, niin ajallinen rako on jo merkittävä), vanha erillinen tuote ja sen näkemistä ei edellytetä eikä siihen edes kannusteta. Edelleen paras toivo olisi saada vanha BD-levyille, kun nyt vain jotenkin sen saattaisivat ulos, vaikka print / burn on demand.

    Varmasti tuo käännöstyö on yksi iso, jos ei nyt este, niin harkinnan paikka, koska jaksoja on aika paljon verrattuna moneen muuhun modernimpaan ja (sisään)myyvempään tuotteeseen. Silti jotenkin sitä odotti, että nyt olisi ollut HBO Maxin myötä luonteva ja hyvä paikka tarjota myös B5 pienemmille markkinoille (jotka ovat iTunesin ja Amazonin tavoittamattomissa). Tilasin palvelun joka tapauksessa, toivotaan että tulee vielä myöhemmin sisältymään antiin.

    Amazonin julkaisussa muuten ilmeisesti isoimmat tiedostokoot, mitä tulee HD-versioihin. Kunpa vain jotenkin saisi täältä käsin ostettua sen. Levyinä sentään aina jotenkin saisi ostettua, striimiversiot ovat vaikeampi tapaus.
     
  5. spessu

    spessu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.12.2003
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    10
    En oikein tiedä, mitä ajatella tuosta uudesta mahdollisesta sarjasta. Olen aina ollut suuri B5-fani, mutta en oikein usko, että nykypäivänä "TV:stä" saadaan enää oikein mitään hyvää ulos, ellei kyseessä ole anime. (Vinkki muuten animen ystäville, "Legend of Galactic Heroes" on vähän kuin animemaailman Babylon 5, uskomattoman hyvää tarinankerrontaa mahtavilla hahmoilla.)

    10-20 vuotta nuorempi minä olisi ihmeissään, jos sanoisin, etten liiemmin odota uusia Star Wars, Indiana Jones tai Babylon 5 -sarjoja/elokuvia :)
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    On se vaan ihme homma, että kun maailmalla sarjan näkee remasteroituna iTunesista, Amazonista ja HBO:lta, niin meillä sitä ei näe mistään.
    Btw, ilmeisesti Amazonin palvelusta saa sarjan parhaimmalla laadulla. Ja ilmeisesti muissa palveluissa parista jaksosta (en nyt muista mistä) puuttuu jostain syystä minuuttitolkulla sisältöä. Amazoniin tuo muistaakseni korjattiin. En tiedä vielä muista palveluista.

    Otin sitten lain omiin käsiini ja käytin erilaisia teknisiä ratkaisuja, jotta sain sarjan katsottavaksi. En koe tuosta huonoa omatuntoa, koska maksan jokaisesta ylläolevasta palvelusta muutenkin jo.

    Onhan tämä remasteroitu versio paras versio ihan reilusti, mitä b5:stä on koskaan julkaistu.

    Teräväpiirtokuva on todella todella hienoa. Terävyys on hyvä ja välillä tulee kiinnitettyä huomiota pieniin asioihin kuvassa, joita ei ennen ollenkaan erottanut. Teksteihin näytöillä tai (sama kuin TNG:ssä) lavasteiden maalipintojen rosoisuuteen. :) G'Karin uniformua/vaatetta tulee myös ihailtua. Se on todella yksityiskohtaista tekoa.

    Värit ovat todella hyvät. En tiedä onko kuvaa miten paljon muokattu värien osalta, mutta kyllä sarja ottaa käyttöön koko väriavaruuden, mitä vain on tarjolla. Neon-kyltit ja muut ihanat kasari/ysärivärit kirjaimellisesti loistavat. Tumman pään erottelu on hyvä ja musta on mustaa. Onneksi myös avaruus on mustaa, mitä ei ihan joka ohjelmassa jostain syystä ole. Musta musta ja kirkkaat värit on OLEDilla katsottuna todella hienoa.

    Kohinaa on vähän. Sitä ei ole poistettu digitaalisesti ja ilmeisesti alkuperäinen filmi on mukavan vähäkohinainen. Oikeastaan sitä on juuri sen verran kuin pitää. Ei liian vähän, jotta ei näytä liian digitaaliselta, mutta ei liikaakaan eikä 77" kuvassa juuri näy.

