Oletko tyytyväinen nettinopeuteesi?

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana ElvisThePelvis, 26.01.2007.

  1. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Samoin saan vain 100mbit hybridin, mutta eipä tänne ole heidän karttojen mukaan saatavillakaan 5G:tä.
     
  2. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 599
    Saadut tykkäykset:
    125
    Paljon kannattavampi Telialle myydä kuituun liittymismaksu a´€ 4.000,-. Näin ainakin OK taloihin Espoossa.
    Nostaa kuulemma talon arvoa.
     
  3. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Voi hyvinkin olla, että operaattorilla ei ole omassa mastossa vielä 5G:ä vaikka kilpailevalla operaattorilla on (tässä ko. mastossa). Operaattorit kun tekevät 5G:ä usein kertarysäyksellä johonkin alueelle. Näin markkinointi helpompaa kun voi mainostaa tyyliin, kunnissa x,y ja z on nyt 5G peitto, sen sijaan, että kylässä/kaupunginosassa a,b ja c.
     
  4. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    ^Näin. Ja 4G tukiasemissakin on eroa tuettujen taajuuksien suhteen. Aina se lähin tukiasema ei ole se nopein.
     
  5. spaguman2

    spaguman2 Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.10.2012
    Viestejä:
    352
    Saadut tykkäykset:
    72
    En täysin 4g reitittimellä, nopeudet huitelee 1-30M välillä iltaisin 3-6, päivällä ok nopeus. Nopeuteen vaikuttaa myös kelit. Esim. eilen katsoin Appletv:stä 4k hdr elokuvaa, välillä meni puuroksi. 5g tähän ei saa ja kiinteän asennus kustannus korkea. Suurimman osan ajasta luotettava mutta ei tuota voi nopeaksi kyllä kehua.
     
  6. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Ostin siispä tuommoisen ZTE CPE MC7010 5G / 4G LTE modeemin ja viikonlopun testailin Elisan Prepaid-liittymällä. Huomattava parannus vs DNA:n 4G-yhteyteen.

    Tänään sitten tilasin Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 300M:n ja näyttää ainakin pikakäytössä ihan toimivalta yhteydeltä.

    [​IMG]

    Nyt vaan "ongelmaksi" muodostuu tuo reititin (TP-LINK Archer C5 AC1200), nimittäin se ei anna kuin ~80Mbps ihan laitteen vieressä ja jos menee toisiin huoneisiin, niin nopeudet on luokkaa 25-50Mbps. Laitteessa viimeisin firmware jne. Asunnon koko ~90m2.
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Oletan että Wi-Fi: stä on kyse. Onko tuo Wifi -verkko 2,4ghz vai 5ghz. Jos 2,4 niin saatko testattua 5ghz ? nimeät vaikka ne 2,4ghz olohuone 5ghz makuuhuone etc.
     
  8. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Wifistä kyse tosiaan.

    Tuossa kertomani tulokset ovat 2,4GHz ja äsken laitoin päälle 5GHz, niin tällöin reitittimen vieressä antaa ~200Mbps. Mutta kun mennään asunnon toiseen päähän, niin nopeus on 60-100Mbps. Eli selvä parannus, mutta ei auta esim. pc nro2:sen nopeuteen, kun siinä ei toimi 5GHz. Toimiikohan nuo Chromecastit 5:lla ? Eli mini-läppäri, kännykkä ja castithan pitää olla samassa verkossa että onnistuu katsominen.
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ensimmäisen sukupolven Chromecast on yhteensopiva vain 2,4 GHz:n Wi-Fi 802.11b/g/n -verkkojen kanssa, joten 5 GHz:n verkkoja ei näytetä laitteen määrityksen aikana. Varmista, että Chromecast käyttää 2,4 GHz:n taajuutta. Toisen sukupolven Chromecast on yhteensopiva 2,4 GHz:n Wi-Fi 802.11 b/g/n -Wi-Fi-verkkojen ja 5 GHz:n verkkojen kanssa, joten näet molemmat laitteen määrityksen aikana.
     
