Uuden television osto.

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana KILLPATRICK, 04.03.2020.

  1. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    Eri mieltä. Kyllä harmittaa monasti kun ei saanut aikaiseksi tehdä jotain järkevää vaan löhötä ja katsoa jokin leffa.
    Hienot harrastukset on niitä missä saa jotain aikaiseksi :D
     
  2. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    Elokuvan katsominen alusta loppuun asti on monelle tänä päivänä saavutus.
     
    TheRealThing, kinks-58 ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  3. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    No niinhän tässä kävi perinteisesti, eli budjetti tulee ylittymään... Oled tai Qled pitäisi saada. Mietteitä seuraavista malleista:

    - 579€, 60Hz paneeli: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/57438/qncgq/Samsung-QE55Q60A-55-4K-Ultra-HD-LED-televisio
    - 699€, 60Hz paneeli: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/70024/qncnd/Samsung-QE55Q67A-55-4K-Ultra-HD-LED-televisio
    - 699€, 120Hz paneeli: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/47761/qncgt/Samsung-QE55Q70A-55-4K-Ultra-HD-LED-televisio
    - 699€, 120Hz paneeli: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/44720/qncmx/Samsung-QE55Q77A-55-4K-Ultra-HD-LED-televisio
    - 799€, 60Hz paneeli: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/51842/qqtjd/LG-OLED55A1-55-4K-Ultra-HD-OLED-televisio

    Onko Samsungeissa keskenään "paremmuusjärjestystä" tähän minun käyttöön? Lisättäköön että katselen jääkiekkoa myös aika paljon.

    Onko LG:ssä etulyöntiasemaa vrt. Samsungit? Lg hieman kalliimpi. 120Hz paneeli parempi jääkiekon katsomiseen? Q70 on "Supreme UHD dimming" ja Q77 "Ultimate UHD dimming", mikähän juttu..?
     
  4. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    Jos ite olisi ostamassa niin LG malli OLED83C14LA löytyisi jo alta 5ke Suomesta (Dustin /home). Houkuttelevaan suuntaan on hinnat menossa.
     
    nepa tykkää tästä.
  5. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
    Nuo on kaikki hyviä vaihtoehtoja käyttöösi. OLEDissa on parempaa kontrasti, musta on mustaa, ja HDR. QLEDissa on parempi maksimikirkkaus. Tuo halvinkin on ihan riittävä.
     
    tootsi tykkää tästä.
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Jos budjetti ja television paikka antavat yhtään myöten, niin olisiko ajatusta, jos ostaisi edullisimman, mutta pykälää isommalla koolla? 55" on vähän nafti. :)

    Jos tykkäät urheilua katsoa paljon ja haluat sen vuoksi (tai vaikka myös muissa ohjelmissa, kuten itse teen) pitää interpolaatiota jonkin verran päällä, niin kannattaa huomioida se, että LG:ssä ei ole maailman paras interpolaatio, vaan välillä se aiheuttaa kuvaan pientä repimistä. Käytännössä näkyy siten, että liikkuvat kohteet hajoavat pystysuunnassa useaan osaan. Kuulostaa pahalta, mutta todellisuudessa se ei ole kauhean iso ongelma, koska sitä näkyy aika harvoin. Mutta jotkut ovat sille todella herkkiä eivätkä telkkua halua, jos elokuvan aikana edes kerran tuollainen ilmiö alle sekunnin ajan näkyy. Oma kokemus on, että mitä isomman tarkkuuden kuva ja mitä suuremmalla bitratella, niin sitä paremmin telkku interpolaation osaa tehdä.

    Ja HDR-katselusta sen verran, että on vähän makuasia, että tykkääkö OLEDin vai QLEDin kuvasta. OLEDin vahvuus on täysin musta musta ja parempi kontrasti ja sitä kautta monet kokevat kuvan paremmaksi, vaikka QLEDin kirkkauksiin ei päästä. Parhaimmat OLEDit alkavat olla kuitenkin jo lähellä 1000 nitiä, mikä on oikeastaan se normaali raja. Sen ylittyminen ei ole niin merkittävää, koska seuraava kirkkausasken spekseissä on 4000 nitiä ja tietääkseni suurin osa HDR-elokuvista on masteroitu tuohon max. 1000 nitiin. LG taitaa parhaimmillaan päästä noin 800 nitiin, Sonyt vähän yli.