    Tuo loistava laatu koskee vain sitä osaa ohjelmasta, joka on voitu skannata filmiltä uusiksi. (edit: Eli otot, joissa ei ole cgi:tä on skannattu filmiltä uusiksi ja otot, joissa on cgi:tä on jotain vanhaa 4:3-materiaalia, joka on ylösskaalattu teräväpiirroksi.) Tekijät ovat menneet (kustannussyistä ihan ymmärrettävästi) sieltä, missä aita on matalin. Eli sarjaanhan (kuten kaikki taitavat jo tietää) ei ole tehty mitään (pari poikkeusta, joista kohta lisää) cgi:tä uusiksi, vaan cgi on alkuperäistä, mikä on pakottanut sarjan 4:3 -kuvasuhteeseen. Jo dvd-julkaisussa oli siten, että otot, joissa on yhtään cgi:tä olivat huonompaa resoluutiota (16:9 dvd-julkaisussa siis cropattua 4:3 -kuvaa, mikä oli ihan roskaa). Tuo oli, ja on edelleen, siksi ikävää, että yksi otto saattaa joskus kestää vaikka 10 sekuntia, mutta jos siinä on edes yksi freimi, jossa on cgi:tä, niin koko otto on alhaisempaa resoluutiota.

    Tässä remasteroidussa tapauksessa se on ylösskaalattua 480p? kuvaa. Skaalaaminen on kuitenkin tehty ihan hyvin, jotta noitakin kohtauksia katselee mielellään. Laatu ei ole yhtä hyvää kuin parhaimmissa fanien tekemissä tekoälyskaalauksissa, mutta menettelee. Kuvanlaadussa eron näkee tietenkin varsinkin tarkkuudessa, kun yksityiskohtia ei pahemmin ylösskaalatussa kuvassa ole. Remasterointia ilmeisesti tehtiin melko kauan ja en osaa sanoa, mitkä työkalut varsinkin tekoälyskaalauksessa olivat mahdollisia, kun tuota alotettiin. Mutta, kun juutuubista voi katsella fanien tekemiä ylösskaalattuja 4K-videoita tästä sarjasta, jotka ovat todella hienoja, niin harmittaa, että remasteroinnissa tuollaisia työkaluja ei ole käytetty. Ainakaan parhaimpia.

    Ja tuo ylösskaalaaminen tietenkin pakottaa sarjan 4:3 -kuvasuhteeseen. Siitä ei mihinkään pääse, koska alunperin cgi tehtiin tuolle kuvasuhteelle. Harmittaa se, että monet edelleen luulevat, että 4:3 on jotenkin alkuperäinen kuvasuhde. JMS kuitenkin suunnitteli sarjan siten, että sekä 4:3 että 16:9 ovat katselussa mahdollisia. Mutta täytyy kuitenkin sanoa, että kun sarja on dvd:ltä tullut katsottua 16:9 -suhteessa noin miljoona kertaa, että onhan tuo 4:3 -kuva aika ahdas. Ja kyllä sen huomaa ihan monessa kohtauksessakin. Sarjassa on useita kohtauksia, joissa kaksi ihmistä keskustelevat kasvotusten sivusta päin kuvattuna ja toiselta tai molemmilta jää takaraivo pois kuvasta. 16:9 -suhteella molemmat keskustelijat näkyvät kokonaan.

    Mutta, kun viime aikoina on taas vaihteeksi tullut katsottua paljon 4:3 -kamaa (TNG, DS9, Columbo), niin tuo kuvasuhde itsessään ei tunnu liian kapealta. Se tieto kuitenkin harmittaa, että kun sarja olisi mahdollista saada myös 16:9 -suhteella, mutta cgi:n vuoksi tuo rajaus on ollut pakkovalinta.

    Pieniä asioita on kuitenkin tehty uusiksi myös cgi:n osalta. Eli ainakin alussa olevat tekstit, jotka näkyvät vielä alkutunnarin jälkeen ja joissa kerrotaan näyttelijöiden nimiä yms. on tehty uusiksi. Dvd-julkaisussa nekin olivat cropattua kuvaa, mutta nyt ne ovat hyvää teräväpiirtoa, johon on tietokoneella tehty nuo nimet päälle uusiksi. Se on ihan hyvä valinta, koska joskus noita nimiä tulee melko kauan jakson alussa, joten dvd-julkaisussa jakson alut olivat aina mössöä. Nyt laatu on hyvää. Samoin lopputekstit on tehty uusiksi.

    Äänet ovat monikanavat, mutta monikanavia minulla ei ole ollut mahdollista testata. Laatu kuulokkeilla kuunneltuna on kuitenkin hyvä. Mitä nyt joissakin alkupään jaksoissa dialogi kuulostaa parissa kohtauksessa kuin teatterin lavalla olisivat. Ilmeisesti mikin kautta tallennettu ääni eikä ole myöhemmin adlibattu (oliko tuo nyt oikea termi?), vaikka laatu on vähän kolho.