    Kaitzu tykkää tästä.
  10. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    476
    Saadut tykkäykset:
    31
    Itselläni oli aluksi 3G -DNA-mokkula, josta lähtien olen keskittänyt kaikki puhelinoperaattoripalveluni DNA:lle, ja 4G oli ihan positiivinen kokemus, joskin nyt tarjosivat minulle 5G-yhteyttä, jonka otin noin kuukausi takaperin käyttoon, oli jossain Turun Sanomissa on tästä jo aika kauan aikaa, että DNA on luopumassa noista 3G - yhteyksistä ja mokkuloista. Tuossa 5G -liittymässä piti tehdä laiteinvestointi uudempaan tuota teknologiaa mitä minulle myivät niin tukevaan reitittimeen, edellinen reitittimeni ei ollut 5G-yhteensopiva ja sitten myyntimies puhelimessa antoi vihjeeksi, että reititin kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa. Luin myos mukana tulleet ohjeet, niin niissäkin oli sama vinkki. Tein DNA:n oman nettinopeustestin, vaikka en ole mitenkään varma noista eri puhelinoperaattorien tarjoamista omista nettinopeustesteistä, kun varmaan suosivat ja testaavat molempiin suuntiin sitä nopeutta ainoastaan omiin tukiasemiin. Toisaalta, asun vajaan 5 kilometrin päässä tuosta DNA:n tukiasemasta, niin kyllä ulkomailtakin imuroitaessa 160 Megatavun ZIp -tiedosto tuli parissa sekunnissa ihan http - protokollan kautta ladattuna ulkolaisesta pilvialustasta.

    En harrasta nettipiratismia, mutta torrent -jakelu on kätevä imuroida uuden Linux-version oman distron levykuva torrent -verkosta, niin yleensä tuolla 5G-yhteydellä saavuttaa 17 megatavun latausnopeuden ilman nopeusrajoituksia noissa Linux - levykuvissa, mikä on nopeampi nopeus, mitä http - protokollan kautta ladattuna, mutta 4G - yhteydelläkin olen yltänyt 14 megatavun sekunti imurointinopeuteen vuorokauden aikana, kun verkossa on tiettävästi vähän liikennettä.

    Mainitsen kyllä vielä lopuksi, vaikka kaikki tietävät tämän jo, mutta nuo puhelinoperaattorien markkinoinnissa käyttämät nopeudet ovat käytännossa pelkästään teoreettisia, latausnopeuteen vaikuttaa moni asia mm. verkon kuormitus sillä lataus/testihetkellä, latauslähde, varmaan jossain vaiheessa nuo Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut joutuvat asiakasmäärien kasvaessa rajoittamaan sitä nopeutta, millä lähettävät ulos sitä dataa sieltä.

    Luin vielä uutisen jostain, että Netflix on kokeilemassa Intiassa halvemmalla kuukausimaksulla oliko se alhaisemman laadun striimaamista, mikä on Intian väkiluvun huomioon ottaen ihan varmaan järkevää Netflixin kannalta, kun kaistaa ei tarvitse niin paljon käyttää, mutta loppukäyttäjän eli tavallisen kuluttajan kannalta tuo ei ole mielekästä, sehän menee nuo yhteysnopeudet meni jo 1990-luvun lopussa noissa hitaissa puhelinmodeemiyhteyksissä sen hitaamman yhteden mukaan, esimerkiksi jos pelasi Quakea kaverin kanssa modeemin välityksellä siten, että Quakekaan se regular Quake ykkonen ei suostunut edes nettipeliä pyorittämään, jos nopeamman modeemin omistaja soitti kaverin siihen lankaliittymänumeroon, johon se kaverin modeemi oli liitetty, eli yleensä se oli perheen kotilankaliittymä.
     
  11. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Sitten vedetään piuhaa ja hupsis, jos lankaportit tukee gigaisia niin nopeushan pompsahtaa välittömästi.

    T: Vesku
     
  12. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ja hupsis kun on esim. omassa tapauksessa helppo vetää piuhaa 50m kattoja pitkin.. + seinää missä tapetti eriväristä... Tulee kaunista. Esim. oviaukot on aika tympeitä kun ei saa enää ovea kiinni, vaikka onkin flätti kaapeli.. Ainiin, porataan reikiä joka (vuokratalon)oven reunaan, sillähän se ratkeaa..