    QLEDin vahvuus on taas tuossa paremmassa kirkkaudessa varsinkin noissa elokuvissa, jotka on masteroitu yli 1000 nitiin. Mutta heikkous puolestaan huonommassa kontrastissa ja siinä, että musta ei ole ihan täysin mustaa. Niin tummaa kuitenkin, että suurin osa varmastikin sanoisi sitä jo "mustaksi".

    SDR-katselussa monet kokevat OLEDin himmeäksi, mutta omasta mielestäni OLED on kyllä ihan tarpeeksi kirkas myös kesällä aurinkoisessa olohuoneessa. Mutta, jos on tottunut siihen, että SDR-kuva on todella kirkas, niin QLED on parempi.

    Kirkkauden muodostuminen tekniikoilla on hieman erilaista. Siitä johtuen OLED pystyy pieniin alueisiin (lue max 10-30% kuvasta) puskemaan todella hyvää kirkkautta. Se yleensä riittää, koska HDR-elokuvissa ei ole oikeasti laajoja alueita, jotka olisivat todella kirkkaita. Joissakin tilanteissa, kuten Matrix-leffassa Neon ja Morpheuksen mennessä Matrixiin ja sen ollessa täysin valkoinen ja kirkas OLED vähän kyykkää koko ruudun kirkkaudessa. Tuokaan ei tapahdu ihan heti, vaan sekunnin parin jälkeen, joten esimerkiksi feidaukset kirkkaan valkoiseen ruutuun onnistuvat yleensä todella hyvin. Pieni ongelma, josta on tehty turhaan aika iso. Tuon huomaa myös tietokonekäytössä, jos avaa resurssienhallinnan, jossa tausta on valkoinen, niin kirkkaus tippuu.

    QLED taas toimii vähän toisinpäin. Se pystyy parempaan koko ruudun kirkkauteen (minkä vuoksi SDR on kirkkaampi myös), mutta pienten yksityiskohtien kirkkaus on sitten pienempi. Iso kyllä sekin.

    Käytännön katselussa tuolla erolla ei ole juuri merkitystä. Joissakin leffoissa OLED joutuu koko ruudun kirkkautta pienentämään, mutta todella harvassa ovat ne leffat ja kohtaukset.

    Eli lopulta kyse on siitä, mistä tykkää. Joten telkkuja ei oikeastaan voi laittaa paremmuusjärjestykseen kuin katsomalla kuvaa itse. Pääsääntöisesti nykyään telkkutesteissä OLED on voittaja, mutta kyllä niitäkin testejä on, joissa QLED on voittaja. Ihan on kyse siitä, että mitä asioita painottaa katselussa.

    Tuskin kummallakaan tekniikalla kauheasti voi metsään mennä, mutta eroja puolin ja toisin tietenkin on ja osalle ne ovat merkittäviä ja osalle eivät.
     
    Viimeksi muokattu: 20.12.2021
    KaKui tykkää tästä.
  7. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Kiitos kattavasta vastauksesta! Olen nyt tässä pari iltaa briiffannut itseni sisään OLED & QLED maailmaan + HDR:ään ja päädyin eilen tilamaan verkkokauppa.comin outletista Samsungin Q70T 65" QLEDin, viime vuoden mallin. Hintaa jäi huimat 510€ ja ruudun koon pitäisi olla sopiva 2,5m-3m etäisyydelle. :)

    Hittolainen että sitä olikin tipahtanut kehityksen kelkasta. Ihan kuin lähtisi nollista harrastuksen pariin vaikka taustaa onkin menneisyydestä. Edellinen telkkari taitaa olla 12 vuotta vanha, joskin reissutöiden vuoksi kotiteatteriharrastus on jäänyt unholaan lähes kymmeneksi vuodeksi. Nyt kun on aika asettua aloilleen ensi vuoden alusta niin pitää starttailla harrastus uudestaan. Genelecin G2:set löytyykin jo, mutta rahan menoa ei voi estää kun päivittelee settiä nykypäivään muilta osin. :cool:

    Uskon että tulen olemaan enemmän kuin tyytyväinen tuohon Q70T:hen. Varsinkin kun hyppään vasta tässä vaiheessa 4K ja HDR maailmaan. Pitäneepä päivitellä kuvaketjuun ensi vuoden puolella omaa uutta kotiteatteria.
     
    nepa, Riker, KILLPATRICK and 4 others like this.
  8. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 754
    Saadut tykkäykset:
    483
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Ongelmia valitettavasti löytyy jokaisesta telkusta. Itse seuraan muutamia ulkomaalaisia OLED-ketjuja ja tuntuu nekin olevan täynnä vikoja.
    Enimmäkseen juuri audiopuolella. Eli ei nuo telkut ihan täydellisiä tunnu olevan mikään.

    Ja tietenkin se iso ero on OLED vs. Samsung, mikä jäi tuossa ylempänä täysin mainitsematta, että Samsung ei tue Dolby Visionia. Se on jo itsessään asia, minkä vuoksi _minä_ jättäisin Sampan hyllyyn, mutta ei välttämättä kaikkia muita haittaa. Joten sen vuoksi ei nyt heti kannata Samppaa hylätä.
     
  10. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 474
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Uusi televisio on aina hyvä juttu. Jokainen tekee ratkaisunsa omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.
     
  11. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 474
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Tapoin aikaa Helsingin keskustassa. Tuli piipahdettua töllöjen perässä Forumin Gigantissa. Herahti kyllä tippa housuun. Oli järkyttävän iso valikoima huippu televisioita näytillä niin, että pääsi kuvaa näkemään ja vertailemaan. Heillä oli myös minulle uusi tapa kertoa, mikä televisio oli kyseessä, paljonko se maksoi ja mitä muut koot maksaisivat. Eli TV:ssä itsessään oli demokuvan sivussa kuin sellainen pikku valikko, jossa tiedot näkyi. Ei voinut erehtyä siitä, mikä malli tai hinta on, kun se näkyy ruudussa.
    Hinnat oli sellaiset normaalit "ennen mustaa perjantaita" En kyllä enää maksaisi LG 65G1 telkkarista 3600€, kun sen on kerran jo saanut 2300€.
     
    nepa tykkää tästä.
  12. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Olympialaisten huippujääkiekko peruttu, mikä voi tietää vain hyvää telkun ostajalle.

    Tai kuten keisari sen ilmaisisi:
    [​IMG]

    Uskaltaisiko ennustaa, ettei kauppa käykään kuin siimaa ennen olympialaisia kuin (pohjoismaiden markkinoita hallitsevia kodinkoneketjuja ajatellen) ehkä Norjassa, missä jaksavat vielä innostua hiihdosta.

    Olisikohan siis hyvä välipäiväale luvassa. Eiköhän jo joulupäivänä tai viimeistään tapanina tarjoukset tule eetteriin.
     
  13. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    ^TV:t halpenevat, koska NHL-pelaajat eivät pelaa olympialaisissa? Olihan tämä vitsi?
     
    tootsi tykkää tästä.
  14. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Se parhaiten nauraa, joka tilausnappia painaa.
     
    tootsi ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  15. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 474
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Meinasi glögit purskahtaa housuille:D
     
    TheRealThing tykkää tästä.
  16. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    No niin, kolmen suuren(?), Gigantin, Powerin ja Verkkokauppa.comin välipäiväalet jo menossa tai ainakin julkistettu. En muista osaa sanoa, mutta seuraamani 77" OLEDit samoissa ale-hinnoissa kuin BF-aleissa.

    Kukaan bongannut tajunnanräjäyttävää tarjousta?
     
  17. Kojootti

    Kojootti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    327
    Saadut tykkäykset:
    0
    Verkkokaupassa LG 65” C1 1699e ja Sony 65” A80J 1799e. Onko jommassakummassa jotain selvästi parempaa kuin toisessa? Vaihtoehtoisesti pykälää pienempi 55” LG G1 versio 1699e, onko paneli paljon parempi vai mikä selittää hintaeron?
     
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 474
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Jos saat tuon A65 80J 1800€ niin...
     
  19. jupeha

    jupeha Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.03.2004
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    27
  20. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 703
    Saadut tykkäykset:
    362
    KILLPATRICK tykkää tästä.