    Onhan tämä fanin märkä unelma. Kompromisseja on kuvasuhteen ja cgi:n osalta ollut pakko tehdä, mutta mielestäni nuo ovat täysin hyväksyttäviä, koska muuten tätä ei luultavasti olisi saatu ollenkaan ulos. Hienoa työtä tämä on. :)

    edit 2: Koska remasterointi on tehty nyt 4k-aikana, niin pienen miinuksen voinee antaa siitä, että tuota ei kertaheitolla ole skannattu 4k:na. Tai ainakaan julkaistu 4k:na. En tiedä onko tuo millä tarkkuudella skannattu, mutta kun 4k on nykyään jo niin yleistä, että se ei ihmeellisiä laitteita tai tehoja vaadi, niin tuon olisi voinut kyllä 4k:na tehdä.
     
    Viimeksi muokattu: 07.01.2022
    spessu, KaKui ja TheRealThing tykkäävät tästä.
  7. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 758
    Saadut tykkäykset:
    483
    Ei ainakaan Suomen palvelusta, jos Amazon Primeä tarkoitat.

    T: Vesku
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Niin ei saa, koska Suomessa ei sarjaa saa mistään noista palveluista. :)
    Ulkomailla Amazon Primen versio tuosta sarjasta on ilmeisesti keskimääräiseltä jaksokooltaan muutama sata megaa suurempi kuin muissa palveluissa.
     
  9. KURPPA

    KURPPA Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2016
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    4
    suomalaiset ahaluaaki kattoo vaan salkkareita ja kauniita ja nyky ajan junttiversioita bumtsubummeista ja napakympeistä nii siihen satsaavat
     
  10. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    Tämän keskustelun innoittama aloinkin katselemaan taas sarjaa alusta asti. Olen kaikki levyt siirtänyt NASille joten helppoa on palailla sarjan pariin. On se vaan hyvä sarja. TÄllä kertaa ohitin kyllä elokuvan mikä on johdantoa sarjalle. Vai olikos niitä kaksikin johdantoelokuvaa.
     
    spessu tykkää tästä.
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Babylon 5:n reboot on ainakin toistaiseksi jäissä. Onneksi pieni toivo on edelleen olemassa. JMS:n Twitteristä:

    Anyone who knows the history of Babylon 5 knows that the path of this show has never been easy, and rarely proceeds in a straight line. Apparently, that has not changed.

    About a month or so ago it was announced that the CW Network, B5’s home for the last year while the pilot script was in active development, was up for sale. When news of this broke, the immediate question was: will this have any effect on B5? Situations like this have a way of upending development because new owners usually want to put their imprimatur on what programs go forward. Like everyone else, I’d hoped there would be no immediate impact, and that progress on the project would continue onward unabated.

    A few days ago, I heard from inside Warner Bros. that there were a number of High Level Conversations taking place with the CW to determine how many pilots, and what sort, could be picked up during this transition, especially given pre-existing deals and commitments. This made sense given the preceding paragraph, but I remained optimistic.

    Today, about an hour ago, Deadline Hollywood announced the slate of pilot scripts being picked up for production by The CW. Babylon 5 was not on that list.

    When a pilot script is not picked up to production, 99.999% of the time, that’s the end of the road for the project, the script is dead.

    However: shortly before that piece was published, I received a call from Mark Pedowitz, President of The CW. (I should mention that Mark is a great guy and a long-time fan of B5. He worked for Warners when the show was first airing, and always made sure we got him copies of the episodes before they aired because he didn’t want to wait to see what happened next.)

    Calling the pilot “a damned fine script,” he said he was taking the highly unusual step of rolling the project and the pilot script into next year, keeping B5 in active development while the dust settles on the sale of the CW.

    Here’s the bottom line:

    Yesterday, Babylon 5 was in active development at the CW and Warner Bros. for fall 2022.

    Today, Babylon 5 is in active development at the CW and Warner Bros. for fall 2023.

    That is the only difference.

    Would it have been wonderful if we’d gotten the green light today? Absolutely. Of course. But it seems we will have to wait a little longer. What matters is that the project is still very much alive, and when the time is appropriate, that window will give B5 fans the opportunity to express their passionate support for the series to the new owners of the CW.

    As noted above: the road to Babylon 5 has never been easy. But the good news to come out of today is that the road is still very much intact.

    Onward.

    JMS
     
  12. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 482
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Paska, mutta en minä tähän paljon uskonutkaan ja jos tosissaan ollaan, niin onhan kaikki Babylon 5 jatkojutut ala Crusade, Legend of Rangers ja Lost Tales olleet todella kömpelöitä. Kun alkuperäisen juoni perustui jo tämän maailman salaisuuksien selvittämiseen ja sen pelastamiseen muinaiselta pahalta, niin on vaikeaa keksiä lisää salaisuuksia näistä tapahtumista ja taas löytää joitain tyyppejä, joiden kohtalo kietoutui menneisiin tapahtumiin ja pelastaa maailma taas uudestaan.
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2022
    klmake ja nepa tykkäävät tästä.
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Ja, kun alkuperäinen juoni oli isolta osin kopio LOTRista, niin mitäköhän pitäisi kopioida seuraavaksi. :D

    En tiedä, miten paljon JMS on myöntänyt tuota LOTR-kopiointia, mutta onhan se ihan selvää. Toisaalta hyvin tehty kopio ei ainakaan meikäläistä pahemmin haittaa. :)
     
  14. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 482
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Nyt ei kyllä ihan aukea. Onko sinulla jotain, missä selitetään tuota LOTR kopiota.
     