    Kaikilla kun ei ole mahdollista näitä aktiivilaitteita sijoittaa aivan mihin huvittaa + koneita on kuitenkin pitkin taloa ja talon ollessa iso niin.. Myös koneet voivat joskus vaihtaa paikkaa, joskus ne tekevät tätä myös useasti. Mesh Wifi boxit olisit nopeita, mutta nopeat ei ole taas ilmaisia, eikä nekään hyppysähköllä tai parittamatta toimi.

    Mut joo, piuha aina toki paras.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2021
    Kaitzu tykkää tästä.
  13. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Makkarin toinen Chromecast kytkeytyi nätisti 5GHz:iin, mutta olohuoneen laite kertoili että heikko verkko ja kun pakotti siihen, niin SpeedCast:n nopeustesti antoi vain alle 2Mbps nopeuksia. 2,4GHz:lla nopeus on taas jotain reilu 20Mbps.

    Eli pitää joko siirtää tuo reititin keskemmälle sijainnille (ongelmaksi tulee nyt samassa huoneessa olevat pöytäkone, NAS ja reititin, jotka on siis "langattomia") tai suunnata katseet MESH-laitteisiin.
     
  14. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Koska olen itse ratkaissut useamman vastaavan ongelman Poweline (tai Homeplug) tuotteilla, oletko niihin tutustunut?
    Toimivuus lähinnä kiinni siitä kuinka tuoreet sähkövedot asunnosta löytyy ja kuinka monen jakamon/boksin kautta signaalin pitää kiertää.

    Eihän tämä kokonaan langaton ratkaisu ole, mutta itse koin paremmaksi kuin piuhan vedot, toistimilla kikkailun, reitittimen siirron ja muut vaihtoehdot.
     
  15. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Pitänee tutkia, mutta tässäkin tapauksessa tarvitsee olla langaton (WiFi Powerline Extender) kun ongelmapaikan (olohuone) laitteet ovat langattomia eli Chromecast ja mini-läppäri (+puhelin).

    Näemmä ei ihan plug&play-juttu, vk.com:n kommentoinnista .... Laitteet pitää olla saman vaiheen alla. Uudet automaattisulakkeet on järjestyksessä L1,L2,L3,L1.... Katkaisemalla muista virrat voi yrittää selvittää oikeat pistorasiat, joissa toimii.
     
  16. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Eipä nuo TP Linkin MESH-ratkaisut oikein sovikaan, kun harmiksi niissä on vain 2 porttia ja nyt samassa huoneessa, johon tulee tuo MC7010:n kaapelointi, niin on myös pöytäkone ja NAS-verkkolevy, joten yhtä porttia huutaa.

    upload_2021-9-10_8-18-46.png

    Ehkä tämä ei enään tämän ketjun alueelle kuulu, pahoittelut off-topic:sta.
     
  17. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Mites tuollainen setti ? Ois jonninmoisessa alessakin. Käsittääkseni sisältää siis 2 WiFi -tukiasemaa (RT-AX92U) joista toiseen kaabeli persiiseen MC7010 : sta ja sitten parittaa WiFillä tuon toisen tukarin ja vie minne lystää.

    Aika nopealta näyttäis noiden boxien wifi (kun pyötäkoneessa on asuksen PCE-AX58BT wifi kortti)
     
    Viimeksi muokattu: 10.09.2021
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Voihan siihen perään laittaa kytkimen. Itselläni kaksi TP-Linkin pönttöä ja molemmissa on sitten pieni kytkin perässä. 4-5-porttiset kytkimet ovat halpoja, eivätkä vielä paljoa tilaa.
     
  19. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Tai poistaa Archerin wifin käytöstä ja kytkee mesh-palikan Archerin Ethernet-porttiin.
     
    Kaitzu tykkää tästä.
  20. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Tähän ratkaisuun olen päätymässä, nyt siis tutkimaan mihin mesh-laitteisiin päädyn.