  15. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Jep, ei tuossa voi kuin toivoa parasta, mutta en jää mitään odottelemaan. Jos sarja saadaan ulos niin sen varmasti katsastan, mutta en uskalla odottaa mitään parhaiden nykysarjojen tasoista.

    B5 oli uraauurtava jatkuvajuonisuudessaan ja kömpelehti siinä vielä hieman erinäisistä syistä. Se ansaitsee aina arvostusta siitä, että avasi tietä muille jatkuvajuonisille sarjoille, vaikka ei itse onnistuisikaan uudessa tulemisessaan.
     
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    https://babylon5.fandom.com/wiki/Babylon_5_influences#The_Lord_of_the_Rings

    Suora kopiointi oli vain läppä. :) Mutta paljon samaa noissa on.
    Ei tuota kannata kuitenkaan liian negatiivisesti ottaa. LotR on yksi parhaimmista kirjoista ja B5 yksi parhaimmista sarjoista. Jos niissä on joitakin samanlaisia asioita, niin hyvä vain. :)
     
  17. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 482
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Luin ja aika kaukaa löytyi yhtäläisyydet, jos niitä edes siksi voi sanoa. Mutta no hätä, aina voi löytää samanlaisuuksia kaikissa maailman tarinoissa.

    PS. Ajan Pyörän ensimmäinen kirja taas on aika samanlainen asetelmiltaan kuin LOTR. (ehkä sarjakin? En ole nähnyt)
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    No itse olen aina naureskellut noille yhteneväisyyksille, kun sarjaa katson. Ihan selkeitä nuo ovat, jos vain molemmat maailmat ovat tuttuja.
    Siis niin selkeästi, että kyse on suorasta - jos nyt ei ihan kopioinnista - niin mallin ottamisesta. Kyllä nuo ovat niin samanlaisia asioita, että ei niitä ihan vain sattumalta voi tulla. Ja pikaisen googletuksen perusteella kyse ei ole sattumasta. Eli kyllä JMS on tiennyt, mitä tekee.

    Mutta, kuten sanoin, niin ei tuo minua negatiivisessa mielessä haittaa ollenkaan. Ihan vain tuollainen hauska huomio ennemminkin.
     
  19. MrWelles

    MrWelles Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    6
    Vuosia sitten kerrottiin yhdellä elokuvamusiikki foorumilla, että henkilönä J. Michael Straczynski on täysi *ulkku, joka polttaa siltansa joka suuntaan luonteellaan.
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Tästäpä en tietenkään henkilökohtaisesti osaa sen isompaa sanoa, kun en kaveria tunne enkä ole tavannut, mutta jos noin on, niin luulisi, että B5:n näyttelijät ja muu henkilökunta olisi asian tuonut esille.
    Esimerkiksi Michael O'Haren käyttäytymisen useampikin näyttelijä toi esille jo sarjan teon aikana ja varsinkin sen jälkeen. Toki myöhemmin selvisi, että hän kärsi skitsofreniasta, mikä selitti huonon käyttäytymisen ja sen vuoksi hän myös jäi pois sarjasta ensimmäisen kauden jälkeen.
    Myöskään Patricia Tallman ei kirjassaan Pleasure Thresholds mainitse JMS:ää kuin positiivisessa mielessä. Muuten kyllä kertoo myös negatiivisia asioita sarjasta ja omista kokemuksistaan Hollywoodissa.
    Ja ehkäpä huonoiten kohdeltu näyttelijä, eli Claudia Christian (jonka sopimusta ei uusittu viimeiselle kaudelle), ei hänkään ole maininnut JMS:stä mitään tuollaista negatiivista.
    En tietenkään tiedä, jos JMS on B5:n jälkeen ylpistynyt liikaa, mutta enpä ole ainakaan B5:n näyttelijöiltä kuullut, että hän olisi nykyään erilainen kuin ennen. Aika montaa B5:n näyttelijää seuraan somessa ja kylläpä vain aina hyvässä mielessä JMS:stä kertovat, jos hänestä jotain laittavat.

    Itse asiassa ihan päinvastaista olen kaverista kuullut. Kuulemma ottaa muut huomioon todella hyvin.

    Joten ihan noin vain en jonkun elokuvamusiikkifoorumin väitteitä ottaisi todesta, jos ei mitään isompia todisteita tai muuta ole.

    Mutta mistäpä sitä koskaan tietää, koska eihän noita kavereita itse henkilökohtaisesti kuitenkaan tunne.